tisdag 5 november 2013

Ta strid för kontanterna

Komikern Björn: Det är uppenbarligen så att det var Björn Ulvaeus som stod för humorn inom ABBA. Jag läser att han fortsätter sitt korståg mot kontanter. Kontanter är tydligen en förutsättning för kriminalitet och dessutom är kontanterna smutsiga. Det verkar som om hr Ulvaeus aldrig hört talas om kortbedrägerier. Visst används kontanter för kriminalitet. Men man använder bilar, cyklar, skor, knivar, nycklar, skruvmejslar osv för kriminell verksamhet. Jag tror att det hela mest handlar om det andra, dvs att pengar är smutsiga. Har hr Ulvaeus bacillskräck? Då kan jag berätta att det finns små tunna plasthandskar man kan ha på händerna när man gör saker. Ordspråket att kort är den rikes vän medan kontanter är den fattiges vän är fortfarande giltigt. Den svenska utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle (som internationellt kommit skrämmande långt) är ett hot mot många människor. Visa att kontanterna fortfarande behövs - använd kontanter när detta är det lämpligaste!

Panik: Jag förstår att det är på väg att bryta ut panik inom idrottsvärlden. Redan tidigare har det stått klart att kommersiella Viasat köpt rättigheterna till både kommande vinter-OS och sommar-OS. Dom har helt enkelt varit villiga att betala mest och har räknat med att proppa på oss tittare så mycket kommersiell reklam under sändningarna så att dom trots detta ska kunna tjäna en rejäl slant. Och samtidigt är ju idrottsrörelsen i dag så kommersiell att det är viktigare att få in pengar än att få publik. Nu pekar det dessutom på att SVT inte varit villiga att betala Viasat tillräckligt för att kunna sända egna sändningar från OS. Själv känner jag ingen panik. Som mindre idrottsintresserad kan jag till och med se det som positivt eftersom man på det här sättet slipper få hela SVT:s utbud under de aktuella veckorna förstört av idrottshysteri. Men jag är också medveten om att intresset är mycket stort för att titta på OS-sändningarna. Och i stort sett alla önskar att sändningarna ska gå i SVT eftersom detta innebär att man slipper få sändningarna söndertrasade totalt av reklamavbrott. Och dessutom sköts sändningarna i övrigt på ett överlägset sätt av SVT:s reportrar jämfört med kommersiella pratare vars huvuduppgift är att se till att reklambudskapen når ut. Men det är en utveckling vi får leva med så länge inte politikerna vågar fatta ett beslut som innebär att "viktiga" idrottsevenemang av "nationellt intresse" ska sändes i TV-kanaler som kan ses av alla. Sådana regler finns i många länder. Men här i Sverige vågar man inte fatta sådana beslut, bland annat eftersom idrottsvärlden föredrar mycket pengar framför många tittare.

Dagens citat: - "Folk dricker tills de välter"! Jag kan berätta att detta inte handlar om Sverige. Det handlar om Danmark. Kanske något att tänka på för de grupper (dock krympande) som hävdar att de restriktiva regler vi har i Sverige när det gäller alkohol inte fungerar. Enligt många av dessa skulle de mer liberala reglerna i vårt södra grannland vara bättre. I själva verket är det faktiskt så att Sveriges mycket restriktiva regler fungerar. Vi dricker mindre och har därmed färre skador pga alkohol. Citatet i början är från en dansk polis som yttrat sig sedan han sett effekterna av att årets julöl (som är extra starkt) har introducerats. Den årliga så kallade J-dagen är inte rolig för den danska polisen. Och då varken "rolig" i den svenska betydelsen eller "rolig" i den danskan betydelsen. Rolig på danska innebär lugn.

Inga kommentarer: