måndag 8 april 2013

Romernas dag

Romernas flagga
Dagens Skammens dag: I dag är det den Internationella Romska dagen. En dag som vill uppmärksamma det skamliga sätt som vi behandlat (och behandlar) det romska folket. Fast det är inte alla som ser det på det sättet. Jag läser att i Växjö hade Amnesty fått tillåtelse att flagga med den romska flaggan. Men när det Moderata kommunalrådet Bo Frank fick kännedom om detta gav han kontraorder. "Här ska minsann inte flaggas med några zigenarflaggor" verkar ha varit hans reaktion. Alltså blev det ingen romsk flagga på kommunala flaggstänger trots tidigare beslut om motsatsen. Men Bo Frank har ju inte gjort sig känd för någon positiv syn på annat än "blonda och blåögda", för att använda en annan Moderats ordval. Känner du annorlunda så tycker jag du ska skriva på Amnestys upprop istället och visa att du bryr dig i motsats till vissa Moderater. Europas skamfläck är en bra sammanfattning. Och jag flaggar med romernas flagga istället för Bo Frank (m).

Dagens privatiseringsfiasko: Ser att koncentrationen inom Apoteksbranschen fortsätter. Finska Oriola-KD som sedan tidigare är ägare till apotekskedjan Kronans Droghandel nu även har köpt apotekskedjan Medstop. Allt i den fria konkurrensens namn.

Dagens väljarundersökning: Och väljarundersökningarna fortsätter att översvämma oss. Metro låter YouGov sköta detta via webben. I denna undersökning är Kristdemokraterna med +1,7 procentenheter och Socialdemokraterna med +1,4 de stora vinnarna. De stora förlorarna är Sverigedemokraterna med -1,8 och Centern med -0,7. Socialdemokraterna får 31,9%, Moderaterna 28,4%, Sverigedemokraterna 10,8%, Miljöpartiet 8,6%, Vänsterpartiet och Folkpartiet 5,9%, Kristdemokraterna 4,3% och Centern 2,7%. Centern ligger alltså tryggt parkerade rejält under 4%-spärren. En del spännande jämförelser kan göras. Vänsterpartiet är mer än dubbelt så stora som Centern. Miljöpartiet är lika stora som Centern + Folkpartiet tillsammans. Sverigedemokraterna är inte längre lika stora som alla tre röstboskapen (C + Fp + Kd) tillsammans. Och gapet mellan Sossarna och Moderutterna ökar. Är det inte dags för Annie Lööf att ta konsekvenserna av sitt fiasko? Du har ju fått rejält bra betalt en tid nu så du bör ha kunnat lägga undan och klara dig ekonomiskt en tid om A-kassan blir för låg. Läs även i Expressen.

Dagens farväl: Vi har nåtts av meddelandet att Margaret Thatcher har avlidit. Och om jag ska vara uppriktig så är jag lite tveksam till hur jag skall känna. Låt mig säga så här, Annie Lööf sörjer mer än jag! Det är naturligtvis alltid (i varje fall nästan alltid) tragiskt när människor lämnar jordelivet. Margaret Thatcher är ju inte bara en reaktionär politiker, hon är ju också en människa av kött och blod. Genom att driva en rejäl högerpolitik drabbades många mindre lyckligt lottade. Medan de mer privilegierade fick det mycket bättre. Dvs en politik som Högeralliansens varit rejält influerad av. Arbetslösheten sköt i höjden och detta sågs som positivt eftersom det tystade fack och arbetare. Som sagt, Annie Lööf sörjer mer än jag!

Inga kommentarer: