- "Nivån på märket är svår att smälta. Den är högre än förra gången för drygt tre år sedan då Sverige befann sig i en högkonjunktur. Idag är Sverige mitt i en pågående global pandemi där tiotusentals företag kämpar för sin överlevnad och framtiden är oviss. Det kommer att bli extremt svårt för många företag att klara av denna kostnadsökning".
Så löd kommentaren från Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl till den uppgörelse mellan arbetsgivare och fackförbund som skrevs på i november 2020 och som skulle ge 5,4% i löneökningar under de 29 månader som överenskommelsen gällde. Till 31 mars 2023. Det motsvarar en löneökning på 2,2% per år. Jag förstår att man från arbetsgivarens sida är oroliga över de stora löneökningarna. Hur ska företagen klara av dessa enorma lönelyft?

Som en jämförelse så har Sveriges högsta beslutsfattare, statsministern, i år en ersättning på 184.000 kronor i månaden, dvs 2,2 miljoner. De av vd:arna på den aktuella listan, alltså de 25 största bolagen, som ligger allra lägst har ungefär 10 gånger så mycket som statsministern.
Man kan göra en jämförelse även på annat sätt. Så tjänar t.ex. Volvos vd Martin Lundstedt 49,3 miljoner. Den stackaren fick bara ett lyft på 12% under 2021. Det motsvarar lönen för 87 genomsnittliga anställda på Volvo. Räknar man på det här sättet så ökar skillnaden mellan ledningen och de vanliga anställda för varje år som går. Vi förstår att man från Svenskt Näringsliv har svårt för att få ekvationen att gå ihop med de enorma lönelyften på 2,2% till de som jobbar ihop deras pengar. Ska man höja vanliga löner med dessa enorma belopp så blir det ju inget kvar att ge till vd:n i bonus!
Läs:
Stora lönelyft för börscheferna – Volvos vd tjänar 87 gånger mer än en arbetare. - Aftonbladet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar