måndag 25 november 2024

En ny vecka med nya tyckerier

» Välskötta kommuner?

De flesta har väl inte missat att en utredning kommit med ett nytt förslag till utjämningssystemet mellan kommunerna (och regionerna). Det är alltså det system där kommuner vars innevånare har höga inkomster får bidra till kommuner vars innevånare har låga inkomster. Samma skattesats ger ju mycket högre skatteinkomster till de "rika" kommunerna än vad det ger till "fattiga" kommuner. Det jag för enkelheten kallar "fattiga" kommuner måste alltså ha en mycket högre skatt för att få samma inkomster som "rika" kommuner.

Utjämningssystemet tar också hänsyn till sådant som glesbygd osv. Hemtjänst exempelvis blir ju mycket dyrare för en kommun där man kanske måste köra en mil mellan varje vårdtagare än om dom bor grannar i samma hyreshus. Glesbygdskommuner skulle alltså behöva ta ut högre kommunalskatt för att kunna ge samma service. Mycket annat blir också dyrare för t.ex. en glesbygdskommun, som skolor, snöröjning och vi kan fortsätta uppräkningen.

Alltså finns det ett system där "rika storstadskommuner" får lämna bidrag till "fattiga glesbygdskommuner" för att kommunerna ska kunna ge samma kvalitet på kommunal service utan att behöva ta ut mycket högre skatter. I systemet förs också in statliga skattepengar. Till vilket ju också personer med höga inkomster bidrar med mer pengar än personer med låga inkomster.

Naturligtvis tycker man inte om detta systemet i t.ex. Stockholmsområdet. Det är ju här som en mycket stor andel av de "rika" kommunerna ligger. Skillnaderna beror, enligt dessa alltså, ju bara på att dessa "rika" kommuner är mycket mer välskötta och effektiva. Om bara dom här "fattiga" glesbygdskommunerna tog sig i kragen och effektiviserade sin verksamhet så skulle dom inte alls ha högre kostnader bara för att det är glesbygd. Och dom får väl skylla sig själva om deras innevånare har så mycket lägre inkomster. Det är ju tack vare att dom är så effektiva och gjort sig attraktiva som företagsledningarna och höga tjänstemän osv bor i Stockholm. Att löneläget är så mycket högre här beror ju på att dom är så mycket duktigare.

Dvs det allmänna gnället från de som är privilegierad över att dom ska behöva bidra till de som är mindre privilegierade.

En del har och andra har inte

Nu ser jag att även Sverigedemokraterna har anpassat sig till den bortskämda Stockholmsmaffian. Vi kommer ju alla ihåg den förre moderatledaren Anna Kinberg Batras klassiska: - "Stockholmare är smartare än lantisar." Ungefär så tycks sverigedemokraten Msciwoj Swigon i Stockholm resonera när han kräver: - "Inför en prestationsbaserad komponent i utjämningssystemet, som belönar kommuner och regioner med effektiv förvaltning och förbättrad ekonomi." Hur det sedan gick för Anna Kinberg Batra glömmer vi. Det bevisade ju inte sanningshalten i hennes påstående direkt.

Jag för min del undrar hur man mäter det här med att vara välskött och effektiv? Att man ser till att ha innevånare som har höga inkomster? Att man ser till så att man inte har en massa onödig glesbygd i kommunen där det knappt bor några medborgare? Eller det handlar helt enkelt bara om att man ser till att det är Sverigedemokraterna som styr och slänger ut alla av utländsk härkomst som har jobb med låga löner?

Vi kan konstatera att Sverigedemokraterna i varje fall blivit ett storstadsparti och inte ett glesbygdsparti!

Läs:
Utjämningssystemet är ohållbart. - Msciwoj Swigon (SD) i Dagens Samhälle
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Dåliga nyheter för Ebba Busch.

Jag ser att Dagens Nyheter låtit Ipsos göra en opinionsundersökning där man frågat svenskar vilket parti dom vill ska sitta i regeringen. Och det är spännande siffror faktiskt. Det är väl inte så förvånande att det parti som flest svenskar vill ska sitta i regeringen är Socialdemokraterna. Mer spännande är att det parti som får allra minst röster, som ligger i botten på popularitetsomröstningen är - Kristdemokraterna. Svenskarna vill alltså hellre ha alla andra partier i regeringen än Kristdemokraterna! Förstår du vinken Ebba Busch? Hur som helst så ser siffrorna ut så här. Jämförelsen är gjord med en liknande undersökning precis före valet 2022.

Socialdemokraterna 51% (+4)
Moderaterna 41% (-2)
Centerpartiet 28% (-3)
Miljöpartiet 27% (+4)
Sverigedemokraterna 27% (-3)
Vänsterpartiet 26% (+3)
Liberalerna 25% (-4)
Kristdemokraterna 24% (-7)

Observera att det är just Kristdemokraterna som drabbats av det största raset. Annars är väl Sverigedemokraterna det parti som har lägst andel som vill se dom i regeringen bland andra partiers sympatisörer. Något att tänka på för de andra partierna inom den Brunblå sörjan om olyckan skulle vara framme och det Brunblå blocket skulle få en majoritet i nästa val också. Och kanske ska Ebba Busch fundera över om karbonpapperet för att kopiera SD:s politik kanske inte är den rätta vägen.

Läs:
DN/Ipsos: Svagt stöd för att KD ska ingå i en kommande regering. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: