tag:blogger.com,1999:blog-29251035.post805162619027865618..comments2024-02-18T16:51:33.818+01:00Comments on Sven Tycker: Ett och TvåSven Tyckerhttp://www.blogger.com/profile/14094993962097671031noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-29251035.post-1126392066947408692018-04-23T12:15:30.626+02:002018-04-23T12:15:30.626+02:00Varför skulle messmör vara en mer eller mindre nor...Varför skulle messmör vara en mer eller mindre norrländsk produkt? Som små i Stockholm fick vi väldigt ofta messmör, till exempel som pålägg på limpmacka eller smaksättare i sås. Senare i livet har jag tillverkat både messmör och mesost själv, som slutprodukt efter osttillverkning från egen komjölk, med den metod jag lärde mig av en västmanländsk före detta fäbodstinta.<br /><br />Messmör tillverkades ursprungligen på fäbodarna, vilkas sydgräns i relativt modern tid gick söder om Norrland genom Dalsland, Värmland, Västmanland, och Uppland - alltså genom Svealand.<br /><br />Numera äter jag inte messmör, helt enkelt därför att sockerhalten är för hög (diabetiker + LCHF), liksom järnhalten.<br /><br />Men du, det är väl Gille (eller vad de numera kan tänkas heta) som tillverkar Skånepepparkakor? Jag har aldrig ätit de industriellt framställda, men jag minns att de som bakades av de tyska nunnorna i stockholmsskolan var goda.Karinhttps://www.blogger.com/profile/02214803691345529920noreply@blogger.com