lördag 14 maj 2011

Försäkringskassan på sluttande plan

Försäkringskassan
Jakten på fuskarna får kosta vad det kostar. Tydligen är det i varje fall så inom Försäkringskassan. Sju anställda inom Försäkringskassan skickades nyligen på kurs till Las Vegas i fyra dagar för 112.000 kronor. Men det var uppenbarligen inte vanliga anställda utan jag tolkar det som att dom tillhör de nya modegrupperna på arbetsmarknaden, konsulter och coacher. Så'na som har högre lön, högre status, mer frihet och gör mindre... En vanlig anställd på Försäkringskassan skickas knappast på kurs i fyra dagar alls. Inte utomlands heller. Snarare en halvdagskonferens på något motell om man har tur. Personalutbildning är något som förlorat i vikt. När jag en gång i tiden började på Försäkringskassan på 70-talet inleddes anställningen med en 6 veckors grundutbildning där man fick lära sig lite basfakta som bakgrund och om alla förmåner. Dagens nyanställda "sätts i produktion" omedelbums, om det nu anställs några nya. Den utbildning vi fick om socialförsäkringens bakgrund och syfte har ingen betydelse i dag. Det fanns ett stort antal fortsättningskurser på flera dagar som man sedan skickades på. Och när det skedde förändringar i lagar och regler fick man allt som oftast en utbildning på flera dagar. I dag finns det nästan ingen vidareutbildning alls (annat än för "nyckelpersoner") och nyhetsutbildningen består av information på nätet, och personalinformation några timmar på förmiddagen. Sedan ut och jobba igen. Utbildningarna man var iväg på hade dubbla syften. Dels lärde man sig naturligtvis det som kursen eller utbildningen handlade om. Men det innebar också ett informationsutbyte och kontaktskapande med kollegor som arbetade på andra kontor men som gick på samma utbildning. Men det är billigare och snabbare utan den organiserade utbildningen. Eder bloggare är faktiskt glad över att ha lämnat det sjunkande skeppet.

Springtime
Springtime 2011: Så har då 2011 års Springtimelopp avverkats. Det 31:a i ordningen. Jag blev lite orolig när jag gick till järnvägsstationen för att åka in till Helsingborg eftersom det kom lite regndroppar. Det är INTE kul att starta loppet om man redan är regnvåt. Men så illa blev det inte. Det kom inte mer förrän senare. Jag hann hem och in genom ytterdörren precis innan fördämningarna öppnades och skyfallet kom. Starten gick för min startgrupp 15.36 och innan dess hade jag hunnit promenera runt lite i stan för att värma upp. Jag har lite svårt för arrangerad uppvärmning till hög musik. Och löpandet gick faktiskt bra. Som alltid tappar jag i uppförsluten, och dom är en hel del i Springtimeloppet eftersom Helsingborg ligger på en brant sluttning. Man ska upp och ner för Landborgen mer eller mindre ett antal gånger. Men faktum är att det gick riktigt bra. Det kom lite regndroppar mot slutet, men då var det inget som störde utan snarare bara skönt. När jag gick i mål visade min klocka på en tid av ungefär 53.30 (den officiella tidtagningen säger 53.27), och det tycker jag är riktigt bra på en mil för en snart 59 år gammal snubbe. Förra året var tiden 54.11 och året innan dess 59.29 så visst är det godkänt. I resultatlistan har jag fått plats 877 av 1251 som fullföljde herrklassen på den sträckan. Eder bloggare är nöjd.

Och med tanke på Eurovisionsschlagerspektaklet så kanske jag kan berätta att tåget tar mig förbi Kattarp där Eric Sade väl kommer ifrån. Men ungefär där tar mitt intresse för spektaklet slut. Jag hörde / såg en del av det nu på kvällen. Men om man bara lyssnar utan att titta så förstår man att melodierna i allmänhet är ytterst intetsägande. Men sedan finns det i oftast en totalt överarbetad show och spektakel runt omkring. Det ena värre än det andra, troligen för att dölja att melodin är usel. Eder bloggare börjar väl bli gammal.

Jag såg för någon dag sedan att det hade inträffat en mindre brand i ett av kärnkraftsaggregaten i Ringhals. Då poängterade man mycket snabbt att det inte var någon fara eftersom aggregatet var avstängt för underhåll. Vad man inte berättade var att även brandlarm och sprinklersystem var avstängt så man märkte inte branden förrän efter ett tag. Det var ju tur att branden inte var större så att mer hann förstöras innan man visste om att de brann! Eder bloggare har inget som helst förtroende för svensk kärnkraftsindustri.

Till slut så såg jag statistik där man jämfört de kommunala skolorna med de s.k. Friskolorna. Medan 87,8% av lärarna i de kommunala skolorna är behöriga lärare så är i snitt 70,1% av lärarna i Friskolorna behöriga. Medan de kommunala skolorna har 8,3 lärare per 100 elever ligger snittet hos de s.k. Friskolorna på 7,7%. Den stora koncernen inom Friskolebranschen, Academedia, har ännu lägre siffror, 69,6% behöriga lärare och 6,8 lärare per 100 elever. Men dom måste ju ta in vinstpengarna på något sätt. Här i Åstorp är dom representerade av Petersvenskolan som är inrymda i Försäkringskassans gamla lokaler med parkeringsplatsen som uteplats för eleverna. Eder bloggare undrar hur Friskolorna ska lösa det när lärarlegitimationen införs.

Inga kommentarer: