
Det är skillnad: Sparkandet av Angeles Bermudez-Svankvist (egentligen omplaceringen av henne) ställer en del frågor. Hur rätt är det att en GD som "får sparken" får behålla sin höga lön under en lång tid? Och det är faktiskt inte någon lätt fråga. Visst känns det upprörande att någon ska få behålla en lön på 142.000 när hen misskött sitt jobb. Men jag kommer nog trots allt fram till att alternativet är ännu sämre. GD får ett förordnande på 6 år. Och det är alltså under denna tid hon får behålla sin lön. Men alternativet är att regeringen skulle kunna sparka en misshaglig GD hur som helst. Och det behöver inte vara GD:ns fel. Det kan vara en för frispråkig GD som gör sig impopulär också bland den politiska makten. Och då får vi nog stå ut med orättvisor ibland. Och egentligen är det ingen enorm lön. De 142.000 innebär en årslön på ungefär 1,7 miljoner för ett av vårt samhälles toppjobb. Det är inte mycket i dessa kretsar. I ETC Malmö läser jag en liten sammanställning över skattefinansierade topp-VD:ars inkomster. Skattefinansierade privatiserade verksamheten Attendos VD Henrik Borelius får 4,7 miljoner. Caremas 4,5 miljoner, Praktikertjänsts 4,4 miljoner, Academedias 4,1 miljoner och Capios 4,0 miljoner. Och så fortsätter det. Högst inom det offentligas egen verksamhet har direktören för Karolinska, 2,2 miljoner. Stockholms läns landsting 2,1 miljoner, Västra Götaland 2,1 miljoner osv. Dvs även om lönerna är fantasisummor så ligger dom långt under vad privatiserad verksamhet unnar sina höga gubbar och gummor. Och sedan ska det bli vinst till ägarna. Kan någon gissa var det sparas in för att det ska gå ihop? Och det är bland dessa välbetalda gubbar som vi hittar dom som beslutat om namnbyte från Carema till Vårdaga, f'låt Vardaga skulle det vara. Jag utgår ifrån att den reklamare som kommit med förslaget inte har mage att ta betalt.
2 kommentarer:
jag har en väldigt enkel inställning - slår någon mitt barn är det en dålig miljö och använder dessa 'få' strykjärn - ja då skulle jag kunna bli våldsbenägen.
Den jag först skulle ångstryka är rektor - sedan styrelsen och slutligen aktuella föräldrar.
Vad har dessa ungars föräldrar förmedlat till sina barn? Hur ser föräldrarna på sin omvärld?
Dessa återkommande problem på riksinternaten visar att det kanske finns bättre och sämre människor? Vad vet jag? Men den här gången vågade myndigheten ta ställning - mycket bra! Bra för eleverna som faktiskt inte kan försvara sej då de förväntas vara lojala med det system de är födda in i. Sen är det en bra markering som sätter fokus på lika värde för alla - inom privat som offentlig värld.
Janne
Instämmer till fullo. Även om jag hoppas att jag kan förbli en bättre människa och INTE ta till våld...
Skicka en kommentar