fredag 4 juni 2010

Nytt svenskt rekord i korkighet?

På listan över årets mest korkade debattinlägg kan vi lägga dagens inlägg från Alexander Bard i Aftonbladet. Under rubriken Folk knarkar för att ha kul argumenterar pajasen Bard för en legalisering av allt narkotikabruk. I Bards värld har vi i Sverige närmare en halv miljon svenskar som nyttjar narkotika regelbundet bara för att ha lite kul utan att för den skull vara missbrukare. Jag är helt övertygad om att Alexander Bard uppenbarligen själv är ett levande exempel på att han har fel. Jag har tidigare haft svårt för att ta pajasen på allvar, men har nu bestämt mig för att detta inte bara är svårt utan helt omöjligt. Det har uppenbarligen blivit lite för mycket, lite för ofta där.

Enligt en undersökning som gjorts av Novus så vill en stor majoritet av svenskarna behålla t.ex. Posten och SJ i statlig ägo. Det ska inte privatiseras. Och jag tror att trenden har vänt. Den fanatiska privatiseringsiver som präglat Högerregeringen och dess regionala och kommunala avläggare har nog nått vägs ände. Det blev inte alltid så bra. Ett tecken på detta är Jan Björklunds argumentation för en obligatorisk och statlig A-kassa. Eftersom det är staten som står för de mesta pengarna så ska också staten sköta A-kassan. Med det som argument så är det ju dags att avskaffa privata friskolor. Eftersom samhället står för pengarna så ska samhället driva det också. Samma gäller vård och omsorg. Och varför inte kollektivtrafiken och annat som privatiserats.

Vården har ju på många håll till stora delar privatiserats. Och det är inte alltid det går bra. I Stockholm har nu det privata vårdbolaget Gyn Stockholm polisanmälts och krävs på 12,5 miljoner som ska betalas tillbaka inom 30 dagar. Företaget har helt enkelt fifflat med faktureringen. Det är av misstagen vi lär oss.

För några dagar sedan skrev jag att Sverige började närma sig våra europeiska kollegor när det gäller andelen som får skrumplever. I dag skriver Dagens Nyheter om en stor anledning till detta. Systembolagets försäljning av vin har på 10 år ökat med 60%. Det är under samma period som alla tidningar har börjat fyllas med vintips och vintester med jämna mellanrum. Vi matas med propaganda i media för hur gott och trevligt det är att dricka vin. Antalet "måttlighetsdrickare" har som en följd av detta ökat kraftigt. Och som en effekt - antalet svenskar med skrumplever ökar kraftigt.

Förra året skickades det 16,3 miljarder SMS i Sverige. En intressant fråga är hur många av dessa som innehöll viktig information och hur många som bara innehöll ett "shabba"??

Slutligen märkte jag att det gick snabbt med att få igång en månads prenumeration på Dagens Nyheter. I dag kom första numret. Det blev bara några dagar med bara en morgontidning. Är det normalt att läsa så mycket? En nackdel är att det blir snabbt fullt i tidningsinsamlingskassen som måste bäras ut och tömmas.

Inga kommentarer: