tisdag 17 december 2013

Kalabalik och glömska

Det hettar till i kommunpolitiken: I dag hade Kommunfullmäktige här hemma i Åstorp sammanträde, bland annat för att välja en ny vice ordförande i Kommunstyrelsen som ersättare för den Moderat som avgått pga hälsoskäl. Och nominerad från Moderaterna var Pontus Pålsson. Och detta fick flera ledamöter i Kommunfullmäktige från Socialdemokraterna och Centerpartiet att i protest lämna salen medan övriga ledamöter i Socialdemokraterna och Centern vägrade delta i beslutet. Men Moderaten Pontus Pålsson (son till Skånes landshövding) valdes med hjälp av Sverigedemokraterna. Varför denna kalabalik? Jo, den gode Pontus har tydligen uppenbara problem med att uppföra sig. Han är av personalen på Kommunkontoret anmäld som ett arbetsmiljöproblem! Och en utredning om detta pågår fortfarande. Tidigare har han bland annat varit i klammeri med Polisen. Och från den styrande majoriteten i Åstorps kommun tycker man, helt berättigat, att det är direkt provocerande att välja någon som är under utredning på det sätt som Pontus Pålsson är.

Minister med glömska: Bland annat SVT har avslöjat hur våra elbolag skor sig rejält på de s.k. Tillsvidareavtalen. Dvs när vi som kund inte aktivt tecknar ett avtal utan troget stannar kvar som kund så passar elbolagen på att höja priserna. Girigheten styr helt enkelt. Och det fick snabbt ansvarig minister, vår Centerpartistiska Energiminister Anna-Karin Hatt att snabbt reagera och hon kallar till krismöte. Vad vår goda Anna-Karin glömmer är att en majoritet i Sveriges Riksdag för två år sedan beslutade att något måste göras med Tillsvidareavtalen. Men Anna-Karin precis, som övriga i Högerregeringen, har inte riktigt förstått att dom faktiskt sitter i en minoritetsregering som riskerar att någon gång då och då riskera att förlora (de få gånger när SD röstar med oppositionen istället för med Högerregeringen som dom oftast gör). Och detta var ett sådant fall. Men i sedvanlig ordning har Högerregeringen struntat i vad Riksdagen beslutar om detta inte passar. Men det passar tydligen att reagera nu - två år senare!

Betalar du med jordnötter får du apor: Citatet kommer från Börje Ekholm som är VD för Investor. Och han säger det apropå att styrelsearvodena i våra svenska börsbolag ökat med 70% på 10 år. Dvs rejält mycket mer än vad vanliga avtal gett. Kanske ett uttryck att använda av Facket vid nästa avtalsrörelse när arbetsgivaren bara vill erbjuda 0,4? Vill dom ha annat än apor i sin personal får dom kanske erbjuda något mer än jordnötter i lön! Girigheten styr!

Inga kommentarer: