måndag 22 september 2008

Operation upprensning - för skattebetalarnas pengar

Den amerikanska riksbanken (Federal Reserve) och USA:s finansdepartements räddningsaktion beräknas kosta motsvarande 5.000 miljarder kronor. Det här är summor som gör kostnaden för Irakkriget eller hela försvarsbudgeten till småsmulor. Allt för att de amerikanska skattebetalarna tvingas rensa upp efter de låne- och spekulationsbubblor som pengakåta slipsnissar på Wall Street (och andra motsvarande ställen) har förorsakat. USA:s finansminister Henry Paulson uppmanar också andra länders regeringar att använda sina skattepengar för att rensa upp i skiten. De två återstående större amerikanska investmentbankerna, Morgan Stanley och Goldman Sachs ska dessutom båda omvandlas till vanliga banker. Något som gör regelverket stramare och insynen större. Det som pågår just nu i USA är den största socialiserings- och regleringsvågen som någonsin genomförts på en finansmarknad.

En av de regleringar som både USA och Storbrittanien inför är ett förbud mot blankning av finansaktier. Blankning innebär mycket kortfattat att man säljer aktier som man inte äger! Det är den typen av affärer som är en stor förutsättning för s.k. hedgefonder ska kunna existera. Det hela är naturligtvis en självklarhet. Att man genomför detta beror på att mängden av den typen av affärer antas ha bidragit starkt till de mycket stora rörelserna på marknaden. Dom här finansvalparna gör nämligen som myrorna. Dom tänker inte själva utan följer bara strömmen.

I dag var det visst Bilfria Dagen! Någon som märkte av det? Nä, jag kan tro det! Borgarregeringen firade denna dag med en ny budget som innehöll en infrastruktursatsning som har sin tyngdpunkt på att bygga motorvägar och att dessutom tydligen minska anslagen till kollektivtrafiken. Jag hörde precis Anders Borg ge sin budget betyget 4,1. Nu vill Major Jan "skoltalibanen" Björklund ju införa fler steg i betygsskalan. Jag utgår ifrån att Anders Borg har utgått ifrån nå'n 12-gradig skala eller liknande. För godkänt kan det inte bli!

Jag påstod i går att tidningarna inte hackat på Försäkringskassan i går. Men jag fick ett mejl från en gammal kollega som berättade att däremot berättade P1:s Efter Tolv om problemen. Så det lyssnar jag just nu på via webben. Jag tycker synd om den stackars representant för Försäkringskassan som ska försöka prata bort det hela. Den stackaren lät ytterst besvärad. Som så många andra så tror hon nog inte ens på den nya organisationen.

Springtimeuppladdning 2008: Jag älskar söndagar, då det är dags för en joggingrunda! Det måste ha något att göra med att mitt ringfinger på vänster hand är längre än pekfingret. På högerhanden däremot är dom ganska lika långa vilket i sin tur förklarar varför jag ibland har långa perioder då jag inte gitter ge mig ut på joggingturer. Om någon undrar vad det där handlar om rekommenderas en läsning av Sven Tycker i fredags. Hur som helst blev det en runda i går på kvällen. Det börjar nu bli mörkt vid halv åtta-tiden när jag kom ut. Så det är tur att det finns ett elljusspår i skogen vid Tingvalla. Det kändes riktigt bra i går, ända till den sista kilometern. Jag var fram tills dess övertygad om en tid på under 30 minuter. Men den sista kilometern började det åter göra ont i vänster vad, något som blev värre och värre. Tiden 30.20 får väl ändå sägas vara godkänt. Mer illavarslande är den i onda vaden! Under dagen har det blivit bättre, men oron gnager trots detta.

Slutligen noterar jag att man på Göteborgs-Postens hemsida kunde man sätta betyg på våra regeringsdockor. Och sedan jämföra det egna betyget med tidningens betyg och ett genomsnittsbetyg. De ministrar där mitt och tidningens betyg skiljde sig mest var Utrikesminister Calle Stro... f'låt Bildt (m), Major Jan "skoltalibanen" Björklund (fp), Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) samt Förskingringsminister Mats Odell (kd). För alla skiljde betyget 3 steg. Underligt att det i stort sett blev alla mina "hatobjekt". Faktum är att jag faktiskt gav Calle betyget 1 medan de andra fick 0. Men GP gav Calle en 4:a. Det fanns faktiskt två ministerar som fick högre betyg av mig än av GP. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) som jag gav en 2:a men tidningen bara en 1:a, samt Försvarsminister Sten Tolgfors (m) som jag faktiskt gav en 3:a medan tidningen bara gav en 2:a. Kan påpekas att det bara är 6 av de 22 ministrarna som i snitt hamnar över 2, och ingen över 3. I varje fall när jag tittade.

Inga kommentarer: