fredag 9 september 2011

Jag hatar datorer

Så har man då åter drabbats av denna förbannelse som datorer är. När jag skulle starta upp datorn i dag gick det inte att logga in på min egen användare. Användarprofilen var skadad hette det. Nu finns det fler användare registrerade på datorn (varje familjemedlem är en egen användare vid inloggningen). Och jag är inte heller ensam om att vara administratör för systemet. Jag har också delat ut innehållet så att det går att komma åt från en annan dator i nätverket. Men, jag kunde se framför mig hur jag skulle bli tvungen att skapa en helt ny användare, flytta över filer, göra om inställningar och troligtvis förlora en hel del program som jag inte skulle kunna installera på nytt utan att tvingas betala för programmen som jag kanske fått tillgång till via något erbjudande. Många timmars arbete! Men, det löste sig till slut genom en systemåterställning. Men jag hatar fortfarande datorer...

Kristdemokraterna
Om nu Kristdemokraternas Göran Hägglund misslyckades i regeringsförhandlingarna med att få igenom en sänkning av skatten för pensionärerna så har han lyckats på ett par andra punkter. Nu höjs därför gränsen för frikort inom vården från 900 till 1.100 kronor och gränsen för frikort för läkemedel höjs från 1.800 till 2.200 kronor. Han får väl trösta sig med att ha fått igenom dom höjningarna. Dessutom har han ju lyckats få igenom att vi andra skattebetalare ska stå för en del av rikt folks välgörenhet. Syftet med en sådan reform är att öka intresset för välgörenhet. Och erfarenheterna från andra länder visar att viljan att skänka bort ökar med nästan lika mycket som andra skattebetalares subventioner av bidragen är. Centerpartiet, det andra pluttpartiet inom Högeralliansen, har fått igenom en sänkning av krogmomsen. Tanken bakom en sådan reform är att vi ska lockas att äta mer på restaurang när det blir ett par kronor billigare. Och detta ska sedan i sin tur skapa nya jobb inom krogsvängen. Högerregeringens beräknar visar att varje nytt jobb kostar ungefär 600.000 kronor i uteblivna momsinkomster. Erfarenheterna från andra länder som gjort liknande reformer visar att det mesta hamnar i krogägarens fickor så antalet nya jobb blir inte så stort. Och kostnaden för varje nytt jobb blir mycket större. Om man ville skapa jobb hade det varit effektivare att öka bidragen till kommuner och landsting så att dessa kunde öka personaltätheten inom vård, skola och omsorg. Sådana jobb hade blivit billigare. Men det hade ju varit inom den offentliga sektorn, och där ska det ju inte skapas jobb. Alltså sänks krogmomsen istället och Centern håller tyst.

Sedan kan jag inte låta bli att återvända till SNS rapport om privatiseringarna i samhället. Rapporten visar att friskolereformen gjort skolorna dyrare för kommunerna utan att resultaten blivit bättre. Friskolorna lägger mindre pengar per elev än kommunala skolor, men kostnaden för kommunen blir större. Elever i friskolor har lite dyrare mat, lite dyrare läromedel och lite dyrare lokaler. Men kostnaden för personal ligger mycket lägre. En utvärdering har också visat att elever från friskolor presterar lite sämre i gymnasiet än elever från kommunala skolor med samma betyg. Ännu ett bevis för att friskolereformen skapat en betygsinflation. Tanken att friskolereformen skulle skapa en uppsjö av små fristående skolor har också misslyckats. I dag ägs en stor majoritet av friskolorna av en knapp handfull stora koncerner, ofta ägda av ägare registrerade i utlandet. - "Det går inte att hitta några generella kvalitetsvinster av privatiseringarna." skriver Studieförbundet Näringsliv och Samhälle. En bra sammanfattning! Inte illa för en organisation som står det svenska näringslivet nära.

Höstjogging. Det blev en joggingrunda i dag igen. Inte illa pinkat tycker jag. Men det var jobbigt. Jag valde samma runda som förra gången, dvs 7,5 km via Tingvallas Promenaden. Och som sagt, det var tungt. Det känns verkligen att jag gjort uppehåll en tid. Runt kom jag i varje fall, och tiden 42.05 var ju en dryg minut bättre än i tisdags. Men jag tror att den minuten satt i ökad trötthet och inte i ökad kondis. Annars har det i dag varit riktigt skönt väder. Hösten kan vara riktigt trevlig. Det har mörknat till några gånger, men inget regn. Och mest har solen skinit.

2 kommentarer:

Skvitt sa...

Bra skrivet!
Jag uppdaterar mitt inlägg med en länk hit!
/Skvitt

Sven Tycker sa...

Jag tackar för beröm. Jag har också lagt in en länk till din blogg i min lista över "Bloggkollegor" som finns på versionen av Sven Tycker på Wordpress.