onsdag 8 februari 2012

Regeringsskifte?

Stefan Lofven
Nu börjar opinionsundersökningarna stå som spön i backen, som berättar om en Löfven-effekt i opinionen. Och det är ju ganska vanligt att ett partiledarbyte ger en positiv effekt i början. Det intressanta är om det ger en längre effekt. Centerns Annie Lööf-effekt var ganska rejält kortvarig - om det nu fanns någon alls? Miljöpartiet bytte nyligen, men det har väl knappast blivit någon effekt av det alls. Vänsterpartiet har bytt och det finns helt uppenbart även en Sjöstedt-effekt i opinionen. Kristdemokraterna valde att inte byta och "slapp" en negativ Odell-effekt. Aftonbladet presenterar i dag sin väljarundersökning som görs av Skop. Moderaterna är fortfarande störst med 32,9% (-2,7) följt av Socialdemokraterna med 27,3% (+2,0). Miljöpartiet 11,5% (+-0). Vänsterpartiet 7,1% (+1,0). Folkpartiet 5,7 (-0,1). Sverigedemokraterna 5,6% (+0,1). Centerpartiet 4,9% (-0,6) och slutligen Kristdemokraterna 3,7% (-0,2). Sammantaget har alltså den Rödgröna oppositionen ökat med 3,0 procentenheter medan Högeralliansen tappat 3,6 procentenheter. Skillnaden i dag är 47,2% - 45,9% till Högeralliansens fördel, dvs 1,3 procentenheters ledning. Men, om ett Riksdagsval skulle ge detta resultat skulle vi med största sannolikhet få ett regeringsbyte eftersom Kristdemokraterna åker ut och därmed får Högeralliansen färre mandat i Riksdagen än de Rödgröna partierna.

Carl Philip
Och så ser vi att det kan löna sig att heta Bernadotte i efternamn. Många dörrar öppnas - bara man har rätt efternamn.

Och ni har väl inte missat att vårt grannland i öster fått ett nytt statsöverhuvud. I vårt grannland tillsätts statsöverhuvudet genom fria val och inte genom "guppi-guppi" i dubbelsängen som hos oss. Dom har något att vara stolta över där borta i öster. Även om dom, som jag ser det, valde fel president. Men Sauli Niinistö blev som sagt utsedd i ett demokratiskt val av en majoritet av finnarna och inte i all hemlighet bakom stängda dörrar och neddragna gardiner som hos oss.

Sedan läser jag att "Världens bästa finansminister" egentligen inte ens kan räkna (han heter Anders Borg om han själv får avgöra). I en liten notis i Svenska Dagbladet läser jag att inbetalningen av skatt till Statskassan var 2,5 miljarder mindre än beräknat i januari, avgiften till EU 1,4 miljarder högre än beräknat, räntorna på statsskulden 2,2 miljarder högre än beräknat och så lite andra felräkningar under månaden till det. Totalt var underskottet i Statens betalningar 14,6 miljarder bara i januari. Det var beräknat att vara 2,4 miljarder. En felräkning på en himla massa siffror...

Och slutligen ser vi att forskarna varnar för att ungdomar får psykiska problem och sömnsvårigheter av sitt missbruk av sociala medier. Att tvunget vara uppkopplad, kolla Facebook, e-post och allt annat hela tiden skapar stress. Och det är mer beroendeframkallande än vad alkohol och tobak är. Själv har jag insett detta, och är medveten om mina egna missbruksproblem på området. Jag har helt enkelt bestämt mig för att INTE skaffa en "smart mobil" eller liknande som skulle göra det möjligt för mig att utöka mitt missbruk till att gälla även när jag inte är hemma. Våga Vägra den Ständiga Uppkopplingen!

Inga kommentarer: