lördag 10 november 2018

En lördag som andra lördagar

» Vårt samhälles ryggrad

Jag ägnade en del av förmiddagen åt att springa motionsloppet Skanneloppet här hemma i Åstorp. Det har jag gjort en höstdag i november i stort sett varje år sedan 1980. Om några år är det dags att föräras en 40-års plakett. Söderåsen i höstfärger är vackert och inspirerande. Så länge kroppen håller ihop så tänker jag fortsätta. Nu när man kommit upp i åren är det dessutom helt naturligt att tiden blir lite sämre än förra året. Det är inget att bekymra sig över. Stressen har släppt.

IS SKanne
Varför skriver jag det här på en blogg som mest handlar om politik i stort och smått? För att skryta? Kanske! Nä, egentligen tänkte jag tycka till lite om allt det ideella arbete som utförs runt om i landet varje dag. Hur människor ställer upp utan någon tanke på ersättning för att utföra arbete för att andra ska få det trevligt. Det är många som ställer upp för att föreningen IS Skanne ska kunna genomföra Skanneloppet varje år. Banan har förberetts med skyltar osv. Det står människor och dirigerar så att vi inte springer fel. Loppet har tre olika längder så på flera ställen ska man välja rätt väg. Det står människor och serverar vätska på flera ställen. Det står människor och grillar korv. Det handlar om det praktiska med anmälningar, start, målgång, nummerlappar, resultat, prisutdelning osv. Och när allt är färdigt och vi som sprungit har tagit oss hem så står de ideella krafterna kvar och städar upp efter oss. När det gäller att städa upp är dessutom föreningen IS Skanne ute en gång om året och städar på Söderåsen. Städar upp efter alla de idioter som verkar tro att naturen är en avstjälpningsplats där man kan dumpa sina sopor.

Detta är ju bara ett litet exempel på allt ideellt arbete som utförs varenda dag inom alla möjliga föreningar och organisationer runt om i vårt land. Om inte så många människor hade ställt upp helt osjälviskt bara för att stötta andra - inte för att tjäna pengar - så hade vårt samhälle inte sett ut som det gör.

Ett annat exempel är t.ex. alla som de senaste dagarna ställt upp och helt ideellt letat efter Dante, 12-åringen som försvann i Falkenberg. I korthet så finns det tusen och åter tusentals av människor som är villiga att ideellt arbeta för andras bästa. Något som vi ska vara tacksamma för. Vårt samhälle hade varit sämre och hårdare om det inte varit så.

Fortsätt att visa medmänsklighet, solidaritet och hjälpsamhet. Ta vara på det ideella arbetet, och visa uppskattning för det.

Inga kommentarer: