torsdag 3 augusti 2023

Kris i Rosenbad

» Men man har själva skapat den.

Det går utför för den Brunblå sörja som styr vårt land. Eller i varje fall formellt styr. Styrandet är det lite si och så med.

Idag publicerar SVT den väljarundersökning som Kantar Public gör för SVT. Samtliga fyra partier som utgör underlaget för den Brunblå sörja som ska styra vårt land tappar i opinionen sedan förra månaden. Det är Socialdemokraterna och i viss mån Miljöpartiet som ökar i opinionen. Så här ser siffrorna ut, jämfört med för en månad sedan:

Socialdemokraterna »» 38,0% (+1,9)
Moderaterna »» 19,2% (-1,0)
Sverigedemokraterna »» 18,2% (-1,1)
Vänsterpartiet »» 7,8% (-0,2)
Miljöpartiet »» 4,8% (+0,7)
Centerpartiet »» 4,3% (-0,1)
Kristdemokraterna »» 3,2% (-0,4)
Liberalerna »» 3,2% (-0,3)

De fyra Rödgröna partierna får sammanlagt 54,9% medan de fyra Brunblå partierna sammanlagt samlar ihop 43,8%. Med dessa siffror skulle både KD och L åkt ur riksdagen. Alltså skulle de två återstående M och SD samlat ihop 37,4%. Dvs sammanlagt mindre än vad Socialdemokraterna ensamma samlar. Även om Centern skulle återvända till den borgerliga högerfamnen skulle de tre Rödgröna S+V+Mp få majoritet i riksdagen.

Färdiga åsikter helt gratis
Vi kan mycket förenklat uttrycka det på det viset att det går åt skogen för Ulf Kristerssons statsministerdrömmar rent allmänt och i synnerhet går det åt helvete för Kristdemokraterna och Liberalerna! Hur länge kommer dessa båda partier fortsätta att utplåna sig själva?

Är beroendet av Sverigedemokraterna ett sänke för vår Brunblå regeringssörja? Vi har ju under några dagar diskuterat vår moderata statsministers (Ulf Kristersson) oförmåga att ta avstånd från TiDÖpartiernas riksdagsmajoritets utsedda ordförande för Justitieutskottet (Richard Jomshof) islamofobi och spridda hat mot muslimer. Man vågar helt enkelt inte ta klart avstånd av rädsla för att Sverigedemokraterna (som har islamofobin i grundgenerna) ska protestera.

Lyckligtvis verkar man ha lite lättare att ta avstånd från SD:s tidigare talman Björn Söders homofobi. Björn Söder har i ett flertal inlägg på X (fd Twitter) med anledning av Pridefestivalen i Stockholm dragit klara paralleller mellan Pride och homosexualitet och pedofili och liknande. - "Att talman och statsminister legitimerar pedofili är helt oacceptabelt" lät det bland annat. Några av de värsta inläggen har tydligen Björn Söder i efterhand plockat bort igen. Men hans (och hela Sverigedemokraternas) homofobi är väldokumenterad. Det är denna man som vårt styre utsett till ordförande för Sveriges delegation till OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Han representerar alltså dig och mig i OSSE. Det är detta parti som Moderaterna (med hjälp av KD och L) har plockat in i den politiska värmen och gett mer makt än vad deras röstunderlag i Riksdagen ger dom. Allt för den egna Maktens skull.

Hur länge ställer ni upp på detta kära Liberalerna? Tills ni utplånats?

Annars verkar Moderaterna inte riktigt fatta vad det handlar om. När man från S (och övrig opposition) tycker att det är dags för Ulf Kristersson att se till att byta ut Richard Jomshof (SD) som ordförande för justitieutskottet verkar man tycka att det är ett övergrepp på demokratin och från flera håll verkar man dra det till att man från S vill avsätta Richard Jomshof som riksdagsledamot. Jag såg att Iréne Svenonius (en av de höga Moderaterna i Stockholm) gör paralleller mellan S-kraven när det gäller Richard Jomshof och Donald Trumps aktiviteter för att inte acceptera valutslaget. - "Till exempel är det mycket olämpligt att som Magdalena Andersson ifrågasätta legitimiteten av den valda regeringen. Det var lika olämpligt som när Donald Trump förde massorna mot Capitolium."

Lite problem med proportionerna!

Läs:
SVT/Kantar Public: Oppositionen fortsatt stark. - SVT
Fortsatt kräftgång för L och KD. - Aftonbladet
Oppositionen drar ifrån – S högsta notering på tio år. - Expressen
Billström kommenterar muslimska organisationens kritik. - Sveriges Radio
Billström fördömer Söders Prideutspel: Föraktfullt. - Dagens Nyheter
Söder raderade inlägg – efter ilskan mot Kristerssons stöd för Pride. - Expressen
Iréne Svenonius resonerar som det värsta Twittertroll. - Erik Helmerson i Dagens Nyheter

Inga kommentarer: