söndag 28 september 2008

Megafon med problem

Jag älskar gratiserbjudande (eller "nästan" gratiserbjudande som ju de flesta är). Det innebär att jag lite då och då läser någon av de större morgontidningarna en månad. Just nu är det den verkliga högermegafonen Dagens Nyheter som varje morgon trillar ner i brevinkastet. Att den inte ligger högt i kurs hos kattfan visade han genom att första dagen pissa på den innan jag hann rädda den. Intressant är hur som helst att DN är en mycket lydigare högermegafon än Svenska Dagbladet, trots att man kallar sig "oberoende liberal" medan Svenskan ju är traditionellt "moderat". Alla kommentatorer på högerkanten är märkbart förvånade (och oroliga) över det usla opinionsläget för Högeralliansen. Skillnaden i stöd är nästan 20% i den senast publicerade opinionsundersökningen. Och lägger man till att Kristdemokraterna fortfarande ligger under 4%-spärren kan man inse dilemmat för högerns banérförare. När dessa män (och några kvinnor) ska förklara opinionsfiaskot brukar det handla om att man inte lyckas få svenska folket att förstå att man hållit sina löften och att detta inneburit att alla fått det så bra. Svenska folket är helt enkelt så korkade att dom inte begriper detta. En analys som saknas på borgarblaskornas ledarsidor är att svenska folket röstade på Högeralliansen eftersom dom trodde att dom bara var en ny lightversion av socialdemokratin - men utan Göran Persson. Mycket snart kom man underfund med att Högeralliansen inte alls var någon lättversion på Sossarna utan helt enkelt bara den gamla vanliga Högern för de redan privilegierade. Och då inleddes strömhoppet. Dagens DN-ledare handlar om skattetrycket. Högeralliansen har ju sänkt skattetrycket så jättemycket, och ändå är svenskarna så otacksamma att man vänder Högeralliansen ryggen. Vad är det för fel på svenska folket? Kanske tycker inte svenska folket att sänkt skatt är det viktigaste utan viktigt är att man använder skattepengar för att skapa ett bra samhälle. Kanske har svenska folket sett att de som verkligen fått ordentliga skattesänkningar är de som redan hade sitt på det torra. De som tvingas vända på slantarna för att få vardagen att gå ihop har inte fått några skattesänkningar alls. Jag talar om sjuka, arbetslösa och pensionärer. Dom har istället drabbats av straffskatter. Även om det bara är en mindre del av svenska folket som själva ingår i den gruppen så har mångdubbelt fler nära vänner och bekanta som drabbats. När man från Högerföreträdare argumenterar för sänkt skattetryck brukar det hävdas att det svenska skattetrycket ligger så högt över det genomsnittliga inom EU. Vad man inte berättar är att ungefär halva skillnaden förklaras av att socialförsäkringsförmåner i Sverige beskattas medan de i många andra länder är skattefria bidrag - men istället lägre. I Sverige beskattas dessa förmåner till och med högre än andra inkomster (vilket vi i stort sett är ensamma om i hela världen).

Söndagsförmiddag innebar traditionsenligt en skogspromenad för hela familjen. Det var alltså dags för Friluftsfrämjandets Höstlunk i dag igen. Vädret var ganska bra även om det blåste lite väl bra vid några tillfällen. Och i gräset var det lite fuktigt efter nattens regn. Men, som sagt för övrigt var det riktigt skönt. Om fikapausen med varm choklad var allra bäst kan vi diskutera vid ett annat tillfälle. Hur som helst var frågorna ganska knepiga och vi föll bland annat på nå'n ögrupp som inte ens jag har hört talas om. 7 rätt fick vi ihop, och det känns som om det går sämre och sämre för var gång.

Gårdagskvällen tillbringades på bio för att dels vårda min Guldstatus som medlem i SF:s filmklubb, men också för att se till att familjen Bonnier blir ytterligare ett par kronor rikare. Fast jag undrar om föreställningen gick med vinst? Förutom ett antal filmtrailers glömde man visa all reklamsmörja före filmen! Kevin hade framfört önskemål om att gå och titta på den nya Hellboyfilmen, The Golden army. Ett råd, om ni inte känner er tvingade att se ALLT, så hoppa över nya Hellboy. Det hela är en enda lång orgie i trickfilmade slagsmål mellan Hellboy och hans kompisar mot en massa andra monster. Det som räddar filmen från att bara få en enda liten svartalf i betyg är några humoristiska scener. Höjdpunkten är när Hellboy och Abe båda förälskade, lyssnande på romantisk musik sitter/ligger och får lite för många öl i sig. Men, det är alldeles för mycket mastodontslagsmål.

Jag såg att Filip & Fredrik ska stå för valvakan vid presidentvalet i USA på Kanal 5! Bevare mig väl. Visst är Kanal 5 i allmänhet en kalkonkanal, men nu har man väl passerat gränsen?

Inga kommentarer: