tisdag 20 oktober 2015

Det går upp och ner

» Mer om Gammelmoderaternas maktövertagande

Gamla hederliga moderater
En hel del moderater reagerar starkt på förvandlingen av Nya Moderaterna till Gammelmoderaterna. En är en av de unga moderaternas galjonsfigurer, Blondinbella. Först en kort kommentar på Twitter: - "Förbjuda tiggeri och temporära uppehållstillstånd. @nya_moderaterna är inte längre ett parti för mig. Vad hände med individens frihet?" Följt av ett debattinlägg i Expressen med rubriken: - "Har Moderaterna stängt sina hjärtan?" Naturligtvis är inte Isabella Löwengrip (Blondinbella) den enda ur Fredrik Reinfeldts supporttrupper som inte längre känner sig hemma i det Moderaterna som gjort ett rejält lappkast för att tillfredsställa alla de gammelmoderater som bidat sin tid medan Fredrik Reinfelds Nya Moderaterna i varje fall var framgångsrika opinionsmässigt. Då kunde man ju acceptera att politiken inte alltid var den rätta. Nu har det vänt, kampen om de främlingsrädda väljarna bedöms som viktig, och då gäller det att närma sig Sverigedemokraterna för att försöka locka tillbaka väljare i det grå dyngträsket. Som sagt, Blondinbella lär inte vara ensam, men hon tillhör de som är duktiga på publicitet. Vi kan dock förvänta oss många fler allt eftersom marschen högerut fortsätter.

Igår gladdes ju den f.d. moderata riksdagskvinnan Anne-Marie Pålsson i SDS/HD åt Gammelmoderaternas maktövertagande och den nya anpassningen till Sverigedemokraternas främlingsfientliga politik. Men uppenbart är att tidningarnas ledarredaktioner oroas lite av reaktionerna på helomvändningen. Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan huvudledare i dag har rubriken: - "Kinberg Batra behöver sätta ner foten och säga vilket parti hon vill leda" och innehåller ett citat från Fredrik Reinfeldt: - "Ett bra parti utvecklas med sin tid" och svarar själva med en ny fråga: - "Men är det detta M nu gör, utvecklas med sin tid?" Och det är ju onekligen en klok fråga!

» Tänk vad man kan bedra sig

Vadå girig
När jag läste dagens Dagens Industri i morse var där ett debattinlägg med rubriken: Växla ned löneökningarna illustrerad av bilder på två välklädda medelålders herrar. Min första tanke var att det äntligen var någon som reagerade på Näringslivets höjdares giriga förmåga att plocka ut allt mer fantasifulla ersättningar. Detta är herrar som helt uppenbart kämpar om vem som kan få flest nollor på slutsiffran i lönekuvertet. Men så läste jag inlägget, som visade sig vara skrivet av en Martin Lindqvist (ordförande för Industriarbetsgivarna och VD för SSAB) och Lennart Evrell (vice ordförande för Industriarbetsgivarna och VD för Boliden). Och som ni kanske förstår handlar det inte alls om deras egna fantasiersättningar utan det handlar om de hundralappar som alla de knegare som jobbar ihop deras ersättningar får i löneökning. Jag tar för givet att Martin och Lennart bara glömde att skriva det i sitt debattinlägg, men dom har för avsikt att själva föregå med gott exempel och kommer bara att få ut maximalt 200 kronor i löneökning per månad. Det är ju alltid bra att föregå med gott exempel och inte bara kräva av andra vad man inte själv förmår. Eller hur Martin och Lennart?

Inga kommentarer: