torsdag 4 april 2013

Betala skatten med ett leende

Dagens Tycka synd om: Jag ser att det är kris inom den professionella toppfotbollen i Frankrike. För att få budgeten att gå ihop har ju de franska politikerna bestämt att de med fantasisummor i inkomster får ta ett stort ansvar. Och stackars Zlatan Ibrahimovic kommer nu att få betala 76% av sina inkomster i skatt. Eftersom hans lön från PSG är 143 miljoner kommer den stackaren bara att få behålla 34 miljoner kronor om året. Och eftersom han väl inte har några extraknäck (?) så kommer han ju att få det problematiskt med att få ihop till mat på bordet. Det motsvarar ju för f-n mindre än 1 miljon varje år under ett helt yrkesliv för en normal knegare. Det är verkligen tragiskt att dessa stjärnor ska behöva betala skatter. Fast jag förstår att arbetsgivaren är så hygglig så att man höjer lönerna så att spelarna får behålla samma nettoinkomst. Och då blir det dyrt för fotbollslaget. Jag förväntar mig att Migrationsverket höjer min lön med motsvarande belopp om kommun eller landsting höjer skatten för mig. Det är ju inte jag som ska betala skatten - eller hur dom nu resonerar i Frankrike?

Söderåsbanan
Dagens Järnvägsinvestering: Senast den 28 mars hade jag lite synpunkter på försenade investeringar i Söderåsbanan. Dvs den järnvägslinje som går Åstorp - Billesholm - Kågeröd - Svalöv - Teckomatorp. I dag går här en del godstrafik som en del av godstrafiken på Västkustbanan, Malmö - Göteborg. Och avsikten är att när tågen slipper klättra över Hallandsåsen och istället Hallandsåstunneln är klar så ska godstrafiken utökas. Och löftet har varit att då skulle man även inleda Pågatågstrafik Åstorp - Malmö via Söderåsbanan och Lommabanan. Men det dröjer. Enligt förklaring från Skånetrafiken beror detta främst på att investeringspengarna senarelagts. Vår Moderata Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärds skryt om jättesatsningar på infrastrukturen är inte så mycket värd när det kommer till kritan. Pengarna är senarelagda! I dag skriver Skånska Dagbladet om investeringarna sett ur Bjuvs kommun och Svalövs kommun synvinkel. Fortsätt att trycka på!

Dagens väljarundersökning: Att jag gillar statistik står nog klart för den som läser Sven Tycker regelbundet. Statistik är fascinerande eftersom man kan utläsa precis vad man vill ur tillgängliga siffror och i princip bevisa vad som helst. Expressen har nu också frågat svenskarna om deras förtroende för partiledarna. Tidningen gör rubrik av att Stefan Löfven börjar närma sig Fredrik Reinfeldt. Enligt Expressen har 53% mycket stort eller ganska stort förtroende för Fredrik Reinfeldt medan 46% har detta förtroende för Stefan Löfven. Men den mest spännande siffran nämner Expressen knappt. 13% av svenskarna har mycket stort eller ganska stort förtroende för Jimmie Åkesson. Och det innebär att han faktiskt klår Annie Lööf som bara får 9%. Det är alltså fler svenskar som litar på Jimmie Åkesson än som litar på Annie Lööf! Hur länge for hon sitta kvar?

Dagens skratt: En av de skribenter i svensk media som alltid är rolig att läsa (och med rolig att läsa menar jag att man kan skratta) är nyliberalen Johan Norberg som har en stående kolumn i Metro. Under rubriken Inget fel med vinst på välfärd sprider han sina vanliga argument om vilket paradis en privatiserad värld är jämfört med en solidariskt skött välfärd. Ett avskaffande av en privat skola och omsorg med fritt vinstuttag skulle slakta vår välfärd och göra 180.000 anställda arbetslösa och ställa 160.000 skolelever utan skola börjar han sina rader med. Och då visar Johan Norberg att han inte tänker längre än hans näsa når. Naturligtvis är det så att det fortfarande skulle behövas vårdinrättningar, skolor osv, men att dessa fick drivas av samhället istället. Och det troliga är att det skulle öka sysselsättningen eftersom alla undersökningar visar att kommunalt och landstingsdrivna verksamheter har en högre personaltäthet än privata verksamheter. Och det är ju ganska naturligt. Någonstans måste man ju spara in för att få ihop till en vinst till ägarna. En del kostnader ökar, som marknadsföring, fakturering osv och andra minskar som lönekostnader och annat. Men så långt tänker inte Johan Norberg, något som inte förvånar.

Dagen privatiseringsfiasko: Det har brutit ut en rejäl debatt i media och bland politiker om de privata jobb-coach företag som Högeralliansens i sin privatiseringsiver infört utan att tänka. Det har visat sig att många av de här företagen skär guld med täljknivar genom att anordna terapisysselsättning för arbetslösa. Vinstmarginaler på 25-30% visar sig inte vara ovanliga. Men så många jobb skapas inte. Men jag tycker inte att man ska vara orättvis. Även om det kostat skattebetalarna många sköna miljarder så har det ju i varje fall skapat en del jobb - inom jobb-coach branschen. Det måste ju till människor som arrangerar terapikurserna, som sköter bokföring, som sköter fakturering och som räknar ut hur mycket ägarna ska få i utdelning på sitt satsade kapital. Alla dessa människor hade ju varit arbetslösa annars. Visserligen dyra jobb, men dock jobb!

2 kommentarer:

Göran Lundqvist sa...

Hej,

Bara för ren info. Zlatan kommer fortfarande att få ut samma summa då kontrakt skriv med vad man ska få ut netto. Dock ligger PSG pyrt på det då de lär få betala en del för sina stjärnor...

Sven Tycker sa...

Jo, jag noterade det. Onekligen ett underligt sätt att skriva kontrakt. Och det straffar sig.