torsdag 17 december 2020

Mer Coronaspekulationer

» Alla vill ta politiska poäng

Jag tänkte att jag idag fortsatte på gårdagens Coronaspår. Ett av de områden där väl regeringen (och FHM och...) fått mest kritik från alla förståsigpåare är att man varit för senfärdig och att man litat på människors omdöme istället för att införa hårda begränsningar i våra liv. Det gäller ju att försöka ta politiska poäng!

Bland argumenten för att inte stänga ner alldeles för många verksamheter har det framförts att det kostar för mycket pengar utan att kanske ge de effekter som man önskar. Ibland känns en del åtgärder som införts på olika håll mest handla om att man vill visa handlingskraft. Samtidigt som man alltså vill lita på medborgare. Dessutom finns det en del rent juridiska problem. Sverige har ett mycket litet mått av ministerstyre. Regeringens makt och möjligheter är begränsade, för att förhindra missbruk.

Det svenska sedeltryckeriet
Låt oss ta det här med att stänga ner serveringar, pubar, restauranger osv. Det finns länder som har stängt ner offentliga serveringar mer eller mindre totalt. Att omdömet sviker när man får i sig alkoholhaltiga drycker är allmänt känt och det har gjort att andra länder helt enkelt har förbjudit all alkoholservering (och alkoholförsäljning). Här i Sverige kom det nyligen ett beslut i den riktningen. Pubar, restauranger osv med alkoholtillstånd skulle sluta servera alkohol 22.00 och sedan stänga 22.30. Vad hände?

Om olika branschföreträdare varit ivriga i debatten med krav på olika former av stöd till företag och verksamheter som drabbats av Coronavirusets härjningar och inskränkningar i olika verksamheter hela tiden så kom det nya krav på ännu mer pengar till drabbade företag. Branschen skulle komma att helt gå under. Alltså försökte man att tillsammans med kommuner osv att hytta kryphål. Förutom alltså kraven på ännu mer skattepengar i bidrag. Det här är allas våra gemensamma skattepengar. Någon ska på ett eller annat vis någon gång betala in pengarna. Stödet har varit nödvändigt för att rädda livet på olika branscher och företag, och att rädda arbetstillfällen. Jag protesterar inte mot stöden. En dag kommer vi säkert att få en total sammanställning över hur mycket det hela har kostat. I dag talar man om uppskattningsvis 250 miljarder kronor. Detta ska betalas! Det är våra gemensamma skattepengar som används för att skydda våra jobb och vår service.

Men vad tror ni? När pandemin är över och allt återgår så mycket till det normala som det kan, tror ni att dessa olika branschorganisationer kommer att gå ut och deklarera att vi är nu villiga att ställa upp och ta vårt ansvar för att betala tillbaka till statskassan alla de skattepengar som använts för att rädda våra medlemmar.

- "Vi lovar att under de kommande åren inte gnälla och gnöla över alla skatter som måste betalas!"

Tror ni att det är uttalanden som kommer att höras?

Nä, jag kan tro det! Vi kommer att få höra det sedvanliga gnällandet och protesterandet. Skatter ska betalas - av andra, men inte av oss!

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Det vill säga ungefär som jag trodde. https://www.hd.se/2020-12-18/visita-kommer-leda-till-tomma-restauranger Jag tycker att alkoholförsäljningen kan stoppas helt.