lördag 26 februari 2022

Coronakommissionen igen

» Ros och ris.

Jag tänkte ägna lite mer utrymme åt Coronakommissionens slutsatser. - "Både ris och ros till den svenska linjen" har Helsingborgs Dagblad satt som rubrik på sin redovisning. Så är det. Coronakommissionen har kommit fram till att det gjordes i princip rätt, men allt blev inte rätt. Den stora kritiken handlar om att man från regeringen litade för mycket på expertmyndigheterna, som Folkhälsomyndigheten. Jag är verkligen tacksam för att kritiken handlade om just det. För hade det varit tvärtom, alltså att man från regeringen inte hade litat på expertmyndigheterna och istället kört över myndigheterna. DÅ hade jag blivit orolig!

En annan del av kritiken har handlat om att det inte fanns lager och förråd av förbrukningsvaror, dvs dålig beredskap. Som jag tyckt vid flera tillfällen tidigare så har "marknadstänket" slagit igenom totalt. Man ligger inte ute med pengar och har inga lager utan allt köps in för omedelbar förbrukning och så räknar man med nya leveranser nästa vecka. "Just in time" kallar man väl det. När sedan helt plötsligt hela världen vill köpa ansiktsskydd och liknande kan fabrikerna helt plötsligt inte leverera "just in time". DÅ blir det kris. Här i Skåne lyckades så småningom Region Skåne göra stora inköp och byggde upp ett rejält lager. Så nu kritiserar revisorerna regionen för att man ligger ute med för mycket pengar...

Tydligen har även regeringen fått kritik för att man inte tagit kommuner och regioner i örat och gett dom en rejäl spark i ändan för att man var senfärdiga och oförberedda. Vilket ju är en rejäl kritik mot kommuner, regioner och dess samarbetsorgan SKR (Sveriges kommuner och regioner). Det mesta borgerligt styrt...

Färdiga åsikter - helt gratis
Låt mig ta några citat från kommissionens rapport:
- "Sveriges linje med råd och rekommendationer var riktig."
- "Å ena sidan har Sverige klarat pandemin bättre än de flesta."
- "Sverige har vid en europeisk jämförelse hittills kommit relativt väl ut ur pandemin och tillhör de länder som fått lägst överdödlighet."
- "Å ena sidan var den svenska frivilligheten riktig."
- "Inriktningen på råd och rekommendationer som människor förväntades att frivilligt följa var i grunden riktig. Den innebar att medborgarna behöll mer av sin personliga frihet än i många andra länder."
- "De tidiga vägvalen i den ekonomiska krishanteringen med snabba och kraftfulla satsningar var en riktig strategi."
- "Rapporten förespråkar därmed ett ministerstyre som inte finns i Sverige men präglade andra länders hantering av pandemin."

Som jag sade i inledningen. Det är både ris och ros. Den stora kritiken som handlar om en avsaknad av ministerstyre istället för att lita på expertmyndigheter är jag mycket tacksam för att kritiken inte var tvärtom. Dvs att man hade utövat för mycket ministerstyre och inte litat på expertmyndigheternas råd.

Fast borgerliga gnällspikar koncentrerar sig naturligtvis på kritiken. Man MÅSTE ju kritisera regeringen. Det är en politisk oppositions uppgift. Fast uppriktigt sagt blir det lite väl gnälligt och förutsägbart när man t.ex. läser Svenska Dagbladets ledare med rubriken: - "Regeringen abdikerade från sitt ansvar".

Läs:
Både ris och ros till den svenska linjen. - Helsingborgs Dagblad
Regeringen abdikerade från sitt ansvar. - Peter Wennblad ledare Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: