fredag 10 oktober 2008

Utrensning inledd på Försäkringskassan

Maivor Isaksson, f.d. arkitekt bakom Försäkringskassans fiaskoorgansiation
Jag nås av uppgifter som säger att arkitekten bakom Försäkringskassans nya centraliserade och toppstyrda organisation helt plötsligt ska gå i förtida pension. Maivor Isaksson får tydligen lämna det sjunkande skeppet. Och tydligen får hon även ta en annan av bossarna, Stig Orustfjord med sig. Hans sägs ha fått en spark snett uppåt. Uppenbart är i varje fall att vi har fått ännu ett exempel på att den s.k.arbetslinjen, att vi måste jobba mer och längre, inte gäller alla. Jag gjorde en liten sökning på nätet efter den gode Maivor och hittade lite smått och gott. Nyligen blev Maivor Isaksson invald i Svenska Golfförbundets förbundsstyrelse. Ett uppdrag hon tydligen delvis sköter på jobbet, för den epostadress som anges till Maivor leder till Försäkringskassan. Valet av Maivor fick en signatur på golfens hemsida att kommentara detta med: -"Jasså "Slaktar-Majvor" är på väg in i golfen också. Då kan vi kanske räkna med massnedläggningar av golfbanor och koncentrerade till ett fåtal orter där man erlägger greenfee på ICA Kvantum." Och det är ju en idé. Varför ska man behöva åka ut till en golfbana och träffa en massa andra golfare. Det finns ju faktiskt golfspel till datan. Man kan ju sköta det hela hemma. Vill man spela mot andra kan man ju sköta detta via Internet. Lägg ner de flesta golfbanorna, dom går ändå bara med förlust och förstör miljön. Jag tycker Maivor ska fortsätta på den inslagna vägen från först Posten och sedan Försäkringskassan inom Golfen.

Hennes insatser för att centralisera och koncentrera Postens organisation gav henne år 2000 utmärkelsen Årets Ruter Dam. Och det är klart, det är ruter i damen. Synd att hon hunnit sabba två fungerande "myndigheter" innan hon går över till att sabba Golfen. Hoppas du lyckas lika bra (dåligt) där.

Egentligen är det ganska kul att läsa gamla artiklar som man hittar på nätet. Jag hittade en artikel från 2006 i Dagens Nyheter där ovannämnda Maivor Isaksson skulle sälja in den nya Försäkringskassan

- "I praktiken innebär det enligt Maivor Isaksson en förenkling för de kunder som föredrar personliga möten framför kommunikation över telefon och framför datorn." skriver DN. Det skulle alltså vara bättre för den som vill träffa en levande person på Försäkringskassan att man i princip lägger ner de flesta lokalkontoren?

Jag hittade också en artikel i Computer Sweden som jag missat. Den berättar hur Maivor Isaksson när hon gick från Posten till Försäkringskassan tydligen också tog med sig en del IT-folk från Posten och företaget Accenture. Personer med koppling till IT-konsulten SAP som hade stora uppdrag för Posten och som nu ligger bakom Försäkringskassans nya datorsystem - som ju tyvärr inte fungerar tillfredsställande....

Apropå Riksbankens räntesänkning så hörde jag i går på kvällen att inflationen fortsätter att stiga. Senaste siffran i går var 4,4% tyckte jag att jag hörde.

Skånetrafiken, alltså länstrafikbolaget i borgerligt styrda Region Skåne, annonserar regelbundet i tidningen Metro. Annonsen i gårdagens tidning hade rubriken: "Skånetrafiken vill ha mer järnväg än regeringen". Och man fortsätter i annonsen: "Generellt kan man säga att regeringen vill ha mer väg och vi i regionerna vill ha mer järnväg. Det innebär att alla järnvägssatsningar vi vill göra kanske inte kommer att bli av". Och sedan: - "Regeringen menar att vägar ger större samhällsnytta än järnvägar. Vi ställer oss frågande till den analysen. Klimatnyttan och trafiksäkerheten måste få mer tyngd och då vinner tåget utan tvekan i längden". Det är ord och inga visor om den centerpartistiska infrastrukturministern Åsa Torstenssons satsning på vägtrafiken. En del av den nya infrastrukturpropositionen, som jag inte kommenterat tidigare, är att det bidrag som finns till länstrafikbolagen för att köpa in nya moderna tåg tas bort. Jag undrar om detta kommer att innebära att man från Skånetrafiken kommer att tvingas minska de planerade inköpen av nya modernare Pågatåg?

Mona "the lady to the right" Sahlin har uppenbarligen fått bakläxa av partistyrelsen. I dag har hon fått krypa till korset och deklarera att Vänbsterpartiet inte alls är uteslutna ur diskussionerna. Det är skönt när partidemokratin tydligen fungerar ändå.

Och finnen Martti Ahtisaari fick Nobels fredspris. Ett bra val! Fast jag tyckte Calle Str... f'låt Bildt lät besviken när han skulle kommentera valet.

Jag såg förrresten följande rubrik: "Scan köper slakteri". Och? Vad har dom sysslat med tidigare då?

Och slutligen noterar jag att en av världens bästa uppfinningar (som naturligtvis är svensk), rollatorn, har nått pappa. Han har fått sin i dag. En uppfinning som har betytt enormt mycket för många.

Inga kommentarer: