måndag 18 juni 2012

Om Sveriges snabbast växande arbetsgivare

MUF
MUF är Moderaternas ungdomsförbund. Det är här de blivande moderatledarna skolas. Och som alla de politiska ungdomsförbunden så är man lite av en idéspruta till moderpartierna. Ja, i varje fall är det så det är tänkt! Nu ser jag att MUF som en av sina 100 idéer för att skapa mer jobb kommit fram till att om nya friskolor inte har som krav att det ska finnas ett skolbibliotek så blir det fler jobb. Jag ska försöka förklara hur MUF får ihop den ekvationen. Jo, det är enligt MUF på det viset att om en nystartad friskola inte hade haft det kravet så hade det startats fler friskolor. Alltså fler jobb - tror MUF. Men om en ny friskola startas, så minskar ju antalet elever i de andra skolorna, så dom måste säga upp personal. Det blir ju inte fler elever som behöver lärare och mattanter och städpersonal och skolbyråkrater osv bara för att det blir en ny skola. Snarare så blir det väl nästan färre jobb eftersom den nya skolan inte anställer någon skolbibliotekarie medan den skola som blir av med eleverna kanske måste säga upp sin skolbibliotekarie. Om nu MUF vill skapa fler jobb inom skolan så är den bästa metoden att avskaffa alla privata friskolor eftersom personaltätheten på dessa är lägre än i kommunala skolor. En annan metod vore att sticka hål på kondomer, men då dröjer det ju några år innan effekten kommer... För övrigt är de flesta av de 100 förslagen lika korkade.

För övrigt kan vi notera att den moderata arbetslinjen fungerar. Den moderata lösningen, FAS 3, har nu vuxit och blivit Sveriges allra största arbetsgivare. I dag befinner sig nästan 31.000 svenskar i FAS 3. Ett enormt framsteg för den moderata arbetslinjen. Och när det gäller FAS 3 så ser jag att var femte med FAS 3 faktiskt står utan någon som helst sysselsättning. Så mycket för den arbetslinjen.

Greklands flagga
Precis som förra gången det var val i Grekland så är det lite problem med att se hur valet i verkligheten gick. Inte bara det faktum att konservativa Ny demokrati och Socialdemokratiska Pasok får majoritet i parlamentet. Men detta beror på valsystemet som ger största parti 50 extra mandat. Men totalt kommer tydligen 7 partier in i Parlamentet. Extremhögerns Gyllene Gryning fick 6,9% medan Ny Demokrati fick 29,7% och utbrytarna ur dessa, Oberoende greker, fick 7,5%. Totalt 47,1% kan man räkna det som. Det nya vänsterpartiet Syriza fick 26,9%, det gamla Socialdemokratiska maktpartiet Pasok fick 12,3%. Demokratisk Vänster fick 6,3% och Kommunisterna 4,5%. Totalt 50%. Men, det är inte där de politiska gränserna går i Grekland. Nu blir det istället med största sannolikhet en koalition mellan högerns Ny Demokrati och det gamla socialdemokratiska Pasok, en koalition som fick 42% av rösterna, men som får majoritet i Parlamentet.

Miljöpartiet har låtit Riksdagens utredningstjänst studera hur politiken de senaste åren har påverkat skillnaden mellan Stockholm och resten av landet. Och, inte speciellt förvånande, så kan vi se att Högeralliansens politik kraftigt har gynnat Stockholm på resten av Sveriges bekostnad. Men, det är ju egentligen inget att förundra sig över. En Högerregering innebär ökade klyftor. Inget att förvåna sig över, det är ju liksom hela syftet med högerpolitik. Den starke ska gynnas med morötter och den svage ska straffas med piska. Det må handla om friska och sjuka, om rika och fattiga, om Stockholm och "landsorten".

För övrigt ser jag att Cloetta nu lägger ner fabriken i Gävle och flyttar, i jakten på lägre löner, tillverkningen utomlands. Slut med Ahlgrens bilar i min mun!

1 kommentar:

LasseVbg sa...

Apropå Fas3.
Hörde på nyheterna i morse att EU uppmärksammat att hundratusentals människor i Europa tvingas arbeta under slavliknande förhållanden och ska försöka lagstifta mot det. Bäva månde regeringen.