onsdag 2 november 2011

Om fusk och skam

Försäkringskassan
Dagens stora snackeämne är väl fusket med Assistensersättning. Och det är nog många som inte kan förstå hur det kan bli så enorma belopp som det fuskas med. Först och främst vill jag ha sagt att jag inte tror att fusket är så vanligt även om ett antal ärenden just nu fått stor publicitet. Assistensersättningen är en mycket viktig reform som för många svårt handikappade har en enorm betydelse. Och det är tragiskt om publiciteten om fusket skulle drabba alla de ärliga som verkligen är beroende av stödet. Tyvärr byggde den förra borgerliga regeringen av rent ideologiska skäl in fuskmöjligheterna i systemet. En förutsättning för fusket är nämligen just det faktum att målet är att de handikappade ska starta egna privata vårdbolag för att vårda den handikappade. Det är inte samhället som ska stå för vården. Detta har gjort det möjligt att starta ett eget vårdbolag, skenanställa släkt och vänner och därefter stoppa mångmiljonbelopp i egen ficka. Det är tragiskt att så sker. Inte så mycket för att det kostar skattepengar men för att de ärliga drabbas. Och sedan har tyvärr resursbrister hos Försäkringskassan gjort att kontroll och uppföljning blivit lidande.

Palestinas flagga
Och Sveriges skamliga Nej-röst till Palestinas medlemskap i UNESCO fortsätter att uppmärksammas. Israelkramarna inom Folkpartiet har på ett ögonblick suddat ut det goda rykte Sverige har i stora delar av världen. Medan EU-länder som Frankrike, Spanien, Belgien, Finland, Luxemburg, Österrike, Irland, Island, Slovenien och Malta röstade för medlemskapet tillsammans med t.ex. Norge så ställde vi oss på en liten minoritets sida (endast 13 länder i världen stod på Nejsidan tillsammans med Sverige. Vi var enda Nordiska land som röstade Nej (Danmark avstod). Det känns lite kymigt att stödja Carl Bildt, men den stackaren blev tydligen överkörd.

Den Israeliska hämnden säger allt om den nuvarande ledningen i Israels syn på saken. Man kommer att stjäla de skattepengar som man som ockupationsmakt tar in från palestinierna istället för att överlämna dessa till den palestinska myndigheten som man är skyldig att göra. Palestinierna själva förbjuds av ockupanterna att själva dra in skattepengar. Man ska också bygga ytterligare tusentals bostäder på ockuperad mark. Redan i dag bor drygt en halv miljon israeler i bosättningar som byggts på stulen ockuperad mark. Jag skäms i dag över att vara svensk!

Inga kommentarer: