söndag 15 april 2007

Mer morötter och piskor

Jag såg att finansminister Anders Borg fått ett nytt hugskott. Att avskaffa bostadsbidraget vore en bra idé, så att det lönar sig bättre för ensamma mammor att jobba mer, tycker han visst. Den gode Anders tror nämligen att det är ensamstående mammor som får bostadsbidrag, och om man avskaffar bostadsbidraget så kommer det att löna sig bättre för dom att jobba mer. Och det är ju ett stort samhällsproblem att mammorna går hemma och drar med sina små telningar i bakhasorna istället för att jobba. Enligt moderaterna skulle de ensamstående föräldrarna kompenseras med ett extra barnbidrag istället, oberoende av om dom behöver det eller inte. För Anders kan jag berätta att det är inte just ensamstående föräldrar som får bostadsbidrag, utan det är låga löner / långtidsarbetslöshet som är det utmärkande för att erhålla bostadsbidrag. Men dom är väl egentligen bara lata enligt moderaternas sätt att se på samhället. Att det är så att den typ av jobb som mammorna söker bara erbjuds som deltidsjobb har nog inte moderaternas räknenissar förstått.

I vår serie om felaktig fördelning av resurserna läste jag i går om Suzanne Saperstein som efter skilsmässa från sin man David Saperstein blivit sittande med en lite för stor bostad. Och det kan man ju tycka att 4.200 kvadratmeter bostadsyta är lite i mesta laget. Hon säljer nu kåken, som är byggt som en kopia av Versailles, för ca 875 miljoner. Jag personligen tycker nog att kåken blev lite för stor redan från början. Kanske kunde David och Suzanne ha använt lite av pengarna till något vettigt istället. Fast dom resonerar nog som de flesta i sin krets att dom har väl inget ansvar för världen, det ansvaret får andra ta.

Ibland hör man konstigheter på TV. Stina gästades i går av en Bebo Valdés från Cuba. Jag har aldrig hört talas om honom, men det var inte så konstigt eftersom han var okänd i Sverige men välkänd i alla andra länder i världen enligt Stina. Trots att han bott 40 år i Sverige (dvs halva sitt liv) kan han inte ha varit i Sverige så mycket eftersom han intervjuades på spanska. Men det som förvånade mig var att han skulle ha lämnat Cuba när Castro tog makten, och hade inte återvänt eftersom han inte kunde tänka sig att vistas i en diktatur. Och det är det ju många som inte kan tänka sig, och jag har inga direkta protester mot att påståendet att Cuba inte är en demokrati. Men om han inte kunde leva i en diktatur, hur kunde han då leva i Batistas Cuba? Som diktatur räknat var det väl inte så mycket bättre. Glömde man kanske något i översättningen från spanskan, så att det han verkligen sade var att han inte kunde leva i en vänsterdiktatur. Jag får nog träna lite mer på min spanska. Den är lika dålig som Bebos svenska.

Sedan USA (med vasallstater) invaderade Irak har mer än 4 miljoner irakier tvingats på flykt. 1,8 miljoner finns på flykt inom Irak. I grannlandet Syrien finns 1 miljon. I Jordanien finns 700.000 irakiska flyktingar. I Sverige finns 21.000 irakiska flyktingar. USA har tagit emot 466 flyktingar från Irak! Och det är ju inte så illa. Det är ju i varje fall fler än Åstorp tagit emot. Om USA tagit emot lika många som Sverige skulle man tagit emot 600.000-800.000, dvs lika många som finns i Jordanien. Bara Södertälje har tagit emot mångdubbelt fler flyktingar än USA. Men Washington har ju i varje fall gjort sitt, man har skapat flyktingsituationen! Jag ser förresten i en kolumn av Jan Guillou att Migrationsverket inte anser att det pågår en väpnad konflikt i Irak. Jag tycker vi låter svenska Migrationsverket lösa alla världens konflikter - dom verkar bra på det!

Jag ser slutligen att Göran Skytte ska bojkotta Scandic Hotell. Detta sedan dom beslutat att ta bort bibeln från hotellrummen och istället lämna ut Bibeln, Koranen eller den judiska Tanak i receptionen till de som så önskar. Fast jag begriper inte varför Göran får några problem - han säger att han alltid har bibeln med sig. Då kvittar det väl om den finns på hotellrummet? Han verkar bli gammal och senil den gamle Skytten.

Inga kommentarer: