måndag 18 oktober 2021

Ställ upp för Socialförsäkringen

» Låt inte Ulf Kristersson avskaffa den.

Socialförsäkringen kan bli en stor stridsfråga i valrörelsen. Det är uppenbart att man från Socialdemokraterna vill aktualisera frågan och visa väljarna att Socialdemokraterna är ett parti som tror på att socialförsäkringarna är just det, försäkringar. I dag har Ardalan Shekarabi en debattartikel i Aftonbladet där han erkänner att samhället med sina socialförsäkringar inte uppfyller de löften man ger. Borgerliga regeringar och Socialdemokrater mer än gärna villiga att kompromissa har skapat en socialförsäkring full med hål och som inte uppfyller det löfte den borde ge till sina medborgare.

Samtidigt har Miljöpartiet gjort klart på sin kongress att man i många frågor gör en rejäl vänstergir. Partiet vill bredda sig och ställer också upp för socialförsäkringarna på allvar.

Vad Vänsterpartiet står för vet vi sedan länge. Socialförsäkringen är just det, en försäkring. Som har som syfte att kompensera den som blir sjuk, blir skadad eller arbetslös på ett rimligt sätt så att man kan fortsätta existera.

Vi kan ta en principiell fråga - Karensdagen i sjukförsäkringen. I dag finns det fyra partier i Riksdagen som inser att karensdagen drabbar vissa grupper mycket hårdare än andra. Vissa kan jobba hemifrån, stänga in sig på sitt arbetsrum osv. Andra får absolut inte gå till jobbet lite småkrasslig. Karensdagen gör att sjuka människor går till jobbet ändå eftersom man inte har råd att stanna hemma. Och på jobbet smittar man flera andra. Under pandemin avskaffades karensdagen tillfälligt. Nu vill fyra partier i Riksdagen att karensdagen ska avskaffas permanent. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

Fyra andra partier lyder Ulf Kristerssons löfte när han valdes in i Riksdagen: - "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten." Den moderata synen på sjuka människor är att dom är simulanter och lata. Sätter man åt de sjuka tillräckligt hårt så tar dom sig i kragen. Det handlar om en kamp mot bidragssamhället. Man ser inte socialförsäkringen som en försäkring utan som ett bidrag. I denna förnedrande syn på sjuka människor instämmer Moderaternas stödpartier i den här frågan, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centern.

Nu kommer den spännande slutklämmen. Kommer SD att stå fast vid sin åsikt eller är man villiga att sälja ut detta som allt annat för att släppas in i den Moderata famnen och skapa den Brunblå sörja man satsar på? Vi får se. Läs sedan Ebba Buschs gamla debattinlägg från 2013.

Läs:
Samhället lever inte upp till sina löften. - Ardalan Shekarabi (S) i Aftonbladet
De gröna vill avskaffa karensdagen. - Svenska Dagbladet
Ebba Busch (KD): Relativ fattigdom är inte ett problem. - Ebba Busch i Aftonbladet 2013

Inga kommentarer: