måndag 8 maj 2023

Klimatet vs Brunblå sörja

» Vem försöker dom lura?

Jag läser i bladet att i södra Frankrike har man förbjudit försäljning av trädgårdspooler. Klimatförändringarna är så extrema och torkan är extrem. Det är inte heller tillåtet att tvätta bilen, vattna trädgården eller fylla redan befintliga pooler. - "Klimatförändringen är här och nu. Vi måste ta oss ur vår överflödskultur. Vi måste visa mycket mer återhållsamhet i hur vi använder de resurser vi har." Så säger Frankrikes minister för ekologisk omställning, Christophe Béchu. Regionen Pyrénées-Orientales har inte haft en dag med riktigt regn på över ett år.

Utsläpp från våra bilar
I Sverige har vår Brunblå sörja till regering precis kommit överens om att öka utsläppen från biltrafiken genom att sänka den s.k. reduktionsplikten till 6%. Dvs kraven på inblandning av biobränsle i bensin och diesel. Allt på uppdrag av Sverigedemokraterna. Syftet är naturligtvis att sänka priset på bensin och diesel för att vi ska kunna öka konsumtionen. Och alltså släppa ut mer! Samtidigt har priserna på kollektivtrafiken ökat med uppåt 10% i de svenska regionerna. Här i Skåne höjde man nyligen priserna på biljetterna med 10%. Några tankar på att vidta åtgärder för att sänka priserna i kollektivtrafiken finns inte i vårt land. I Tyskland har man nyligen infört de s.k. 49 Euro biljetterna. För 49 Euro kan du åka med tåg, bussar, spårvagnar, tunnelbana osv i hela Tyskland under en månad. Enda undantaget är fjärrtrafiken. Detta motsvarar ca 560 kronor och gäller alltså i hela Tyskland. En månadsbiljett i Skåne kostar nu efter senaste höjningen 1309 kronor och gäller bara i Skåne.

För övrigt läser jag en artikel i Dagens Industri bland annat där Preem varnar för att den kraftiga sänkningen av reduktionsplikten för diesel (från 30,5% till 6%) kommer att kraftigt öka efterfrågan på ren diesel så att priset på dieseln kommer att stiga. Redan idag är diesel en bristvara, delvis pga kriget i Ukraina. Enligt Preem blir det alltså inte alls den prissänkning på dieseln som den Brunblå sörjan försöker muta svenska folket med. Men, kraftigt ökade utsläpp blir det! Den Brunblå sörjans partier utlovar en sänkning med dieselpriset på macken med 5:50 kr/litern. Bensinbolagen och deras branschorganisationer ställer dock inte upp på dumheterna. Dels tycker man illa om att förutsättningarna ändras igen. Man har från bolagen satsat stort på biobränslen. Nu slår den Brunblå sörjan undan benen på den satsningen. Kanske kan priset på diesel sjunka med några kronor till kunderna tror man. När det gäller bensinen (där reduktionskravet sänks från 7,8% till 6%) handlar prissänkningen om maximalt några ören per liter.

Tror ni att den svenska Brunblå sörjan tar klimatproblemet på allvar? Det är ju faktiskt SD som styr i praktiken över den Brunblå sörjan. Jag tror faktiskt inte att man tar det hela på allvar. Den stackars miljö- och klimatminister vi fått, Romina Pourmokhtari, har ju blivit något av en gisslan. Vill ni få ett gott skratt så läs gärna de fyras gäng från den Brunblå sörjan när dom på DN Debatt ska försöka förklara hur dom tänkt. Det är veckans skratt vi bjuds på.

Läs:
Vi sänker reduktionsplikten – för barnfamiljernas skull. - DN Debatt
Sänkt reduktionsplikt kan ge lägre dieselpris: Ökar utsläppen. - Ny Teknik
Drivmedelsbolagen om reduktionsplikten: Slår undan benen för omställningen. - Ny Teknik

Inga kommentarer: