söndag 2 januari 2011

Skoltalibanen klantar sig - igen!

Skoltalibanen Jan Björklund( fp)
En av Skoltalibanen Jan Björklunds "reformer" är att införa höga studieavgifter för utländska studerande på de svenska högskolorna. Från och med i år måste studenter från länder utanför EU betala avgifter på 100.000 - 200.000 kronor per läsår för att studera vid de svenska högskolorna. Dagens Lunchekot Special på SR:s P1 har granskat vilka konsekvenser detta får. Från Högskolorna ser man som det största problemet att det blir så mycket färre studenter att många utbildningar måste läggas ner. Det är också i många fall väldigt duktiga studenter, från ofta asiatiska länder, som studerar i Sverige. Och dessa studenter höjer alltså utbildningsnivån på utbildningarna, även för de svenska eleverna. Vad som inte framgick av radioprogrammet är det faktum att de utländska studenterna i Sverige är en mycket effektiv biståndsverksamhet och dessutom en lönsam sådan. När studenterna återvänder hem efter studierna har dom byggt upp ett svenskt nätverk som Sverige som stat tjänar på och som det svenska näringslivet har stor nytta av. Många elitstuderande stannar dessutom kvar i Sverige och blir en stark tillgång för den svenska ekonomin. Men skoltalibanen och räknenissen Jan Björklund kan inte se dessa fördelar. Han räknar sedelbuntar på kort sikt utan att se längre än hans näsa når. Att han dessutom genom förändringarna av gymnasieskolan minskar antalet behöriga att studera på Högskolorna gör ju inte saken bättre.

Palestinas flagga
Sedan Israel bröt sitt löfte till Barack Obama och USA och slopade sitt stopp för nybyggnation i bosättningarna på ockuperad och stulen mark har det blivit en rejäl byggboom i bosättningarna på stulen mark. I dag bor det ungefär en halv miljon israeler på mark som stulits från palestinierna, mark som enligt FN:s resolutioner tillhör den palestinska staten. Och hela världen låter detta fortsätta. På bosättningarna skrattar man åt resten av världen eftersom man vet att världssamfundet bara kommer att använda ord, inte några andra åtgärder mot den Israeliska statens totala ovilja att följa internationella lagar. Det är en skam för världens ledare och den demokratiska världen att stölden får fortsätta att utvidgas.

För två år sedan införde Högeralliansen en ny form av bostäder, Ägarlägenheter. Men, man kan säga att det blivit fiasko. Det som skiljer Ägarlägenheter från Bostadsrätter är att man äger lägenheten, inte en andel av hela huset. Vilket bland annat innebär att man fritt kan hyra ut i andra hand. Och det är liksom det som är tanken. Du kan investera i flera Ägarlägenheter i attraktiva boenden, och sedan hyra ut dess i andra hand med en rejäl förtjänst. Högerregeringens planering var att det skulle byggas 3000-5000 om året. Än så länge har det byggts 249 - totalt!

Slutligen noterar jag att Rick Falkvinge avgått som partiledare för Piratpartiet. Nå'n som bryr sig?

Inga kommentarer: