måndag 8 juli 2013

Vilket samhälle vill vi ge våra barn?

Hur vill vi ha vårt samhälle: I Helsingborg handlar den stora debatten om hur det ska se ut i Centrum. Dels handlar det om bygget av en stor kongressanläggning där en gång i tiden Färjestationen låg. Dels handlar det om utformningen av Drottninggatan / Järnvägsgatan som i dag är en stor genomfartsled som skär rakt genom Centrum. Och en viktig ingrediens i det hela är att luften i centrala Helsingborg är usel. Åtgärder måste alltså göras för att förbättra denna. Kritiken mot bygget av en kongressanläggning har varit intensiv. Dels handlar det om motvilja mot ännu en stor betong- och glaskoloss på attraktiv mark. Det handlar om att bygget kommer att täppa igen den sista öppna ytan ut mot Sundet. Det handlar om att man vill bevara Färjestationen som ett minne av en viktig epok. Och det handlar om att ifrågasätta behovet av ännu en kongressanläggning. Namninsamling har gjorts som krävt en folkomröstning, men detta har en majoritet av politikerna vägrat. För att bygga anläggningen ska Färjestationsbyggnaden flyttas. Medan de som vill bevara den istället bland annat vill skapa torghandel under de gamla perrongtaken och låta ytan vara öppen och tillgänglig för alla. Genomfartsleden Drottninggatan / Järnvägsgatan upplevs av många mer som en 2-filig motorväg som skär rakt igenom Centrum än som en stadsgata. Det förslag som nu senast beslutats om för gatan är att det ska skapas bussfiler i mitten. Bilarna får bara en fil och sedan rejält utrymme för gående och cyklister och för träd och grönska. Tanken är att locka / tvinga fler bilister att ta andra vägar om dom bara ska rakt igenom och därmed minska trafiken och få bättre luft. Men bilkramarna inom Moderaterna vill naturligtvis inte göra det svårare för alla bilar utan har nu lovat att göra frågan till en valfråga. I denna fråga står de båda stora S och M på var sin sida. Den styrande högeralliansmajoriteten är helt enkelt splittrad där S + V + Mp oppositionen har stöd från Fp och C inom den styrande majoriteten. I frågan om Kongressbygget tillhör S den styrande majoriteten - i varje fall partiledningen. En förändring av trafiken på Järnvägsgatan / Drottninggatan bedöms av många som en förutsättning för att bygget av Kongressanläggningen ska få klartecken från Länsstyrelsen. Ännu mer trafik som bygget innebär skulle inte göra det möjligt att genomföra bygget. Mer bilar, mer betong och mer glas är inte en framkomlig väg inför framtiden.

Vansinnesdåd kan vi inte försvara oss mot: Ingen har väl kunnat undgå rapporteringen om vansinnesdådet i Varberg som slutade i två människors död. Vad som fick denna 24-åring att, som det ser ut nu, helt utan anledning mörda en 84-årig kvinna efter att tidigare knivskurit flera andra. Till slut sköts han ner av polis och avled senare. Den här typen av dåd är något som vi från samhällets sida inte kan försvara oss mot. Som jag förstår det fanns det inget som tydde på att något skulle hända. 24-åringen var i Varberg för att idrotta och sedan har något gått snett. Vad vi kanske ska vara glada för är att vi inte befinner oss i USA med liberalare vapenlagar. Sannolikheten för att den unga mannen skulle haft tillgång till en skjutvapen hade varit mycket stor. Och konsekvenserna för alla oss andra när det slår slint hade troligtvis blivit värre. Du hinner döda många fler med ett skjutvapen än med en kökskniv. Vad kan man göra? Hade jag vetat det hade jag fått Nobelpris. Troligtvis kan vi aldrig helt förhindra att sådant inträffar. Kanske kan vi genom en bättre psykiatrisk vård minska riskerna. Men ofta finns det inget i förväg som talar om att någon totalt ska spåra ur på detta viset. Tragiskt, men vi kan inte skydda oss helt.

Dagens klavertramp: I morgon inleds Ramadan för de som så känner och vill. Och det har fått den Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Richard Jomshof att skriva så här: - "Nej, Ramadan är ingen svensk tradition. Islams vanföreställningar har lika lite i Sverige att göra som nazism och kommunism". Men som lektorn i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, Jenny Berglund påpekar, så har Ramadan firats i Sverige sedan 30- och 40-talet. Sveriges första muslimska församling bildades 1949. Frågan är hur länge saker ska finnas för att SD ska acceptera dom som svenska traditioner. Kristendomen är också införd i Sverige en gång i tiden. Innan dessa hade vi våra egna gudar. Men den kristna tron infördes med tvång. Det handlade inte om valfrihet alls på den tiden. Att fasta är dessutom inget ovanligt i många religioner.

2 kommentarer:

Calle Kabo sa...

Men om vi hade haft liberalare vapenlagar hade ju offren kunnat försvara sej istället för att vara just offer. Det är väldigt sällan en gärningsman hinner skada särskilt många utom just där denne vet att offren är obeväpnade.

Sven Tycker sa...

Om många fler hade haft tillgång till ett vapen hade ännu fler förorsakat den typen av katastrofer. Just eftersom dom haft lätt tillgång till ett vapen.