Skolverket har skrivit en rapport om vad som ligger bakom att allt fler skolelever har fått allt svårare att bli godkända i den svenska skolan. Och mycket kortfattat kan man sammanfatta slutsatserna till tre skäl. Kommunaliseringen av skolorna på 80-talet. Orättvis fördelning av skolans resurser. Och allra främst en kraftigt ökad segregering av skolorna. Och om jag förstått är det segregeringen som bär huvudskulden. Medan däremot kommunaliseringen resulterat i de båda andra problemen. Friskolorna och det fria skolvalet har inneburit att segregeringen blivit mycket stor i skolorna. De "duktiga" har inte blivit duktigare av att samlas på ett ställe, men däremot har de "mindre duktiga" förlorat den sporre och hjälp som det innebar att gå tillsammans med "duktigare" klasskamrater. Dessutom har fördelningen av resurser gjort att de skolor som blivit stående med många elever med stora problem inte fått de utökade resurser som krävs utan resurserna har fördelats efter antalet elever - inte efter behoven.
Större delen av lördagen har ägnats åt fototävling. Det var dags för Höganäs Fotoklubb att traditionsenligt arrangera en fotomara för oss i Åstorps Fotoklubb och Örkelljunga Fotoklubb. Dessa tre klubbar turas om att arrangera fototävling för varandra. Ett mycket trevligt arrangemang där samvaro och att träffas är lika viktigt som att delta i tävlingen - och kanske vinna. Men, kul är det.
I våras var det Åstorps tur att arrangera, så då kunde jag ju inte delta, Men förra hösten var vi i Örkelljunga och eftersom eder bloggare då till allas förvåning vann tävlingen (se Sven Tycker den 23 oktober 2008) så hade jag ju en hel del att försvara denna gången. Vilket jag naturligtvis inte kan. Men det var en trevlig utflykt till Kullabygden även om vädret inte var det bästa. För de okunniga som inte vet hur en fotomara går till så ska jag förklara detta. Alla deltagare får när tävlingen börjar en filmrulle om 24 bilder och sedan får man en liten lapp med "motton" att fotografera bilder i. I princip ska man ta två bilder med varje motto i den ordning som dom står på papperet. Och det handlar alltså om att ha fantasi att hitta bilder att ta och att sedan ta en bra bild. Sedan gäller det naturligtvis att de som ska bedöma bilden har samma fantasi och smak som fotografen. I dagens tävling började vi i det lilla samhället Mjöhult och fick där sju motton. Rulle nummer - Svunna tider - Lekfullt - Smak av hösten - I vädret - Stubbe - Hatt o fot. Rulle nummer finns för att lättare identifiera filmen. Jag lottade till mig rulle nummer 7 och skulle alltså ta två bilder med temat "Sju". Det kan vara allt från siffran (eller siffrorna om man får ett tvåsiffrigt tal) på ett husnummer, bilskylt osv. Man kan rita något. Jag kunde fotograferat sju fåglar osv. Det svåraste var Hatt o fot. Det var t.ex. ett långt letande efter en svamp...
Tävlingen fortsatte efter lunch i Skäret där de sista 5 mottona delades ut. Stenrik - Färgrik - Båtfynd - Strandtavla och slutligen Kaffetår. Skäret ligger alltså nere vid vattnet som ni förstår och tävlingen avslutades med fikapaus. Nu gäller det att invänta vad juryn tycker och få en dom den 15 oktober. De här båda bilderna är tagna i Skäret.
Skånska ord: Dagens skånska ord blir Lasig. "Ta ente dom lasiga brallorna!" betyder "ta inte dom trasiga byxorna". Lasig innebär trasigt eller slafsigt. Lase är en trasa.
Slutligen läser jag Göran Skytte i Svenska Dagbladet. En gång i tiden var Göran Skytte vänsterjournalist (bland annat på min favorittidning ETC) och musiker på vänsterkanten tillsammans med bland annat Mikael Wiehe. Sedan han tydligen blivit frälst har han istället utvecklats till gnällmåns på högerkanten. I sin krönika i SvD skrämmer han med hur fruktansvärd Vänsterpartiets Lars Ohly är. Och förfasar sig över att han kanske kan bli finansminister i en rödgrön regering - och det är ju en fasa. I den norska rödgröna regering som precis blivit omvald är det en partikamrat till Lars Ohly som är just finansminister. Och vad jag sett har den ekonomiska utvecklingen i Norge inte gått sämre än i Sverige, snarare tvärtom. Bland de hemskheter som Lars Ohly sagt är att "regeringen straffar sjuka" och att det våld och de anlagda bränderna i en del segregerade förorter har sin grund i den hopplöshet som präglar framtiden för många som bor där. Får jag fråga Göran vad det är som är så fel i det. Regeringen straffar ju sjuka genom en Ättestupalag och straffskatt! Och visst är skälet till det som händer just den hopplöshet som präglar områdena. Det är ingen ursäkt för det som sker, men en förklaring. Vad har du för förklaring Göran Skytte? Att invandrarungdomar är kriminella just för att dom är av annat ursprung?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar