fredag 7 december 2007

Pigavdraget fiasko?

Regeringen (och Skattemyndigheten) hade räknat med att under året få in cirka 45.000 ansökningar om avdrag för höginkomst... f'låt hushållsnära tjänster. Fram till i dag har det kommit in 1.000 ansökningar. Det har nästan startats fler företag inom den marknaden än så. Kan det bli nästa krisbransch?

Jag fick lite associationer när jag tittade på TV-nyheterna i går på kvällen. Man presenterade allvarlig kritik från underlydande chefer mot Rikspolischefen Stefan Strömberg. Om jag fattade det hela gick kritiken ut på tre saker. Att han infört en kraftigt centraliserad organisation. Att polisarbetet inriktats på att uppfylla rena statistiska mål istället för att ge bra service (siffror har blivit viktigast). Samt att man helt enkelt tappat förtroendet. Och då fick jag som sagt mina associationer. Försäkringskassans organisation har på kort tid utvecklats till en toppstyrd centraliserad organisation. Arbetet på Försäkringskassan har blivit så organiserat att det är viktigare att uppfylla speciella siffermål än något annat. Arbetet organiseras helt enkelt så att siffrorna ser bra ut, även om det går ut över servicen. Och personalens förtroende för högsta ledningen har aldrig varit så dåligt som nu (i varje fall inte under mina dryga 30 år). Men det finns en stor skillnad. På Polisen verkar det finnas chefer som vågar säga något. På Försäkringskassan är cheferna tystade, dom sitter snällt och väntar på nya direktiv från HK (Huvudkontoret).

Joggingrapport 2007: Höstens joggingträning verkar gå enligt varannangångsprincipen. Förra gången var jag nöjd med tiden. Det var jag inte denna gången. 31.20 är väl ingen skandal, men nog kunde det gått lite fortare. Men det var tungt i början. och uppe i skogen var det mycket vått och därmed tungt att springa. Det var nästan så att jag tänkte "hurra, det regnar - jag slipper springa" under tidig kväll. Tyvärr slutade regnet ett tag när det var dags att springa, och då kunde jag ju inte dra mig ur. Målsättningen är fortfarande två rundor i veckan så länge inte snö och halka sätter stopp.

Slutligen ett riktigt kors i taket. Banverket har fått ordning på den monitor som hänger på väggen i väntsalen på Åstorps station. Ända sedan den installerades för ett antal månader sedan har den visat samma bild - tåg från 11.20 och en tid framåt. I morse när jag kollade på den så visade den faktiskt helt plötsligt korrekt information. En stor eloge till Banverket som fixat till den. Nu återstår bara monitorn ute på spår 2-3. Den helt död sedan en tid.

Inga kommentarer: