söndag 25 juli 2021

Avslöjande intervjuer

» Vi ser vår värld genom våra egna glasögon.

Jag tänkte ta två intervjuer från Svenska Dagbladet som jag läst idag som utgångspunkt för mina tyckerier idag. Det är alltid spännande och givande att läsa intervjuer av personer vars åsikter man misstänker att man inte har så stora sympatier för. Att förstå hur en meningsmotståndare resonerar är både nyttigt och intressant.

De två intervjuoffren är först moderaten Lars Tobisson, som bland annat varit partisekreterare i Moderaterna. Dels är det amerikanen Andrew Rosenthal som blev utsedd till chefredaktör för högerprojektet Bulletin innan det körde helt i diket.

Låt oss börja med ett par citat från vardera:

Sven Tycker reagerar
Lars Tobisson: - "Det är klart att det komplicerar bilden att Sverigedemokraterna har rasistiska rötter, men de är inte socialister och det är naturligt med kontakter i riksdagen med alla demokratiskt valda partier."

Andrew Rosenthal: - "Sverige har två val som jag ser det. Att be alla de här människorna att lämna i morgon eller att förändra Sverige. Om du inte förändrar Sverige, vilket inkluderar definitionen av vad det innebär att vara svensk, så kommer du ha Gaza om tjugo år. Folk stannar inte i de segregerade zonerna för alltid. De gör uppror."

Lars Tobisson: - "Det är en uppfostringsfråga att de får lära sig att de har ett ansvar också. Det brukar vara välgörande för populister. När de kommer i beslutsställning så brukar de antingen lägga av, eller så anpassar de sig till verkligheten och medverkar till lösningar. Det är det man får hoppas kan fungera."

Andrew Rosenthal: - "Ni har välfärdsstat! Det är vänster om hela USA! Inte ens de konservativa är emot abort och homosexualitet. Och till och med Sverigedemokraterna är till vänster om Joe Biden."

Lars Tobisson berättar bland annat om hur han på Moderaternas uppdrag förde förhandlingar med Ny Demokrati för att försäkra sig om deras stöd. Han berättar också om hur han hela tiden argumenterat för att Moderaterna skulle förhandla med Sverigedemokraterna och att han var motståndare till Fredrik Reinfeldt politik. SD har, menar han, en ekonomiskt ansvarslös politik (som höjd A-kassa, höjda ersättningar och höjda pensioner), men det ska man nog få dom att inse det ansvarslösa med. Visst har dom rasistiska rötter, men det är tydligen inte så farligt med det nu längre. Dom är ju i varje fall inte hemska socialister.

Andrew Rosenthal kallades in för att rädda det vindkantrade högerprojektet Bulletin. Chefredaktörerna byttes ut som jag själv byter kalsonger. Nu är Andrew Rosenthal chefredaktör via den digitala världen. Visst ligger det lite i vad han säger. Men jag tycker nog att det blir en lite väl förenklad världsbild. Att till exempel hävda att det Donald Trump kramande Sverigedemokraterna skulle stå till vänster om det Demokratiska partiet i USA tycker jag trots allt känns som en överdrift. Liknelsen mellan ett kommande Sverige och Gaza av i dag känns också som en något förenklad bild. Men han gillar väl rubriker och det blir ju en riktigt klatschig rubrik.

Läs intervjuerna. Dom är nyttiga att läsa.

Apropå Andrew Rosenthals påpekande om den svenska välfärdsstaten så kanske vi ska påminna om den Brunblå sörjans statsministerkandidat Ulf Kristerssons löfte när han valdes in i Riksdagen:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Läs:
Moderatveteran: SD ska uppfostras att ta ansvar. - Svenska Dagbladet
Bulletins chefredaktör: Sverige kan bli ett Gaza. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: