fredag 31 januari 2014

Hoppet är det sista som överges

Annie Lööfs haveri: Centerpartiet håller en tvådagars kommunträff i Malmö. 600 kvarvarande centerpartister ska träffas för att försöka rädda vad som räddas kan. Och uppvaknandet för Annie Lööf i dag på morgonen kan inte ha varit det allra bästa. Dagens Nyheter presenterade sin väljarundersökning som visade på rekordlågt förtroende för Centern. 3,1% (-1,7) är de sämsta siffrorna någonsin för Centern. Men Annie Lööf verkar ha tagit uppiggande tabletter. Hon har nämligen som mål att Centern ska få högre stöd i valet än vid förra valet då man fick 6,6%. Hon har bra betalt för att vara optimist! För övrigt krymper Centern rejält. 2009 hade partiet drygt 43.000 medlemmar. 2013 var siffran knappt 29.000. Centern är i kris. En kris som är en kris för hela Högeralliansen och därmed för Moderaterna.

Jonas Sjöstedt
Mer väljarundersökningar: Både Dagens Nyheter och TV4 har på mindre än ett dygn presenterat sina undersökningar. Undersökningar som har många likheter. Båda placerar både Centern och Kristdemokraterna under 4%-spärren. Skillnaden är väl att DN är ännu tråkigare läsning för Annie Lööf och Göran Hägglund än TV4. Och båda har Vänsterpartiet som den stora vinnaren. I DN:s undersökning har Vänsterpartiet till och med passerat Sverigedemokraterna som degraderas till 5:e största parti och får hela 9,1%. Den punkt där det skiljer sig rejält är egentligen för Sverigedemokraterna som har en smärre uppgång till 11,0% hos TV4 men en nedgång till 7,3% hos DN. Hos DN leder de Rödgröna med 53,1% mot 45,2% för hela Högerblocket. Högeralliansen får bara 37,9% och utan C + Kd som ju åker ut blir det bara 31,4%. Hos TV4 får de Rödgröna 51,1% mot Högerblockets 47,6% och Högeralliansens 36,6% och utan C + Kd som ju åker ut bara 29,6%. Men Annie Lööf ska ju mer än fördubbla sitt stöd till valdagen och Stridshingsten Fredrik Reinfeldt räknar ju också med stora framgångar så det blir nog spännande ändå.

Om svensk migrationspolitik: Det händer att även en anställd vid Migrationsverket undrar över de beslut som fattas av Migrationsverket. Det är tur att det ibland finns någon annan som kanske kan ändra hårresande beslut. Jag ser nu att Europadomstolen, i varje fall tillfälligt, stoppar utvisningen av 18-åriga Sara till Etiopien. Hon har bott i Sverige under 6 år med vad hon trodde var hennes pappa. En pappa som haft ansvar för henne sedan hon var 4 år. I samband med att hon sökt om förlängt uppehållstillstånd visar DNA-test som görs till både Saras och pappas förvåning att hennes pappa inte var hennes biologiska pappa. Alltså beslutades att Sara skulle utvisas till sin biologiska mamma i Etiopien istället medan hennes pappa får stanna i Sverige. Ett helt hårresande beslut som ingen annan än paragrafryttaren, vår Moderata Utvisningsminister, Tobias Billström, kan applådera. Nu har utvisningen stoppats i varje fall tillfälligt. Låt oss hoppas att nästa beslut som fattas följer Europakonventionen för mänskliga rättigheter och sunt förnuft.

Pengaregn över vissa: Det verkar bli utdelningsrekord på den svenska börsen i år. Företag efter företag meddelar om höga eller till och med höjda utdelningar. I många fall trots att vinsterna har gått ner. Men, som Christer Gardell säger, det är aktieägarna som tar de största riskerna. Ja, förutom personalen som ju knegar ihop vinsterna och utdelningen till de som redan hade slantar så att dom kunde köpa aktierna. Dom riskerar ju bara att förlora jobbet när besparingarna ska höja vinsten ytterligare. Fast detta sade inte Christer Gardell. För Nordea har t.ex. vinsten 4:e kvartalet minskat från 1,034 miljarder Euro till 1,006 miljarder Euro. Mycket förenklat nästan 9 miljarder kronor i vinst (på 3 månader). Och det är ju verkligen kris, det är ju mindre än 1.000 kronor i vinst per svensk på tre månader. Katastrof! Så sparpaketet höjs därför från 4 till 8 miljarder kronor. Undrar om det blir några kontor kvar som tar emot kunder på besök? Pengar har man i varje fall redan slutat att handskas med. Men det finns en del som har pengar att vänta. "Bonusregn över bankhöjdare" sätter SvD som rubrik för det faktum att bankchefer och andra höjdare har 2,6 miljarder att vänta i bonusar. Själv funderar jag allvarligt på att byta bank!

torsdag 30 januari 2014

Kampen om taburetterna

Fredrik Reinfeldt
Moderaterna och Monarkin: I dessa tider när våra politiska partier sätter samman de listor man ska ställa upp med i det kommande valet så händer mycket spännande saker. Runt om i landet blir det konflikter och maktkamp inom alla partier. Och det är ju alltid kul och spännande att följa - allra helst när det handlar om politiska motståndare. Alltså tänkte jag roa mig lite med Moderata maktkamper. I bland annat Blekinge har det resulterat i ett stort antal avhopp från partiet. Men allra mest spännande är det som sker inom Moderaterna i Solna. För inte så länge sedan flyttade en viss Gustaf Reinfeldt till Solna. Och han har gjort snabb karriär och har nu hamnat på plats 11 på partiets lista, en säker plats, och flyttar ner ett stort antal erfarna politiker. Och avundsjukan är stor bland petade och andra som är övertygade om att enda skälet till den snabba karriären är pappa, Fredrik Reinfeldt. Men Moderaterna har ju alltid förespråkat arvsrätten och monarkin. Se hos Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Metro och ännu mer Metro.

Dagens klavertramp: Lexbase som jag skrev om i går utvecklas till en ännu större skandal än vad jag trodde i går. Som jag misstänkte i går hade sajten redan hunnit stängas ner. Först genom att webbhotellet Bahnhof tillfälligt stängde ner pga säkerhetsproblem. Mängder med uppgifter hade läckt ut genom hackerattacker. Och i dag står det klart att Bahnhof helt säger upp samarbetet. Den högste ansvarige har gått under jorden. Men de riskkapitalister som satsat pengar och räknat med att tjäna en hacka ger inte upp. Troligen dyker sajten upp på nytt på annat håll inom kort. Pengarna ska ju in. Se här och här bland annat.

onsdag 29 januari 2014

Amnesty trampar i klaveret

Amnesty International
Dagens klavertramp: Det måste vara det förslag som dykt upp på Amnestys centrala kontor i London som ska innebära att Amnesty ska arbeta för en "legalisering" av prostitution. Vad är det för intelligensbefriad klåpare som tänkt till här? Det svenska systemet där man kriminaliserat köparen och officiellt ska försöka hjälpa den som utnyttjas tycker jag är ett alldeles utmärkt system. Men någonstans på Amnesty finns det uppenbarligen de som inte tänker. Själv kommer jag att allvarligt överväga om jag skall stanna kvar som medlem i Amnesty om detta går igenom. Men, än så länge är det alltså bara ett förslag som inte godkänts och Amnesty som organisation ska kanske inte dömas - än!

Dagens sämsta affärsidé: Det måste verkligen vara den i dagarna så omdiskuterade sladdersajten Lexbase där man ska kunna se var brottslingarna bor. På en karta är det alltså utmärkt adressen som finns i domen. Förutom det direkt förkastliga i hela idén som sådan så visar den dessutom inte aktuella uppgifter. Vilket gör att helt oskyldiga människor också utpekas som brottslingar. Affärsidén är ju att man sedan ska betala för att få ut domen. Men de flesta nyfikna som går in (som er bloggare...) kommer ju bara att kolla i vilka hus "det bor brottslingar". Vilket alltså inte ens är korrekta uppgifter. Jag kan till min glädje konstatera att när jag vid skrivögonblicket ska kontrollera länken så fungerar den inte. Kan det vara så att man redan lagt ner? Eller handlar det helt enkelt om överbelastning! Se här bland annat. Affärsidén är VIDRIG!

Dagens pinsamhet: Det måste vara när jag såg Fredrik Reinfeldt försöka förklara i SVT den undersökning som visar att svenska folket är på väg att förlora förtroendet för Moderaterna när det gäller att sköta ekonomin. Enligt den undersökning SVT nu gjort är i dag förtroendet lika stort för Moderaterna som för Socialdemokraterna. Och detta är det område där man tidigare haft ett stort övertag. Men att se Fredrik Reinfeldt försöka kommentera detta var direkt pinsamt. Den annars så självsäkre Moderaten vågade inte ens titta tittarna i ögonen utan tittade ner på sina skor och lät mycket osäker. Dessutom hänvisade han till att det var andra siffror i den undersökning som Svenska Dagbladet publicerad för några dagar sedan och som jag skrev om i söndags. En undersökning som visade att förtroendet för Moderaterna inom samtliga de 25 områden som undersökts var klart sämre i dag än vid samma tid inför förra valet. Fast det sade den stackarn inte ett ljud om! Läs även om undersökningen i Dagens Nyheter. Jag tror vår kära Fredrik börjar bli orolig och i stort sett har gett upp.

Kärnkraften igen: Jag ser att Oskarshamns äldsta aggregat återigen fått stoppas pga teknisk problem. Nu verkar man till och med i Oskarshamn börja tala om att det snart är dags för att skrota först detta aggregat och sedan även de andra så småningom. Det är något man skulle börjat fundera på för ett antal 10-tal år sedan.

tisdag 28 januari 2014

Sverigedemokrater och moral

Säg Nej till SD
Moral - obefintlig: I dag avslöjas hur Sverigedemokraterna efter senaste valet hade så dålig ekonomi att man bestämde sig för att lura till sig pengar från Riksdagen. Genom att söka bidrag för ett Kvinnoförbund som inte existerade än fick man bidrag från Riksdagen med närmare 1½ miljon kronor. Förfalskade årsmötesprotokoll, Tipp-Ex och partiordförande Jimmie Åkessons underskrift är några av ingredienserna. Se Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Metro. Moral? Vad är det? Jimmie Åkessons kommentar: - "Jag vet inte."

Mer om moral på den kanten: I gårdagens Aftonbladet skrev Elisabeth Höglund en krönika med anledning av Förintelsens minnesdag. Och sådant gör man inte ostraffat. Rasistsvinen dök omedelbart upp med sina vidriga trynen och Elisabeth Höglund fick bland annat mordhot. Som sagt tidigare, på den sidan finns ingen moral.

Bankerna och kontanterna: Svenska Dagbladet har granskat bankerna och deras vägran att handskas med kontanter. Av de fyra storbankerna, Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken, har tre av dom snart inga kontor kvar som tar emot eller på något sätt handskas med kontanter. Och detta är fullt förståeligt. Bankerna tjänar nämligen bra med slantar varje gång vi betalar med kort. Alltså vill bankerna att vi betalar med kort. Svensken är nästan de enda som använder kortet för att betala struntsummor. Köp som affären i princip inte tjänar ett öre på när avgiften till banken är betald. Själv funderar jag allvarligt på att byta bank till Handelsbanken som är den av storbankerna som fortfarande vill ge kunderna service och inte bara vill tjäna slantar på våra transaktioner. Se här.

måndag 27 januari 2014

Förintelsens minnesdag

Alla har lika värde
Om en oroande utveckling: I dag den 27 januari är det 69 år sedan som den ryska Röda Armén befriade nazismens förintelseläger Auschwitz-Birkenau. Och med tanke på den oroväckande utveckling vi har på många håll runt om i Europa finns det anledning att påminna om det faktum att vi är alla precis lika mycket värda. Det har ingen betydelse om vi är judar, romer, araber, kineser, nigerianer, samer eller helt vanliga svenskar (vad det nu är). Vi har ju på många håll i Europa uppväxande politiska partier och grupper som inte tycker så. Som tror att den egna befolkningen (vilka det nu är) enligt någon naturlag har större rättigheter än andra. Men vi är faktiskt av samma värde och har samma rättigheter. Även om vi är arab, jude, rom, somalier, japan, homosexuell, transvestit, handikappad, vit, röd, svart eller gul. Det är dags att vi ALLA markerar mot de som anser annorlunda. Det må vara Sverigedemokrater som tror att araber är mindre värda, det må vara rumänska nationalister som tror att romer är mindre värda, det må vara ryska presidenter som tror att homosexuella är mindre värda, de må vara Israeler som tror att araber är mindre värda, det må vara Islamister som tror att judar är mindre värda och listan kan göras mycket längre. Nazismen var en sjuk idé, men det finns fortfarande i dag de som vägrar inse detta. När SD:s partiordförande Jimmie Åkesson en gång gick med i Sverigedemokraterna gjorde man fortfarande Hitler-hälsning på mötena. En normalt funtad person hade vänt i dörren. Tänk på vad dessa tankar ledde till en gång i tiden. Läs vad Tina Acketoft och många andra skriver.

Avskaffa monarkin: Vår "högt älskade kronprinsessa" Victoria har ställt upp för en intervju i den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine och hon säger där bland annat om lilla Estelle: - "Hon måste lära sig att leva med situationen". Men det måste hon inte alls! Hon har precis samma rätt som alla andra att få leva sitt liv, inte det liv som mamma och morfar (och farmor...) bestämt för henne. - "Jag tror att det kommer falla sig naturligt för henne. Hon måste lära sig handskas med situationen, att leva med den". Nä! Victoria har uppfostrats till att "lära sig leva med situationen" medan hennes syskon Madeleine och Carl-Philip i mycket större utsträckning har fått leva sina egna liv. Men det innebär inte att den stackars Estelle måste ha sin framtid utstakad av någon annan. Det är dags att en gång för alla avskaffa den otidsenliga monarkin - NU! Expressen och Aftonbladet.

Rädda Stockholm: I dagarna bestämmer sig Svenska Ishockeyförbundet för hur det ska vara med hockeyns högsta division, SHL. Ska den utökas med ytterligare två lag så att det enda Stockholmslaget som är kvar, AIK, kan räddas kvar i högsta divisionen. Laget ligger i dag ohjälpligt sist med långt upp för att slippa kvalplats. Men, om man utökar högsta divisionen med två lag kan ju AIK räddas kvar och Malmö flyttas upp. Allt för slantarna! Så går det till när idrotten inte längre är sport utan pengar! Sydsvenskan och Dagens Nyheter.

söndag 26 januari 2014

Vad vi har som väntar

Dagens väljarundersökning: Det är Svenska Dagbladet som i dag presenterar sin månatliga väljarundersökning. Och det är fortsatt ingen kul läsning för vår svenska Höger. Denna undersökning ger de tre Rödgröna partierna fortsatt egen majoritet i Riksdagen med sammanlagt 50,6% medan Högerblocket får totalt 48,1%. Tar vi bort Sverigedemokraterna och endast räknar de fyra partier som officiellt ingår i Högeralliansen så är siffran 38,9%, dvs en marginal på 11,7 procentenheter upp till de Rödgröna partierna. Eftersom samtidigt både Centern och Kristdemokraterna ligger under 4%-spärren så är underlaget till Riksdagen bara 31,9%. Vilket innebär att ett val med dessa siffror skulle ge en Riksdag där Socialdemokraterna ensamma är större än hela Högeralliansen. Undersökningens stora vinnare är faktiskt Folkpartiet som får 6,5% (+1,0) och uppåt har det även gått för Vänsterpartiet som får 8,3% (+0,5) och Socialdemokraterna som får 32,9% (+0,4) samt Moderaterna som får 25,4% (+0,2). Undersökningens stora förlorare är Miljöpartiet som får 9,4% (-1,6) men också Centerpartiet som rasar under spärren och får 3,7% (-0,7) och Kristdemokraterna som faller ännu längre ner i dyn till 3,3% (-0,3). Sverigedemokraternas framgångar är nog slut nu, uppgången har sedan en tid stannat av och istället ligger man stilla eller till och med minskar. Nu får man 9,2% (-0,1) och är alltså i dag bara 4:e störst medan Vänsterpartiet närmar sig underifrån. Kristdemokraterna är vana vid att balansera på slak lina, men för Centerpartiet är det hela en lite mer ny upplevelse. Vi kan bland annat läsa att Centern i dag på landsbygden är mindre än t.ex. Vänsterpartiet. Partiets stora iver att bli ett Marknadsliberalt parti till höger om Moderaterna för att locka storstadsväljare (det som kallas Stureplanscentern) är ett totalt fiasko. Utvecklingen som inleddes av Mauderaten Olofsson och som har vidareutvecklats av Annie Lööf har skrämt bort partiets gamla kärnväljare samtidigt som man totalt misslyckats med att locka till sig några nya väljare. Förutom Stureplanscenterns Fredrik Federley och CUF:s Hanna Wagenius då. Men inom Högern har man inte gett upp utan försöker förtvivlat hålla stridsandan (inom Stridshingstens trupper) uppe. Under rubriken Historien talar för Alliansen gör svenska Dagbladet allt för att låta optimistiska. För övrigt är det kul att läsa om Maud Olofssons syn på Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund. Bland annat ville Maud (säger hon själv) satsa på järnvägsunderhåll, något som Fredrik Reinfeldt inte alls ville. Vem som vann ser vi nu på vårt järnvägsnät! Se även här.

Vänsterpartiet
Jag älskar statistik: Jag har alltid tyckt att statistik är spännande. Det är ett fantastiskt medium för att beskriva verkligheten - och ett fantastiskt medium för att ljuga! I dagarna har Novus offentliggjort sin väljarundersökning där det är spännande att se vilka områden svenska väljare tycker är viktiga, och vilka partier man har mest förtroende för i dessa frågor. Och riktigt spännande är att jämföra utvecklingen på några år. Novus har mätt förtroendet inom 25 olika områden, och jämfört med situationen innan förra valet. Och vi kan då se att det är 1 (ett) parti där förtroendet har sjunkit inom alla 25 områdena - Moderaterna! Och det finns ett parti där förtroendet har ökat inom alla 25 områdena - Vänsterpartiet! Moderaterna starka områden är "Landets ekonomi" och "Företagande / Näringsliv" och de svaga sidorna "Barnomsorg", "Äldreomsorg" och "Miljö / Klimat". Folkpartiets överlägset starkaste sida är "Skola och utbildning", men förtroendet har rasat sedan förra valrörelsen. Centerns starka områden är "Miljö / Klimat" och "Regionalpolitik" och på det senaste området har faktiskt förtroendet ökat medan det i övrigt mest handlar om minustecken. Kristdemokraternas styrka är "Familjepolitiken". Vänsterpartiets styrka är "Jämställdhet" och "Privatiseringar" medan Miljöpartiet bara har två styrkor, "Miljö / Klimat" och "Energipolitik". Sverigedemokraterna får bara väljare på en fråga, "Invandring / Integration". Ta en titt på alla staplar och siffror, det är spännande.

Om åldrandet: Enligt tyska forskare är det inte alls så att vi får lättare att glömma när vi blir äldre. Istället är det så att det finns så mycket information samlat i hjärnan att det tar lite längre tid att vaska fram det som är aktuellt. Här har jag alltså gått omkring och skyllt min glömska på att jag börjar komma upp i åldern. och så är detta en myt! Vad ska jag nu skylla på? Hjälp.

08-orna slår till igen: Jag ser att Djurgårdens fotbollslag har inlett säsongen med en vänskapsmatch mot tyska Union Berlin på Tele2 Arena. Hur det gick? Ja, resultatet har jag ingen aning om, men att det blev bråk, slagsmål och annat dumt förvånar väl ingen. Och förresten, frågan är om det blev något resultat eftersom matchen slutgiltigt fick avbrytas efter drygt 72 minuter. Någon som är förvånad?

lördag 25 januari 2014

Om politiker och löften

Lita på politikerna: Statsvetaren Elin Naurin vid Göteborgs Universitet har forskat i hur våra politiker håller sina löften. Och en hel del av er som gått på myten om att man inte kan lita på politiker blir nog förvånade. Elin har granskat vallöften under perioden 1994-2006 och sedan granskat i vilken utsträckning som de svenska regeringarna har hållit sina löften. Och surprise! I allmänhet så genomför dom faktiskt vad dom lovat. Socialdemokratiska regeringar leder genom att ha genomfört 80% av vad man lovat medan Högerregeringar ligger lite efter med 76%. Och det är ju bra tycker jag. Politikerna menar vad dom säger och håller vad dom lovat. Jag tror att man får acceptera att förhållanden kan ändras (eller att minoritetsregeringar inte kan få majoritet för sina förslag) så att allt inte kan genomföras. Däremot talar politikerna inte alltid om varför dom vill genomföra något och vilka effekter det kommer att få. När Moderaterna lovar att sänka skatten så har dom också för avsikt att göra detta till exempel. Vill man genomföra Jobbskatteavdrag för att gynna de som jobbar så stämmer detta, men det är bara halva sanningen. Den andra delen, att syftet är att öka klyftorna mellan de som jobbar och de som inte kan jobba, håller man tyst om. Att man vill gynna de som jobbar berättar man, att man vill straffa de som blivit sjuka, förlorat sitt jobb eller blivit gamla talar man tyst om. Men politiker håller faktiskt vad om lovar!

Dagens skratt: Det måste vara det jag fick när jag i dag (lite försenat), läste gårdagens huvudledare i Svenska Dagbladet. Under rubriken Köksbordslibretto utan dynamik försöker Maria Ludvigsson, något förenklat, sprida den Moderata myten om att ju mer man sänker skatterna desto mer får Staten in i skatteintäkter. Dom "Dynamiska Effekterna" är nämligen något övernaturligt som Moderater och andra Högermän och dito kvinnor alltid hävdar ska lösa alla problem. Det är väl dessa dynamiska effekter som också gör att min 92-åriga mamma får det mycket bättre i år trots att pensionen sammanlagt går ner med 32 kronor i månaden efter skatt. Att det inte blir ännu värre är tack vare pensionen från SPV efter min pappa som faktiskt går upp och kompenserar för den kraftiga sänkningen av den statliga pensionen. Det är tur att mamma och pappa tillhörde den sparsamma generationen så att hon nu har ett sparkapital att kompensera med. Men hon tillhör ju "Homo bidragus" som vår Moderata Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson för några år sedan förolämpade alla de som byggt upp vårt samhälle med, genom att kalla den äldre generationen för just detta. Jag litar nog mer på mamma än på Maria Ludvigsson och Ulf Kristersson, som uppriktigt sagt kan dra åt skogen!

Syriens flagga
Lite siffror: Med anledning av den pågående Genève-konferensen i Montreux kanske lite siffror att jämföra med kan vara spännande. Man uppskattar att cirka 6,5 miljoner syrier befinner sig på flykt inom Syrien. 2,5 miljoner befinner sig på flykt i andra länder. 866.000 finns i Libanon, 576.000 finns i Jordanien, 565.000 finns i Turkiet, 211.000 finns i Irak, 149.000 finns i Egypten och resten av Nordafrika. 24.000, dvs 1% av de som flytt landet är de som utgör den "massiva invasionen" av syriska flyktingar till Sverige. Gå och dra ett mögligt täcke över er Sverigedemokrater! Enligt rykten ska regering och opposition faktiskt ha pratat med varandra i dag under konferensen. Jätteframsteg!

Besvikna Sverigedemokrater: Det är ju inte så länge sedan som ett antal ledande Sverigedemokrater hävdade att Koranen försvarade våldtäkt. Att våldtäkt helt enkelt var ett inom Islam accepterat sätt att straffa kvinnor. Lite mer sansade experter försökte förklara att SD:s islamofober pratade smörja. Våldtäkt är inte accepterat inom någon religion, men förekommer trots detta på de flesta håll i världen. Men det köpte naturligtvis in islamofoberna inom SD, som läser Koranen som f-n läser Bibeln - där det ju också står en massa gammal smörja. Fast jag har inte hört några kommentarer från islamofoberna inom SD efter de senaste uppmärksammade våldtäkterna i Indien. Senast hade ett lokalt byråd dömt en 20-årig kvinna till att gruppvåldtas av 13 män för äktenskapsbrott. Men det var väl i Koranen så'nt förekom? Vidrigheter förekommer tyvärr överallt, inom alla religioner och samhällen.

fredag 24 januari 2014

Polis, jakt och drägg

Poliser eller skattesänkning: Jag ser att Polisen vill öka antalet poliser som syns ute på gatorna. Och DET är något som jag tycker är positivt. Här i Åstorp var senaste gången jag såg en polis som gick, och inte satt i sin polisbil, i augusti 2001 när han var på väg till fiket för att köpa fikabullar. Sedan dess har Polisen i Åstorp flyttat in i helt nya lokaler mitt inne i Centrum. Samtidigt stängde man kontoret för allmänheten... Den servicen fick kommunens Medborgarkontor ta över! Hur som helst såg jag på Sydnytt att Polisen i Malmö tvingats skrinlägga sina planer på fler fotpatrullerande poliser. Det bli istället färre! Anledningen är att pengarna krymper så att man måste säga upp ett antal civilanställda på häktet. Deras arbetsuppgifterna får tas över av ordinarie poliser så det blir färre över till fotpatrulleringen. Men vi har ju i varje fall fått sänkta skatter - en del av oss i varje fall. Sydnytt.

Lyd, annars smäller det: Ja, riktigt så drastiskt kanske det inte är, men man kan ju undra. För att ha rätt att jaga måste man ha en Jägarexamen. Och rätten att utfärda denna har överlåtits åt Svenska Jägarförbundet. Och dom använder sig av boken Jägarskolan när man går sin utbildning för att ta denna Jägarexamen. Och i denna bok får man bland annat lära sig: - "Bilda en enad front när jägarnas livsintresse angrips och kritisera inte andra jägare - det gynnar bara jaktmotståndarna." Dvs för att ha rätt att jaga så måste man vara solidarisk mot andra jägare och INTE kritisera dom. Det gynnar bara jaktmotståndare! Om Svenska Jägarförbundet vill bli tagna på allvar så är mitt tips att man river ut sidan ur boken. Jag vill poängtera att jag inte är fanatisk jaktmotståndare. Jag är inte alls motståndare till jakt. Människan har jagat sedan urminnes tider. Och i många fall är jakten nödvändig. En seriös jägare förtjänar respekt och ska ha all heder. Däremot har jag inget till övers för "troféjakt". Och jag har inget till övers för jägare som inte inser att Naturen står över Jägaren och Jakten. Och jag skulle inte själv kunna jaga. Jag skulle inte kunna döda ett djur större än en spindel...

Rasisterna slår till igen: Jag ser att krogen Nosh & Chow som slängde ut Kent "Järnröret" Ekeroth från krogen utsätts för en förtalskampanj. Tydligen sprider Järnrörsmannens supportrar falskt förtal mot krogen på Internet. Någon som är förvånad över den bristande moralen bland detta drägg!

torsdag 23 januari 2014

Krympande hamburgare

Max minimerar förtroendet: Jag läser att Max VD Richard Bergfors är upprörd. Det pågår tydligen ett "drev" mot Max sedan illojala anställda sladdrat för media om att han försöker tvinga sin personal att rösta på Högeralliansen. Och någon annan illojal anställd har tydligen sladdrat för media om att anställda på en Max-restaurang hotas med bestraffning om dom inte säljer tillräckligt med dippsåser, plusmenyer och efterrätter. Och det är ju verkligen taskiga medarbetare han har som berättar för media om hur ledningen uppför sig. Så'nt ska hållas internt annars finns ju risk för att kunderna blir upprörda. Och dessutom är det ju jättesynd om Max-ledning som inte har någon PR-byrå som kan hjälpa dom med krishanteringen! Stackars Max! Det är tur att inte personalen vill krishantera också?

Ur led är tiden: Jag läser att den nya konferensen om Syrien nu har inletts. Genève 2 heter den. För att skilja den från förra konferensen som då var ettan. Trean följer väl? För övrigt ser jag att konferensen hålls i Montreux istället för Genève. Anledningen ska visst vara att det inte gick att uppbringa några hotellrum i Genève eftersom det pågick en stor klock-konferens. Så kan det gå!

Taskig vinter: Jag tyckte jag läste att Prinsessan Madde har problem. Det är för kallt så hon har problem att ta sig "hem" så att hon kan föda sin lilla beppe i New York. Synd om henne!

onsdag 22 januari 2014

Minimera Max

Bojkotta Max: Hamburgerkedjan Max:s ägare, bröderna Richard och Christoffer Bergfors, skriver i sitt månatliga månadsbrev till personalen att: - "Det vore en fullständig katastrof för oss och branschen" om Socialdemokraterna och Vänstern vinner det kommande valet. Vad de stackars bröderna oroas över är att restaurangmomsen höjs igen och att den speciella sänkningen av arbetsgivaravgiften för ungdomar avskaffas. Troligtvis hotas hela Max-kedjan av konkurs om kostnaderna stiger. Hur företaget kunnat växa och expandera så kraftigt under alla år med högre restaurangmoms och samma arbetsgivaravgift för ungdomar som för äldre är egentligen förvånande. De utvärderingar som gjorts av dessa båda reformer visar annars att sänkningen av restaurangmomsen främst gått till att öka vinsterna i branschen och sänkningen av arbetsgivaravgiften för ungdomar har gett mycket få om ens några nya jobb. De få jobb som eventuellt skapats har kostat flera miljoner per styck. Jag tycker Richard och Christoffer ska fundera lite till. Själv har jag funderat färdigt! Max kan glömma mig som kund! Bojkotta Max om dom på ett sådant här sätt försöker hota sin personal att rösta på Högeralliansen så att dom inte riskerar sparken. Att Högerns kampanjorganisation Timbro gör tummen upp är inte alls förvånande. Det kan berättas att när Riksdagen beslutade om den sänkta Restaurangmomsen så skickade Max ut ett presentkort som tack till alla riksdagsledamöter. Läs här och här. Och här kan ni läsa om de nära kopplingarna mellan Moderaterna och snabbmaten.

Dagens skratt: Det måste vara det jag gav upp när jag läste att det Moderata oppositionsrådet här hemma i Åstorp inte får nyckel så att han kommer in till kommunledningens lokaler. Och det kan ju låta grymt från den styrande koalitionen mellan S + C, men det finns en förklaring. Pontus Pålsson, som Moderaterna påläggskalv heter (och som är son till Skånes landshövding Margareta Pålsson - f.d. Moderat riksdagsledamot), utreds just nu, på krav från Arbetsmiljöverket, om han är ett arbetsmiljöproblem för personalen på kommunkontoret. Läs gärna här och sök på nätet efter Pontus Pålsson härjningar.

Vidrigheter: Det trycks mycket vidrigheter. Ett exempel på detta är boken To train a child av den amerikanska pastorn Michael Pearl och hans hustru Debi. En bok som uppmanar till brott genom att rekommendera barnaga och annan vidrighet. Flera svenska bokförsäljare säljer boken, bland annat Adlibris och Cdon men dom uppmanas av svenska Unicef att sluta sälja boken. Det gläder mig att den svenska konkurrenten Bokus inte verkar ha boken i sitt sortiment även om det finns andra böcker med samma titel. Bra Bokus!

tisdag 21 januari 2014

SJ rationaliserar för ökad vinst

Mer om järnvägssituationen: SJ ska säga upp personal. Ett antal 100-tal personer ska sägas upp. Kundtjänsten ska skäras ner och alla resebutikerna ska läggas ner utom i Stockholm, Göteborg och Malmö. Till alla som tror att SJ är ett statligt företag med uppgift att ge medborgarna järnvägsservice så vill jag berätta att ni har fel. SJ är ett av staten ägt företag som har som uppgift att gå med så stor vinst som möjligt som kan levereras in till statskassan. Och det gör SJ. SJ är ett kommersiellt framgångsrikt företag som varje år levererar in 100-tals miljoner till statens budget. Och för att kunna fortsätta med detta krävs att företaget koncentrerar sig på kommersiellt lönsamma kunder. Dvs så'na som åker mellan Stockholm och Göteborg och som sköter sina ärenden på nätet. Gamla tant Agda i Kalmar som vill åka och hälsa på dottern i Ludvika och vill uppsöka ett "biljettkontor" för att få hjälp med att köpa en biljett är inte lönsam. Och för att kunna tjäna så mycket pengar som möjligt är det bäst för SJ att Tant Agda låter bli att resa så kan man tjäna fler slantar på direktör Larsson som ska till Göteborg från Stockholm. Och detta tycket ansvarig minister, Moderata Finansmarknadsministern Peter Norman, är helt korrekt och tycker att SJ kunde gjort den prioriteringen mycket tidigare. Sven Tycker inte detta. SJ ska vara ett serviceföretag med uppgift att göra det så enkelt, praktiskt och förmånligt som möjligt för så många som möjligt att ta tåget.

Om datorsäkerhet: Jag läser i Svenska Dagbladet att tidningen PC för Alla kommit fram till att vi slarvar med våra lösenord på nätet. 6 av 10 byter lösenord mindre än en gång om året och sju av tio använder samma lösenord på flera ställen. Jag trodde det var många fler. Jag undrar vem som lyckas följa råden, dvs att inte använda samma lösenord på flera ställen, byta lösenord regelbundet och att ha ett lösenord som består av både stora och små bokstäver och även siffror och andra tecken. Att följa dessa regler är OMÖJLIGT. Min egen "lista" över lösenord omfattar väl snart 200 olika platser. Kan någon berätta för mig hur man följer ovan nämnda regler och dessutom inte skriver upp dom? Det är OMÖJLIGT! Det handlar om att prioritera helt enkelt. Men att följa alla dessa "säkerhetsgurus" råd är OMÖJLIGT. Läs även här. Alla är inte medlemmar i Mensa.

måndag 20 januari 2014

Tåg och Fred

Dagens järnvägstyckeri: I Dagens Aftonbladet skriver Mikael Nyberg under rubriken "Dags för återtåg" eller "Järnvägen faller sönder – så kan den räddas" om hur avreglering, privatisering och upphandling av skötsel och underhåll av järnvägsnätet kostar så mycket pengar i administration att det inte blir något över till just skötsel och underhåll. Som exempel är kostnaden för själva växeln ungefär halva kostnaden vid ett växelbyte ute i Europa. Men i Sverige går 80% till kringkostnader som upphandling osv och bara 20% är själva kostnaden för växeln. Medan 700 personer färre i dag jobbar med själva underhållet (var femte anställd är uppsagd) så har kostnaderna för administration av upphandling osv ökat kraftigt och byråkratin växer som en tumör. Det lönar sig mer för de företag som vunnit upphandlingen att försumma det löpande underhållet eftersom man kan fakturera tre gånger så mycket för akutåtgärder. Det är dags att inte förnya kontrakten allt eftersom dom går ut, och låta ett nytt Banverk ta över ansvaret. Och alltså samtidigt bryta ut järnvägsunderhållet från Trafikverket som är mer intresserade av det större området vägar. Avregleringen är ett monumentalt misstag. Gör om! Och byt ut vår Moderata Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Du är förbrukad!

Fred: Sverige har nu haft fred i 200 år. Något som väl nästan är unikt på vårt klot. Vi har bestämt oss för att vara alliansfria för att kunna vara neutrala vid konflikter. En linje som ha varit bra för oss. Men under alla år har det alltid funnits de som motarbetat denna framgångsrika linje. Men än så länge har de krafter som velat ha fred varit starkast. Och jag är också övertygad om att den svenska neutraliteten varit till fördel också för andra, inte bara för oss. I dag handlar debatten om att Sverige ska ansluta sig till NATO. Argumenten verkar vara att det Kalla kriget är slut och det bara finns en militärallians. Som om den svenska alliansfriheten var en uppfinning för att vi skulle stå utanför NATO / Warszawa-pakten. Men den svenska alliansfriheten är många gånger äldre. Andra argumenterar som om Sverige skulle spara pengar på en anslutning till NATO som om vi då inte skulle behöva lägga lika mycket pengar på militären. Verkligheten är tvärtom. En anslutning till NATO innebär att vi förbinder oss att ställa upp för Nato också. Vi skulle istället behöva öka våra militärutgifter. Vi satsar 1,2% av BNP i dag, NATO rekommenderar 2%. Glöm NATO och alla andra militära allianser. Bevara den svenska neutraliteten!

söndag 19 januari 2014

Släng ut SD

Säg Nej till Sverigedemokraterna
Kent Ekeroth igen: Och så har vår favvis inom Sverigedemokraterna slagit till igen. Kent (även känd som Järnrörs-Kent var med ett gäng vänner på innekrogen Nosh & Chow i centrala Stockholm i går på kvällen. Ett besök som slutade med att Kent Ekeroth och hans vänner slängdes ut från krogen under jubel och applåder från övriga gäster. Enligt krogens förklaring avvisades sällskapet från krogen sedan man uppträtt oförskämt mot en kvinnlig gäst (hon kallades bland annat "jävla hora"). Kent Ekeroth hävdar naturligtvis att han var helt oskyldig och att han istället utsattes för diskriminering för sina åsikters skull. Det är ju så synd om Sverigedemokrater som under jubel från andra gäster blir utslängda. Kanske skulle han börja fundera på VARFÖR gästerna jublade? Själv tror jag mer på Krogen än Kent som ju inte gjort sig känd som sanningsvittne. Se i Aftonbladet och Expressen.

Dagens siffror: 2006 när Högeralliansen kom till makten skiljde det 44.600 kronor i årsinkomst mellan kvinnor och män. När det femte Jobbskatteavdraget är infört har skillnaden ökat till 63.900 kronor. Som planerat? Högeralliansens mål är just detta, att öka klyftorna. Inte främst mellan män och kvinnor, det ska erkännas. Men målet med politiken är att gynna de som redan har sitt på det torra och straffa de som står på de lägre trappstegen. Den förstnämnda gruppen ska genom olika morötter fås att handla på önskat sätt. Den senare gruppen ska genom olika piskor fås att handla på önskat sätt. Dvs ökade klyftor!

Dagens visdomsord: - "Har man varit skolminister i två mandatperioder och slutar med att tillsätta en kriskommission så har man misslyckats!" Tror ni Jan Björklund inser detta?

lördag 18 januari 2014

Tåg, knark och moderater

Dagens järnvägsfunderingar: Från Miljöpartiet kommer ett förslag på hur den svenska järnvägen ska fungera bättre. Ge SJ ensamrätt på trafiken istället för att olika bolag ska konkurrera om den plats på spåren som finns. Men det tycker inte vår Moderata Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd är någon bra idé. Det är olagligt säger hon. Men, kära Catharina, det är politikernas uppgift att stifta lagarna. Så om något med nuvarande lagar är olagligt är det politikernas uppgift att stifta lagar som gör det lagligt om det finns en majoritet för detta. I Dagens Nyheter undrar Ewa Stenberg om det finns någon väg tillbaka. Och berättar att EU är på väg att "kräva" en avreglering av järnvägen inom övriga EU med Sverige som förebild. Men EU har ju å andra sidan aldrig utmärkt sig för genomtänkta förslag! Och sedan kan man välja att blunda också i debatten. Det är inte bara vår ansvariga moderata minister som gör detta - blundar alltså. Ett lätt skratt gav jag upp när jag läste gårdagens ledare i Kristianstadsbladet med rubriken Marknaden älskar tågen som inleds med: - "Investeringarna har inte hängt med sedan tågresandet åter blev modernt. Avregleringen är inte boven." Och sedan argumenterar man förtvivlat för att lägga skulden på allt utom avreglering och privatisering. Fast när man ska ta fram exemplen så glömmer man att ens nämna de stora problem som skapats just genom avregleringen och privatiseringen av underhållet. Det är alltså samma lägstbjudande företag som inspekterar, underhåller och sedan kontrollerar. Den idiot som inte inser att detta skapar problem ska inte skriva ledare i tidningar.

Nej till Cannabis
Så kan det gå: Sedan den amerikanska delstaten Colorado legaliserat försäljning av cannabis har priserna ökat och den svarta marknaden exploderat! Inte var det väl det som var tanken?

Dagens skratt: Det måste vara det jag inte kan undvika när jag ser dessa fyra exempel på Moderatpolitiker med dåligt samvete som inte längre vill prata med reportern. Min personliga favorit är nog Ulf Kristersson som trots denna skandal kunde fortsätta sin politiska karriär och är nu sedan 2010 Socialförsäkringsminister. Men han lär ju ha fått en god inblick i utsattas situation via sitt boende. Det kan påpekas att just 2010 flyttade Ulf Kristersson till en ny lägenhet - som han kunde disponera tack vare sin personliga bekantskap med bostadsbolagets VD så han slapp stå i bostadskön. Som Socialförsäkringsminister har Ulf Kristersson arbetat hårt för att straffa sjuka människor, som enligt han egentligen bara är lata. Och ett par citat från två böcker som Ulf Kristersson skrivit för några år sedan kanske förklarar vilka bevekelsegrunder han har för sin politik.
1. I boken "Non working generation" skriver han bland annat: - "Det är nästan som Apartheidpolitiken i Sydafrika" om den svenska modellen av välfärdspolitik.
2. I boken "Generationskriget" kallar han den äldre generation: - "Homo bidragus", ord som ju säger en hel del om varför den svenska välfärdspolitiken under Moderaterna ser ut som den gör.

Dagens Sverigedemokrat: Jag utnämner Mats Dagerlind till denna utmärkelse för följande twittercitat: - "Utan kolonialismen hade Afrika fortfarande varit en kontinent av primitiva infödingsstammar. Dom har oss att tacka för allt." Dra ner ridån!

fredag 17 januari 2014

Mer om tåg

Järnvägens kris: Att krisen i det svenska järnvägssystemet börjar närma sig en riktigt kritisk punkt kan man utläsa i det faktum att även Högeralliansens egna supportrar börjar förlora tålamodet. Stödet för Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (moderat) börjar sjunka rejält. Det är bara att läsa rubrikerna på Svenska Dagbladets ledare de senaste dagarna. En urspårad situation i går och SJ gör sin del. Gör regeringen sin? i dag. Nu kan ju naturligtvis inte Svenska Dagbladet acceptera att avreglering och privatisering är det största bekymret tillsammans med otillräckliga slantar. Men de här båda citaten från igår kan väl vara ett steg i rätt riktnig i varje fall. Riksrevisionen: - "Regeringen inte har den överblick och det underlag som behövs för att kunna styra och minimera tågförseningarna." Och Riksrevisionens revisionsdirektör säger: - "Trafikverket har haft flera år på sig att åtgärda bristerna. Det är naturligtvis väldigt mycket som måste göras, men vi kan inte se att det hänt så mycket överhuvudtaget. De har inte ens följt upp de åtgärder de vidtagit." Det ligger väldigt mycket i vad den gamla SJ-chefen Ulf Adelsohn säger: - "SJ:s största risk är den egna ägaren"." SJ:s ägare är alltså alla vi svenskar som valt representanter som inte vill inse problemen.

Dagens skratt: Det är det skratt jag ger upphov till när jag läser ett debattinlägg om SVT och dess finansiering som jag läser hos Dagens Media. I korthet går tankarna ut på att licensmodellen ska avskaffas och att SVT1 istället skulle reklamfinansieras! När jag läser vem debattören representerar trillar det dock ner ett antal poletter. John Aleman, som skriver, representerar mediebyrån Carat där han är "broadcast-chef". Han talar alltså i eget intresse. Det kan finnas anledning att fundera över om systemet med en "TV-licens" har passerat bäst-före-datum. Jag som många andra är ytterst tacksamma för att SVT finns, en TV-kanal där man slipper gå och kissa en gång i kvarten för att slippa all den intelligensbefriade reklamsmörja som slängs över oss. Inte ens när jag uppnått min egen aktingsvärda ålder behöver jag kissa så ofta. Det är också underbart med en TV-kanal som inte har som affärsmodell att fylla tiden mellan de betalda reklaminslagen med billig amerikansk såpasmörja. Jag har alltid hävdat att "TV-licensen" är en garanti mot att Staten och politikerna lägger sig i innehållet. Men kanske är det så att världen vuxit ifrån den modellen och att någon form av "skattefinansiering" nu är den bästa lösningen - trots allt. Men reklamfinansiering? Glöm det!

Har dom missat något? Allt fler, även utanför vänstern, börjar inse att privatisering och avreglering inte är en patentlösning på alla problem. Snarare handlar det om att det allt som oftst skapar fler bekymmer än det löser. Men de nya rönen har inte nått fram överallt. En utredning (uppstyrd från Högerregeringen) förslår nu att alla kommuner ska tvingas att privatisera delar av hemtjänsten. Kan det vara så att Carema och dom andra inte tjänar tillräckligt med slantar utan behöver mer och har pratat med vännerna inom politiken?

torsdag 16 januari 2014

Slantar, vargar och tåg

Sven Tycker funderar på ekonomi: Jag ser att Socialdemokraterna inte riktigt litar på Anders Borg. Jag läser i Dagens Nyheter att man kallat Anders Borg till Finansutskottet för att förklara varför man från Finansdepartementet försöker hemlighålla de senaste prognoserna över det svenska budgetunderskottet och hur mycket statsskulden ska växa. I höstbudgeten gjordes en bedömning att underskottet skulle bli 1,5% av Bruttonationalprodukten. Men i en senare prognos från Ekonomistyrningsverket har underskottet vuxit rejält till 2,3% av BNP. Men Finansdepartementet har vägrat offentliggöra sina egna prognoser. - "Kan ha något att dölja" misstänker Socialdemokraternas Magdalena Andersson. DN har sökt Finansminister Anders Borg, men hans pressekreterare hänvisar till Anna Kinberg Batra, men hon håller sig undan. Anna Kinberg Batra är hon som är ökänd för sitt klavertramp: Stockholmare är smartare än lantisar.

Vargen
Vargjakten stoppas: Högeralliansregeringens eftergift till jägarlobbyn, som innebar en begränsning av antalet rovdjur (allt från varg och lo till havsörn), och som bland annat skulle inneburit en rejäl jakt på varg stoppas nu. Efter överklaganden från olika miljöorganisationer har nu Förvaltningsrätten beslutat att stoppa vargjakten. Jägarlobbyn, som Jägarförbundet, som sett fram emot en ny spännande jakt samtidigt som man på legal väg kunde eliminera en konkurrent om jaktviltet rasar. Enligt rykten gick Centerledaren Annie Lööf in på sin kammaren och grät en skvätt när hon insåg att hennes löfte till jägarlobbyn inte heller detta år kunde infrias.

Järnvägens framtid: SJ offentliggjorde i dag att man ska göra en rejäl satsning på sina SJ2000-tåg (det som förr hette X2000). Tågen ska helt byggas om och rustas upp för 3,5 miljarder, ett uppdrag som till stor del gått till ASEA (som väl en gång byggde tågen). Enligt SJ blir detta bättre än att köpa nytt eftersom tågen är byggda för ett svenskt klimat. Och det ligger kanske något i detta eftersom senare köp från Tyskland och andra ofta fått problem så fort det fallit 0,2 mm snö. Se Dagens Nyheter, SVT och SR bland annat. Fast uppriktigt sagt så verkar inte alla nöjde. Gamle Moderatledaren Ulf Adelsohn, som fick sparken som SJ-chef av Högerregeringen när han dristade sig till att kritisera samma Högerregerings järnvägspolitik, är inte nöjd. Han tycker att SJ borde köpa nytt istället.

För övrigt läser jag att Trafikverket har börjat dra öronen åt sig. Och man presenterar nu fem punkter för att få bättre kontroll över läget på spåren. Spännande är följande citat från Generaldirektör Gunnar Malm: - "Vi ska utvärdera om Trafikverket kan ta tillbaka besiktningsverksamheten som i dag utförs av entreprenörer." Inte illa, kanske ingen dum idé att besiktningen av spåren görs av myndigheten och inte det företag som lämnade billigaste anbudet. Kan vi hoppas att det är fler som inser det vansinniga i den extrema avreglering (och privatisering) av den svenska järnvägen som genomförts. Sverige har i dag Europas mest avreglerade järnväg - och kanske den sämst underhållna? Någon som inte kan se sambandet?

onsdag 15 januari 2014

Privatiseringsraseriet

Bättre upphandling: EU är på väg att låta kommunerna väga in annat än priset när man gör upphandlingar. Svenska kommuner, landsting, stat osv gör upphandlingar värda närmare 600 miljarder kronor. Något man är "tvingade" till att göra så fort man ska köpa något. Det officiella motivet till detta uppges vara att man ska spara pengar. Det underförstådda syftet är att privatisera så mycket som möjligt. I praktiken innebär det ofta en fördyring för den skattefinansierade verksamhet som tvingas till dessa upphandlingar. Och ofta också sämre service / produkter eftersom man sedan tvingas välja det billigaste anbudet trots att man vet med sig att det finns "bättre" anbud. Har man sedan riktig otur så överklagas upphandlingen (vilket sker mycket ofta) vilket skapar ytterligare kostnader, förseningar och besvär. Men det är mycket vi måste genomlida för att uppfylla privatiseringsivrarnas drömmar.Nu är dock EU på väg att godkänna (jo, det är därifrån det hela styrs - inte från Riksdagen) att man lägger in en värdering av sådant som miljöhänsyn, att arbetsplatsen omfattas av kollektivavtal och annat. Fast det verkar inte riktigt passa Arbetsgivarorganisationen Almega. Man kan ju tycka att Almega skulle ytterligare betona vikten av seriösa leverantörer av hög kvalitet istället för "lägsta pris till vilket pris som helst". Annars ser jag att "skandalföretaget" Attendo nu är så lönsamt att man vill gå till börsen och erbjuda fler att tjäna en hacka på våra skattepengar.

Det svenska försvaret: Ännu fler politiker på högerflanken går nu ut och kritiserar den svenska Försvarspolitiken. Nu är det dags för Folkpartisten Allan Widman som säger: - "Helheten fortsätter tyvärr att nedgå!" Det blir allt mer uppenbart att det är Finansminister Anders Borg som styr (och för honom gäller inget annat än sänkta skatter) och då får hans partikamrat Försvarsminister Karin Enström att likt en nickedocka upprepa vad Anders Borg sagt till henne att säga. Dvs att det går bra!

Om medvetna prioriteringar: Men vi får glädjas åt att vi fått sänkta skatter. Tyvärr verkar det pga detta i år bli ett underskott i budgeten på 87 miljarder kronor (det är 9 nollor i det beloppet - men det är i varje fall färre nollor än det finns i den regering som skapat underskottet). Min 92-åriga mamma som nu är på gång att få sina besked om kommande pensionsutbetalningar för 2014 från Pensionsmyndigheten, KPA och SPV kan nu glädjas åt att hennes utbetalda pension troligtvis inte sjunker med mer än en hundralapp. Hur mycket har Anders Borgs inkomst sjunkit med vid årsskiftet? Eller Fredrik Reinfeldts inkomst? Att dom inte skäms!

Om Järnvägsfiaskot: Jag läser en artikel i Svenska Dagbladet där trafikbolaget Scandfibre nu meddelar att dom inte kommer att fortsätta satsningen på järnvägstrafik. Det blir fler lastbilar istället för de papperstransporter som man är störst på i Sverige. - "Det är livsviktigt att det fungerar som det ska. Fabrikerna producerar sju dagar i veckan, dag och natt. Om det blir störningar i vår trafik kan det få stora störningar i fabrikerna" motiverar man en ökad satsning på lastbilar istället. Och fortsätter: - "För något år sedan trodde vi att vi skulle öka järnvägstrafiken. Men eftersom det sker många urspårningar och järnvägen är förhållandevis dyr kommer vi inte öka järnvägstrafiken nämnvärt, vi kanske snarare minskar den något".

Dagens citat: - "De har en bra dialog med industrin, men de ska inte slå sig för bröstet och säga att de ökar satsningarna på järnväg. Jag har räknat själv den satsning de pratar om innebär ingen ökning av anslagen, snarare något mindre. Det är för mycket snack och för lite verkstad, helt enkelt." Där fick Catharina Elmsäter-Svärd så att hon borde fundera över sin framtid!

tisdag 14 januari 2014

Kriga på

Krigardebatten: Lobbyorganisationen Folk och Försvar har sin årliga tillställning och det har naturligtvis, i sedvanlig ordning, fått fart på debatten om den svenska militären, dess förmåga, dess kostnader och dess uppgift. Precis det som är meningen med hela tillställningen. I sedvanlig ordning poppar folkpartiets Jan Björklund upp och tycker att Sverige skulle gå med i NATO och avskaffa den neutralitet och alliansfrihet som tjänat Sverige väl under många år. Många verkar tro att den svenska Alliansfriheten handlar om att vi skulle vara alliansfria mellan NATO och Warszawapakten. Men den svenska Alliansfriheten var införd långt innan NATO och andra uppfunnits. Det verkar också finnas en tro att en anslutning till NATO skulle spara pengar. Men verkligheten är tvärtom. Ett medlemskap skulle tvinga oss att öka våra utgifter. NATO rekommenderar att medlemsstaterna satsar 2% av budgeten medan vi i dag "bara" slösar bort 1%. Och ett medlemskap handlar inte bara om att vi skulle skyddas av NATO. Det handlar om att vi ska skydda andra NATO-stater och upplåta vårt territorium för NATO-aktioner. Snarare är det så att det krävs en debatt om vilken inriktning den svenska militären ska ha. Ska hela Sverige försvaras eller bara Stockholm? Ska vi satsa på internationella aktioner eller koncentrera oss på att försvara det svenska territoriet? Ska vi fortsätta på den inslagna vägen med en yrkesarmé eller är kanske Värnpliktsarmén att föredra? Behöver vi någon militär armé? Frågorna är många, men ÖB Sverker Göranson varnar för att göra några förändringar. Har vi kanske fått ett effektivare försvar som Försvarsministern, Moderaten Karin Enström, hävdar? Vad finns? 1988 hade Sverige 71 fartyg och ubåtar - i dag 16. 1988 fanns det 347 armébataljoner - i dag 20. 1988 fanns det 23,5 flygdivisioner - i dag 4. 1988 kunde den svenska militären mönstra upp 850.000 soldater - i dag 53.700. Och då ska det påpekas att detta är bara en målsättning.

Fred
Sanningsord? Och apropå militärdebatten så ser jag att Fredrik Reinfeldts gamla Moderata Försvarsminister Mikael Odenberg nu sågar sin gamle chef och förutspår att Socialdemokraterna ska vinna valet. - "Det är i stor utsträckning finansdepartementet som har fått sköta försvarspolitiken och det har inte varit bra" säger han och fortsätter angående Fredrik Reinfeldt och partikamraten Försvarsminister Karin Enströms påstående att försvarets kapacitet har stärkts med: - "Det är en lätt skönmålning. Den är naturlig från en statsminister åtta månader före ett val, men fråga Riksrevisionen vad de säger om det svenska försvaret. Vi får ut väldigt lite för de 40 miljarder kronor som vi lägger in." Observera att det alltså inte bara handlar om för lite pengar (för på den frågan är Mikael Odenberg och jag inte helt ense) utan också om att de pengar som satsas inte används på ett effektivt sätt.

Missnöjda högerväljare: Enligt en undersökning som Aftonbladet låtit göra anser nästan 50% av svenskarna att Sveriges utveckling går åt fel håll. Mindre än 30% tycker att Sveriges utveckling går åt rätt håll. Och det kan ju inte vara någon kul läsning för våra högerledare att se att inte ens alla deras egna supportrar tycker att det går åt rätt håll. Men vad får man inte stå ut med om man anser att skattesänkningar står över allt annat. Om pengarna sedan inte räcker till det man lovat - so what? Har man en Statsminister som i sin ungdom skrev att Välfärdssamhället inte kan fungera så får vi stå ut med vad vi fått.

För övrigt anser jag att vi ska förstatliga den svenska järnvägen!

måndag 13 januari 2014

Välkomna ETC

Sanna ord: 2008 fick Paul Krugman det som kallas "Nobelpriset i Ekonomi". Fast egentligen är priset en relativ nymodighet som heter "Riksbankens ekonomipris till minnet av Alfred Nobel". Så jag gissar att man från den svenska ekonomiska expertisen och Riksbanken tycker att Paul Krugman vet någorlunda vad han pratar om. Men nu har han sagt vad han tycker om den svenska Riksbanken: - "På senare tid har Riksbanken fört en politik som kan vara den sämsta i västvärlden". Jag undrar om Stefan Ingves har satt upp dom visdomsorden på väggen...? Kanske skulle vår Moderata Finansminister Anders Borg sätta upp andra visdomsord från Paul Kruger: - "På kort sikt hjälper det inte att dra ner på välstånd för att sänka skatterna. Då tar du pengar från folk med stor benägenhet att konsumera och ger dom till folk som inte konsumerar". Kanske något för Anders Borg att fundera över?

Calle Stropps visdomsord: I går kommenterade jag Calle Stropps hyllning till krigsförbrytaren Ariel Sharon efter hans död. På radion hör jag honom försöka förklara sig med att det hör till att man hyllar människor efter deras död. Fast han hade lite svårt att förklara varför han inte twittrade samma hyllning till Venezuelas Hugo Chavez efter hans död. Det kan finnas en hel del att kritisera Hugo Chavez för men det finns positiva sidor också i hans verk för venezuelanerna. Men Hugo Chavez var ju vänster och Ariel Sharon höger, så det är väl där vi hittar förklaringen. Jag upprepar min fråga, är Utrikesminister Carl Bilds twitterflöde Sveriges officiella politik eller Calle Stropps privata fritidssysselsättning?

Väljarundersökningarnas paradis: I dag presenterar både Aftonbladet sin undersökning som görs av United Minds och Metro vars undersökning görs av Yougov sin undersökning Och dom visar med önskvärd tydlighet hur tillförlitliga dessa undersökningar är. Socialdemokraterna får 32,5 - 31,9 (+0,1 eller -1,2), Miljöpartiet får 8,9 - 7,9 (+0,9 eller -1,3), Vänsterpartiet får 8,4 - 7,6 (+0,4 hos båda), Moderaterna får 24,0 - 25,7 (-0,1 eller +1,9), Folkpartiet får 6,1 - 5,7 (-1,5 eller -0,6). Centerpartiet får 4,5 - 5,2 (+0,5 eller +2,2), Kristdemokraterna får 3,3 - 4,3 (-1,3 eller +0,6) och Sverigedemokraterna får 10,8 eller 10,0 (+0,8 eller -2,8). Som ni förstår mycket spretigt. Enligt United Minds är skillnaden mellan de tre ökande Rödgröna (49,8%) och minskande Högeralliansen (37,9%) den högsta sedan man började mäta 2009 medan Yougov har en minskad skillnad 47,5% mot 40,9%. Enligt Yougov får de tre Rödgröna egen majoritet i Riksdagen medan Yougov hävdar att Högerblocket inklusive Sverigedemokraterna är störst. Spännande...

Tågeländet: Jag läser att i Schweiz är tågresenärerna förbannade. Bara 90% av tågen är i tid eller högst 3 minuter försenade. Kanske har Trafikverket och Infrastrukturdepartementet lite att lära därifrån. Samtidigt läser jag att vår Moderata Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd börjat tågpendla till jobbet i Stockholm. Tåget var 16 minuter sent, så hon hade ju tur!

Grattis Dagens ETC: I dag inleder Dagens ETC sin karriär som daglig tidning. Välkomna och lycka till! Ta en prenumeration!

söndag 12 januari 2014

Calles senaste klavertramp

Mer om avregleringsfiaskot: Flera media, t.ex. Metro och Sydsvenskan, berättar att antalet fel på järnvägen mångdubblats på senare år. Mellan 2009 till 2012 ökade antalet inrapporterade fel med 181 procent. Och detta beror på bristande underhåll. Brister som beror på en felaktig organisation pga avreglering, uppdelning och privatisering samt bristande anslag beroende på snåla politiker som inte vill inse allvaret. Jag har sagt redan tidigare att skulden till detta har ALLA. Men, dagens högerstyre ska INTE skylla ifrån sig på otillräckliga anslag från Socialdemokratiska regeringar. Hade dom under dessa år själva begärt högre anslag hade dom kunnat komma med kritik. Men icke så, tvärtom.

Annars ser jag att den minister som är huvudansvarig, vår Moderata Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (som Sven Tycker borde ta sitt ansvar och söka ett annat jobb), antagit en utmaning från Dagens Nyheter och hon ska nu pendla till jobbet med tåg från Södertälje till Stockholm under en månad. Och det är ju modigt! Det är tur att hon inte behöver åka med tåg på Kinnekullebanan. Där överväger nu Västtrafik att begära ersättning från Trafikverket pga merkostnader som man fått sedan Trafikverket stängt en del av banan helt och sänkt hastigheten på andra delar. Allt pga så dålig standard på banan pga bristande underhåll att man inte kan garantera säkerheten. Visst är det ett härligt samhälle vi lever i?

Carl Bildt
Veckans klavertramp: Vår twittrande minister som twittrar fortare än han tänker, dvs Calle Str... f'låt Bildt, hyllade i sitt twitterflöde Israels förra Försvarsminister och Premiärminister Ariel Sharon som ju i dagarna dog efter att ha legat i koma i åtta år. Nu hör det ju till god ton att man inte i officiella sammanhang kommer med allt för mycket hård kritik mot döda, men man behöver ju inte hylla krigsförbrytare utan några förbehåll för det. - "Ariel Sharon was a great leader of Israel. A brilliant military commander, but also a wise statesman seeing the necessity of peace" lät det från Calle. Hur är det nu, är Calle Stropps twitterflöde Sveriges officiella ståndpunkt eller handlar det bara om en Utrikesminister som roar sig privat på sin fritid? Ariel Sharons skuld för de kristna massakrerna på palestinier i Sabra och Shatila, de judiska bosättningarna på ockuperad mark och byggandet av den apartheidmur som stänger in palestinierna i en modern form av "bantustans" är oomtvistad. Ariel Sharon var en extrem högerpolitiker som skulle dömts för krigsförbrytelser om han haft ett annat ursprung. Läs t.ex. Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

Inför republik: Sedan ser jag att Partysessan Madde deklarerat att dottern inte ska födas i Sverige utan i USA. Vi har ju i och för sig Fritt Vårdval, men gäller det även i utlandet? Hur som helst har ju Madde och Christopher O’Neill rätt att göra som dom vill. Jag utgår dock ifrån att kostnaderna inte betalas av oss skattebetalare utan att det innebär att Madde därmed har avsagt sig allt med koppling till den svenska monarkin. Inga pengar, inga rättigheter till tron och liknande. Chris tjänar väl tillräckligt för att försörja familjen utan att svenska skattebetalare ska hjälpa till. Annars får väl Madde börja jobba!

Sjöstedts sanning: Slutligen ser jag att Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt avslutat partiets kongress med att säga sanningen om Sverigedemokraterna: - "Rasismen är Sverigedemokraternas bärande ide!" Så sant, så sant.

lördag 11 januari 2014

Tuff tuff tåg

Vem ska avgå? Från många håll ställs krav på att Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm ska avgå. Senaste uppgiften är att en lokförare på ett X2000-tåg som passerade olycksplatsen en timme före godståget som spårade ur direkt varnade Trafikverket för att något var fel på sträckan. - "Small till som fan" uttryckte han det som. En varning som uppenbarligen lämnades utan åtgärd. Att kraven på Gunnar Malms avgång sprider sig är begripligt. Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Dagens Nyheter för att ta några exempel. Och jag tror faktiskt att vår Moderata Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd inom kort offrar Gunnar Malm för att slippa att själv ta konsekvenserna av fiaskot.

Statens Järnvägar
Gunnar om Gunnar och en Gunnar till: I Dagens Helsingborgs Dagblad skriver Gunnar Bergdahl om en annan Gunnar än Gunnar Malm nämligen Gunnar Alexandersson som också är inblandad i härvan med fiaskot med den avreglerade svenska Järnvägstrafiken. 2008 blev Gunnar Alexandersson engagerad av något som heter "Tågoperatörerna", en organisation för de 40-tal privata företag som vill tjäna slantar på den avreglerade järnvägstrafiken. Något som många för länge sedan insett var ett fiasko. Förra året avgick han därifrån. Ett par månader senare kände sig Högerregeringen tvingade att utreda "konsekvenserna av järnvägssektorns avreglering". Och en sådan utredning kunde ju gett en del svar. Bland annat om de problem som fick den f.d. Moderatledaren Ulf Adelsohn att i ren protest avgå som styrelseordförande för SJ. Men för att får rätt svar på utredningen om konsekvenserna av avregleringen tillsatte man just Gunnar Alexandersson för utreda det hela. Dvs en person som arbetat för att sprida avregleringen sattes att utreda dess konsekvenser! Men på så sätt var man ju säker på att inte få något olämpligt resultat av utredningen. Och mycket riktigt visade utredningen att det inte fanns några problem och att det inte går att vända tillbaka. Det bästa som kan göras är att byta ut vår Moderata Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd!

Och så en väljarundersökning förstås: I går presenterade Expressen sin senaste undersökning som görs av Demoskop. Och den var nog ingen glad läsning för Stridshingsten Fredrik Reinfeldt. Undersökningens stora vinnare är Miljöpartiet som ökat till 11,1% (+2,8) följt av Socialdemokraterna som ökat till 34,7% (+1,6) samt Centerpartiet på 4,5% (+1,0). De stora förlorarna är Vänsterpartiet som får 6,5% (-1,8) och Folkpartiet på 5,8% (-1,2) och Moderaterna på 22,3% (-1,1), Sverigedemokraterna på 9,8% (-0,7) och Kristdemokraterna på 3,6% (-0,6). Totalt ökar de Rödgröna till 52,3% (+2,6) medan Högerblocket får 45,9% (-2,7). Högeralliansen utan SD får 36,1% (-2,0) vilket ger den största skillnaden mellan de tre Rödgröna partierna och de fyra partier som utgör det som kallas Högeralliansen som uppmätts i Demoskops undersökningar. Eftersom Kd skulle åkt ut skulle Högeralliansens riksdagsunderlag räknas på 32,5% vilket gör att Socialdemokraterna ensamma i en Riksdag skulle varit större än hela Högeralliansen. Vi kan också konstatera att en koalition S + Mp skulle vara större än hela Högerblocket inklusive SD. Jag tror att Stridshingsten får sätta igång sin slutspurt snart och inte bara låta sina ministrar trampa i klaveret. Exemplifierat av Jan Björklunds skolfiasko och Catharina Elmsäter-Svärds järnvägsfiasko nu senast.

fredag 10 januari 2014

Dyr kärnkraft: Kärnkraften skapar många problem. Ett av dom är det radioaktiva avfall som hela tiden skapas och där en lösning måste skapas där detta avfall kan förvaras för lång tid framåt. Och med lång tid handlar det inte om tills vi alla är pensionärer utan som en gåva till kommande generationer. Här i Sverige är tanken att avfallet ska grävas ner långt ner i urberget. Och då med förhoppningen av behållarna håller och ingen börjar gräva där när varningsskyltarna för länge sedan har försvunnit. Och det kommer att kosta, hundratals miljarder. Och nu står det klart att notan dessutom stiger ytterligare. Men det är ju kommande generationer som får lida så det gör inte så mycket. Tyvärr!

Lundsberg: Rättegången har nu inletts mot de snorungar (och en anställd) vid Lundsbergs Internatskola som misstänks för misshandel när dom i samband med en s.k. "Nollning" brände en annan yngre elev på ryggen med ett strykjärn. Men dom har ju inte gjort sig skyldiga till något brottsligt! Det var ju bara en helt vanlig "Nollning", och hur ett strykjärn fungerade verkar dom inte vara medvetna. Det är ju mamma som gör sån't. Det ger en spännande inblick i de fina familjernas liv!

Unga spolingar som inte växt till sig: Dagens skratt måste vara det jag fick när jag läste ett debattinlägg från representanter för unghögern i Sverige, Finland, Norge och Estland som argumenterar för att det är dags för Sverige och Finland att gå med i NATO. För den svenska säkerhetens skull så får vi hoppas att dom här spolingarna aldrig kommer till makten.

Skattesmitarna: Utländska SBS som bland annat äger Kanal 5 och Mix Megapol har blivit skyldiga oss andra skattebetalare en kvarts miljard kronor sedan Skattemyndigheten tycker att moderbolaget varit lite väl avancerade med interna räntebetalningar för att slippa betala skatter i Sverige på det man tjänat här. Men egentligen är det ju elakt av skattebyråkraterna att förvänta sig att kapitalägare som tjänar pengar ska betala skatter om dom kan undvika. Det är klart att det måste vara fritt fram att utnyttja interna ockerräntor och billiga brevlådor om man kan tjäna ännu mer pengar på det sättet. Taskigt av skattebyråkraterna!

torsdag 9 januari 2014

Sven Tycker fick rätt

Järnvägsskandalen: En gång i tiden hade vi gamla trygga Statens Järnvägar, SJ. Dom ägde spåren som tågen gick på, och dom skötte också spåren. Dom ägde stationerna och skötte stationerna. Dom körde fjärrtåg, dom körde lokaltåg och dom körde godståg. Och dom ägde tågen. Men se'n har det dykt upp nya politiska fantasier. Idag ägs spåren av Trafikverket. Men dom sköter inte spåren, det gör den som lämnade lägst anbud på jobbet. Husen ägs av Jernhusen och används till allt möjligt, utom till tågtrafiken, för det är mer lönsamt. De regionala tågen körs av olika regionala länsbolag, som dock inte kör tågen själva, utan låter den som lämnar lägst anbud köra tågen. Fjärrtågen körs av SJ och Arriva och... Godstågen körs av Green Cargo och DB (det är det tyska järnvägsbolaget) och en del andra. När det är snö i en växel i Falun så att tåget inte kan köra finns det naturligtvis ingen personal i Falun som kan gå ut med en borste utan någon får köra dit från sin central 10 mil bort. Under tiden får tåget stå och vänta. När underhåll behöver göras verkar uppdraget fastna i byråkratin på Trafikverket. Är det NÅGON som tycker det blivit bättre, säkrare och enklare för kunderna? Jag ser dessutom att det dykt upp nya problem i Stockholm med försenade tåg som resultat. Och här visar personalen som har lite yrkesstolthet kvar SR:s journalister hur det ser ut med eftersatt underhåll. Antalet banarbetare minskar men vi får trösta oss med att antalet byråkrater på Trafikverket ökar, som ska administrera alla upphandlingar. SJ gamle vän!

Moderat trampar i klaveret: Jag älskar när politiska motståndare trampar i klaveret. En del politiker kan bli så fixerade av en viss teori att dom ser inget annat. Dom ser inte skogen för bara träd. En sådan verkar den Moderata riksdagsmannnen Lars Beckman vara. Han är t.ex. övertygad om att Public Service, SVT och SR, inte är något annat än Socialdemokratiska propagandainstitutioner med ett enda syfte, att avsätta den enastående Högeralliansregeringen. Och grunden till detta verkar vara att gamla Sovjetunionen infiltrerat den svenska journalistutbildningen så till den milda grad att alla utbildade journalister är minst kommunister. Om det inte hade varit för att detta är en inflytelserik riksdagsman för Sveriges näst största parti och tillika Regeringsbärande parti så hade det hela varit komiskt. Fast jag ska erkänna något, jag är övertygad om att den svenska ekonomiutbildningen är infiltrerad av ett Marknadsliberalt nätverk med syfte att låta Storkapitalet totalt ta över världen.

Nya dumheter från okunniga Sverigedemokrater: Fast ibland när politiker trampar rejält i klaveret så vill man hellre gråta än skratta. Nu senast bland annat representerat av Sverigedemokraternas Linus Bylund som ställt upp för sina partivänner i Blekinge, Michael Hess och Ola Svensson, som är övertygade om att det står i Koranen att våldtäkt är en bra bestraffningsmetod mot kvinnor och flickor som inte lyder. Nu verkar det främst handla om att Linus, Michael och Ola (och alla dom andra) läser Koranen som Fan läser Bibeln. I gamla skrifter står mycket dumt. Den som läser Bibeln bokstavligt blir mörkrädd över alla vansinnigheter som står där. Det handlar inte om någon förlåtande religion skulle man kunna säga. En annan Sverigedemokrat som verkar vara i avsaknad av mänsklighet är den Nämndeman från SD som bland annat skrev: - "Det enda sättet vi kan ta tillbaka Sverige på är nog med våld. En revolution helt enkelt, där vi tar avstånd ifrån och vill ha bort det mångkulturella samhället. Med vapenmakt. Då kan vi kanske kasta ut alla grottmänniskorna." Och han fick trots detta behålla sitt uppdrag som Nämndeman! Hade jag varit "Grottmänniska" och hamnat inför rätta med detta svin som Nämndeman hade jag inte litat på en rättvis rättegång.

Jag hade rätt - som vanligt: Knugens klavertramp med att vägra acceptera inbjudan från vårt Broderfolk Norge att fira deras 200-årsjubileum av den Norska Grundlagen den 17 maj i år vållade berättigad kritik. Och i går förutspådde jag att Knugahuset skulle tvingas ändra sig efter den intensiva kritiken. Och jag fick rätt. Paret har nu kommit fram till att det är deras jobb att vinka och le vid rätt tillfällen. Och när vårt Broderfolk har ett så viktigt jubileum så vore det arbetsvägran att INTE stå och vinka och le. Alltså har man nu deklarerat att man åker. Vad var det jag sade?

onsdag 8 januari 2014

Hacka mer på Knugahuset

För Sverige - i skamvrån: Vår Knug Carl Gustav Bernadotte och hans hustru Silvia Sommerlath vill inte åka till vårt Broderfolk i Norge för att den 17 maj fira landets 200-årsjubileum av den norska grundlagen. De svenska och danska Kungahusen har fått en speciell inbjudan, men i motsats till det danska Kungahuset vill Knugen och Silvia inte åka. Av ren princip hävdar man! Ett beslut som fått berättigad kritik från i stort sett alla håll. Och jag tror faktiskt att Knugahuset kommer att tvingas krypa till korset och kommer på något lämpligt att skylla på att det blev missförstånd. Jag har försökt att hitta något stöd för den rojalistiska ståndpunkten, men har misslyckats. Jag har sökt på rojalistiska sajter men där är tomt. De flesta verkar vara ytterst inaktiva och har inte uppdaterats på flera år. Som sagt, Knugens förolämpning mot Norge kommer att få tas tillbaka. De andra planer som fanns för den 17 maj kommer att få skrinläggas och Carl Gustaf och Silvia kommer att stå där dom ska stå och sköta sitt jobb med att le och vinka framför kamerorna på Karl Johan den 17 maj.

Göran Hägglund
Panikåtgärd från Högerregeringen del 1, skolan: Våra styrande politiker har börjat inse att den svenska skolan är på fel väg under Skoltalibanen Jan Björklund. Alltså måste något göras. I dag har därför de fyra partiledarna meddelat att man ska tillsätta en utredning i syfte att göra den svenska obligatoriska Grundskolan 10-årig! Detta ska ske genom att den s.k. "0:an" i Förskolan ska göras obligatorisk och istället förvandlas till "1:an" på Lågstadiet. Och Voilà, vi har en 10-årig grundskola "som alla andra länder har", som Fredrik Reinfeldt uttryckte det. Nu gör det inte så stor skillnad eftersom i stort sett alla 6-åriga barn redan går i 0:an. Och de flesta av de som inte går i 0:an går faktiskt redan i 1:an istället. Kd:s Göran Hägglund hade lite svårt att förklara hur han gått med på detta eftersom Kd:s stämma helt nyligen beslutade att INTE göra Grundskolan 10-årig! Kanske hade det varit bättre att se till att barngrupperna inte fortsätter att växa. Men istället har ju precis direktiven om högst 15 barn slopats. Men Göran Hägglund har en del han har svårt att förklara. Allt tidigare betyg är en annan skolfråga där Högeralliansen går åt motsatt håll än Kristdemokraterna. Det är inte lätt att vara minst och egentligen bara vara röstboskap. Fast det får han kanske inte heller vara i fortsättningen. Jag hörde att det bildats ett nytt Kristet parti som placerar sig rejält till höger om Kd. Nej till abort och homosexualitet verkar vara huvudingredienserna. Risken (chansen...) är att dom lyckas stjäla tillräckligt många röster för att kasta ut Kristdemokraterna ur Riksdagen.

Panikåtgärd från Högerregeringen del 2, tåg: Ett annat område där man från Högeralliansen insett att man ligger risigt till är järnvägstrafiken. Alltså kom det i dag besked om att man ska tillsätta en utredning om att bygga nya Stambanor från Stockholm till Göteborg och Malmö. Ja det lär inte bli inom min livstid! Någon gång efter 2025... Det är bara några veckor sedan samma politiker sade Nej till önskemål från Danmark och Norge att göra något åt järnvägen mellan København och Oslo, dvs Västkustbanan Malmö - Göteborg och vidare till Norge.

Lita aldrig på någon: Ett mejl från Umeås socialdemokratiska kommunalråd Lennart Holmlund till en reporter på Västerbottensnytt där han kallade honom "ungjävel" fick våldsam publicitet. Politiker som trampar i klaveret är populära ämnen att skriva om. Det räcker att läsa Sven Tycker för att regelbundet hitta bevis för detta. Men den här gången visade det sig att media, bloggar, twittrare och andra hade lite för brådis. Det visade sig nämligen att mejlet inte hade skickats från kommunalrådet utan var en förfalskning. Något som nog var lite snopet för en del. Förhoppningsvis är det samma förklaring till det mejl jag fick i julhelgen från en elev vid Danderyds Gymnasium. Jag tänker inte sprida snuskigheterna och dumheterna, men min första tanke var att undervisningen på gymnasiet i fina Danderyd har en del ytterligare att önska. Fast jag har lite tvivel om äktheten, för inte ens i Danderyd är dom väl så korkade att dom skickar dumheterna i eget namn?

tisdag 7 januari 2014

Förstatliga Järnvägen

Avreglering av järnvägen
Kräv Catharina Elmsäter-Svärds avgång: Folkpartiet och många andra kräver ett förstatligande av skolan. Och det är möjligt att en centralisering av skolan skulle vara bättre. Men något som det verkligen finns anledning att förstatliga är Järnvägen! I dag har det återigen hänt, en svår urspårning av ett tåg vid Stockholm. En urspårning som får mycket svåra konsekvenser för järnvägstrafiken under lång tid. En urspårning som inträffat på ett ställe där det gjorts upprepade anmärkningar med krav på reparationer. Reparationer och underhåll som inte blivit utförda! En representant för Facket SEKO kallade det hela för "Kalle Anka Järnväg" och pratade om hur man på Trafikverket sov en "Törnrosasömn". Medan antalet personer som arbetar med underhåll och reparationer har minskat så har antalet byråkrater på Trafikverket ökat. Anslagen till underhåll av det svenska järnvägsnätet har under många år varit på tok för lågt. Sverige ligger i en internationell jämförelse lågt. I årets nya budget SÄNKS anslaget. Trafikverkets byråkrater är uppenbarligen fullt upptagna med att köpa upp arbeten istället för att se till att utföra arbetet. Det att dags att inse att privatiseringen av järnvägsunderhållet är ett fiasko. Att ha en myndighet (Trafikverket) som ska ansvara för både järnvägar och vägar är ett fiasko. Gör om! Det är dags för vår Moderata Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd att avgå - NU! Läs mer hos SR, Aftonbladet, Dagens Nyheter och SVT.

Inför republik: Om det svenska Knugahuset gjort bort sig rejält genom att vägra åka till Norge för att delta i 200-årsfirandet av den Norska grundlagen så är det trots allt inget emot vad som just nu drabbar det Spanska kungahuset. Den spanska prinsessan Christina, dotter till Kung Juan Carlos, står nu anklagad för medhjälp till skattebrott och penningtvätt. Hon dras allt mer in i sin make Inaki Urdangarins mörka affärer.

Dagens moderata klavertramp: Det måste vara den Moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson som apropå en utredning som visat att hälften av alla fångar i våra fängelser lider av psykisk ohälsa tycker att detta är riktigt bra och målet med det hela. Maria Abrahamsson verkar tycka att syftet med att sätta brottslingar i fängelse är att dessa ska bli så psykiskt sjuka som möjligt. Vilket verkligen vore ett idealt förhållande när fångarna en dag ska släppas ut? En stor del av de som döms för brott mår dåligt. Ofta är det den psykiska dåliga hälsan som är just orsak till brottsligheten. Målet måste väl då vara att dom tills dom släpps ut ska ha blivit "friska" så att dom inte fortsätter med brottslighet. Men sån't begriper uppenbarligen inte Moderata riksdagsledamöter i jakten på väljarna. Snälla Maria tänk ett par gånger till innan du Twittrar! Det är inte första gången hon trampar i klaveret i jakten på kortsiktiga och klatschiga uttalanden.

måndag 6 januari 2014

Friställ Knugen och Silvia

Knugen
Sköt ert jobb! Vårt broderfolk på andra siden Kölen, Norge, firar i år 200-årsjubileumet av sin grundlag. Det ska man göra den 17 maj i sedvanlig ordning. Och för att fira detta stora jubileum har man bjudit in sina båda närmaste vänner, dvs Danmarks och Sveriges kungahus för att delta i firandet. Från Danmark har det kommit det självklara från Drottning Margrethe och prins Henrik att dom kommer. Från Stockholm har Knugen och Silvia meddelat att dom stannar hemma! Som jag ser det en grov förolämpning mot vårt broderfolk, att vägra sköta sitt jobb. Det svenska Knugahuset har som enda arbetsuppgift att klippa snören, äta middagar, representera och att stå och vinka. Och då ska dom banna mig sköta det jobbet också. Dom har en heltidsanställning och ska sköta detta 260 dagar per år. Annars kan dom avgå! Att förolämpa våra norska grannar är oförskämt!

Dom skulle behöva en utbildning i nationalekonomi: Arbetsgivar- och branschorganisationen Vårdföretagarna anser att den illasinnade debatten om att begränsa vinsterna inom den privata vården gjort att det skapats 9.000 färre jobb förra året inom branschen. Eftersom debattörer, politiker och allmänheten offentligt tagit sig friheten att framföra elaka synpunkter om det olämpliga i att våra skattepengar går till riskkapitalisters bankkonton så har kapitalägarna inte vågat investera så mycket i branschen som dom gjort tidigare. 2012 skapades det 17.000 nya jobb hävdar man, men 2013 blev det bara mindre än hälften, 8.000 nya jobb. Och det är möjligt att detta är en korrekt beräkning. Fast Vårdföretagarna försöker sprida illusionen att detta innebär att så många fler är arbetslösa. Men i så fall så skapar de privata vårdföretagen helt ny vård för våra skattepengar. Vård som annars inte utförts och det för ännu fler skattepengar. Snarare är det väl så att om det inte skapats nya privata vårdföretag så görs den aktuella vården inom offentlig vård istället. Så då hade dessa 9.000 fått jobb där istället. Eller också har dom inte blivit uppsagda i den offentliga vården för att tvingas över till den privata marknaden. Snarare innebär det väl att det skapats ännu fler jobb eftersom erfarenheten visar att privat vård har mindre personal än offentlig vård. Någonstans måste man ju spara för att få pengar över till vinsten.

Stackars Annie: Dagens intervju i Aftonbladet föräras Centerpartiets Annie Lööf. Och hon tror att hon får mer kritik bara för att hon är kvinna och ung. Vilket är rent struntprat. Hon får möjligen mer kritik för att hon trots högre lön än alla andra partiledare oftare trampar i klaveret genom att driva partiet i en riktning som inte stämmer överens med partiets traditionella linje. Ett exempel på klavertramp är när hon försöker försvara den totalt misslyckade reformen med sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar. En reform som av forskarna och experterna avfärdats som att ha skapat mycket få nya jobb men till en mycket hög kostnad. Men Annie Lööf väljer att inte lita på forskarna och experterna utan litar hellre på de företagare som hävdar att dom anställt fler ungdomar eftersom dom får dom billigt. Och tar som ett exempel: - "Slagsta Glass har anställt fler ungdomar pga halverad restaurangmoms o arbetsgivaravgift. Ytterligare ett bevis!" skriver hon. En kontroll av de officiella siffrorna visar att Slagsta Glass hade 6 anställda innan reformen och bara 3 ett år senare.

Dagens skratt: Dagens skratt måste vara det jag fick när jag "tvingades" framlida tramserierna i TV4:s Nyhetsmorgon i förmiddags. Det är en prestation att fylla TV-rutan med så mycket dravel och trams varje dag. Producenter osv ska ha eloge för denna kunskap. Det stora skrattet kom när en "träningsguru" berättade om det senaste, att springa med en fallskärm efter sig för att det ska bli jobbigare att springa pga luftmotståndet och därmed ge effektivare träning. Om jag hade mött en löpare med en stor fallskärm efter sig hade jag först tittat mig omkring för att kontrollera så att det inte var något "Dolda kameran" program. Sedan hade jag varit övertygad om att det var en man eller kvinna i behov av akut psykiatrisk vård. Finns det verkligen så lättlurade människor? Eller är det jag som är lättlurad som trodde på det medan det i själva verket var ett enda stort skämt?

söndag 5 januari 2014

Skoltalibanen går in i väggen

Jan Björklund... Den gode skoltalibanen möter på motstånd för sina drömmar om hur han ska rädda sitt rykte. Den gamle majorns nya patentlösning för att lösa krisen i skolan är ju att "Förstatliga skolan". Och då ska vi inte tro att den gode Jan Björklund plötsligt blivit socialist och vill socialisera, dvs förstatliga, hela skolverksamheten. Ack nej, så väl är det inte. Skolorna ska fortsätta att drivas av riskkapitalbolag i skatteparadis och andra kapitalister. Nä, vad Jan Björklund menar med att "förstatliga skolan" är att man ska centralisera besluten om skolan. Istället för en decentraliserad organisation ska det hela centraliseras. Och det tror han alltså ska lösa alla problem, naiv som han som vanligt är. Men än så länge har han inte lyckats övertyga sina kumpaner så min gissning är att det inte blir något av det hela. Fast Jan Björklund är optimist.... Dagens Nyheter, Dagens Nyheter och Aftonbladet.

Ministern med huvudet i sanden: Riksbankschefen Stefan Ingves tankar på en utredning av hur vi ska råda bot på de svenska hushållens stigande skulder och få ordning på bostadsbyggandet blev ju inte särskilt väl emottaget av vår Kristdemokratiske Bostadsminister Stefan Attefall som plockat fram skygglapparna och stoppat huvudet i sanden. Om detta skrev jag redan i fredags. Nu ser jag att Riksbankschefens tankar blir bättre mottagna på ledande Högerallianstidningars ledarsidor. Sitter Stefan Attefall löst? För visst är det ett stort problem att skuldsättningen hela tiden ökar. Och det verkliga problemet är att allt för många väljer att inte amortera sina skulder. Med dagens låga räntor (kombinerat med skattesubventionen via ränteavdragen) kostar skulderna inte så mycket. Och bomarknaden ser ju åt så att man kallt räknar med att kunna sälja bostaden med vinst. Alltså gör det inget om skulden är kvar. Det blir ändå pengar över. Problemet uppkommer den dag då bopriserna slutar att hela tiden stiga och man blir tvingad att sälja med förlust. DÅ blir det kris. Något som den ena Stefan inser och den andra vägrar se. Expressen och Dagens Nyheter.

Nassarna fortsätter: De okunniga nasseslynglar som målat hakkors på moskéer och kyrkor fortsätter med sina dumheter. Det är uppenbart att skolan har totalt misslyckats med sin uppgift att lära ut historien. DN.