onsdag 11 mars 2009

Vissa är viktigare än andra

Under en lång period har man från Sveriges kommuner och landsting varnat för kraftigt försämrad ekonomi, som riskerar att tvinga kommuner och landsting till att göra drastiska besparingar i basservicen till innevånarna. Dvs i förenklade ord, säga upp folk. Man har begärt från Högerregeringen att vidta åtgärder för att förbättra kommunernas ekonomi. Men svaret från De Fyras Gäng har hela tiden varit att "vi avvaktar och återkommer kanske". Men, i går gick LR, Lärarnas Riksförbund, ut med uppgifter om att var tredje kommun nu planerar att säga upp lärare. Och då kan ni ge er tusan på att det blev fart på Major Jan "skoltalibanen" Björklund (fp). Nu utlovades åtgärder. BRA! Jag hoppas att de åtgärderna också avser sjukvård, åldringsvård, barnomsorg, socialtjänst osv? Men det är väl viktigast med lärarna!

Och diskussionen om läkaren som anhållits misstänkt för mord (alternativt dråp) innehåller också en diskussion om att man från polisens sida stormat in på läkarens arbetsplats för att gripa henne. Och man tycker att detta kunde skett på ett annat mindre förnedrande sätt för läkaren. Nu förnekar polisen att det skedde något "instormande". 4 civilklädda poliser sökte diskret upp läkaren säger man. Jag har ingen aning om vad som är rätt beskrivning. Lika lite som jag vet om detta handlar om slarvig journalföring, misstag från läkaren, barmhärtighetsmord eller en åklagare som inte förstår sig på vad man måste göra för åtgärder när en patient är på väg att avlida. Men hade vi fått samma diskussion om "instormande" om det gällt en taxicahufför, en skogsarbetare eller en hemlös på ett härbärge? Eller handlar det om att man tycker att en läkare ska behandlas på ett varsammare sätt?

Opinionsundersökningarna fortsätter att stå som spön i backen. Ett par av dom senare har visat på en krympande skillnad mellan blocken, och borgerliga media har nästan brustit ut i falsett i glädje. Själv har jag hållit tyst eftersom det inte var roligt att kommentera. Men nu har Demoskop för Expressen kommit med en mätning som visar på ett utökat gap mellan blocken (52,7 - 44,5). Till detta bör läggas att kristdemokraterna åter ligger under 4%-spärren. Utan KD är de borgerliga ungefär lika stora som sossarna. Största förändringen är en uppgång med 2% för Vänsterpartiet. Man kan enkelt säga att det går upp och det går ner, och glädjen varar aldrig för evigt för någon.

I februari sattes nytt varselrekord. 16.000 svenskar varslades om uppsägning. Detta kan jämföras med 3.100 för ett års sedan. Men det löser sig nog enligt Fredrik, Göran, Majorn och Mauderaten.

Det ska tilläggas att i USA är det ännu värre. I dag är 32 miljoner amerikaner, dvs var tionde amerikan, beroende av matkuponger. Med ett bristfälligt socialt skydd är det många som trillar ur systemet när det går utför. Tänk er om 10% av svenskarna hade varit beroende av försörjningsstöd? DÄR, är vi inte än.

Och så här på slutet lite goda nyheter. Kanal 5:s kalkonprogram "Den rätte för Rosing" verkar bli ett rejält fiasko. Senaste avsnittet sågs av 176.000 tittare. Dvs knappt mätbart. Men Linda Rosing har väl fått bra betalt och bjuds dessutom på semester på en massa håll i Europa.

Och Blondinbella tappar också besökare på sin blogg. DET är ett verkligt friskhetstecken.

Och slutligen vill jag påminna om att Sverige fortfarande är ensamma på hela jordklotet om att straffa pensionärer, sjuka, föräldrar och arbetslösa med straffskatt.

Inga kommentarer: