måndag 29 maj 2023

Om SD:s och M:s syn på demokrati

» En märklig syn.

En av de kommuner i vårt land där högern och extremhögern (alltså Moderaterna och Sverigedemokraterna) har funnit varandra är i nordvästskånska Örkelljunga. Här har man bland annat funnit varandra i ett förslag om att totalprivatisera den personliga assistansen. I dag gäller att den som är beviljad personlig assistans kan antingen välja kommunen att utföra denna, eller välja något av alla dessa privata företag som erbjuder personlig assistans. Men, i Örkelljunga vill M+SD avskaffa denna valmöjlighet! ALL personlig assistans ska utföras av privata bolag, det kommunala alternativet ska inte finnas kvar, det ska avskaffas

Naturligtvis har protesterna varit intensiva. Det gäller från de som idag är beviljade personlig assistans och har denna via kommunen som nu riskerar att bli av med sina assistenter. SVT berättar om Dennis Carlsson som har hjälp från personliga assistenter dygnet runt och nu riskerar att bli av med dessa som han haft i upp till 16 år när han nu måste ge sig ut på den privata marknaden.

Även personalen har protesterat kraftigt. Det är via dessa personalprotester jag fått lite mer information än vad jag lyckats läsa mig till och titta på TV. En av de assistenter som nu ska förlora sin kommunala anställning har tidigare jobbat med min son när han gick i skolan.

De som protesterar har startat en namninsamling och krävt en folkomröstning i frågan. Man har uppenbarligen samlat in många fler namn än som krävs för att Kommunfullmäktige ska ta upp frågan. Och mycket tyder på att förslaget om en folkomröstning går igenom.

Vad gör då de styrande politikerna från Moderaterna och Sverigedemokraterna? Jo, man går trots detta vidare med förslaget och genomför en totalprivatisering och avskaffar det kommunala alternativet. Man väntar alltså inte på en eventuell folkomröstning. Man driver igenom det hela ändå.

Visst är det en intressant syn på vad som är demokrati? Ska man strunta i ett eventuellt negativt resultat i folkomröstningen? Ska man ta alla de extra kostnader det skulle innebära att ändra beslutet? Det blir dyrt. Då har man ju sparkat all sin egen personal och skrivet kontrakt med privata företag som kostar pengar att bryta.

Det är INTE demokrati det handlar om! Det är något annat som Moderaterna och Sverigedemokraterna sysslar med.

Örkelljunga

För övrigt har vi under de senaste åren kunnat se att just de privata personliga assistansföretagen blivit en verksamhet som svämmar över av fiffel, båg och bedrägerier. Påhittad vård, påhittade arbetsscheman och fiffel rent allmänt. Allt gjordes möjligt när systemet infördes. Nu vill alltså Örkelljunga helt avskaffa ett seriöst kommunalt alternativ.

Läs:
Protest mot förslag om privatiserad assistans i Örkelljunga – Dennis kan drabbas. - SVT
Folkomröstning i Örkelljunga – om redan beslutad privatisering. - SVT

PS. Om någon undrar vad illustrationen har med Örkelljunga att göra så kan jag berätta att det är en bild jag själv tog i Örkelljunga för 13 år sedan i samband med en fototävling.

Inga kommentarer: