onsdag 28 oktober 2015

Det är dags nu!

» Inför amorteringskrav och avveckla ränteavdragen

Drömhuset
Det är dags att sätta in behandling mot dagens fastighetsbubbla. Att den som lånar pengar för att köpa något också betalar av på lånet är en ganska självklar regel - förutom när det gäller att köpa villor och bostadsrätter. Det beror naturligtvis på tanken att priserna alltid fortsätter uppåt. Du kan sälja din bostad om ett antal år med vinst, så då gör det inget att skulden är oförändrad. Problemet är att just villor och bostadsrätter är den enda produkt vi köper som vi räknar med att den ska fortsätta att gå upp i pris när den blir begagnad. Det är helt enkelt en sjuk marknad som, när den tillfrisknar, med stor sannolikhet gör detta genom att bubblan spricker. Då är risken stor att många står där med lån som kanske är större än vad huset man är tvungen att sälja kan inbringa. Du har alltså skuld kvar när huset sålts. Under en tid har det därför diskuterats att införa någon form av Amorteringskrav. Dvs att man ska vara tvungen att amortera på skulden. Men motståndet mot detta är stort. Nu senast har återigen Kammarrätten i Jönköping, som remissinstans, sagt Nej. Motståndet jublar förstås. Det är många som tjänar slantar på det nuvarande förfarandet som är motståndare. Villaägarna är en sådan, och även alla Mäklare som tjänar stora slantar på dagens upptrissade priser på villor och bostadsrätter vill slippa amorteringskrav. Det skulle ju kunna innebära att priserna inte fortsätter att stiga lika fort. Något är sjukt när många som köpt bostad med dagens låga räntor inte anser sig ha råd att amortera på lånet. Hur ska dom klara sig den dag räntorna stiger? Dom hade legat lite bättre till om dom passat på att amortera nu.

En annan åtgärd som det är dags att börja införa är att avveckla Ränteavdragen. Rätten att dra av den betalda räntan på skulden från skatten är ju ett sätt att göra det billigare att låna pengar samtidigt som de som bor i hyresrätter och liknande får hjälpa till att subventionera villa- och bostadsrättsägarna. Och det är just i dag när räntorna är så låga som det är dags att börja avveckla ränteavdragen. För naturligtvis kan man inte avskaffa dessa från en dag till en annan. En avveckling får ske på många års sikt så att de som i dag har stora skulder och som får stora räntekostnader den dag räntan stiger kan anpassa sig. Samtidigt är det ju så att ränteavdragen kostar statskassan många sköna tiotals miljarder. Pengar som kan användas till att sänka skatter eller förbättra samhällets service. Inled avvecklingen av ränteavdragen NU! Inför amorteringskrav NU!

» Pålsson igen

Åstorp - Söderåsstaden
I går hade jag lite synpunkter på att Skånes landshövding, moderaten Margareta Pålsson, fått kritik från Riksrevisionen för att hon varit lite för generös med våra skattepengar och fattat beslut som hon inte hade rätt att fatta själv. I dag berättar SVT att sonen Pontus Pålsson nu ska åtalas för brott mot Yttrandefrihetslagen. Det hela är en fortsättning på den konflikt som är gammal mellan Pontus Pålsson och personal på kommunkontoret här i Åstorp. Hans oförmåga till sociala kontakter är gammal. Långa perioder har han trots sin roll som oppositionsråd varit fråntagen nyckeln till kommunkontoret. Det har också varit konflikt inom det Moderata partiet lokalt här i Åstorp som resulterat i att flera aktiva medlemmar lagt av. En förtroendeomröstning för en tid sedan i fullmäktigegruppen slutade 2-2 varav hans egen röst var den ena av de två för förtroende. Eftersom han var ordförande och hade utslagsröst slutade omröstningen med att det fanns förtroende, trots att det alltså bara var en till som röstade för förtroende! Nu har det alltså gått så långt att Justitiekanslern beslutat om åtal för brott mot Yttrandefrihetslagen. Ytterligare kommentarer är onödiga!

Inga kommentarer: