söndag 12 juli 2020

Tick-tock-tick-tock

» Vem kan man lita på - avsnitt femtioelva

Effekterna av handelskriget mellan Donald Trump och Kina har jag nog kommenterat ett antal gånger tidigare. De som drabbats värst är väl företaget Huawei som enligt Donald Trump, Vita Huset, Pentagon och USA används av den kinesiska regimen för att spionera på världen. Alltså har det gått ut direktiv att Huawei ska bojkottas när det gäller utbyggnaden av 5G-näten. Något som ju i och för sig är bra för de huvudsakliga konkurrenterna Ericsson och Nokia. Det gick väl så långt att Donald Trump föreslog att USA skulle köpa in sig i dessa båda bolag. För att USA skulle använda bolagens utrustning för eget spionage?

Hur som helst så kunde vi konstatera att när den amerikanska administrationen krävde av de amerikanska jättarna som Facebook, Google (med Android) osv att dessa skulle införa begränsningar mot Huawei så lydde dessa bolag på direkten direktiven från de amerikanska myndigheterna. Den fråga jag ställt mig är hur mycket vi ska lita på att t.ex. Facebook och Google inte lämnar ut all den information dom samlat på sig om oss användare till de amerikanska myndigheterna. Och om ifall dessa uppmanar bolagen till att installera mer avancerad spionagemöjligheter i sina appar, lyder dom då utan protester?

Om vi kan lita på Huawei har jag som lekman inte den minsta kunskap om. Men vi har fått bevisat att vi inte kan lita på t.ex. Facebook, Apple, Micro$oft och Google med Android. Dom är villiga redskap för USA och de kommersiella Makterna.

TikTok
Senaste offret i detta handelskrig mellan Donald Trump och Kina är tydligen appen TikTok. Återigen har jag inte den blekaste aning om ifall beskyllningarna mot TikTok (som alltså ägs av kinesiska ByteDance) om att vara ett spionredskap för de kinesiska myndigheterna är sanna eller inte. Mitt förtroende för den kinesiska regimen är väl inte så högt, och de kinesiska myndigheternas spionage och kontroll av sina medborgare via Nätet är rejält utbrett. Huruvida TikTok används för att spionera på oss stackars medborgare i resten av världen har jag ingen aning om. Men jag litar lika lite på TikTok som jag litar på Facebook, Apple, Google, Micro$oft, Android osv. Dom säljer det dom samlar in till högstbjudande. Om dom samtidigt lyder amerikanska myndigheter eller kinesiska myndigheter och lämnar ut information till dessa vet jag naturligtvis inte. Men det skulle inte förvåna mig.

Jag kan notera att mitt Facebook-flöde under de senaste dagarna har varit överlusat av annonser för bedragare. Tjäna miljoner på det nya hemliga sättet och så en hänvisning till en falsk Dagens Nyheter-sida osv. Facebook tar inget som helst ansvar för lögner och bedragare som sprids genom Facebook. Sociala medier är en rejäl grogrund för att sprida skit och skada andra människor och samhället. Det må vara Facebook, TikTok eller annat.

En annan del av handelskriget mellan Donald Trump och USA är de spridda hoten om att Kina var på väg att köpa upp västvärldens näringsliv i Coronans spår. Det fanns till och med de som hävdade att man från Kina spritt viruset med just detta som mål. Det startades utredningar om hur man skulle göra för att stoppa dessa uppköp i många länder. Bland annat i Sverige. Verkligheten är tydligen att de kinesiska uppköpen runt om i världen har minskat de senaste åren. Anledningen är att den kinesiska Makten oroats över företagens ökade skuldsättning och man har därför bromsat tillgången till krediter för de kinesiska företagen för att göra uppköp utomlands. Verkligheten är istället att det är västerländska företags uppköp i Kina som ökat på senare tid.

Jag såg någonstans att ett exempel på dessa kinesiska företags uppköp i västvärlden var att ett kinesiskt företag gått in som delägare i Norwegian. Sanningen var tydligen att ett kinesiskt uthyrningsföretag som Norwegian hyrde flygplan från "tvingades" acceptera att omvandla sina fordringar på Norwegian (som dom inte kunde betala) till för dagen ganska värdelösa aktier.

Hur som helst så har jag alltså inte så stort förtroende för det kinesiska styret. Tvärtom! Men det är ju faktiskt inte så konstigt om världens största stat också är störst internationellt på handel. DET är inget konstigt. Snarare vore det underligt om det inte är så. Sedan kan man hoppas att kinesernas krav på demokrati också kan få genomslag en dag.

Läs:
Tiktok utreds – utpekas som spionverktyg. - Aftonbladet
Så blev TikTok storpolitik. - Wolfgang Hansson i Aftonbladet

Inga kommentarer: