torsdag 14 oktober 2010

08:or är smartare än lantisar...?

Statsministern sover
Fredrik Reinfeldts nya Högeralliansregering är den mest Stockholmsfixerade regering som Sverige har upplevt. Jag skrev om detta redan den 7 oktober och undrade då bland annat om någon kunde gissa hur stor del av regeringsmedlemmarna som kommer från Stockholm. Nu ska ni få facit. Av moderaternas 14 ledamöter så kommer 11 från Stockholm. Det är 79%. Jag vill påpeka att jag räknat in Propagandaministern Per Schlingmann som minister även om han av formella skäl kallas statssekreterare. Dom andra tre kommer från Södermanland, Örebro och Skåne. Reinfeldt kickade en minister (som kom från Skåne) och stoppade in fem nya, som alla är Stockholmare. Folkpartiet har fyra medlemmar i Regeringen. Samtliga kommer från Stockholm, dvs 100%. Kristdemokraterna är ett rejält undantag, alla tre i regeringen kommer från bibelbältet i Jönköpings län... Av centerns regeringsmedlemmar kommer 2 från Stockholm (50%). Men här hittar vi också den enda som kommer från norr om Stockholm, dvs norrlänningen Maud Olofsson. De 22% av svenskarna som bor i Stockholm har alltså fått ihop 68% av regeringsledamöterna (utan KD i regeringen hade det varit 77%). Hela landet norr om Stockholm representeras av 1 (en) person. Skåne där 13% av svenskarna bor har en medlem i regeringen (dvs 4%). Inte en enda regeringsmedlem kommer från Västsverige. Inte trodde jag att Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra har en SÅ stark ställning i Moderaterna. Stockholmsdominansen är inget annat än en präktig skandal. Och att det inte blivit en större mediaskandal kan inte annat än förklaras av att svensk media själv är totalt Stockholmscentraliserad och dessutom är Högeralliansmegafoner. Men Fredrik Reinfeldt blundar alltså bokstavligen för resten av landet.

Och på tal om vår nya Propagandaminister Per Schlingmann så ser jag att Konstitutionsutskottet ska titta på utnämningen av denna helt nya funktion till Fredrik Reinfeldts goda kompis. Över huvud taget finns det anledning att ta en titt på det ständigt växande regeringskansliet. Trots att Fredrik Reinfeldt kritiserade Göran Perssons regering för att den var alldeles för stor, så har vi nu fått den största regering som Sverige någonsin haft. Och tittar vi på det totala antalet tjänstemän i Regeringskansliet så har det under Fredrik Reinfeldts år vuxit mycket snabbare än inflation eller befolkning.

Danmarks flagga
Ett av de sista länderna i världen till att införa begränsningar i rökandet överallt var Danmark. Det var inte många år sedan man inte kunde ta en tur över dagen till Danmark utan att stinka tobaksrök i kläderna när man kom hem. Men insikten att även passiv rökning är ett bekymmer har inte riktigt fått fotfäste i Danmark än. Den danske Hälsoministern, Bertel Haarder har fått rejäl kritik för ett yttrande i samband med ett seminarium om rökning som går ut på att han helt enkelt inte tror på teorin om passiv rökning.

På ledarplats i dag argumenterar Dagens Nyheter under rubriken Ge gåvan en chans för att införa avdragsrätt för välgörenhet. Jag har fortfarande inte riktigt förstått resonemanget som ju går ut på att man någon skänker en tusenlapp till välgörande ändamål så ska Hulda Jansson och Greta Olofsson och Tommy Bengtsson och alla andra skattebetalare ge dig en del av pengarna tillbaka skattevägen. Varför ska alla andra stå för en del av notan när någon skänker bort pengar? Varje gång jag hör debattörer (främst ute på högerkanten) argumentera för detta så blir jag lika förundrad och oförstående.

Inga kommentarer: