torsdag 9 oktober 2008

Kasta föreskrifterna i pappersmakulaturen

I går beslutade sig Riksbanken för att sänka räntan med 0,5%. Vilket faktiskt är ett brott mot Riksbankens direktiv. Enligt dessa får Riksbanken bara ta hänsyn till inflationen när man sätter räntan, inget annat. Intressant är att jag inte sett en enda kommentator som ens ifrågasatt beslutet eller påpekat vad som gäller för Riksbanken. Dvs inflationsbekämpning, och inget annat.

Jag vill påpeka att jag tycker beslutet om räntesänkning är riktigt. Det jag tycker är fel är de stelbenta regler som styr bland annat Riksbanken. Riksbanken ska naturligtvis få ta hänsyn till andra faktorer än bara inflationen när man fattar sitt beslut. Inflationsparanojan har varit direkt skadlig för den svenska ekonomin!

I går deklarerade tydligen Mona Sahlin att det är en koalition med Miljöpartiet som gäller. Vänsterpartiet negligeras helt. Det var också uppenbart att det för henne, om det var nödvändigt, var mer attraktivt med att försöka skapa en blocköverskridande koalition än att släppa in Vänsterpartiet till makten. Det är alltså klart att den Socialdemokratiska utvecklingen mot att partiet ska bli ett mittenparti fortsätter med oförminskad kraft. Kanske är detta positivt för Vänsterpartiet, som nu får en större chans att locka till sig alla oss "vänstersossar" som ser Vänsterpartiet som en garant för att Socialdemokraterna inte helt glömmer att man faktiskt är tänkt att vara ett radikalt parti, inte ett halvborgerligt mittenparti. Dessutom noterar jag att varken S eller Mp:s partistyrelser hade en aning om uppgörelsen. Så fungerar den sanna partidemokratin!

För övrigt noterar jag att förra kvartalet blev det "längsta" Sven Tycker någonsin. Texterna tenderar att bli längre och längre. Efter att under ett år lyckats stoppa den här utvecklingen blev det ett hopp i storleken igen det sista kvartalet. Alltså är det dags att skärpa sig igen. Så idag blir det inte mer....

Jo, Nobels litterturpris gick till Jean-Marie Gustave Le Clézio - Äntligen! Eller, vem f-n e' de'?

Inga kommentarer: