söndag 10 augusti 2008

Moderaterna är ute och reser - som vanligt

Moderaterna har tydligen gjort ett utspel och krävt att kommunernas inflytande över etableringen av friskolor helt ska tas bort. Och det är naturligtvis helt självklart att det ska vara på det visat. Varför ska den som betalar ha något inflytande? Det är väl självklart att makten ska ligga hos kapitalet, den som tjänar pengarna. Inte hos den som ska betala för hela kalaset. Lyckligtvis verkar alla andra inse att Margareta Pålsson (som är moderaternas skolpolitiske talesperson) och moderutterna som vanligt är ute och reser. Till och med Folkpartiet med Jan "skoltalibanen" Björklund är kritisk. Verkligheten är den att det alltid är kommunen som har det slutliga ansvaret. Om en friskola startar på en ort och t.ex. tar hand om mer än halva elevunderlaget är fortfarande kommunen skyldig att ordna skolgång till de som återstår. Och dessutom ha beredskap att ta emot den halva som gick till friskolan om denna skulle misslyckas. Detta innebär helt självklart att kommunen också måste ha ett inflytande över etableringen. Meta (Margareta Pålssons "smeknamn" här hemma i Åstorp) vet som vanligt inte vad hon pratar om.

Vad jag däremot gärna skulle vilja läsa ett inlägg om från f.d. läraren Margareta Pålsson är hur hon förklarar sambandet mellan följande tre "fakta".
1. Andelen obehöriga lärare är mycket större bland de fristående skolorna än bland kommunala skolor.
2. De genomsnittliga betygen bland friskolor är något högre än på kommunala skolor.
3. I varje fall enligt Meta själv så är behöriga lärare en förutsättning för god undervisning.
Kan det vara så att just obehöriga lärare i friskolor är jätteduktiga medan de i kommunal skolor är mindre kompetenta? Eller är det så att friskolor för att spara pengar gärna anställer obehöriga lärare, och samtidigt för att locka elever sätter högre betyg? Frågan är mycket intressant!

Lykke Li är nu tydligen mest kritisk mot reportern på tidningen Blender. Hennes kritik (se gårdagens Sven Tycker) mot Sverige är helt ryckt ur sitt sammanhang menar hon. Hon ber sina fans om ursäkt och hävdar att hon älskar sitt hemland och har inget hat. Kul att höra. Det visar återigen att man inte ska lita på allt man läser. Inte i tidningar och ännu mindre på bloggar!

TV7 ska återigen göra en nystart. Nonstop Television har nyligen blivit ensamma ägare till katastrofen TV7. Ursprungligen startades kanalen av Aftonbladet och ingick i det fria utbudet av kanaler i Boxers markutbud. Men att ett stort och erfaret mediehus som Schipstedt så totalt kunde misslyckas med en TV-kanal är ofattbart. Det genomsnittliga antalet tittare beräknades kunna räknas på ena handens fingrar. Och då var nog hälften sådana som misslyckats med att använda fjärrkontrollen och inte kunde byta kanal. Efter det tyckte jag att jag såg att nya ägare skulle förvandla kanalen till en spelkanal. En satsning som verkar ha gått hela målgruppen förbi. Kort sagt, TV7 är det största fiaskot inom svensk media detta årtionde. Nu får vi se vad Nonstop Television kan göra. Det ska bli en kanal med bred underhållning för 18-49-åringar. Dvs ungefär vad alla andra kanaler siktar på. Amerikanska dokusåpor, amerikanska "humorserier" och någon långfilm av B-klass. Allt för att fylla ut tiden mellan reklamen.

Slutligen noterar jag att Georgien tydligen bestämt sig för att dra tillbaka de trupper som ryckte in i Sydossetien och startade de senaste dagarnas mördande. Uppenbart är att man missbedömt stödet från USA, NATO och EU och samtidigt trodde att Ryssland inte skulle vara villiga att riskera sitt anseende för att skydda de ryska medborgarna i området. Uppenbart är att när nu stridigheterna förhoppningsvis tar slut, gränserna ser exakt likadana ut som innan så finns det ingen vinnare. Bara förlorare. Ryssland har förlorat i internationellt anseende. Georgien har misslyckats med vad man hade tänkt sig. Och övriga världen har förstått att misstaget Kosovo kommer att fortsätta förfölja världen lång tid.

1 kommentar:

Anonym sa...

saxat från - http://lgjohanssons.bloggsida.se/ -

Lagom till helgen lanserar Moderaterna ett förslag, som bland annat vill att det ska bli lättare att starta friskolor.

Friskolorna är, tyvärr, här för att stanna, alltför många har redan startats för att utvecklingen skall gå att bromsa. Detta visar dessutom på, att det inte ens idag är svårt eller oöverstigligt att starta friskola, men att det utreds noggrant. Varför då “enklare och snabbare handläggning”? Skolministern hoppar dessutom fram och börjar orera om “denna viktiga valfrihetsfråga”, vilket gör mig än mer misstänksam.

Friskolorna är ju tveklöst ett led i att öka utanförskap och segregation. Överklassen och medelklassens små oskyldiga ljus skall ju få utvecklas fritt, utan att behöva störas av något så trivilat som verkligheten. Drogproblemfamiljer, invandrartäthet, problemfamiljer i övrigt, arbetslöshet och sjukdom måste hållas borta från dessa barn, likväl som arbetarklassens osunda inflytande. Om inte man snabbt kan skydda sina barn från verkligheten där ute, kanske dessa barn inte längre kan fås att tro att sjuka är sjuka på grund av slöhet, arbetslösa arbetslösa av egen vilja, och att samhället i övrigt består av bidragsfuskare.

Friskolorna är ingen “valfrihetsfråga”. Att välja friskola, är och förblir ett privilegium för minoriteten av befolkningen. Resten får finna sig i att framleva sitt skolliv i allt mer nedkörda kommunala skolor, skolor som inte får budgeten att gå ihop, eftersom friskolorna tar en allt större del av skolpengarna, men absolut inte vill ta motsvarande del av skolans problemområden.