söndag 25 juni 2006

Pengakåta moderater

Världen har gått under! Katastrofen är över oss! Avgå, lägg av, avrätta! Bara för att Sverige förlorade en fotbollsmatch? Tack för det hela landslaget, ni tog er till åttondelsfinal i världsmästerskapen i den sport som anses vara den största i världen. Bra gjort!

Borgerliga politiker och borgerlig media (dvs nästan alla media) brukar vara snabba när det gäller att kritisera socialdemokrater för maktmissbruk och girighet. Jag väntar nu på de borgerliga kommentarerna till den statistik över lönerna till landets kommunstyrelseordföranden som Kommunalarbetaren plockat fram. På något vis tycker jag att det borde finnas ett samband mellan kommunens storlek och den lön som betalas ut. Men det sambandet är inte så starkt. Enligt en snabb räkning på SCB:s kommunstatistik hittar jag 12 kommuner i landet med ett innevånarantal på över 100.000 (Borås saknar inte många för att bli nummer 13). Av dessa 12 finns bara 4 med på top 20-listan över de högsta lönerna. Stockholm (Annika Billström) naturligtvis ligger överst, helt naturligt. Men sedan har vi Göteborg (Göran Johansson) på 12:e plats, Malmö (Ilmar Reepalu) på plats 14 och Umeå (Lennart Holmlund) på plats 19. Alla fyra socialdemokrater.

Vad är det då för kommuner som ligger i topp? Ja, de 10 högsta lönerna betalas ut av 9 kommuner i Stockholms län. Det enda undantaget är lilla Vellinge i Skåne där Kaiser Göran får en lön på 90.100 kr/månad. Om ingen visste det så är förståss Göran Holm moderat. 6 av de 10 på topplistan är moderater (resten socialdemokrater). På 6 i topp listan finns 5 moderatstyrda kommuner tillsammans med Stockholms stad. Var är upprördheten över pengasnikna kommunalråd? Hade det varit socialdemokrater som dominerat hade indignationen varit stor.

Inga kommentarer: