måndag 13 maj 2013

Mer demokratifunderingar

Mediakampanj: I Göteborg har tidningen Göteborgs-Posten bedrivit en lång kampanj för att få till stånd en folkomröstning om de trängselavgifter som redan införts och fungerat i Göteborg under en tid. Och man har efter en lång kampanj lyckats få ihop de 50.000 namnunderskrifter som krävs för att Kommunfullmäktige i Göteborg måste behandla kravet. Sedan gäller att minst 2/3 av ledamöterna måste säga Nej till en folkomröstning för att kommunen ska kunna vägra anordna denna. Som det är nu kommer Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och nu senaste Folkpartiet att säga Nej till en Folkomröstning. Detta är 51 röster för ett Nej. För 2/3 majoritet krävs 54 röster. Ja till en folkomröstning säger Sverigedemokraterna, det lokala Vägvalet samt 2 politiska vildar, dvs sammanlagt 8 röster. Till detta kommer ett splittrat Moderaterna som har 22 röster. Men minst fyra av dessa är osäkra på om dom kommer att följa den officiella linjen att säga Ja till en folkomröstning. Vad jag sett i media är frågan så infekterad att en moderat tydligen deklarerat att hen skall gå över till Miljöpartiet i protest. En intressant fråga är om detta är ett exempel på demokrati, eller om det är ett exempel på icke-fungerande demokrati? Är det ett exempel på fungerande demokrati när den ledande tidningen kan bedriva en lång kampanj och lyckas? Är det ett exempel på en fungerande demokrati när de folkvalda anser att dom tar sitt ansvar och fattar kanske svåra beslut som många är emot men som bedöms som nödvändiga? Är folkomröstningar alltid ett väl fungerande demokratiskt instrument? Dom relativt nya reglerna som innebär att namninsamlingar kan "tvinga" fram folkomröstningar, är det exempel på en fungerande demokrati? Eller är det kanske tvärtom? Här är en del artiklar i ämnet från de senaste dagarna. SVT och GP och GP och GP och GT. Ett intressant fenomen är SVT:s artikel som har rubriken: "Folkpartiet säger nej till folkomröstning". Länken till artikeln heter: - "folkpartiet-sager-ja-till-folkomrostning"...?

Säg Nej till Euron
Göran och Euron: I en väl publicerad intervju går Göran Persson ut och deklarerar sin tro på Euron. Han tror faktiskt fortfarande att det vore bra för Sverige att ansluta sig till Euron. Jag börjar undra om inte den gode Göran börjar bli lite gammal! Läs bland annat här i Helsingborgs Dagblad.

Dagens Calle: För övrigt läser jag att Carl Bildt vill att svensk trupp stannar kvar i Afghanistan även efter 2014 när de flesta andra ska ha dragit hem sina trupper. Jag tar för givet att Carl Bildt menar att trupperna då ska finnas där på ett fredsbevarande uppdrag på FN-mandat. I dag finns man ju i Afghanistan på krigsuppdrag som stöd till de amerikanska trupperna. Fast det framgår inte riktigt av Calles synpunkter hur han har tänkt. Eller om han har förankrat det på något annat håll. Men han fortsätter väl att bedriva sin egen privata utrikespolitik.

För övrigt tycker jag att Sverige är värd en lämpligare utrikesminister.

Inga kommentarer: