torsdag 7 oktober 2010

Sveriges nya Propagandaminister

Sverige har fått ännu en ny minister. Moderaternas förre partisekreterare Per Schlingmann har nu fått nytt jobb och utnämnts till Propagandaminister direkt under Statsminister Fredrik Reinfeldt. Formellt heter det Statssekreterare med ansvar för kommunikation i Statsrådsberedningen. Men det beror uteslutande på att Per Schlingmann inte varit svensk medborgare tillräckligt länge för att kunna utnämnas till minister. Efter att tidigare fått lön från Moderaterna för att göra reklam för Moderaternas politik ska han nu få lön betald av skattebetalarna för att göra reklam för Moderaternas politik. Spännande!

Skåne
I Sverige bor drygt 9 miljoner människor, av vilka 1,2 miljoner bor i Skåne, dvs drygt 13% av svenskarna bor här nere. Av den nya regeringens 24 ledamöter (25 med propagandaministern) kommer 1 (en) från Skåne, dvs 4%. Nu förklaras detta ganska väl av att Moderaterna, som styr regeringen, har en ledande politiker som tycker att "Stockholmare är smartare än lantisar". Är det någon som kan gissa hur stor andel av regeringsledamöterna som kommer från Stockholms län (där alltså 22% av svenskarna bor)?

Och låt oss hålla oss här nere i Skåne. För en tid sedan beslutade det högerstyrda regionfullmäktige att, mycket kontroversiellt, slå samman sjukhusen i Lund och Malmö till en enda jättekoloss, Skånes universitetssjukhus. Förvaltningsrätten i Malmö upphävde idag Region Skånes beslut om sammanslagningen eftersom den trumfats igenom fullmäktige utan att föredras som en egen punkt på dagordningen. Sammanslagningen möttes av kraftiga protester från stora delar av personalen. Nu får beslutet i Förvaltningsrätten inga större praktiska konsekvenser. Sammanslagningen är ju redan gjord. Men Regionfullmäktige i Skåne får nu göra om beslutet på ett förvaltningsmässigt (dvs demokratiskt) riktigt sätt. Tyvärr ändrades inte den politiska majoriteten i Skåne så beslutet lär ju bli det samma. Men beslutet i Förvaltningsrätten är i varje fall en rejäl knäpp på näsan åt den moderatledda ledningen i Skåne.

Jag noterar förresten att den nya Integrationsministern Erik Ullenhag blivit flyttad till Arbetsmarknadsdepartementet. I en intervju tycker Erik Ullenhag att detta är riktigt (och det är det - kanske) eftersom det absolut viktigaste för en lyckad integration är att nya svenskar får ett jobb (och det är det - kanske). Men Erik sade i intervjun inte ett enda ljud om en annan viktig faktor, dvs att nya svenskar får ett ordnat ordentligt boende och att man bosätter sig mer jämnt fördelat i hela landet där det finns en möjlighet till arbete. I dag har vi en situation där ett mycket litet antal kommuner tar ett orimligt stort ansvar för att ta emot nya svenskar. Detta samtidigt som ett antal rika moderatghetton med näbbar och klor vägrar ta sitt ansvar. Men, som sagt, detta sade vår Integrationsminister inte ett ljud om.

Vår folkpartistiske ministers partivänner i Danmark har däremot en bra lösning på problemet med "invandrarghetton". Om man river dessa "ghetton" så är problemet löst... Han berättade dock inte var de som bodde i dessa "ghetton" istället skulle bosätta sig. Någonstans i de fashionabla mångmiljonärsghettona utefter Øresundskusten?

Slutligen noterar jag att en sensation har inträffat. Nobelpriset i litteratur har tillfallit en författare, Mario Vargas Llosa, som er bloggare har hört talas om tidigare. Jag tror till och med att jag någon gång för länge sedan läste något - och om jag inte minns fel föll det mig inte i smaken.

Inga kommentarer: