torsdag 29 juli 2021

Ansvarslösa idi....

» Egoismen härskar.

Coronapandemin har drabbat världen svårt. Även om vi här uppe i Norden just nu är inne i ett något lugnare skede så drar pandemin vidare runt om i världen. Detta har inneburit att de flesta restriktioner och inskränkningar som införts i europeiska länder nu har avskaffats. Sverige har kommit långt när det gäller vaccinationer. Svenskar har än så länge varit mycket villiga att vaccinera sig. Det ska vi ha en eloge för.

Resultatet har bland annat blivit att vårt resande har tagit fart. Stora grupper verkar tro att det nu är fritt fram att återgå till livet som det var före Covid-19.

Ett vackert men förrädiskt virus
Resultat? Ny fart på smittspridningen! Även om läget är mindre alarmerande än vad som gällde under de första vågorna så ökar smittspridningen igen. Många regioner rapporterar att nästan hälften av alla nya fall direkt kan kopplas till utlandsresor! Allra helst unga resenärer som ännu inte hunnit vaccinera sig verkar tro att det är fritt fram att åka till solen och roa sig på barerna. Och sedan kommer man hem med Covid-19 symptom och verkar inte ta dessa på allvar.

Jag ska erkänna att det gjorde jag inte själv heller när jag en gång blev smittad innan jag hunnit få mina vaccinationssprutor. Lite lätt torrhosta när jag kom inomhus var allt. Jag trodde att man fick feber, förlorade smak, ont i kroppen och så vidare. Lite lätt torrhosta några dagar? Det kunde ju inte vara Covid-19 - trodde jag. Till slut gick jag trots allt efter några dagar och testade mig lite på skoj. När jag fick svaret några dagar senare var jag redan frisk igen. Men jag hade hunnit smitta några stycken! Som i vissa fall blev riktigt dåliga.

Alltså! Ta det lugnt! Negligera inte de allra minsta symptomen. DU kanske inte blir så dålig, men du kanske hinner smitta någon annan som blir mycket sämre. Låt bli utlandsresan om det inte är alldeles nödvändigt. Fortsätt med att vara försiktig med avstånd till andra. Med kontakten med andra.

Var inte så förbannat egoistisk!

Dessutom, tycker jag att det extrema väder vi har just nu runt om på vårt klot visar att vi ALLA måste ta ansvar och göra våra insatser. En enkel insats är att slopa onödiga flygresor.

Läs:
Risk att resandet resulterar i en fjärde våg. - Aftonbladet
Resebyråerna: Våra flyg går helt fulla. - Aftonbladet
Ställ dina frågor om resor till reseexpert Lottie Knutson. - Aftonbladet
Larmar i rapport: Tror att pandemin är över. - Aftonbladet
Unga åker utomlands – och testar sig inte vid symtom. - Aftonbladet
Transportstyrelsen: Dyrare flygresor att vänta efter pandemin. - Transportstyrelsen Dagens Juridik

Inga kommentarer: