måndag 7 februari 2011

Inget har hänt - media tänker åt oss

Sedan efter valet brukar jag inte kommentera den uppsjö av opinionsundersökningar som fortfarande publiceras. Jag är lite trött på dom, och dessutom säger dom väldigt lite om situationen i dag. Hade det bara varit så att skälet vore att partierna bedrev sin politik utan att hela tiden snegla på opinionsundersökningarna så hade allt varit bra. Tyvärr är det ju inte så, utan istället är det stiltje i politiken i avvaktan på att det ska klarna vilka partiledare vi ska leva med fram till nästan val.

Moderata Kannibalpartiet
Men med anledning av den Demoskopundersökning som Expressen publicerade i dag så tänkte jag ändå pressa fram lite tankar och tyckerier. Undersökningen är spännande på så sätt att förhållandet mellan blocken är nästan exakt det samma som vid valet. Skillnaden rör sig om tiondelar av en procent. Men, trots detta är nog siffrorna en mardröm för Fredrik Reinfeldt. Medan Högeralliansen alltså får samma stöd som på valdagen så har nu Kristdemokraterna ramlat ner rejält under spärren och skulle åkt ut ur Riksdagen. Samtidigt har Centern också fortsatt kräftgången och sitter nu och balanserar likt en lindansare mitt på 4%-gränsen. Kan ni tänka er Maud Olofsson som lindanserska? Nu måste alltså Fredrik Reinfeldt bestämma sig. Ska han fortsätta att låta Moderata Kannibalpartiet äta upp sina röstboskap och istället satsa på att klara en majoritet i Riksdagen utan dessa stödboskap. Eller ska han låta dom få eget utrymme så att dom överlever? Det är en spännande debatt som måste föras inom Moderaterna.

Alliansfritt
Men, det jag verkligen funderade över när jag läste Expressens redovisning av Demoskopundersökningen var det faktum att man inte redovisade hela undersökningen. Det gick alltså inte att hitta alla siffror i den redovisning som gjordes. Istället var artikeln en kommentar till utvalda siffror. Tidningarna har allt mer kommit att utvecklas från att vara en nyhetsförmedlare som ger läsaren underlaget för att själva tänka. Istället tänker man för läsaren. Läsaren behöver inte alla fakta, det räcker med att tidningen har alla fakta så kan tidningen tänka till läsaren så att läsaren slipper tänka själv. Jag tycker det är en oroväckande utveckling.

För övrigt noterar jag att SD:s William Petzäll tar en time out efter sin natt i fyllecellen. Fast jag tyckte jag hörde eller läste någonstans att han skulle sjukskriva sig? Så lätt är det nog inte att bli sjukskriven bara så där. Eller det är speciella regler för Riksdagsledamöter?

Vinterjogging 2011: Dagens löparrunda blev den längre rundan via Björnås och Bronsåldersvägen som är 6 km lång. Och det kändes ganska bra. Det var lite vår i luften även om solen inte var framme. Men dom hade lovat regn lite senare och rejäl blåst till natten. Tiden 32.45 får sägas vara fullt godkänt. Visst har jag sprungit fortare, men jag har också ägnat ett antal minuter ytterligare för att ta mig runt samma runda.

Slutligen ser jag att en dansk bank, Amagerbanken, gått i konken. Jag trodde att bankkrisen var över, men så väl var det inte. Men banken, som har omkring 100.000 kunder, hade för många usla lån. Nu får de danska skattebetalarna rädda situationen.

Inga kommentarer: