onsdag 21 februari 2007

Svensk kärnkraftsindustri en krisbransch

Man ska inte sparka på den som ligger. Så känns det när man i dag kritiserar den svenska kärnkraftsindustrin. Verksamheten är nere för räkning, och hade det funnits en ringdomare som var opartisk hade man tvingats lägga ner verksamheten på teknisk knockout. Men, nu är det inte så. Bakom kärnkraftsindustrin står mäktigt kapital och inflytelserika politiker som av princip ska fortsätta driften i avvaktan på att det politiska läget har blivit sådant att det är genomförbart att även bygga nytt. De ålderstigna reaktorer som i dag utgör svensk kärnkraftsindustri har redan passerat bäst före datum. Men, genom att lappa och laga försöker man förlänga livslängden. Tyvärr är resultatet att en seriös satsning på ersättning inte sker. Svenska elproducenter satsar mer pengar på att förlänga livslängden på de svenska kärnkraftsreaktorerna än vad man satsar på att få fram ersättningsproduktion. Och den allra bästa ersättningen, dvs minskad elkonsumtion är inte alls intressant för elproducenterna. Då får dom ju sålt mindre el och får en lägre vinst. Men vi har ett enormt elslöseri i Sverige. Delvis eftersom elen är förhållandevis billig. Det är billigare att slösa än att spara. Någon uttryckte det som så att på kontinenten släcker man ljuset när man går på lunch. I Sverige får ljuset stå på när man går på semester. Vi har fyllt våra hem med elektriska apparater som drar mängder med el i standbyläge. Apparaten används några timmar om dagen, men står och drar ström i 24 timmar. Tester har visat att det finns TV-apparater som drar mer ström i standbyläge än när dom används. Dagens moderna stora platt-TV apparater är elslösare. På kontor runt om i landet står datorerna på dygnet runt. På natten såväl som helger. I England har det föreslagits att det ska förbjudas att sälja elapparater med standbyläge. I Australien är man på väg att förbjuda vanliga glödlampor. Vad händer i Sverige?

TV-serien 24 ska minska ner på tortyrscenerna. Amerikansk militär har protesterat mot att man så tydligt framställer det som att hjältarna (dvs representanterna för USA) använder sig av tortyr eller tortyrliknande behandling för att uppnå sina mål. Det ser dåligt ut med hänsyn till alla avslöjanden om övergrepp som skett. Och herrarna bakom TV-serien 24 har lovat att lyda. Fast, man hävdar att detta inte beror på påtryckningar från amerikansk militär, utan det beror på att tittarna har tröttnat... Jag för min del har avstått från serien. En så falsk serie lockade inte mig. Det hela påstås ju utspelas under de 24 timmar det tar att sända. Men inte en enda gång har man tvingats gå på toa t.ex. Förstoppning kanske? Eller också är det så att man passar på under reklamavbrotten!

Och när vi ändå är inne på TV. Herrarna bakom TV-kanalen One har nu stängt ner sändningarna. Just nu sänds bara reklam för den nya kanalen (Kanal 9) som ska ersätta. Och av trailerna att döma blir det bara en i mängden av skitkanaler fyllda med amerikanska utfyllnadssmörja för att fylla ut mellan reklaminslagen. One hade den stora fördelen att man dels sände reklamen mellan programmen och dels satsade på europeiska produktioner, brittisk polisserie, tysk advokatserie osv. Tack för One så länge det varade. Kanal 9 får sorteras ner bland kalkonkanalerna.

Springtimerapport 2007: Just nu känns det lite avlägset med någon ny joggingrunda. Under dagen har det snöat i stort sett oavbrutet, och man har lovat att detta ska fortsätta hela natten också. Om det är tur eller inte vet jag knappt, men det blåser samtidigt vilket gör att den mesta snön kommer vågrätt, inte lodrätt. Trots att det hållit på länge med snöandet så är snödjupet än så länge inte så stort, dryga decimetern i drivorna, men inget alls på andra ställen. Men dom har lovat att det ska komma några decimeter totalt. Alltså blir det inget sprunget förrän regnet tagit bort det hela. Och det ska visste ske om några dagar. Detta är vad som kallas Skånsk vinter!

Inga kommentarer: