Snart är det dags för den svenska riksdagen att godkänna EU:s nya grundlag, det så kallade Lissabonfördraget. För att svenska folket ska vara medvetna om vad detta innebär är därför debatten och informationen om fördraget mycket intensiv - eller? Nä, för att svenska folket inte ska fatta vad det innebär är debatten tyst, så tyst. Det är nämligen så att det här är så invecklat, så svårt, att det är inget för vanliga svennar att bekymra sig över. Det är därför vi inte heller får någon folkomröstning i frågan. Det finns ju en risk för att vi inte skulle begripa det fina i kråksången, och då kanske vi svarar fel. Som dom gjorde i Frankrike och Nederländerna och Irland. Det var inte så många fler som blev tillfrågade! Frankrike (och Nederländerna) är så stora länder att deras Nej kunde man inte negligera. Alltså flyttade man ett antal kommatecken i fördraget, och sedan hoppade man för säkerhetsskull över att fråga folket på nytt. Men att sedan det lilla Irland sagt Nej, det kan man inte ta hänsyn till, då blir det så komplicerat. Alltså är det bäst att fortsätta som om inget hänt. Och fråga FÖR GUDS SKULL inte fler folk!
En opinionsundersökning gjord på Irland visar att 71% inte vill ha någon ny folkomröstning, bara 24% vill göra om folkomröstningen. I dag skulle 52% rösta Nej och 32% skulle rösta Ja (övriga vet inte, antar jag). I folkomröstningen var siffrorna 53 Nej mot 46 Ja. 67% av irländarna reagerar negativt på att EU inte bryr sig om irländarnas Nej.
Nästa år är det val till Europaparlamentet. Undrar om det blir en intensiv valkampanj? Eller dom tänker tysta ner det också för att inte riskera för mycket debatt och problem? Jag tror att partistrategerna just nu sitter med pannorna i djupa veck och inte vet vad dom ska göra.
Radioekot intervjuade under dagen en av landets ledande experter på folkrätt. Och han var, milt sagt, inte på samma våglängd som Fredrik Reinfeldt, Calle Str...Bildt och de i USA / NATO / EU som bestämmer åt dom, när det gäller protesterna mot Rysslands erkännande av Abchazien och Sydossetien. Inte om man jämförde med Kosovo. Han menade att främst Abchazien egentligen har större rätt till självbestämmande än Kosovo. Det handlar egentligen bara om att USA anser att dom bestämmer i hela världen och Ryssland anser att dom bestämmer i sin maktsfär. En sfär som dom tycker är större än grannländerna själva tycker. Jag börjar känna mig som en bandspelare som bara upprepar sig. Men erkännandet av Kosovo var ett mycket stort misstag som världen kommer att få betala för många gånger till.
För övrigt läste jag återigen om en idrottare som inte kunde hantera spriten. Daniel Mobaeck i Elsborg tykte det var en smart idé att ta bilen hem från krogen, med 1,62 promille i blodet. Den svenska spritkulturen är ett problem, och ett ännu större problem är att idrottsrörelsen inte föregår med gott föredöme, tvärtom!
Slutligen fick jag konsumenttidningen Råd & Rön i dag i Posten. Ja, den kom inte förrän framåt kvällen eftersom den delas ut av City Mail, men jag råkade titta i lådan och hittade den i dag och inte i morgon. Dom publicerade sin regelbundna Svarta lista. Listan över företag som inte följer Allmänna Reklamationsnämndens beslut, och som man därför bör undvika. I ledningen återfinns i sedvanlig ordning Ryan Air, denna gången med 11 ärenden!
1 kommentar:
Hej! Hittade hit via din kommentar hos "Försäkringskassan inifrån".
Har nu läst första sidan i din blogg, och håller med dig i mångt och mycket.
Speciellt intressant tycker jag det är att du håller ögonen på riksdagsledamöter och ministrar - märkligt (nä, egentligen inte...) hur de kan vända oh svänga i sina åsikter!
Skicka en kommentar