fredag 30 september 2011

Sänk lönerna!

Pengar
Folkpartiet har anammat det gamla Centerkravet att begynnelselönerna för ungdomar måste sänkas. Detta med argumentet att om glinen inte tjänade så förbaskat bra med cash så skulle fler kunna få jobb. Nu har ju politikerna inget med lönerörelsen att göra. Men det är ju inget som hindrar att nyliberala borgerliga politiker gör uttalande till stöd för deras uppdragsgivare - Näringslivet. Med tanke på den höga ungdomsarbetslösheten så tycker jag att vi inför gratisarbete. Tänk så många som du skulle kunna få jobb. Avskaffade vi alla löner så skulle nog alla svenskar som i dag går arbetslösa få ett jobb. Fast det är klart jag vet inte riktigt vilka som ska köpa alla varor.... Nu tror jag inte att Jan Björklund (lön 108.000 i månaden) eller ledarskribenterna Heidi Avellan på Expressen (lön 1,4 miljoner) och Anna Dahlberg på Sydsvenskan (lön 758.000) som gick ut och hyllade Jan Björklund har en aning om vad begynnelselönerna är. Ingångslönen inom hotell- och restaurang för en 18-åring är 14.000 och inom vården och som personlig assistent är lägstalönen 16.000. 2007 infördes en halvering av arbetsgivaravgiften för unga. Detta motsvarade en lönesänkning på närmare 14%. Sedan dess har arbetslösheten för unga INTE minskat.

I flera artiklar har Helsingborgs Dagblad granskat arbetsvillkoren hos flera Call Center-företag. Och i dag ägnar man ett helt uppslag om hur företagen utnyttjar anställda ungdomar och lurar dom. Dom visar exempel på hur dom säger upp personal via SMS-meddelande, och att dom inte har en aning om vilka regler som gäller. I det aktuella exemplet hade tjejen dessutom jobbat så mycket att hon hade rätt till en fast anställning istället. Jag har själv i jobbet som socialsekreterare träffat killar som har blivit grundlurade av denna typen av företag. När den nyvalda S-ledaren Karin Wanngård i Stockholm gick ut och benämnde denna typen av jobb som "skitjobb" höll hon på att hudflås av politiker på högerkanten och ledarskribenter på samma politiska hörna. Men sanningen är ju att Karin Wanngård hade helt rätt.

Skåne
För övrigt ser jag att Arbetsmiljöverket nu tröttnat på Region Skåne och överbeläggningarna på sjukhusen. Nästa gång man upptäcker att det är överbelagt får sjukhuset punga ut med 1.000.000 kronor (vilket är en tiodubbling av vad som gällde tidigare). Visst är jag en stolt Skåning, men det finns gränser. Jag vill göra klart att Skåne styrs av Högeralliansen med stöd av Miljöpartiet...

Annars noterar jag att den senaste opinionsundersökningen från Synovate innebar ett rejält ras för Moderaterna. Ett annat parti som rasar i opinionen är Folkpartiet. Och undersökningen ger en klar övervikt för den Rödgröna oppositionen, om nu denna existerar. Fredrik Reinfeldt skyller det hela på fel i mätmetoderna. Och han har faktiskt rätt! Han menar att det egentligen var förra undersökningen som visade på rekordsiffror för Moderaterna som var fel (fast det sade han inte då). Men alla dessa opinionsundersökningar som presenteras är faktiskt bara obetydligt mer tillförlitliga än att kasta tärning. Frågar man allt från knappa 1000 personer till dryga 2000 personer så är felmarginalen ganska rejäl. Det är ju faktiskt fullt möjligt (om än osannolikt) att de 1000 personer man frågar råkar vara alla 1000 medlemmarna i Piratpartiet. Ta alla dessa undersökningar med en rejäl nypa salt. Om resultatet stämmer med era egna preferenser så passa på att glädjas. Det KAN ju faktiskt vara rätt. Om det inte stämmer så konstatera att felmarginalen är rejält stor. För så är det!

Höstjogging: Trots mina ambitioner att försöka ta en joggingrunda mitt i veckan har det inte blivit av något förrän i kväll. I går hade jag tänkt ta mig tid, men först var tåget försenat så jag var en halvtimme sen hem. Och när det sedan kunde bli tid så stoppade hustrun mig från att ge mig ut i mörker och dimma. Det hade hunnit bli ganska mörkt och var rejält dimmigt. Dessutom luktade det lantdoft! För eventuella stadsbor som läser detta innebär lantdoft att lantbrukare i området har spritt svinpiss på åkrarna. Jag kan upplysa om att det luktar INTE gott. Man får väl tolka det som att hon var rädd om mig! Men tidigt i kväll blev det äntligen av. Och det hann bli rejält mörkt sista biten. Det står helt klart att nästa gång får det bli reflexväst och elljusspåret istället. Hur som helst så tyckte jag att de 7,5 km gick ganska fort och bra. Så tiden 42.30 var en rejäl besvikelse för mig. Jag hade trott på en bättre tid och känner mig övertygad om att det är något fel på klockan.

Slutligen noterar jag att flera av KD:s distrikt förespråkar att sparka Göran Hägglund och istället sätta in Mats Odell som partiledare. Skulle DET rädda KD? Det står helt klart att det är kört för dom!

torsdag 29 september 2011

Satsa på järnvägen

Modernt tåg
Den Socialdemokratiska alternativbudgeten innehåller bland annat en större satsning på infrastrukturen. Dels därför att behoven är stora, dels eftersom det är en typ av investeringar som är bra att göra under en lågkonjunktur då det sätter fart på ekonomin. Förslaget innebär bland annat en inriktning på att det måste byggas en ytterligare fast förbindelse över Öresund till Danmark. Öresundsbron har snart nått sitt kapacitetstak och främst järnvägens godstrafik är i stort behov av en ytterligare förbindelse. Om nu detta ska vara en tunnel eller bro mellan Helsingborg och Helsingør tar man inte ställning till. Under många år har järnvägsinvesteringarna hållits på sparlåga. Och här är Sossar och Högeralliansen nästan lika dåliga kålsupare. Men det finns en skillnad. Medan Sosseregeringar satsat för lite har den borgerliga oppositionen snarare velat skära ner investeringarna. Och när Högeralliansen nu satsat för lite har vänsteroppositionen i varje fall velat öka. Denna snålhet i investeringar drabbar oss här i Åstorp på i varje fall tre sätt. Järnvägslinjen mellan Åstorp - Helsingborg är en av Sveriges hårdast belastade enkelspåriga linjer. De tåg som går här får helt enkelt knappt plats. Men något dubbelspår finns det verkligen inte pengar till. Jag såg nyligen att elkapaciteten på järnvägen kring Åstorp är bristfällig. Det krävs en akut nödlösning för att tågen inte ska riskera bli "utan ström". Och för det tredje skjuts öppnandet av Söderåsbanan för Pågatågstrafik hela tiden på framtiden eftersom det saknas pengar för de investeringar som måste göras. Det är många år sedan beslutet fattades om Pågatåg Åstorp - Teckomatorp - Kävlinge - Malmö. Men upprustningen av Söderåsbanan skjuts ständigt på framtiden i brist på pengar. Vilket gör att min resa till jobbet i Kävlinge tar upp till 1.15 minuter enkel resa istället för kanske dryga halvtimmen. Snåljåpar!

I söndags skrev jag några rader och kommenterade en intervju med Blondinbella. Bland annat berättade hon att hon slängts ut ur MUF sedan hon haft annan åsikt än dess ordföranden Niklas Wykman. Därför kan det ju vara kul att läsa det här gamla inlägget från Blondinbellas blogg: Jag kommer alltid vara en stolt moderat. Tiden går fort, det händer mycket på 3 år...

Annars ser jag att de tryckta kvällsblaskorna har problem och ska skära ner. De sista resterna av att GT och Kvällsposten är egna tidningar försvinner och dom förvandlas slutgiltigt till en Expressen Syd och Expressen Väst. Fast dom kommer nog att få behålla sina logotyper en tid till.

Säg Nej till Sverigedemokraterna
Slutligen ser jag att det utbrutit ny debatt om våra riksdagsledamöters reseräkningar. Jag ser att Sverigedemokraterna leder taxiligan. SD:s ledamöter har totalt åkt taxi för över 600.000 kronor, ett snitt på närmare 35.000 per ledamot. Leder gör den just nu aktuella avhopparen William Petzäll som rest taxi för 107.000 följt av Carina Herrstedt från Landskrona som nästan åkt för 90.000. Det kan jämföras med t.ex. Vänsterpartiets Lars Ohly som är Vänsterns enda ledamot med rätt till fritt taxiresande och som åkt för knappt 13.000. Men jag vet faktiskt inte om jag är upprörd eller inte. Jag vet för lite. Fakta är ju att SD:s ledamöter av SÄPO sagts till att ta taxi av säkerhetsskäl och inte åka kollektivt. William Petzäll har t.ex. överfallits i tunnelbanan och knivskurits. Om man missbrukar förmånen eller inte kan jag inte avgöra. Jag ger inte många ruttna lingon för SD:s politik. Men i en demokrati gäller faktiskt yttrandefrihet. Att använda våld mot någon som man tycker illa om är ett svaghetstecken. Våld hör inte hemma i en demokrati. Vi som står upp för de demokratiska värdena måsta faktiskt då också ställa upp för dessa demokratiska värden. Och det innebär rätten att tycka skit. Sedan får vi argumentera emot dessa barocka och sjuka idéer.

Jag upprepar mitt förslag på hur man behandlar ett SD-möte. Man börjar med att ladda upp med en gemensam brakmiddag på köttbullar och bruna bönor. Därefter möts man vid SD:s möte, vänder ryggen till och låter naturen ha sin gilla gång!

onsdag 28 september 2011

MP3-spelaren gåva från Gud eller Djävulen?

Jag fick lite elaka tankar medan jag satt på Pågatåget i morse. MP3-spelaren, är det Guds gåva till mänskligheten - eller är det möjligen Djävulens bidrag till mänsklighetens undergång? Visst är det trevligt att kunna lyssna till sin egen favoritmusik lite var som helst och när som helst. Via en separat MP3-spelare, eller via mobilen eller något annat. Men håll er förb-de musik för er själva! Att lyssna på musiken via mobilens egen högtalare ger att så anskrämligt ljud att jag förvånar mig över att lyssnarna accepterar oljudet. Vi som sitter runt omkring accepterar i varje fall inte oljudet. Och det blir inte bättre av att den yngre generationen har en musiksmak som gör att jag undrar över mänskligheten framtid. Och det fascinerande är att så har det alltid varit. Vuxna, mogna människor (som eder bloggare) kan inte förstå att ungdomar vill lyssna på sådant oväsen. Redan när jag var ung insåg den vuxna världen att vi ungdomar hade usel musiksmak. Men, det ska till de flestas försvar sägas att de flesta använder olika former av hörlurar eller hörsnäckor. Men, det är tyvärr ingen garanti för att omgivningen slipper oväsendet. Varför använder så många små hörsnäckor som är så usla att mesta (o)ljudet går ut bakvägen så att det är omgivningen som får lyssna på rapmusikens terror. För det kan väl ändå inte vara så illa att mesta ljudet trots allt går in i örat, men dom har volymen så högt uppskruvad att omgivningen ändå tvingas höra på rapmusikens terror. För är det så har vi om ett antal år en hel generation med svåra hörselskador.

Så var var det tyckt till om det.

Mätningarna av TV-tittandet visar att SVT ökar medan TV4 tappar tittare. Under veckorna 34-37 hade SVT1 22,6%, TV4 18,4%, TV3 8,1%, SVT2 7,4%, Kanal 5 6,6%, TV6 5,1%, Sjuan 3,8%, TV8 3,0% och Kanal 9 2,4%. Om ni ser andra siffror från de kommersiella kanalerna så beror det på att dom i sina mätningar inte räknar de kommersiellt mindre intressanta som är under 15 eller fyllt 50.

Jag läser att Mauderaten Olofsson fått löfte av de svenska kärnkraftsföretagen att till vintern ska alla de svenska kärnkraftsverken gå för fullt. Just nu står 6 av de 10 verken stilla. Jag är nästan villig att slå vad om att det löftet till vår avgående Näringsminister inte kommer att uppfyllas. Dom har inte lyckats de senaste åren så varför ska vi tro att dom lyckas denna gången?

Palestinas flagga
Samtidigt som debatten om vems fel det är att fredsförhandlingarna mellan palestinier och israeler inte kommer någon vart passar man från Israels sida på att visa att man inte är intresserade av några meningsfulla förhandlingar. I dagarna har man från Israeliska myndigheter godkänt byggande av ytterligare 1100 bostäder i bosättningar på ockuperad mark. Samtidigt som man alltså ska förhandla om marken befäster man sitt eget innehav av marken. Och på det sättet visar man med tydlighet att man faktiskt inte har för avsikt att göra några eftergifter i förhandlingarna. Israel har bestämt sig för att behålla marken och göra palestinierna till en andra klassens innevånare på den ockuperade och stulna marken.

Dom påstår att vi befinner oss i en tid med ekonomiska problem. Fredde den Allsmäktige hakade upp sig på ordet Ansvar i sin Regeringsförklaring. Det gläder mig därför att kunna konstatera att den ekonomiska krisen trots allt inte är så allvarlig. Jag ser nämligen att säsongens fem första svenska humrar nu sålts på auktion. Priset blev 31.600 kronor per kilo. Så det finns de som har några pengar kvar. Det är väl dom som fått ta del av Högeralliansens rejäla skattesänkningar (fastighetsskatten gav rejält med pengar till en del). Samma personer som sedan blivit bidragstagare genom ROT och RUT. Och nu ska hummersoppan bli lite billigare på krogen genom att momsen sänks. Det kan behövas om hummern kostar 31.600 kr per kilot.

tisdag 27 september 2011

Jag gnuggar mina händer i förtjusning

Såpan om William Petzäll, Sverigedemokraten som hoppade av, blir allt mer absurd. Just nu pågår en rejäl pajkastning där Petzäll kallas både det ena och det andra från olika håll inom SD. Och beskyllningarna är hårda. Vem som berättar den korrekta versionen har jag dock inte den blekaste aning om. Bland annat beskyller SD:s ledning Petzäll för att ha krävt stora summor pengar för att lämna sin riksdagsplats. Petzäll å andra sidan hävdar att det var SD som ville köpa ut honom. Och köpa hans tystnad. Uppenbart är att man från SD:s ledning är livrädda för att Petzäll ska avslöja obehagliga sanningar.

Rent principiellt är det så att riksdagsledamöterna väljs in på personliga mandat. Det är alltså William Petzäll som valts in i Riksdagen. Han är i sin fulla rätt att sitta kvar på sin plats även om han lämnat Sverigedemokraterna eller slängts ut ur Sverigedemokraterna. Å andra sidan har dom som röstat, röstat på Sverigedemokraterna och kan ju förväntas anse att mandatet ska innehas av en Sverigedemokrat. Inte av någon som lämnat partiet och bland annat tagit kontakt med sitt gamla parti (Moderaterna) och som väl främst sitter kvar för att skydda sin inkomst. Jag tycker att huvudprincipen är att om man inte längre kan ställa upp på det partis program som man valdes in på, så ska man inte heller sitta kvar. Men det blir ju onekligen roligare om han sitter kvar. Det är bara att sitta och gnugga händerna av förtjusning. Det här är en rejäl mardröm för SD. Obehagliga interiörer från det interna arbetet inom SD kommer att avslöjas. Det ordval som redan använts avslöjar lite av var nivån i partiet ligger.

De båda folkpartisterna Nyamko Sabuni och Nina Larsson fortsätter genom en debattartikel i Expressen sin kamp för att minska föräldrapenningdagarna för invandrare. Men faktum är att deras argumentation haltar betänkligt. I dag är det så att även de barn som flyttar till Sverige får fulla antalet föräldrapenningdagar. Och enligt Nyamko Sabuni och Nina Larsson är detta en kvinnofälla. Men dom har uppenbarligen en mycket dålig koll på hur det fungerar i praktiken. Eftersom mammorna och papporna inte har arbetat tidigare i Sverige så är det belopp som kan betalas ut bara minimibeloppet. Föräldrarna får alltså inte så mycket utbetalt att det finns någon risk för att dom väljer att vara föräldraledig istället för att ta ett jobb t.ex. Däremot tas "pengarna" ut istället för att t.ex. leva på socialbidrag. En mycket stor andel av dagarna fryser inne eftersom föräldrarna istället får arbete eller helt enkelt inte hinner ta ut ersättningen förrän barnet blir för gammalt. Jag tycker Nyamko Sabuni och Nina Larsson ska kolla upp verkligheten lite innan dom skriver debattartiklar. Det ska sägas att de båda inser att Vårdnadsbidraget är en kvinnofälla. Där har dom rejält på fötterna. Men det löjliga bidraget fick vi som en eftergift för att göra Kristdemokraterna glada.

Och när vi nu ändå talar om det svenska bidragssamhället. Ett av de verkligen stora posterna i samhällets bidragsvansinne är ROT och RUT. Ni vet väl att det finns tusentals svenskar som är bosatta i Spanien, Italien och så vidare som får skattebidrag från oss andra skattebetalare för att få sina villor nere i Spanien eller var dom nu bor fixade till eller städade. Det finns inget krav på att arbetet ska utföras i Sverige eller av svenska arbetare för att få skattesubventionerat från oss svenska skattebetalare. Totalt bidragshaveri skulle jag vilja säga.

Enligt LO:s lönerapport var de genomsnittliga löneökningarna förra året dom lägsta på 50 år. När därför de sedvanliga debattartiklarna från Arbetsgivarhåll nu inför lönerörelsen dyker upp som varnar för hur oansvariga de fackliga organisationerna är så kan vi konstatera att de fackliga organisationerna i Sverige är mycket anvarsmedvetna. Men från arbetsgivarna hör det till att man ska gnälla lite varje gång löneförhandlingarna drar igång.

Något som däremot stiger rejält är elpriserna. Sedan elmarknaden avreglerades 1996 har elpriserna fördubblats. Enligt Villaägarnas riskförbund (jo, det står faktiskt Riskförbund...) så är detta politikernas fel. Och det är kanske korrekt. Det är ju politikerna som beslutat om avregleringen. Avregleringar innebär ju priskonkurrens och sänkta priser. Så tänk om våra folkvalda INTE hade avreglerat elmarknaden. Kan ni tänka er hur höga priserna DÅ skulle ha varit. Hugamuga!

Om ni har en bilfantast som ni inte vet vad ni ska köpa i julklapp till (jo, det är dags att börja fundera på julklapparna nu) så har jag ett tips. Det har nämligen getts ut en CD med namnet "Beetles: Greatest Sounds of the '60s and '70s". Och det handlar alltså om Beetles, inte Beatles. Den innehåller 30 inspelade spår med olika folkvagnsbubblors motorljud. Allt från en gammal 60-talsfolka till en modernare variant. Önskepresenten för en del - dock inte mig.

måndag 26 september 2011

Kärnkraften avvecklar sig själv

Nej till kärnkraft
Jag ser att en unik händelse har inträffat. Ringhals första reaktor har stängts ner för ordinarie revision. Detta innebär att nu står samtliga fyra kärnkraftsreaktorer i Ringhals helt stilla. En del stopp är planerade, andra beror på usel planering och ett stopp beror på en brand som inträffat. Uppenbarligen mycket väl planerat inför vintern så att priserna kan gå upp. Fast Bertil Dihné som är vd för Ringhals säger så här: - "Jag tror inte att vi har varit på noll megawatt någon gång. Det är bedrövligt". Det är dags att verkligen planera för att stänga ner hela skiten nu.

Säg Nej till SD
Och i Riksdagen har den stora pajkastningen börjat. William Petzäll har förklarat att han fortsätter i Riksdagen som politisk vilde. Fast det uppges att han kontaktat Moderaterna. Petzäll har tidigare lovat att lämna Riksdagen, men har nu tydligen ångrat sig. Enligt Sverigedemokraternas uttalande så krävde tydligen Petzäll en rejäl summa pengar för att lämna sin Riksdagsplats. Och när han inte fick betalt, så stannar han kvar och uppbär sin lön. Vilken version som är den rätta har jag ingen aning om. Bakgrunden är att William Petzäll tydligen har vissa problem med de destillerade dryckerna. Det har varit ett par skandaler för mycket anses det. Vi får väl se vad som händer.

Frankrikes flagga
Jag läser i DN:s DN Världen bilaga om Dominique Strauss-Kahn, den fd IMF-chefen (på väg att kanske bli fransk president) som spolierade det hela i munnen på hotellstäderskan Nafissatou Diallo. Vems version som är riktig av vad som verkligen hände på hotellrummet i New York har jag naturligtvis inte en aning om. DSK som han kallas hävdar att oralsexet var helt frivilligt medan hotellstäderskan från Guinea hävdar att hon blev våldtagen. Men det har uppenbarligen kostat DSK en rejäl förmögenhet i advokat- och detektivkostnader att svartmåla hotellstäderskan. Och slutresultatet av det hela, dvs att polisutredningen lades ner, visar i varje fall att även om vi skulle leva i en demokrati, så är demokratin bättre om man har gott om pengar och kan köpa sig rättigheter. Det som förundrar mig är hur stora delar av fransmännen ställt upp för DSK på ett sätt som får mig att undra över fransmäns moral. Detta var inte första gången mannen beskylls för dålig respekt för kvinnor. Och otrohetsaffärerna är många. Jag förundrar mig över att hustrun Anne Sinclair fortsätter att stå vid sin horbock till karls sida.

Allra senaste nytt från Näringslivets egna fronttrupp SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) är att deras VD valt att avgå (eller fått sparken...), Anders Vredin ser sig i varje fall om efter ett nytt jobb. Fast han får väl ett rejält avgångsvederlag först. - "SNS styrelse och Anders Vredin har gemensamt kommit överens om att han lämnar verksamheten..." heter det. Jaha! Själv fortsätter jag att gnugga händerna av pur skadeglädje. Jag har tidigare skrivit om det här den 7, 9, 22 och 24 september - än så länge.

söndag 25 september 2011

Lågt i tak hos moderaterna

Jag läste en lång intervju i Aftonbladet med Blondinbella, Isabella Löwengrip. Och den får mig att börja fundera på ett par saker. I intervjun berättar Isabella att hon fått brev från MUF om att hon inte längre är välkommen. Och bakgrunden till detta är, berättar hon, att hon hade en annan åsikt än MUF:s ordförande Niklas Wykman. Niklas tyckte att Israels handlande mot Ship to Gaza var riktigt. Detta medan Isabella hade en annan åsikt om bordningen av skeppen och dödsskjutningen av flera på båten. Och hon skrev detta. Resultatet blev ett kort brev från MUF där dom berättade att hon inte längre var välkommen. Inte visste jag att det var så lågt i tak inom MUF. Att Sverigedemokraterna utesluter medlemmar till höger och vänster som är en belastning har jag förstått. Men att MUF slänger ut medlemmar för att dom tycker annorlunda i en fråga? Det trodde jag inte.

En annan punkt där jag fick lite funderingar är när Isabella berättar att hon börjat uppskatta det svenska skattefinansierade välfärdssamhället. Men att det finns tillfällen där hon har synpunkter på hur vi prioriterar och använder pengarna. Och tar som exempel när hon var på sjukhuset och fick veta att hon nu hade frikort och inte behövde betala. Hon menade att det hade hon råd med. Min syn på den frågan är att det finns många andra där högkostnadsskyddet är en räddning. Och jag vill inte ha ett samhälle där det skall krävas en ansökningsbyråkrati för att bevilja högkostnadskydd.

Lite senare berättar Isabella att hon jobbar så mycket att hon inte själv hinna städa sin enrummare. Alltså har hon städhjälp anställd. Men här kommer inga funderingar om hur vi använder skattepengarna. Jag har inget att anmärka på om människor inte anser sig ha tid med sin städning och istället anställer någon för detta om dom har råd med det. Men jag kan inte riktigt förstå varför alla vi andra via subventioner via RUT-avdraget ska hjälpa till att betala Isabellas städning. Men, som sagt, här kommer inga funderingar från henne.

Svamp
Det var Lunken i dag. Så det blev en skogspromenad på ett par timmar med tipsfrågor att besvara. Och vi hade lite mer tur i dag med frågorna. Vi fick ihop 7 rätt på de 10 frågorna. Att jag inte vet vilka dagar kungafamiljen fyller år skäms jag inte för. Det var riktigt trevligt väder. En härlig höstdag. Annars är det ju svampår i år efter allt regnande. Själv begriper jag mig inte på svamp. Jag vet inte vilka som är ätbara, vilka som är giftiga och vilka som bara är skitsvamp. Men det är kul att se alla som går omkring med en påse eller en korg. Den här bilden tycker jag är tjusig. Jag tänker lika mycket på svamp som på någon kinesisk bergssluttning med solparasoller. Fast det är alltså svamp på en mossbelupen stubbe.

Höstjogging: Efter förmiddagens 2 timmar i skogen och sedan efter lunch en och en halv timmes promenad med Kimmy så var det kanske inte allra bästa uppladdningen inför en joggingrunda senare på eftermiddagen. Och det var ganska stumma ben i början på rundan. Men efterhand som jag sprang så släppte det värsta, och jag valde till slut att springa samma 8,8 kilometer som förra söndagen. Och tiden 51.20 är nästan 2 minuter bättre än förra veckan. Fast bra är det ju inte.

Saudiarabiens flagga
Jag såg förresten att Prins Abdullah i Saudiarabien i ett TV-tal deklarerat att nu ska kvinnor i Saudiarabien "till och med" få rösträtt. Visserligen bara en begränsad sådan, men trots allt ett litet framsteg. Uppenbart är att saudierna börjar känna en viss oro för att upproren runt om i arabvärlden ska sprida sig till Saudiarabien. Och en liten eftergift till demokratiivrare hoppas man väl ska rädda situationen. Men det är långt kvar i Saudiarabien.

Till sist konstaterar jag att HIF nu säkrat guldet i fotbollsallsvenskan. Jag har visserligen börjat tappa lite av förtroendet för den pengacirkus som elitidrotten i dag är. Men vi får väl ändå säga att HIF är en värdig vinnare. Ett stort grattis till Helsingborgarna. Njut så länge det varar. Själv kan jag nu sluta läsa sportsidorna. Fotbollen kan i viss mån engagera. Men nu är det hockeyn som tar över. Och den gladiatorsporten skiter jag totalt i.

Tyvärr klantade jag mig när jag skrev dagens blogg. Den skrivs (och sparas) på datorn först innan den laddas upp. Och när jag skulle flytta filen från den lilla laptop som det hela skrivits på till huvuddatorn klickade jag fel och allt var borta. Det innebär att en del länkar har försvunnit när jag fått göra om allt under stress, och som jag inte gitter leta fram. Och formuleringarna är nog lite taskiga ibland också. Ursäkta! Men så går det när klantaschlar ska klicka med datormusen.

lördag 24 september 2011

Skadeglädje är den enda sanna glädjen

Rapporten från Studieförbundet Näringsliv och samhälle (SNS) som fastslog att det inte finns några vetenskapliga bevis för att privatiseringsivern inom vård och skola skulle ha gett några förbättringar fortsätter att engagera. Att just SNS kommit fram till detta blev en ren jordbävning för borgerliga privatiseringsivrare som drabbades av hjärtsnörp. Dom ser SNS som deras egen megafon, och helt plötsligt berättar SNS fel "sanning". I torsdags kunde jag berätta att forskningsledaren Laura Hartman tvingats lämna SNS. Och kort efteråt meddelade professorn i statsvetenskap Olof Pettersson att han sade upp sig från SNS i protest mot att man satt munkavle på Laura Hartman. Nu har SNS VD, Anders Vredin, på SNS hemsida tvingats be om ursäkt för sin reaktion. Dvs att han gav efter för SNS finansiärer när dessa krävde att Laura Hartman måste tystas och krävde rättning i leden. SNS ska vara Näringslivets propagandamegafon, då går det inte för sig att man publicerar rapporter som går emot Näringslivets intressen. Och det fortsätter. I Dagens Nyheter publicerar i dag 7 medlemmar av SNS högsta beslutande organ ett debattinlägg med rubriken: "SNS har fallit undan för näringslivets påtryckningar". Allt medan eder bloggare sitter och gnuggar händerna och småmyser.

Konflikt i P1 diskuterade ungdomsarbetslösheten (i Sverige och i världen). Dom konstaterade först att de med störst problem var de med ofullständiga utbildningar, och sedan hade man en paneldiskussion bland ungdomar på Högskolan i Stockholm...

Annie Lööf
Hur skicklig den nya Centerledaren Annie Lööf är på att få någon ordning på Centerns opinionssiffror vet jag inte. Hon har tydligen målet satt till 20%, och det kan hon ju drömma om. Men på ett område har hon visat att hon är duktig. Hon blir nämligen nu Sveriges högst betalda politiker. 151.000 totalt i månaden. 115.000 som statsråd och till detta en rejäl lön som partiordförande (Centern är ett rikt parti) gör att hon passerar Fredrik Reinfeldt i löneligan. Money talks!

För övrigt ser jag att den gamla trenden att de svenska fotbollsproffsen när karriären börjar ta slut återvänder hem till sina moderklubbar börjar ta slut. Förr reste dom hem och avslutade sina karriärer där dom började. Lite av att betala tillbaka allt dom fått från grunden. I dag är att tjäna pengar det viktigaste. Högstbjudande, nå'n klubb i Saudiarabien, i Japan, i USA eller i Tjotahiti är viktigast. Egoismen har tagit över. Idrotten har blivit en form av prostitution. Money talks!

Slutligen ser jag att Centerledningen gick på pumpen i frågan om ökad kvotering av föräldrapenningen. Medan kvinnorna talade mot ökad kvotering talade männen för en ökad kvotering. Något som styrker min åsikt sedan många år. Dvs att den största bromsklossen mot att öka pappornas uttag av föräldraledigheten är just mammorna. Dom ser i allt för många fall hela föräldraledigheten som deras. Papporna kan få en liten del om dom är snälla. Jag har under min tid på Försäkringskassan hållit mängder av informationsträffar för blivande mammor och pappor. Och allt för många gånger reagerat på mammornas inställning i den frågan. Det ska påpekas att jag inte är övertygad om att en ökad kvotering är den rätta lösningen på problemet. Istället är lösningen att fler mammor ser barnen som deras gemensamma barn och inte främst deras eget barn.

fredag 23 september 2011

En välregisserad föreställning

Centern
Så har då Annie Lööf under en välregisserad föreställning valts till Centerpartiets nya partiordförande. Under en mycket uppreklamerad kampanj för att visa hur öppet valet var. Fast när det sedan kom till kritan fanns det bara en kandidat, utsedd av valberedningen. Remarkabelt var att valet skedde med ovanligt få gamla ordföranden närvarande! Det ska bli spännande att se om Annie Lööf tänker fortsätta att arbeta hårt på att sudda ut den högerinriktade och nyliberala framtoning hon tidigare har haft. Och om hon försöker göra detta, om hon lyckas. Jag tror att hon kommer att fortsätta att försöka sudda ut denna profil utåt, men samtidigt kommer Centern att fortsätta sin dödsdömda färd ut på högerkanten. En profil som Moderaterna lämnat sedan dom insett att denna inte var framgångsrik.

Folkpartiet
Det var spännande att se folkpartikeln Jan Björklund gå ut och kräva ändringar i den energiuppgörelse som Maud Olofsson samtidigt hyllade. Folkpartiet fortsätter sin Golgatavandring på kärnkraftskramandets väg. Man har insett att överenskommelsen innebär att om Eon, Vattenfall eller Fortum inte vill bygga några nya kärnkraftverk så får inga andra göra detta heller. Eller också är Majorns utspel bara ett spel för galleriet som ett panikartat utspel där de Moderata röstboskapen försöker slita strupen av något av de andra småpartierna som ett krampaktigt försök att själva överleva. Alla inser att det inte finns plats i opinionen för tre små stödpartier till Moderaterna. Minst ett måste bort, och inget av partierna vill vara det som försvinner. Jag tror att det som trillar över stupet först är Kristdemokraterna med Centern på andra plats. Kristdemokraterna behövs inte, dom fyller ingen funktion. Medan Centern velar och hoppar så att ingen tycker att det är deras parti. Folkpartiet är i varje fall konsekventa i sin enfaldighet.

Palestinas flagga
I dag har Palestinas president Mahmud Abbas i FN begärt att FN ska erkänna Palestina som en fullvärdig medlemsstat. Något som är en mardröm för främst USA. USA inser att den dagen måste komma då Palestina blir en självständig och oberoende stat bredvid Israel. Men, eftersom Israel inte accepterar detta vågar man inte driva frågan. Ingen amerikansk president vågar göra sig till ovän med den starka judiska lobbyn i USA. Man hänvisar hela tiden till förhandlingar, förhandlingar som inte leder någonstans eftersom det finns stötestenar som saknar lösning. Palestina kräver att israeliska bosättningar försvinner från det som ska vara Palestina, att den östra delen av Jerusalem återlämnas till Palestina och att de palestinier som flytt från Israel ska få återvända. En kompromiss i dessa frågor måste innebära att Jerusalem får någon form av delad status. Att någon form av utbyte av mark mellan en begränsad del av bosättningarna sker men att de flesta utryms. Och att bara en liten grupp flyktingar får återvända. Och det är mycket troligt att Palestinierna kommer att acceptera en sådan kompromiss. Men det är tveksamt om Israel som stat vågar utmana den inflytelserika grupp av extrema judar som i många fall bor i bosättningarna. Israel kräver att Palestina erkänner Israel som en judisk stat. Palestinierna har redan deklarerat att dom är villiga att erkänna Israel som stat. Men detta accepteras inte av Israel, som kräver att denna stat skall vara en judisk stat. Dvs att palestinier (och kristna) skall vara en andra klassens medborgare som får bo där på ren nåder. Detta israeliska krav är helt orimligt. Och vad hela konflikten handlar om är kontrollen över Jordanflodens vatten.

Ett amerikanskt veta mot Palestinas erkännande är en katastrof för USA:s inflytande i arabvärlden och i stora delar av resten av världen. För övrigt tar jag för givet att Sverige stödjer den palestinska ansökan. Att det är så viktigt med FN-erkännandet för Palestina (och så viktigt att stoppa det för Israel) är att ett erkännande ger Palestina möjlighet att gå till Internationella Domstolen. Där har Israel inte en chans eftersom deras ståndpunkt och agerande bryter mot alla internationella Lagar. Man har INTE rätt att flytta in sin egen befolkning på ockuperad mark och samtidigt tränga bort de som bor där. Och man har inte rätt att bygga skyddsmurar på ockuperad mark och spärra in innevånarna i ghetton på det vis som sker på Västbanken. Israel vet att en domstolsprövning är förlorad.

Vellinge, home of Kaiser Göran Holm
Det har återigen blossat upp en debatt om politikernas pensioner. Eller snarare deras A-kassa. Samma politiker som varit med om att fatta beslut om kraftiga begränsningar i den A-kassa andra får har i många fall utbetalda pensionsbelopp sedan dom slutat som politiker som är rena fantasibelopp, helt utan några krav. Jag kan acceptera att den som tvingas sluta efter kanske en valförlust får en hög pension utbetald under en begränsad period. Detta kan jämföras med den uppsägningstid som en vanlig anställd har. Men, när denna tid gått ska samma regler gälla som för andra. Dvs krav på att aktivt söka jobb, anmälan på AF osv. Om inte, gäller avbrott i betalning av pension. Sedan kommer FAS 1, FAS 2 och FAS 3 som för alla andra. Att politikerna inte vågar ta i den här frågan visar på den falskhet som finns hos många. Hur moderata politiker t.ex. som är så fixerade vid Arbetslinjen har mage att plocka ut pension på detta vis är skrämmande. Eller folkpartister som nu går ut och kräver att den som får försörjningsstöd från kommunen pga arbetslöshet ska avkrävas att jobba gratis för kommunen som motprestation. Skäms dom inte? I Skåne leder den moderata f.d. kommunpolitikern Göran Holm i moderatghettot Vellinge pensionsligan. Han fick under första halvåret 2011 utbetalt mer än 230.000 kronor. På andra plats kom en annan moderat f.d. kommunpolitiker, Thomas Håkansson i Lomma, som fick mer än 202.000 kronor. OBS att dessa belopp alltså gäller på ett halvår. Skäms dom inte? Uppriktigt sagt tror jag inte Göran Holm skäms. Han kunde göra vad som helst under sin aktiva tid utan att något hände. Han var den verkliga teflonpolitikern. Alla skandaler bara rann av honom.

Höstjogging: Det finns fördelar med att vara arbetslös. En av dom är att man har gott om fritid att göra saker på. Som att ta en joggingrunda en förmiddag mitt i veckan. Sedan blir den där fritiden lite för uppenbar så att sammantaget är arbetslöshet en förbannelse. Så nu när jag jobbar, och pendlar till Kävlinge varje dag, så blir det inte tid till några joggingrundor på förmiddagen. Och knappt på kvällen heller. Och en runda i veckan på helgen är för lite. Alltså gäller det att försöka pressa in någon kväll då och då. I dag på kvällen blev det tid och inspiration. Och jag hann hem innan det var mörkt kanske jag ska påpeka. Så långt valde jag inte att springa. 5,5 kilometer bara. Och det var tungt i början, men halvvägs lossnade det och de sista kilometrarna gick ganska fort. Tiden 30.10 får under omständigheterna sägas vara godkänt.

torsdag 22 september 2011

Lyd husbonden!

Den 7 och 9 september skrev jag om den SNS-rapport som visade att det inte fanns några vetenskapliga belägg för att privatiseringarna inom vård och skola hade lett till några förbättringar. En rapport som mottogs med glada "Vad var det vi sade" från kritikerna av privatiseringssjukan i samhället. Detta medan alla borgerliga privatiseringsfanatiker fick hela bullen i halsen och nästan kvävdes för att inte tala om alla de som fick hjärtsnörp. Det som verkligen förvånade var att rapporten kom från just SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, som ofta ses som en ren propagandamegafon för Svensk Näringsliv och Borgerliga idéer rent allmänt. Nu har det hela fått konsekvenser. Laura Hartman som var forskningsledare på SNS och den som presenterade rapporten om privatiseringarna är inte längre kvar på SNS. Vd:n Anders Vedin förnekar dock att hon fått sparken... Och professorn i statsvetenskap Olof Pettersson har sagt upp sig i protest från SNS. Han protesterar mot att SNS satt munkavle på Laura Hartman. Tänk att det kan få sådana konsekvenser att komma fram till vad många av oss andra redan innan visste. Nämligen att det inte finns några vetenskapliga tecken på att privatiseringar höjer kvaliteten. Jag skulle vilja hävda tvärtom.

När ROT- och RUT-subventionerna infördes var ett av de stora argumenten att det skulle göra svarta inkomster vita. Men om det nu lyckats till viss del så har det istället skapat nya vägar att fiffla. En f.d. VD från Helsingborg är nu internationellt efterlyst för att ha lurat till sig 3,6 miljoner kronor i ROT-bidrag. Troligtvis gömmer han sig i "paradiset" Thailand som verkar vara ett trevligt paradis för allsköns bidragsfifflare, brottslingar, lurendrejare och andra ljusskygga existenser.

Jobbskatteavdraget (straffbeskattningen av sjuka, arbetslösa, gamla och föräldralediga) har som huvudsyfte att öka klyftorna i samhället. Ett annat mål var att det skulle skapa nya jobb. Och det skulle enligt högerteorin ske genom att eftersom den som jobbar fick mer pengar i plånboken av skattesänkningen så skulle lönerna öka mindre. Och om lönekostnaden minskade skulle fler få jobb. Så lät teorin. Det var alltså inte alls meningen att du skulle få mer pengar i slutändan. Lägre skatt skulle ge lägre lön hette det. Nu har den där teorin kanske inte lyckats så särdeles bra. Så mycket nya jobb har det inte blivit, bara större klyftor i samhället. Ett område där teorin om lägre skatt - lägre löneökningar verkligen inte fungerat är på lönerna för våra Generaldirektörer. Här, där Högerregeringen själva sätter lönerna, har istället lönerna skenat iväg. I snitt tjänar en Generaldirektör i dag över 1 miljon. Mest får Försäkringskassans nya Gd Dan Eliasson med 144.000 i månaden. Det är ungefär vad en arbetslös maximalt kan komma upp i på 10 månader. Fast se'n straffbeskattas den arbetslöse....

I går kunde jag läsa i bladet om hur välbetalda höga militära befäl tilldelas arbete med att gå och bära Kungafamiljens blommor och presenter - på försvarsmaktens bekostnad. I dag läser jag om hur mycket Kungafamiljen får jobba. Under de tre månaderna augusti - september - oktober har Knugen själv 51 officiella uppdrag. Silvia har 38, Vickan 34, Daniel 21, Lill-Tjabo 13 och Madde 5. Under den här perioden är det 66 arbetsdagar. Så dom verkar inte vara heltidsanställda någon av dom. Maddes deltidsjobb kan väl trots allt inte ge full lön? Den 18 september hade jag en liten fundering om arbetsfördelningen inom Bernadottefamiljen med anledning av Kvällspestens löpsedel. Men jag har inte fått någon lösning. Är det ingen som läser Kvällspesten? Eller det är ingen som begripit vad dom jobbar med?

I Georgia, USA har nu Troy Davis avrättats. Han dömdes för 20 år sedan för att ha mördat en vit polis i en rättegång som bedömts som rasistisk. Han har hela tiden bedyrat sin oskuld. Det finns ingen teknisk bevisning och 7 av de 9 vittnen som i rättegången pekade ut honom har tagit bort sina vittnesmål och hävdat att dom utsattes för starka påtryckningar av polisen i samband med rättegången. Till det kan man påpeka att ett av de två vittnen som återstår av många utpekats som den verkligt skyldiga. Jag har naturligtvis ingen aning om vem som är skyldig. Men, INGEN har rätt att ta någon annans liv. Varken Troy Davis, samhället eller någon annan mördare. Dödsstraffet är FEL. Bland annat av den anledningen att vi riskerar att mörda en oskyldig. Det är en skam av ett modernt välfärdssamhälle att mörda sina egna medborgare.

För övrigt ser jag att utsläppen av koldioxid förra året satte nytt rekord, 33 miljarder ton. Det är främst Kina som ökar sina utsläpp snabbt. Trots det är det tur att varje kines inte släpper ut lika mycket som en amerikan. När Kina kommit dit i sin utveckling blir det ett nytt världsrekord...

Slutligen noterar jag att moderaten Per Unckel avlidit. Det var Per Unckel som under kärnkraftsomröstningen ledde linje 1. Det alternativ av de tre som fick minst antal röster. Men sedan en av förespråkarna för linje 3 (som kom tvåa) bytt sida så är det i praktiken linje 1 som vann ändå fast man kom sist. Den som bytt sida är alltså Maud Olofsson som från att ha förespråkat en avveckling plötsligt skrev på för att möjliggöra en utbyggnad. Ett beslut som hon hyllade i sitt avskedstal i dag. I morgon ska nyliberalen Annie Lööf i en välregisserad föreställning väljas till ny ordförande för de Nya Högercentern.

onsdag 21 september 2011

Förvanskningsminister Borg

Enligt Förvanskningsminister Anders Borg har ROT- och RUT-avdragen gett fler jobb än man beräknat. Och han hänvisar till Skatteverkets beräkningar. Frågar man Skatteverket i frågan så vet dom inte vad Anders Borg pratar om! ROT och RUT har kostat 15 miljarder kronor 2010, och detta motsvarar 35.000 heltidsjobb. Dvs närmare en halv miljon per heltidsjobb. Men hur många av dessa som är NYA jobb har inte Skatteverket yttrat sig om. Hade man istället använt dessa 15 miljarder till att öka personaltätheten inom skola, barnomsorg, vård osv så hade man fått fler än 35.000 heltidsjobb. Men, det är klart då hade ju inte välbetalt folk fått sin städning skattesubventionerad eller villaägarna i Djursholm, Vellinge och Båstad fått sina hus renoverade för skattepengar så att dom kan säljas för en lite högre slant. Och nu ska alltså drygt 5 miljarder användas till att sänka krogmomsen så att krogägaren kan tjäna lite mer. Åhåjaja!

De nya Moderaterna
Jag tittade på kvällen på Uppdrag Granskning på SVT som berättade om hur de Nya Moderaterna fungerar i praktiken. Trots partiets kovändning med att omfamna LAS och Anställningstrygghet så var det inte detta som gällde när Regeringskansliet för något år sedan skulle rationalisera. Som av en ren tillfällighet råkade ett 30-tal sjuka, gamla och fackligt anställda hamna i sina egna 1-persons turordningskretsar. Och det var just dessa som fick sparken. Intervjun med Förvaltningschefen Anna-Karin Jatko var så pinsam för henne att om det ska bli nya uppsägningar bör hon placeras i kretsen "Pinsamhetsansvarig". Detta var nästan exakt samma metod som Försäkringskassan använde i samband med den stora omorganisationen för att bli av med lönebidragsanställda och sjuka.

Fp fjäskar för SD
Sedan ser jag att Folkpartiets Integrationsminister Erik Ullenhag verkar ha mycket dålig koll på verkligheten. Han har nämligen gått ut med ett krav på att det ska lagstiftas om att den som får socialbidrag ska avkrävas en motprestation. Erik Ullenhag verkar ha mycket dålig koll på hur det fungerar i verkligheten. Och vilka problem en mycket stor del av de som får försörjningsstöd har (det heter alltså försörjningsstöd och inte socialbidrag). Det fungerar faktiskt i huvudsak på detta sättet där det är möjligt redan i dag. Jag har bara under det senaste året vikarierat i tre olika kommuner som socialsekreterare. Erik Ullenhag förvandlar ett mycket stort problem till en fråga om svart eller vitt. Och han verkar främst vara ute efter att "förvandla socialbidragstagare till gratis arbetskraft till kommunen". Behöver kommunen hjälp med parkarbete så ska dom naturligtvis anställa folk till att göra detta för en anständig lön. Inte utnyttja gratisarbetande arbetslösa som ska förnedras ännu mer med att göra "skitjobb" för "svältlön". De som är arbetslösa vill i nästan alla fall verkligen ha ett jobb. Men dagens arbetsmarknad har så slimmade organisationer att det inte finns någon plats för den som inte kan jobba till 110%. Är du för gammal, har någon sjukdom, har otillräcklig formell utbildning eller pratar dålig svenska så är du körd på arbetsmarknaden. Och det löser man inte med att "förvandla socialbidragstagare till gratis arbetskraft till kommunen". Självklart är det så att den som får ekonomiskt bistånd från kommunen ska vara skyldig att göra vad han eller hon kan för att bli självförsörjande. Huvuddelen av de som får bistånd är på ett eller annat sätt sjuka eller har andra handikapp. Men uppfyller inte villkoren för att få ersättning från Försäkringskassan. Och de som kan är i allmänhet redan i dag skyldiga att ställa upp på olika aktiviteter med målet att bli självförsörjande. Att klippa gräsmattor gratis till kommunen är i allmänhet inte den bästa vägen dit. Det finns andra metoder som bättre leder till självförsörjningen. Skapa fler jobb med lönebidrag och skapa ett nytt Samhall som är det Samhall var tänkt att göra istället för ett kommersiellt företag som inte har råd att anställa den som är sjuk eller handikappad. Du är ute och reser Erik! Eller också är du ute och fjäskar för Sverigedemokraterna.

tisdag 20 september 2011

Borgs räkmacka

Anders Borg tar sig för pannan
Och så ser jag att Anders Borg tydligen lämnat in sin "nådiga lunta". Och där är den största satsningen ett resultat av en intensiv lobbyingkampanj från den svenska restaurangrörelsen. För närmare 6 miljarder kronor ska krogbranschen få en bättre lönsamhet. Det är ingen expert som tror på att det ger så mycket jobb. Erfarenheten från andra länder som försökt med samma medicin är att det blir enormt dyra jobb. Men vi får väl se det som en avskedspresent till Mauderaten när hon nu blir avpolleterad. Men kunde man inte samlat ihop till något billigare.

Ett annat område där intensiv lobbying gett resultat är avsaknaden av den utlovade höjda skatten på alkohol. Dom svenska ölbryggerierna har gjort en korrekt investering - för dom alltså - när dom satsat stora summor på lobbying för att få stopp på skattehöjningen. Det är viktigt för Anders Borg att lyssna på särintressen och vara mottaglig för deras argument. Nu väntar vi bara på att han lyssnar på de fackliga organisationerna också. Men det är väl för mycket begärt.

I augusti 2006 hävdade Anders Borg i valrörelsen att det fanns 1.208.900 svenskar i utanförskap. Något som var en skandal tyckte Anders (och Fredrik och Maud och Göran och.....). 6 år senare är siffran, om man räknar på samma sätt, 1.171.400. Fast numera pratar inte Fredde och Anders och dom andra om utanförskapet på samma sätt. Numera använder man andra sätt att räkna, så att siffran inte blir så hög. Men Utanförskapet har faktiskt sjunkit med 37.500 på 6 år. Det är hela 17 om dagen! Bra gjort Anders. Du är min idol.

Tyvärr är Anders också den svenska journalistkårens idol. Jag har aldrig varit med om att en finansminister mötts av sådan underdånighet från en journalistkår. Jag förstår att en av de gamla skjutjärnen, Lars Adaktusson, diskuteras som ny partiledare för Kristdemokraterna.

Italiens flagga
Och för att hålla oss på den ekonomiska fronten. Jag ser att Italien har fått sitt kreditbetyg sänkt ännu mer från A+ till A. Det måste vara en reaktion på att finansministern Silvio Berlusconi bara har tid att jobba deltid på sin fritid. Han är fullt upptagen av att hoppa runt i sänghalmen med vackra flickor.

Dawit Isaak
Sedan ser jag att det hållits en manifestation utanför den Eritreanska ambassaden i Stockholm med krav på att den svenska journalisten Dawit Isaak ska friges. På fredag har han suttit inspärrad i 10 år utan någon rättegång. Alla inbjudna ställde upp - utom Sveriges utrikesminister Carl Bildt. Han tror fortfarande på den tysta diplomatin? Eller också är han fullt upptagen med att fundera på hur han ska lösa frågan med två andra svenska journalister, Martin Schibbye och Johan Persson som sitter fängslade i grannlandet Etiopien sedan dom åkt dit för att granska Lundin Oils samarbete med den etiopiska militärregimen. Det är ju en lite delikat fråga för den gode Calle som under många år satt i styrelsen för nämnda företag.

Dom sliter på Försäkringskassan
Sedan ser jag på olika håll i media att Försäkringskassan planerar att införa en fast utbetalningsdag för utbetalning av Tillfällig Föräldrapenning. Jag för min del tycker att det viktiga är att det finns tillräckliga resurser så att pengarna hinner betalas ut i tid. Det går ju liksom inte fortare att få ut sin ersättning bara för att utbetalningen sker ett visst datum i månaden. Tar det drygt två månader (som det gjorde sist jag var tvungen att vara hemma med TFP) innan man hinner påbörja handläggningen av mitt ärende så är jag ju inte hjälpt av att pengarna kommer den 15:e i nästa månad istället för så fort som möjligt, kanske den 18:e en månad tidigare. Ska utbetalningen ligga och vänta i systemet i kanske nästan en månad innan jag får dom så blir jag ju inte mer positiv inställd till Försäkringskassan. Det är antagligen med denna reform i åtanke som Försäkringskassan just nu planerar att lägga ner flera centra där Tillfällig Föräldrapenning handläggs för att ytterligare centralisera verksamheten till ett ännu färre antal storstäder. Underliga äro Försäkringskassans vägar!

Palestinas flagga
Och till slut ser jag att Israel hotar med åtgärder mot Palestina om dessa framhärdar med att begära fullvärdigt medlemskap i FN. Bland de åtgärder som man överväger i Israel är att stjäla palestiniernas skattepengar. Det känns lite magstarkt av Israel att kräva ett erkännande av den israeliska staten från palestinierna om man inte själva är villiga att erkänna den palestinska staten?

Fast det är kanske där Calle är upptagen. Med att planera för det svenska stödet till Palestinas fulla medlemskap i FN?

måndag 19 september 2011

Bonniers gullande med Högeralliansen

Den Allsmäktige Reinfeldt
Enligt en studie utförd vid Uppsala Universitet gynnades Fredrik Reinfeldt och Högeralliansen av svensk media inför senaste riksdagsvalet. Man har granskat hur Högeralliansen och den Rödgröna oppositionen har behandlats i de fyra största dagstidningarna, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen. Och granskningen visar att Högeralliansen gynnats rejält i media. Och ju närmare valet vi kom desto mer uppenbart blev favoriserandet av Högeralliansen och Fredrik Reinfeldt. Föga överraskande är det främst Bonniers tidningar Dagens Nyheter och Expressen som utmärker sig. Allra helst Expressen. Den tidning som får bäst betyg i att objektivt granska politikerna är Aftonbladet, följt av Svenska Dagbladet. Är det någon som är förvånad? Gullandet med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg från Bonniers mediamakt är skrämmande. De enda som får mer bugande och bockande är Kungahuset!

Apropå gårdagens tyckande om Idrottens fyllesvans så ser jag att det i dag spelats fotbollsderby i Stockholm. Och då hittar vi naturligtvis rubriker som berättar om de trevliga och engagerade supportrarna. Flera omhändertagna inför derbyt skriver Dagens Nyheter. Pyroteknik stoppade Stockholmsderbyt skriver Svenska Dagbladet. Fullt med bengaler tändes på Råsunda skriver Aftonbladet. 08-derbyt avbröts - efter bengalinferno skriver slutligen Expressen. Supportrarna är inget annat än egoistiska fyllesnudor.

Försäkringskassan
Dagens Nyheter skriver i sin ledare i dag om Assistansersättningen. Men i hela artikeln glömmer man en sak. Grunden till varför fusket kan sägas vara utbrett med Assistansersättningen. Men först och främst ska vi påpeka att de flesta som får Assistansersättning INTE fuskar. När fusket diskuteras får det inte bli till en hetsjakt på de som får Assistansersättning. Det handlar i de flesta fall om mycket svårt handikappade och sjuka människor. Men, just det sätt som förmånen är uppbyggd på så kan fuskandet komma upp i enormt stora summor. Grunden till att fusket kunnat bli möjligt är den politiskt styrda inriktningen att hjälpen inom Assistansersättningen ska ges av små privata entreprenörer och inte samhället. Allt i den heliga privatiseringens namn. Detta har gjort det möjligt att bilda bolag med många anställda som tar ut höga löner för att ge hjälp till en enda person. Hjälp som sedan inte ges utan pengarna försvinner ner i fickorna på företagsamma entreprenörer. De som sysslar med fusket är svin. Och de som drabbas mest är de riktigt sjuka och handikappade. I den stora statliga kappsäcken är kostnaden trots allt en bagatell. Men de som verkligen behöver hjälpen och får den är de som drabbas av misstron.

Palestinas flagga
I tisdags den 14:e och i onsdags den 15:e hade SVT schemalagt att man skulle visa den prisbelönta filmen "Gazas tårar" som handlar om massakern på palestinier i Gaza julen 2008. Men filmen försvann helt plötsligt från tablån utan någon förklaring. Har SVT gett efter för påtryckningar från någon / några? Är det någon / några utanför SVT som bestämmer vilka program SVT ska visa? I filmen säger en intervjuad: "Zionists won't let you see this on your TV's". Och han fick tydligen rätt!

Horbocken kommer med ett erbjudande?
För övrigt ser jag att allt fler avslöjanden kommer från Italien. I ett inspelat telefonsamtal med knarksmugglaren Giampaolo Tarantini berättar Silvio Berlusconi om hur kvinnorna köat för att få ligga med honom: - "De var elva stycken, men jag tog bara åtta, jag klarade inte mer." Tarantini har troligtvis haft ett visst ansvar för att fixa flickor till Berlusconi. I ett annat inspelat samtal beklagar sig Silvio Berlusconi för en av flickorna i hans stall, Marysthell Polanco: - "Åh, om jag kunde tillbringa dagarna med mina brudar. Men du vet, Marysthell, på fritiden är jag premiärminister.". Och det land som styrs på fritiden av denna horbock har vi en union med! Jag skäms! Undrar vilket erbjudande Silvia får...

Slutligen läser jag i City att man granskat hur Sverigedemokraterna röstat lokalt i Helsingborg och Landskrona. I Landskrona har man i fullmäktige 30 gånger röstat med den borgerliga ledningen (inkl Mp) och 1 (en) gång med oppositionen till vänster. I Landskrona styr Folkpartisten Torkild Strandberg som har mycket goda förbindelser med SD som han regelbundet gullar med. I Helsingborg är fördelningen lite jämnare men med en stark övervikt till de borgerliga. Var SD hör hemma är inget problem att fastslå.

söndag 18 september 2011

Idrottens fyllesvans

Tydligen protesterar fotbollssupportrarna mot något. Men av artikeln i Aftonbladet framgår inte vad supportrarna är missbelåtna med. Är dom arga för att dom inte får tända brandfarliga bengaliska eldar på arenorna? Är dom missbelåtna med att dom inte får kasta smällare? Är dom missnöjda med att dom inte får skrika hora och jävel till domaren? Är dom missnöjda med att dom inte får sjunga rasistiska hatsånger om motståndarna? Jag tycker det är dags för våra svenska idrottssupportrar att växa upp och sluta att bara titta ner i ölburkarna. Om ni höll er nyktra och skriker, hojtar och sjunger för att lyfta ert egna lag - helt OK. Men det är en ren fyllekultur som bara handlar om att hata, hata och hata. Ni är så patetiska att jag ofta skäms.

Skoltalibanen Jan Björklund är en av de politiker som jag tycker mest illa om. Hans enkla lösningar på skolproblem skapar många fler problem än dom löser. Och det gläder mig att Folkpartiet på senare tid i opinionsundersökningar tappat rejält med mark. Jag såg honom på TV:n i dag gå ut och utlova 400 nya utbildningsplatser för civilingenjörer. Fast när ministern lägger sig i Högskolornas utbildningsprogram så i detalj så följer det inte med några nya pengar. Nä, högskolorna får dra in på andra utbildningar. Och där har han inga förslag.

Kanske är lösningen den att många utbildningar inte kan genomföras eftersom det är för få sökande. Många utbildningar försvinner nu när studenter från länder utanför EU ska betala höga avgifter för sina studier. 2009/2010 var det cirka 16.000 utomeuropeiska studerande. Än så länge har 1280 betalt avgift. Det är många utbildningsplatser som försvunnit. Dom räcker nog till att finansiera de 400 civilingenjörerna. Sedan är avgiften något som är totalt fel. Den "gratis" utbildning som erbjudits har dels kunnat ses som en form av bistånd. Men den har också utbildat mängder av ungdomar som sedan när dom återvänt hem blivit ambassadörer för svenska företag. Dom har underlättat för svenska företag att arbeta i utlandet. Men så långt tänker inte Jan Björklund. Han tänker aldrig längre än näsan räcker. Men lite har han tydligen insett problemet. Lite näsa har han. Observera att det bara är de riktigt smarta som är välkomna.

Trollboken
Varje söndag under vår och höst njuter familjen av en gemensam skogspromenad i samband med att Friluftsfrämjandet arrangerar en tipspromenad - Lunken. Tyvärr har minstingen ont i foten, och har troligen stukat foten. Kimmy är autistisk och har bland annat inget eget talspråk. Alltså är det inte så lätt att veta var han har ont. Men han linkar, ibland mycket, ibland lite. Men det är inte lätt när han inte kan berätta var det gör ont eller hur ont det gör. Lyckligtvis har han en mycket hög smärttröskel. Hur som helst så har vi bestämt att promenader i skogen på ojämnt underlag inte är lämpligt. Alltså har det bara varit jag och storebror som gått förra söndagen och i dag. Och det märktes på antalet rätt på frågorna. 4 och 5 rätt i dag. Vi skäms. Men vi roade oss med att ta en vända in och titta hur det var med Trollboken. Vilket är ett fascinerande mycket gammalt bokträd som växer uppe på Björnås. Och jag kunde konstatera att det fortfarande är liv i trädet. Det finns två förklaringar till att trädet ser ut som det gör. Den ena går ut på att trädet betats av kor och får sedan det var ett litet skott bara och därför fått det här mycket knotiga utseendet. Den andra förklaringen går helt enkelt ut på att det är någon genetisk åkomma. Men det är fascinerande.

Höstjogging: Det blev en joggingrunda i dag på eftermiddagen. Men efter en drygt 2 timmar lång skogspromenad på förmiddagen och en hel del trädgårdsarbete efter lunch så var det ganska tungt. Tiden, 53.15, på de 8,8 kilometrarna var usel. Så vi lämnar ämnet.

Jag ser på Kvällspestens löpsedel att: - "Därför måste Madde börja jobba". Nu är jag så snål att jag inte låter mig luras att köpa en tidning baserat på en löpsedel. Gör man det så kan man garanterat känna sig lurad. Och tyvärr hittar jag ingen förklaring på nätet till vad som låg bakom löpsedeln. För jag trodde att Madde redan jobbade. Hon är ju i New York för att jobba för nån stiftelse. Gör hon inte det? Kan sanningen bakom löpsedeln vara att mamsen och papsen upptäckt att Madde sysslar mer med shopping och roande än jobbar där borta på andra sidan Atlanten? Eller handlar det om att stackars Vickan ju är gravid och måste dra ner. Fast vanliga knegare kan inte börja ta ut föräldrapenning förrän bara 60 dagar återstår av graviditeten. Men det är klart, Vickans jobb är väl fysiskt jobbigare än städerskor, sjuksköterskor eller tågvärdars. Mysteriet ökar allt eftersom jag funderar. Snälla, kan någon som läste Kvällspesten (och Expressen gissar jag) berätta för mig.

lördag 17 september 2011

Krigets förlorare

Libyens flagga
NATO-flyg har utfört kraftiga flygbombningar av Qadhdhafis sista återstående fästen i Bani Walid. Enligt talesmän för Qadhdhafis styrkor, med flera hundra döda civila, som resultat. Var det så det står i FN:s uppdrag? Nu ska det påpekas att den första förloraren i ett krig är sanningen, därefter alla civila som dödas. Det finns alltså ingen anledning att ta rapporter från de sista återstående Qadhdhafisupportrarna på allvar. Dom ljuger! Precis som det inte finns någon anledning att ta rapporter från rebellerna på allvar. Dom ljuger! Och det finns inte heller någon anledning att ta rapporterna från NATO på allvar. Dom ljuger!

Utvecklingen medan förhandlingar pågår
Palestina kommer nästa vecka att begära fullvärdigt medlemskap i FN. Vilket är ett stort bakslag för bland annat USA som gjort allt för att sätta stopp för detta. Konflikten måste lösas förhandlingsvägen säger man. Och hänvisar till förhandlingar som pågått i mer än 20 år. Förhandlingar som inte lett till något annat än att allt fler israeliska bosättare flyttar in och bosätter sig på den mark som förhandlingarna handlar om. Ju längre förhandlingarna pågår (dom är i allmänhet ganska frånvarande) så ökar antalet bosättare. Förhandlingar som misslyckats under 20 år har helt enkelt misslyckats. Nu är det dags för andra metoder för att få en början till slutet på förhandlingarna. Den israeliska bosättarpolitiken är ett grovt brott mot alla internationella lagar och överenskommelser.

Så här mot slutet noterar jag att vår lokala riksdagsledamot, Margareta "Meta" Pålsson, publicerat sig i Svenska Dagbladet och som vanligt skyller hon alla problem i skolan på Socialdemokraterna. Vad den goda Meta INTE berättar är att de senaste Läroplanerna är det borgerliga ministrar som har ansvar för. Det är hennes egna partikamrater som har ansvaret. 1980 var det moderaten Britt Mogård som var ansvarig. Nästa Läroplan kom 1994 och då var det partikamraten Beatrice Ask som var ansvarig minister. Kära Meta, det är dags att ta ansvar och sluta skylla allt på någon annan. Det där ansvaret som din partiledare upprepade 26 gånger i regeringsförklaringen. Men du gick väl i skolan innan den socialdemokratiska flumskolan infördes så du begriper ingenting.

Ibland blir man imponerad över tidningarnas rubriksättare. Kvällspesten (som alltså är Expressens skånska version) har rubriken Se upp - rymdskrot kan falla över Skåne. Och bor man då i Skåne så blir det ganska spännande att läsa. Nu visar det sig att det där rymdskrotet kan trilla ner var som helst mellan 57:e norra och 57:e södra breddgraden. Och det är stort sett större delen av världen. 57:e södra breddgraden går söder om Kap Horn i Sydamerika... Och visst finns det en risk att skiten trillar ner i Skåne. Men det kan trilla ner i stort sett var som helst i världen. Bra gjort på Kvällspesten...

Jag har nog sagt det förr, men min stora dröm är att smyga mig in i Sydsvenskanhuset i Malmö där väl fortfarande Kvällspesten trycks och byta ut logotypen på tidningen. Så att det istället för Kvällsposten står just Kvällspesten. Men, jag är för feg!

fredag 16 september 2011

Djupa politiska och filosofiska tankar

Så har då det nya riksdagsåret inletts. I sedvanlig ordning var SD:s fjant till partiledare missbelåten. Han blev tydligen upprörd över att en muslimsk imam och en judisk rabbin var inbjuden till högtidlighållandet i Storkyrkan. Den mannen är totalt befriad från vett och sans. Jag är främst upprörd över att aktiviteten överhuvudtaget hålls i en religiös byggnad. Va' f-n har kyrkan med våra valda politiker att göra?

Vi önskar Alliansfritt
För övrigt ser jag att Fredrik Reinfeldt råkade nämna ordet "ansvar" i sin 23 minuter långa regeringsförklaring 26 gånger. En regeringsförklaring som för övrigt tydligen var extremt innehållslös på löften. Antagligen eftersom Fredde insett att han leder en minoritetsregering som får svårt för att få igenom sina förslag. Det moderata ansvaret gällde som jag sade i går uppenbarligen inte MUF i Helsingborg. Men ordet "ansvar" är egenligen bara en kliche.

Danmarks flagga
Och i Danmark är nu i princip valresultatet klart. Och det gick som jag skrev redan i går. Det röda blocket gick totalt framåt och tar över regeringen. Sossarnas Helle Thorning-Schmidt blir nu Danmarks första kvinnliga statsminister. Och egentligen är det positivt att det var de båda partier på den röda sidan som mest tagit avstånd från den gamla högerregeringens invandrarfientliga politik som gick framåt (Radikale Venstre och Enhedslisten) medan de båda partier som varit fega och varit sämst på att ta avstånd (Socialdemokratiet och Socialistiskt Folkeparti) faktiskt tappade mark. En annan glädje var att Dansk Folkepartis uppgång är slut och partiet tappade nu stöd. I Norge tappade Fremskrittspartiet i kommunalvalet och i Sverige tappar faktiskt Sverigedemokraterna mark i opinionsundersökningarna. Förhoppningsvis har nu skandinaverna genomskådat högerextremisterna.

Åklagaren har beslutat att lägga ner utredningen mot männen bakom det skandalomsusade bolaget Obol. Det finns inte tillräckliga bevis. Och det har också kommit en dom från Hovrätten som frikänner Olle Lundgren, den tidigare tekniske chefen i Göteborg, från mutbrott. Att han fick 23 ton tegel till sin villa var inte ett grovt brott, och eftersom det inte var grovt är brottet preskriberat. Om en murare snott 23 ton tegel undrar jag om det också hade bedömts som ett lindrigt brott? Ekonomiska brottslingar med slips kommer i sedvanlig ordning undan.

För övrigt ser jag att det hålls en konferens med syfte att skärpa de internationella reglerna mot s.k. Klusterbomber. Ett hundratal länder deltar. Sverige får däremot inte delta fullt ut. Vi har nämligen fortfarande inte ratificerat det förbud som finns nu. JAG SKÄMS!

Palestinas president har i dag deklarerat att Palestina nu kommer att söka om fullvärdigt medlemskap i FN. Låt mig nu inte skämmas ännu mer, låt Sverige stödja denna medlemsansökan!

torsdag 15 september 2011

Vänsterframgångar, med reservation

Danmarks flagga
Allt tyder på att Danmark får en ny regering. När jag skriver detta tyder allt på att det är det Röda blocket som vinner över det Blå blocket. Det är dock inte det Socialdemokratiska partiet som är valets vinnare (man verkar istället gå ner lite och göra ett rekorddåligt val). Istället är det koalitionspartnerna Radikale Venstre (som är ett socialliberalt parti) och Enhedslisten (som är ett radikalt vänsterparti) som är de stora vinnarna. Båda regeringspartierna, Venstre och Konservativa förlorar. Venstre är alltså inte ett vänsterparti utan ett högerliberalt parti, men det är koalitionspartnern Konservative som är valets riktigt stora förlorare. Dansk Folkeparti förlorar också lite medan det andra stödpartiet Liberal Alliance ökar lite. De båda stora vinnarna är de båda partier som hårdast kritiserat Högerregeringens eftergifter till Dansk Folkepartis främlingsfientliga politik. Och jag tror att Socialdemokraterna delvis straffas för att man i många stycken accepterat stora delar av denna invandrarfientliga politik.

Belgiens flagga
Och i Belgien fortsätter regeringskrisen. Fortfarande 15 månader efter valet har man inte lyckats enas om att bilda en regering. Ett faktum som gör Belgien till världsmästare i politiskt fiasko. Nu har till och med den tillfälliga statsminister som lett en expeditionsministär bestämt sig för att avgå. Fast jag förstår inte varför inte EU kan lösa problemet. EU har ju sin hemvist i Belgien. Och dom är ju duktiga på att bestämma hur saker ska vara i medlemsstaterna. Dom får väl bestämma att det ska finnas en regering. Då lyder väl belgarna?

Hans Majestät
Att svensk media är ett under av kungafjäsk är ingen stor nyhet. Bevakningen präglas av snällt sladder och upphöjt rapporterande om avklippta snören och inställsamma frågor under nigande, bockande, niande och tittande i golvet. De gånger det sker en kritisk granskning av monarkin och kungafamiljen är inte ofta förekommande. Det förvånar mig därför inte alls när jag läser om att utländsk media rapporterat om hur utrikesdepartementet reagerat och beklagat sig över att tvingas ordna fram villiga kvinnor till Knugen. Något alltså svensk media håller tyst om medan utländsk media skriver om det.

"Kring konungen med Guds nåde och hans anförvanter har i alla tider uppblommat en rik flora av servilitet och inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk."
/Wilhelm Moberg/

Experten Anders Borg
För övrigt ser jag att jag kan titulera mig "Fjärdedels expert". Det innebär att jag inte ens är en "Ex"! Hur jag kommit fram till detta? Jo, nå'n gång förr i tiden införde Göran Persson en speciell "Expertskatt" för utländska experter som jobbade i Sverige. För att locka hit dom, och eftersom dom ofta inte stannade så många år, så behövde dom inte betala lika hög skatt som andra. Men nu har Den Allsmäktige Fredrik Reinfeldt och hans profet Anders Borg med lärjungar kommit fram till att det är komplicerat att avgöra vem som är expert. Och man har därför bestämt att det avgörande för om man är expert är att man har en rejält hög lön. Och man skriver därför: - "Vi är nu överens om att genomföra en förenkling av den så kallade expertskatten. Framöver kommer utländsk personal som tjänar mer än två prisbasbelopp per månad (88 000 kronor, 2012) alltid att beskattas enligt dessa regler." Och eftersom jag själv efter mina dryga 35 år i yrkeslivet nu är uppe i en månadslön (på heltid) på 22.000 kronor så måste jag ju vara en fjärdedels expert. Däremot kan vi konstatera att alla ministrarna som undertecknat inlägget i Svenska Dagbladet är experter. F-n tro't!

Moderata ungdomsspritförbudet
Slutligen ser jag att åklagaren efter två års utredande nu bestämt sig för att det inte blir något åtal för spritserveringen till minderåriga hos MUF i Helsingborg. Det är två år sedan UNF (Ungdomens nykterhetsförbund) tillsammans med lokaltidningen HD och Citys reportrar visade hur enkelt det var för minderåriga att få serverat sprit på MUF:s fester. Något som inte var någon nyhet. Men nu har alltså åklagaren efter 2 år kommit fram till att det inte går att styrka brott eftersom det inte går att fastslå vem som var ansvarig. Inte nog med att MUF alltså sålde sprit till barn på sina fester, det fanns inte heller någon som tog ansvar för något. Det moderata svamlandet om "Personligt ansvar" gäller inte intern.

onsdag 14 september 2011

Flyktingfiasko

Den 23 augusti tyckte jag till om Högerregeringens nya reform för flyktingmottagandet. Och jag katalogiserade den som mindre lyckad - för att använda ett försiktigt uttryck. Och jag är inte ensam om den åsikten. Dagens Nyheter skriver om reformen i dagens tidning under rubriken: Flyktingreformen blev en flopp. Och jag tror inte att jag behöver kommentera det hela så mycket mer än att citera Dagens Nyheter. - "Nyanlända flyktingar skulle bort från socialkontoren och in i arbete. Men hittills är regeringens reform ett misslyckande. I till exempel Göteborg får 97 procent av de nyanlända socialbidrag innan de länkas över till Arbetsförmedlingen. Systemet får nu skarp kritik av Sveriges Kommuner och landsting." Det förtjänar därför att påminna om vad som sades om reformen innan den genomfördes. "Den största integrationsreformen på 25 år", sade den folkpartistiska Integrationsministern Erik Ullenhag (FP). Du har misslyckats säger jag!

Kristdemokratisk blomma
Det är tydligen kris inom Kristdemokraterna. Pengarna är slut. Och då är det tur att ha tillgång till ett departement som kan ställa upp. För ett drygt halvår sedan tvingades KD:s partisekreterare Lennart Sjögren avgå efter att ha avslöjats med att yttra sig mindre lämpligt om vissa partikamrater. Nu har samma Lennart Sjögren fått jobb hos Kristdemokraten och Bostadsministern Stefan Attefall som särskild utredare. Det fanns för en tid sedan fog när oppositionen tvingade Högerregeringen att minska den växande regeringsbyråkratin. Nu växer det igen. För det var väl inte för att "ta hand om de egna" som vi har regeringsdepartement?

Frige Dawit Isaak
I 10 år har den svenska journalisten Dawit Isaak suttit fängslad utan någon rättegång i diktaturen Eritrea. Under alla dessa år har man använt vad som kallas "tyst diplomati" för att få honom fri. Jag tycker det är ganska självklart att denna "tysta diplomati" har misslyckats. Det är dags för andra åtgärder. Det är dags att ta till lite grövre artilleri. Den "tysta diplomatin" har bevisligen misslyckats. Det kan ju faktiskt inte bli sämre. Gör något Carl Bildt!

Den europeiska extremhögern utmärker sig. I EU-Parlamentet fick Jean Marie Le Pen ett utbrott och gapade och skrek när det utlysts en tyst minut för offren för den kristna högerterroristen i Norge. Högerextremismen är sig lik.

Dom fyra påstådda terrorister som greps i Göteborg krymper. Först var det fyra terrorister. Sedan krympte det till fyra som var misstänkta för planerat mord. Nu är det nere i tre misstänkte. Vad jag tror det hela slutar i är att det var några mer eller mindre naiva killar som var förbannade på den s.k. konstnären Lars Vilks och hotade att "han borde mördas" eller något liknande. Och Lars Vilks njuter återigen över publiciteten han får. Hr Vilks är en egoistisk konstnär med islamofobiska åsikter som tror att han bara för att han är konstnär står över lagen. Men hur illa jag än tycker om honom så är naturligtvis våld fel lösning.

tisdag 13 september 2011

Stoppa pressarna! En pingvin är försvunnen.

Happy Feet är försvunnen. Stoppa pressarna, en haj misstänks ha ätit upp en pingvin. Dags att dra igång en insamlingskampanj så att vi kan efterforska vad som hänt med stackars Happy Feet. Usch en så grym värld vi lever i! Glöm svält, torka, översvämningar, orkaner och krig. En pingvin är försvunnen.

Den nya Försäkringskassan
Försäkringskassan ska få en ny Generaldirektör. Och kneget gick inte till eder bloggare trots alla år av erfarenhet från Försäkringskassan. Jag får trösta mig med att i morgon börja ett sjukvikariat som socialsekreterare. Försäkringskassans nya Generaldirektör blir Dan Eliasson som lämnar Migrationsverket. Nuvarande GD, Adriana Lender, får tydligen en spark snett uppåt och "går över som generaldirektör inom regeringskansliet" heter det enligt pressmeddelandet. "Det här är ett drömjobb" säger Dan Eliasson. Du vet inte vad du pratar om Dan.

Sedan läser vi om hur viktigt det är med rätt kläder bland slipsnissarna. På Handelsbanken har en chef skickat ut mejl till sin personal och påpekat att det INTE är OK att ha sneakers på fötterna. Inte ens på fredagar! Inte att undra på att bankerna med jämna mellanrum är i kris och regelbundet måste räddas av oss skattebetalare, om dom sysslar med sådant trams.

Ibland får man funderingar om hur konsekventa vi är. I en artikel i Aftonbladet om att Gunde Svan är för sjuk för att kunna vara med i Mästarnas mästare och istället ersätts av hockespelaren Jörgen Jönsson uttalar sig andra deltagare. Så här säger Pernilla Wiberg: - "Vad trevligt att Jörgen ersätter, vi var tillsammans på Superstars förra året så honom känner jag ganska väl. En hockeyspelare är aldrig fel, de är alltid trevliga och ser bra ut." Tänk om det varit Arne Hegerfors som sagt: - "En simmerska är aldrig fel, de är alltid trevliga och ser bra ut". Hur många tror att vi hade fått en debatt om sexistiska åsikter? Varför ska dom alltid fixera sig vid de kvinnliga idrottarnas utseende? Men då är det väl inte OK att göra tvärtom...

Norges flagga
Valet i Norge blev en framgång för Arbeiderpartiet och Höjre och en mindre katastrof för Fremskrittspartiet. Högerväljarna valde tydligen ett lite mer rumsrent alternativ.

Den "app" till den moderna människans ledande leksak som fått mest publicitet under det här året är väl den som ska hjälpa till med att varna för parkeringsvakter. Och det säger väl egentligen allt om den svenska medborgaren. Hade det inte varit mycket bättre att följa parkeringsreglerna än att betala för en app. Skaffar man den och använder den så har man ju medvetet parkerat fel. Om appen säljer bra visar det vilka falska egoistiska svin allt för många bilister är.

Ha en bra afton!

måndag 12 september 2011

Allt eller inget

Det har blivit debatt om omhändertagna barn som utsatts för övergrepp. Ansvarig minister Maria Larsson har förklarat att det inte blir någon form av ekonomisk ersättning till dessa. Anledningen är att det skulle vara svårt att avgöra vilka som ska ha ersättning och vilka som inte har rätt till det. Så då är det, enligt Högerregeringens resonemang, mer rättvist att ingen får någon ersättning än att man riskerar att någon som inte skulle ha rätt till ersättning får någon ersättning. Troligen är det på samma sätt man resonerat inom sjukförsäkringen. Eftersom det är så svårt att avgöra vem som verkligen ska vara långtidssjukskriven eller inte ha rätt till detta så drar vi in sjukpenningen för alla långtidssjuka. Hade det inte varit så tragiskt så hade det varit riktigt humoristiskt.

I Helsingborg har kretsar kring Sverigedemokraterna för andra gången delat ut flygblad och varnat för att det ska byggas en moské. Boende på Ramlösagården har fått flygblad med texten "Ni kommer inom en snar framtid att bo i det närmaste granne med en moské". Liknande rykten spreds för ett par år sedan. Och lika lite som då är det nu aktuellt med någon moské - eller frikyrka eller buddhistiskt tempel i området. Själv har jag svårt för att se varför det skulle vara så hemskt med just en moské. Jag skulle helst se att det inte fanns några religiösa byggnader alls, men nu finns det människor som tror på dessa olika sagor. Så jag får acceptera att dom finns. Men vad är så hemskt med en moské. Vad som än byggs och som skapar trafik kan vara ett problem. Men det kan vara en kyrka, ett företag, en affär eller något annat. Lika störande, men kanske ibland nödvändigt och till och med nyttigt. Sverigedemokraterna fortsätter att bevisa att man är ett mindre seriöst parti.

Skattefiffel är inte ett svenskt högskattefenomen, om nu någon trodde detta. I Belgien utreder just nu Skattemyndigheten en härva där personer inom diamanthandeln misstänks för att ha gömt undan uppskattningsvis motsvarande 6 miljarder kronor på hemliga konton i Schweiz för att undvika beskattning. Antwerpen i Belgien är världens centrum för diamanthandeln.

Och så läser vi om ryttaren i Malmö vars häst överfölls av en lösspringande hund. Det finns på tok för många oseriösa hundägare. Just deras hund är så snäll så. Den gör inte ens en mygga förnär. En hund ska hållas kopplad, punkt slut! Jag anser att hundskatten ska återinföras. På så sätt får vi en mycket bättre koll på vem som har en hund, och vilka hundar som finns. När det är förknippat med en kostnad att ha hunden inser kanske en del att det också är förknippat med ett ansvar. De pengar som kommer in kan användas till informationskampanjer till hundägare om vad det innebär att ha en hund och vilka regler som faktiskt gäller. Övriga slantar kan användas till fler hundlatriner och kanske rastgårdar. Återinför hundskatten!

Och så ser vi att det hänt en olycka i en kärnkraftsanläggning i Frankrike. Anläggningen har i dag inget aktivt kärnkraftsverk, däremot sker det upparbetning av radioaktivt avfall. En anställd dödades. Och ledning hävdar frenetiskt att det inte skedde något utsläpp av radioaktivitet.

Mediadrevet och nu domen mot Ola Lindholm har återigen satt ljuset på poliser som läcker till media. De poliser som mot betalning läcker till media om kändisar och liknande är inte värda något annat än vårt totala förakt. Dom är inget annat än giriga svin. Däremot ser jag fortfarande fram emot den modiga polis som läcker till media hur det gått till när av polisen omhändertagna värdeföremål som hålls inlåsta i värdeskåp ändå bara försvinner. Där har ni något att läcka om istället!

söndag 11 september 2011

Tisdagen den 11 september 1973 och 2001

Chiles flagga
Tisdagen den 11 september är ett datum som satt sina historiska spår. Det var nämligen just tisdagen den 11 september 1973 som den USA-stödda högermilitären i Chile under ledning av Augusto Pinochet inledde sin militärkupp mot den demokratiskt valda presidenten Salvador Allende med att flygbomba presidentpalatset. Då hade den amerikanska spionorganisationen CIA under flera år motarbetat den valda presidenten i landet. Efter detta följde en hetsjakt på politiska motståndare. Och man räknar med att under kort tid 2.115 chilenare mördades och närmare 30.000 utsattes för tortyr. Fram till 1990 mördades enligt andra uppgifter 3.200 chilenare och 50.000 utsattes för tortyr. Uppskattningsvis 150.000 - 200.000 fängslades under kortare eller längre tid för sina åsikter. Och under styrning från USA fördes under flera årtionden en brutal högerpolitik. Och tusentals chilenare tvingades lämna landet. Mer än 10.000 chilenare hamnade i Sverige. Det är ungefär hälften av de latinamerikaner som kommit till Sverige.

USA:s flagga
Men det är inte pga denna händelse som datumet tisdagen den 11 september satt sina spår i världshistorien. Tisdagen den 11 september 2001 inträffade nämligen det som just nu totalt dominerar media. Totalt 2995 människor dog när al-Qaida kapade totalt 4 flygplan och lät dessa krascha in i World Trade Center och Pentagon. Men är det egentligen detta som motiverar den enorma mediabevakningen av dagen? Om samma terrordåd hade utförts i Irak eller Kina eller Ryssland eller Indien eller... så hade det inte fått ens en bråkdel av den uppmärksamhet som det får i dag. Alltså måste det bero på något annat. Antingen på grund av de följdverkningar som kom. Eller helt enkelt för att det skedde i USA, och det som sker i USA är viktigare för media än annat. George W Bush inledde en hetsjakt på terrorister i synnerhet, men tyvärr på muslimer i allmänhet. Irakkriget, som är en direkt följd av terrordåden, har kostat USA uppskattningsvis 3000-5000 miljarder dollar (den ursprungliga budgeten var 50-60 miljarder). George W Bush ärvde av Bill Clinton en ekonomi i balans. Men genom enorma ofinansierade skattesänkningar, främst till rikt folk, och en jakt på terrorister som kostat tusentals miljarder dollar, och tiotusentals människor livet, är vi där vi är i dag. Den amerikanska ekonomin har befunnit sig i fritt fall under lång tid. Den amerikanska räntan sänktes direkt efter terrorattackerna. Och efter flera stimulanser blåstes en finansiell bubbla upp som kraschade totalt 2008. Al-Qaida lyckades med sin attack på USA att skada landet mycket mer än vad man hade räknat med. Men det var inte terrorattackerna i sig som gjorde den värsta skadan. Utan det var den amerikanska reaktionen på terrorattackerna som skadade USA (och världen) mest.

Men, det finns även positiva effekter av den amerikanska jakten på terrorister. Efter att tidigare aktivt ha motarbetat andra länders försök genom OECD och andra organ att komma tillrätta med skatteparadis dit mer eller mindre kriminella gömde undan sina pengar från insyn och beskattning så vände den amerikanska inställningen tvärt efter 11 september. Det var inte OECD:s sak att bestämma skattesatser motiverade George W Bush före den 11 september sitt motstånd till att ställa krav på skatteparadisen. Men efter 11 september blev jakten på terroristernas pengar viktigare. Och det blev samtidigt genombrottet för resten av världen att hitta undangömda pengar i skattesmitarnas paradis. Inget ont som inte har något gott med sig.

EU:s flagga
Dagens skratt måste jag säga att de fyra folkpartisterna Jan Björklund (Vice statsminister), Birgitta Ohlsson (Europaminister), Carl B Hamilton (Ekonomiskpolitisk talesman), Olle Schmidt (Europaparlamentariker) står för. Under rubriken "Stå utanför euron kan bli dyrt" argumenterar de fyra för Eurons alla välsignelser och lyckas faktiskt få det hela till att det är skadligt för Sverige att stå utanför. Hur mycket jag än försöker så lyckas jag inte få ihop deras resonemang, men när folkpartister är inblandade så ska man kanske inte förvänta sig för mycket. Nu är det ju ingen akut fara eftersom chefen, Fredrik Reinfeldt, har insett verkligheten. Och i en radiointervju för någon dag sedan konstaterade: - "...att vi har ett beslut från svenska folket att stå utanför euron har tjänat oss bättre i tider av oro och mycket stort tryck mot euron." Men Folkpartiet ska ha all heder av att så ståndaktigt, likt en tennsoldat, stå fast vid sina åsikter. Trots att verkligheten har visat att dom har fel. Lycka till Jan och vänner! Bara fortsätt så. Ni kan ändå inte göra någon skada eftersom alla andra insett verkligheten för en bra tid framåt.

San Marinos flagga
Det blev en Lunkenpromenad i dag också. Men vi var en decimerad skara, bara jag och Kevin. Och med åskmuller i bakgrunden hoppades jag att många skulle utebli eftersom det skulle innebära en rejält ökad möjlighet att vinna ett utlottat pris. Men, det var fler än jag trodde som gick rundan. Och av åskan blev det inte så mycket, och ett mycket kortvarigt och lätt regn var all nederbörd. Istället var det ganska skönt att gå och njuta av naturen. Som när en liten flock hjortar skuttade över vägen kanske 50 meter framför oss. Och 7 rätt på de 10 frågorna får betecknas som godkänt. Jag grämer mig över att jag missade San Marinos flagga.

lördag 10 september 2011

Mest fotografering

Det första jag gjorde i morse efter att ha gått upp ur sängen var att gå ut och i buskarna nedanför balkongen hämta en kokbok, Cranks vegetariska kokbok. Det sista Kimmy gjorde i går på kvällen innan han gick och lade sig var att gå ut på balkongen på tredje våningen och slänga ner något. Och det visade sig i morse vara just denna kokbok. Så är det att leva med en autistisk son. Han kan hitta på både det ena och det andra. Ibland kan man skratta åt det, ibland kan det vara lite jobbigt.

Kimmy älskar att ta långa promenader. Och bland nöjena då är att skaka på lyktstolpar och att öppna brevlådor. Och det sistnämnda kan vara lite jobbigt. Det är ju tyvärr inte alla som tycker om att ungar är på deras brevlådor. Och det har också fått mig att fundera en del. Mängder av villaägare har investerat i sådana där stora brevlådor som man kan låsa. Men int' f-n låser dom brevlådorna. Jag tror i varje fall att alla lådor som Kimmy försökt öppna har han också lyckats öppna. Varför köper folk en dyr brevlåda med lås om dom inte ska låsa den?

Gräshoppa mm
Större delen av dagen har ägnats åt fototävling i Örkelljunga. Örkelljunga Fotoklubb har arrangerat traditionsenlig fotomara för medlemmarna i Åstorps Fotoklubb och Höganäs Fotoklubb. Vi tre klubbar turas om att arrangera en fotomara för de andra två. En gång på våren och en gång på hösten. Visst är det en tävling, men minst lika mycket handlar det om att träffas. Gå runt och hitta lämpliga motiv. Hjälpas åt att ta bilder. Diskutera fotografering. Sitta och gemensamt grilla korv. En åstorpare kan mycket väl göra paus i sitt eget fotograferande för att posera för en bild tagen av en höganäsare osv. Den som vill se mina 12 bilder i dagens tävling kan hitta dom här. Den gräshoppa ni ser på bilden här är en liten detalj från en av mina bilder. Och jag tycker faktiskt att bilden har blivit mycket bra. Det hör till saken att gräshoppan med största sannolikhet är död. Den smet inte trots att jag plockade bort en blomma som var ivägen. Det är ju det stora problemet med att fotografera djur - dom smiter. Någon berättade att han försökt fotografera två grodor under mottot "Grodperspektiv", men grodorna smet. En annan, hon berättade att hon försökt fotografera en kissemiss på mottot "Misslyckat", men katten smet. Men visst är bilden på gräshoppan fin!

Själv kommer jag ihåg den allra första filmen jag tog med en systemkamera någon gång i början av 70-talet. Jag hade investerat i en Praktica med tre stycken objektiv. Och var på Skånes Djurpark och ville fotografera en varg som gick en bit in i hägnet. Men den gick fram och tillbaka, mellan sol och skugga. Jag var ovan, och det var en manuell kamera. När jag var klar med inställningarna hade vargfan flyttat sig till skuggan. När jag var klar med ny inställning hade den jäveln flyttat tillbaka till solen. Och så höll det på en lång tid innan jag till slut fick fram en riktigt fin bild på en varg.

Dagens tävling var helt digital. Jag hade lånat min dotter Angelis Olympus MJU-1200. Och den får godkänt måste jag säga. Alla bilder blev inte så bra som den här, men de flesta blev i varje fall fototekniskt helt OK.

Det har arrangerats Kristallengala i TV. Dvs TV-industrin delar ut priser till sig själva. Men det visade sig (helt välförtjänt) att SVT sopade mattan med sina kommersiella konkurrenter. Om jag förstått det rätt så vann SVT 9 av de 15 kategorierna. Sedan fick alla de andra kommersiella struntkanalerna dela på resten. Ett av de priser som inte gick till SVT var priset för bästa manliga programledare. Och här var det uppenbarligen bara en nominering eftersom priset gick till töntarna Filip & Fredrik. Det kan inte ha funnits några nominerade konkurrenter när dessa anspråkslösa idioter fick priset. - "Vi är de bästa jävla programledarna vi har i det här landet", säger Fredrik Wilkingsson. Två kompletta idioter som antingen är berusade eller också bara uppträder som om dom vore berusade. Här och här.

Dagens mest intelligenta citat (i motsats till ovan) kommer från statsminister Fredrik Reinfeldt som i en radiointervju konstaterar: - "Ja det är klart, att vi har ett beslut från svenska folket att stå utanför euron har tjänat oss bättre i tider av oro och mycket stort tryck mot euron."

Säg nej till EU
Och när vi nu ändå är inne på EU och Euron så kan jag väl inte annat än kommentera helgens roligaste nyhetsrapport. Den som berättar att enligt EU så är Öland ingen ö. Vad det handlar om är att EU bestämt vad som är en ö för att kunna avgöra om det ska kunna utgå bidrag för öbor. Och eftersom det finns en bro till Öland så är detta ingen ö. Och detta pekar på två stora absurditeter med EU. Dels EU:s förmåga att bestämma den ena absurda saken efter den andra för att kunna samordna saker inom Europa. Mängder av beslut är direkt korkade även om tanken kan ha varit god. Men egentligen så är det mest absurda den bidragssjuka som präglar EU. Det finns politiker på högerkanten som ibland beskyller Sverige för att vara ett bidragssamhälle. Men det är inget emot vad hela EU är. Nästan allt handlar om bidrag. Bidrag för att odla, bidrag för att låta bli att odla, bidrag för att hålla kor, bidrag för att inte hålla kor. Bidrag för att sköta ängar. Bidrag för att man bor på en ö. Bidrag för att man bor på en alptopp. Bidrag för att man bor på landet. Bidrag för att man bor i stan. Bidrag för att man fått en fis på tvären. Bidrag för ALLT, och lite till. Hela EU är en bidragskarusell som är direkt sjuklig.