söndag 5 maj 2013

Pinsam felräkning

Dagens nationalekonomiska tyckeri: Det går inte så bra för de europeiska ekonomierna just nu. Många EU-länder har en negativ BNP-tillväxt. Och de länder som faktiskt visar positiva siffror räcker inte till. Totalt visar EU:s ekonomi en negativ BNP-tillväxt. Och Euroländerna visar sämre siffror än hela EU. Och även arbetslösheten är katastrofal, och även här visar Euroländerna genomsnittligt sämre siffror än hela EU. Bäst BNP-siffror visar de Baltiska staterna. Men att BNP växer per innevånare där beror främst på att innevånarantalet sjunker. Arbetslösheten ligger över det redan höga snittet och innevånarna flyr länderna. Och inte blir det bättre av att EU läst in sig ordentligt på de båda amerikanska nationalekonomerna Kenneth Rogoff och Carmen Reinhart som ansåg sig kunna bevisa matematiskt att om länder hade en statsskuld som var större än 90% av BNP så skulle dom helt automatiskt få en negativ tillväxt. Alltså kräver EU att länder med högre statsskuld att man ska göra rejäla hugg i budgetarna och skära ner drastiskt. Effekterna har blivit tvärstannande ekonomier och raskt stigande arbetslöshet, som bromsar ekonomin ytterligare som höjer arbetslösheten som bromsar ekonomin ytterligare osv. Nu har en 24-årig ekonomistuderande visat att de båda nationalekonomerna hade räknat fel i Excel. Deras påstående stämmer helt enkelt inte. Det avgörande är helt enkelt inte hur stor skulden är, utan vad man använder pengarna till. Att tvärbromsa som EU krävt av Grekland, Spanien, Portugal, Italien osv löser inte problemen, det förvärrar problemen. Jag såg förresten i en intervju att varken Moderaternas finansminister Anders Borg eller Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson tyckte att detta förändrade något. Att Anders Borg inte bryr sig förvånar inte. Och egentligen inte att Magdalena Andersson inte heller bryr sig är förvånande. Hon blev socialdemokrat av misstag eftersom hon råkade skicka medlemsavgiften till fel konto...

Skrota skjutvapnen
Dagens amerikanska knäppgökar: Dagens Nyheter ägnar i dag ett helt uppslag åt den amerikanska vapenlobbyn. Det här är knäppgökar som faktiskt på fullt allvar tror att det hade hänt färre skottdramor om alla amerikaner hade haft en pickadolla i byxlinningen. Om all skolpersonal hade varit beväpnade kunde dom skjutit ner galningar som öppnar eld i skolan. Om alla biobesökare hade varit beväpnade hade någon av dessa kunnat skjutit ner den man som öppnade eld på en biograf för några år sedan. Och dom verkar inom NRA också tro att om alla i Boston hade varit beväpnade så kunde någon av dom stoppat bomberna i samband med Boston Marathon. Fast det sista begriper jag inte hur dom får ihop. Och jag har inte heller lyckats få ihop hur det hade hjälpt om alla varit beväpnade när nyligen en 5-årig tös sköt ihjäl sin mindre syster. En uppfriskande eldstrid i skolkorridoren kan ju alltid liva upp verkar dom tycka. Dom skjuter ihjäl varandra ganska friskt i USA redan i dag, men det hade hjälpt om fler hade varit beväpnade! Fråga mig inte hur knäppgökarna får ihop det. Läs även i Aftonbladet och Expressen.

Republik tack
Dagens kungliga nyhet: Jag läser att vår prins, Carl Philip Bernadotte, nu gjort debut i motorsportens STCC. Två heat på Ring Knutstorp - två avåkningar. Fast han lyckades visst ta sig i mål i det första heatet i varje fall. På plats 13 av 15. Andra heatet fick han bryta. Det roliga är att läsa alla som kommenterar hur duktig han är. Och det är klart, han är säkert duktigare än vad jag skulle varit. Å andra sidan hade jag inte kommit på tanken att ställa upp heller. Men han tas nog emot med glädje, han är ju bra för reklamen i varje fall. Lycka till C.P., fortsätt du och lek med bilarna så har du något att göra.

Dagens tiggare: Det händer att man får ett gott skratt när man läser debattartiklar. Bra till för sådant ligger Kapitalmaktens eget lobbyföretag Timbro som i ersättning för väl tilltagna mutor producerar rapporter och debattartiklar på löpande band. Oscar Hjertqvist och Peter Santesson har på Svenska Dagbladets Brännpunkt gjort skäl för sina löner med debattinlägget För partier gäller ingen arbetslinje som handlar om att de svenska politiska partierna blivit allt mer beroende av bidrag från det offentliga. Riktigt humoristiskt är citatet: - "Det skulle uppmuntra fler partier att ägna sig åt lotterier, insamlingsverksamhet och att värva medlemmar." Ett rätt av tre! Ja, våra politiska partier borde ägna sig mer åt att värva medlemmar. Partier med många medlemmar är en förutsättning för att demokratin fungerar. Men vad är det vunnit om partierna lägger mer energi åt att arrangera lotterier och att gå runt med tiggarbössor istället för att jobba politiskt? Bidrag från stat, regioner och kommuner till de politiska partierna är ett viktigt bidrag till att vi får en demokrati som fungerar. Där partierna får jämställda villkor att verka politiskt. Det är INTE om det finns ett par förmögna sympatisörer villiga att satsa en massa pengar som ska avgöra ett partis framgång. Det är det faktum att det finns politiskt intresserade medlemmar som kan få väljarna att få förtroende för partiets politik. Men att Timbro tycker annorlunda kan jag förstå. Dom existerar uteslutande själva eftersom det finns företag och människor villiga att satsa stora summor pengar i bidrag till dom för att få Timbro att propagera för just deras intressen.

Inga kommentarer: