söndag 4 november 2012

Polisens framgångssaga

Polisen
Rikspolischef Bengt Svensson har gått ut med direktiv till Sveriges 21 länspolischefer att man ska omprioritera resurserna till att avvisa fler asylsökande som inte fått asyl i Sverige. Det känns skönt att veta att polisen nu har fått så mycket resurser att det inte längre finns olösta mordfall att arbeta med. Det finns tillräckligt med poliser som kan vara ute och patrullera så att äldre inte känner sig osäkra när dom är ute och går. Det känns faktiskt tryggt att veta att polisen inte längre avböjer att utreda mindre bedrägerier pga resursbrister. Det känns verkligen skönt att veta att polisen nu har full koll på all form av kriminalitet så att man kan lägga mer resurser på att istället arbeta mer med arbetsuppgifter som inte har med kriminalitet att göra.

För det här är dyra aktiviteter. Bland annat chartras för enorma summor med jämna mellanrum ett flygplan för att flyga hem asylsökande irakier till Irak. Fast senaste flygningen fick ställas in i sista stund eftersom flyget inte fick landningstillstånd. Gången innan fick flygningen ställas in i sista stund eftersom det rapporterades om sandstorm så att flyget skulle inte kunna landa. Det kan finnas ett samband med att det irakiska parlamentet beslutat att vädja om att tvångsavvisningar till Irak ska upphöra eftersom Irak inte har resurser att ta emot dom när dom kommer. Strax innan dess vädjade ansvarig minister till Sverige om att inte tvångsavvisa irakier till Irak. Men "det finns avtal, och det ska hållas", som Tobias Billström säger.

För tre år sedan fick Sverige en ny lag som reglerade strandskyddet. Dåvarande ansvarig minister, centerpartiets Andreas Carlgren sade då: - "Lagtexten är så tydlig på den punkten så vi ökar skyddet där exploateringstrycket är som hårdast". En granskning som SVT gjort visar att sedan den nya lagen infördes så har antalet dispenser från strandskyddet ÖKAT i dom mest attraktiva kommunerna kring storstäderna! Det gick inte riktigt som tänkt för Andreas. Det var väl sådant här som gjorde att Andreas till slut gav upp. Jag tror nämligen att Andreas Carlgren uppriktigt VILLE förbättra miljöarbetet i Sverige. Men det är inte så lätt att få någon framgång med de samarbetspartners han hade.

AMF är ett försäkringsbolag som finansieras med hjälp av försäkringsavgifter som arbetsgivarna betalar in sedan anställda i avtal avstått från löneökningar för att finansiera avgifterna. Hade dessa försäkringsavgifter inte funnits skulle alltså beloppen ha betalts ut i högre lön istället. Nu har den kraftigt försämrade sjukförsäkringen (den s.k. Ättestupan) gjort att även AMF har mindre kostnader. Alltså blir det pengar över, och alla dessa hundratals miljonerna har nu betalats tillbaka - till arbetsgivarna. Men där stannade pengarna. Arbetstagarna som avstått pengarna har inte fått ett ruttet lingon,. Så kan då gå när inte haspen är på.

Inga kommentarer: