måndag 6 maj 2013

EU och Euro på fallrepet

Dagens EU-katastrof: SOM-undersökningens siffror över förtroendet för EU och Euron är ingen kul läsning för landets folkpartiklar. Under tiden 2010-2012 blir det bara mer och mer nattsvart för de få EU-förespråkare som finns kvar. 2010 var 39% positiva till EU, i dag är det 30% som är positiva till EU. 2010 tyckte 58% att det var ett dåligt förslag att gå ur EU. I dag är det inte ens en majoritet av svenskarna (45%) som tycker att det vore ett dåligt förslag att lämna det sjunkande skeppet. 2010 ville 28% införa Euron, i dag är det 9% av svenskarna som tycker att införande av Euron vore en bra idé. Det betyder trots allt att det faktiskt är några fler än Folkpartisterna som tycker detta. Vår EU-Minister Birgitta Ohlsson är lite orolig och nu låter det lite annorlunda när det gäller en kommande folkomröstning: - "Vi i Folkpartiet kräver inte någon Euroomröstning idag, i morgon eller i övermorgon" vilket vi kan förstå. Dom inser att en folkomröstning skulle sluta i Nej igen, och sedan kommer det att dröja länge till nästa chans. Och att läsa EU-fanatikern Carl B Hamilton är riktigt komiskt. För egen del så är min gissning att det inte hinner bli någon ny omröstning innan Euron helt har skjutits i sank. Läs även här.

Calle Stropp
Dagens Calle Stropp: Vår Eminente Utrikesminister Calle Str... f'låt Bildt får hård kritik för att Sverige (dvs Eminensen Calle) vid en FN-konferens om nedrustning nyligen inte ville skriva på ett uttalande mot kärnvapen. - "Användandet av kärnvapen kan leda till så ohanterbara och oacceptabla konsekvenser för mänskligheten att de måste förbjudas" var slutsatsen i det uttalande som Calle valde att inte skriva på. För en tid sedan valde Sverige (dvs Calle) att lämna en nedrustningskoalition som ursprungligen kommit till på svenskt initiativ. Media har under en tid utan framgång sökt Carl Bildt för att få en kommentar till vad som hänt, men det har varit utan framgång. Men nu har Calle helt plötsligt ringt upp radioprogrammet Ring P1 för att förklara sig. Det visar sig då att Calle inte tycker att uttalandet är seriöst: - "Det där uttalandet är ett stickspår som inga mera seriösa länder har engagerat sig i". Dom där oseriösa länderna måste då vara Sydafrika som tog initiativ till uttalandet och våra grannländer Danmark och Norge som skrev under. Fast det är ju något som vi alla redan vet, det finns bara en seriös politiker i världen, och han heter Carl Bildt! Resten är bara oseriösa pajasar! Även läst hos Sveriges Radio och i Aftonbladet. Till slut blev effekten att Calles pressekreterare ringt SR och bett om ursäkt för att Calle under en hel vecka inte bemödat sig att besvara Ekoredaktionens ideliga begäran om tid för en intervju eller kommentar men sedan helt plötsligt haft tid att ringa till insändarprogrammet Ring P1 i samma ämne. Men det är ju inget att förvåna sig över. Calle bestämmer ju alltid villkoren eftersom han är så Eminent.

Jag hörde senare på eftermiddagen en intervju med Dagens Eko som Carl Bildt nu plötsligt känt sig tvingad att ställa upp på. Och nu har den gode Calle helt ändrat historieskrivningen. Helt enligt den vanliga strategin från Calle. Alla undanglidande lögner är tillåtna om bara Calle slipper kritik eftersom Calle alltid har rätt. Och skulle Calle mot förmodan inte ha rätt så har Calle ändå rätt - det är en naturlag. Läs även här

Dagens TV-repris: Jag zappade runt på TV:n tidigt på kvällen och hamnade på en repris av 2½ Män. Och det är fascinerande. Det måste finns minst 2,3 miljoner olika avsnitt av denna TV-serie, som visas dagligen i minst 3 olika kanaler. Och dom lyckas med det ofattbara, att två olika kanaler under kvällen visar exakt samma avsnitt av dessa 2,3 miljoner olika avsnitt. Visst är det skickligt?

Dagens Regeringsfiasko: Först tänkte jag utnämna avregleringen och privatiseringen av Bilprovningen till denna utmärkelse i dag. Jag såg att en utvärdering visat att priserna INTE har sjunkit sedan privatiseringen. Sedan förra året har öppettiderna minskat. Och antalet olika operatörer har minskat. Men utvärderingen påpekar att antalet provningsanläggningar på landsbygden INTE har minskat, och det är ju i varje fall goda nyheter. Men som sagt, det är inte detta som är dagens regeringsfiasko. Istället måste det vara halveringen av arbetsgivaravgiften för ungdomar. En utvärdering som gjorts av Regeringens eget IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) visar att reformen som kostar 14 miljarder om året gett maximalt 4.000 - 6.000 nya jobb. Det innebär att varje nytt jobb kostat upp emot 1,5 miljoner kronor. Och allt eftersom åren går avtar effekten. Sänkningen är ett fiasko, och de 14 miljarderna av skattepengar kunde använts på ett mycket effektivare sätt om vi inte haft styrande högerpolitiker som är fixerade vid att skattesänkningar löser alla problem. Är det inte dags nu Annie Lööf, Fredrik Reinfeldt m.fl. att erkänna att reformen är ett fiasko och att förslagen från oppositionen om att avskaffa reformen och använda pengarna på ett mer effektivt sätt är en riktigt intelligent tanke? Nä, jag kunde tro det! Annie Lööf kommer aldrig att erkänna fiaskot!

Inga kommentarer: