torsdag 31 oktober 2013

Britter och EU

Britterna och EU: Jag ser i en brittisk tidning att De Konservativas David Cameron har lovat britterna att om han vinner nästa val ska britterna få rösta 2017 om deras fortsatta medlemskap i EU. Frågan som ska ställas skall vara - "Do you think that the United Kingdom should be a member of the European Union?" Men, läser jag, det ifrågasätts om det vore en lämplig fråga. När man testar frågan på britterna så visar det sig att en ganska stor andel av britterna inte är medvetna om att britterna redan är medlemmar. Alltså borde frågan ställas på ett annat sätt. - "Should the UK remain a member of the EU or leave the EU?" Man kan undra hur frågan skulle ställts i Sverige - om man vågar ställa den? Är det många svenskar också som inte är medvetna om medlemskapet.

Borta bra men hemma bäst

Borta bra men hemma bäst: Er bloggare är på kort visit i London. Och kan mycket snabbt konstatera att jag är glad över att bo nära naturen hemma i lilla Åstorp där det är lugn och folk inte stressar ständigt. Jag kan också konstatera att flyga är det mest tråkiga sättet att förflytta sig som finns. Det handlar om väntan, köer, kontroller, väntar, köer, kontroller osv. Jag kan med glädje konstatera att många Londonbor cyklar. Men dom verkar ha eld i röven allihop. Det verkar så stressat att man undrar om dom inte har något vettigare att göra än att stressa. Och trots detta är luften usel så man snyter smuts så fort man snyter sig. Nä, tacka vet jag kära gamla Åstorp där man kan ta det lugnt och luften är härlig.

tisdag 29 oktober 2013

Om döden

Döden i jobbet: På fyra år har 185 personer offrat sitt liv i jobbet. Bara den senaste veckan har 4 personer fått offra sitt liv på jobbets altare. Under den här tiden har anslagen till Arbetsmiljöverket skurits ner av Högeralliansregeringen med en femtedel sedan dom fick makten. Men vi har ju i varje fall fått våra skatter sänkta. Fast jag undrar om de som offrat sina liv i arbetsplatsolyckor känner någon tillfredsställelse över detta. Aftonbladet.

Grattis MFF: Visserligen hade jag hellre sett att det var HIF som tog fotbollsguldet. Men MFF kan också godkännas. Bara det hamnar i Skåne och inte i Stockholm så är jag nöjd. Fast egentligen struntar jag i det!

För övrigt har jag kollat upp stormens verkningar under morgonen. Och det såg faktiskt inte så illa ut som jag befarat. Det kunde varit värre.

måndag 28 oktober 2013

Naturens krafter

Naturen är starkast: Simone har tagit över! Det blåser rejält och jag är glad att jag inte är ute. Man inser hur stark naturen är och hur lite vi små, svaga och obetydliga människor kan göra. Förhoppningsvis har vi passerat kulmen och det börjar lätta igen. Men en del av min gran har hamnat hos grannen...

Dagens skratt: Svenska Dagbladets Roland Poirier Martinsson har kommit underfund med att media och andra är stygga mot Livets Ord. Han har satt som rubrik på sitt alster "Medial förföljelse av Livets ord". Tänk, jag tycker inte alls synd om Livets Ord! Religiösa sekter (oberoende av om dom är kristna, muslimska eller något annat) förtjänar inget annat än en kritisk granskning. Religiös hjärntvätt är ALLTID skadligt.

Mållgan är farlig: Vår tids Låtsas-kompis Mållgan (mobiltelefonen) är en stor fara i vårt samhälle. I Svenska Dagbladet läser jag att förskollärare på Öppna Förskolor slår larm. Föräldrarna sitter helt upptagna med sina "smarta" mobiler istället för att ägna sig åt sina barn. Facebook-uppdateringen, Wordfeud, Instagram osv är allt mycket viktigare än att bry sig om sina barn. Låtsas-kompisen Mållgan är på väg att förstöra vårt sociala liv. Ibland känns det som om en majoritet av svenska folket inte kan sätta sig ner utan att ett tvångsbeteende att plocka fram mobilen gör sig gällande. Den lilla Mållgan MÅSTE ligga i handen för att tryggheten ska göra sig gällande. Vakna upp! Läs även här och här.

söndag 27 oktober 2013

Om spionage, skatter och kärnkraft

NSA:s spionskandal: Skandalen med amerikanska NSA:s spionage på allt och alla växer. Tyska Der Spiegel berättar nu att Angela Merkel har avlyssnats sedan långt innan hon blev Förbundskansler. NSA kan ha avlyssnat henne i upp till 11 år. Det står allt mer klart att den amerikanska avlyssningen av vänner och fiender utan åtskiljning inte har handlat om först och främst amerikansk säkerhet. Det handlar helt enkelt om att kunna gynna USA i förhandlingar. Att ha kontroll över vänner! Att skandalen inte är större i USA är en överraskning. Eller kanske inte? Det ska tystas ner!

Dagens skratt: Det måste vara det jag får när jag läser Maria Rankkas oroliga rader i Svenska Dagbladet i dag. Maria, som är VD för Stockholms Handelskammare, oroas över att Moderaterna inte vill sänka skatterna tillräckligt mycket. - "Sänkta skatter stärker Sverige" skriver hon. Själv skulle jag vilja säga: - "Sänkta skatter skadar den svenska tryggheten". Men det skiter Maria Rankka i eftersom hon har sitt på det torra.

Kärnkraftsfiaskot: Och så ser jag att alla tre kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn står still som vanligt. Som brukligt är står alla tre reaktorerna stilla. I fredags fick 1:an stoppas igen för översyn och samtidigt startades 3:an upp för femtioelfte gången. Och fick stängas igen efter några timmar! Och 2:an står ju helt stilla.

lördag 26 oktober 2013

Jag har rätt

Sänkta skatten går mest till sparande: Anders Borgs officiella motiv för att återigen köpa röster med sänkt skatt (det femtioelfte jobbskatteavdraget och höjda brytpunkten) är att sänkningen ska få fart på konsumtionen. I Anders Borgs teori så ska de extra hundralapparna i våra plånböcker göra att vi konsumerar mera och därvidlag ökar sysselsättningen och på så sätt betalar sig skattesänkningen genom sänkt arbetslöshet. Tror alltså Anders Borg och Fredrik Reinfeldt och dom andra. Eller i varje fall försöker dom få oss att tro detta. Men som jag sagt redan tidigare så är detta bara en skenmanöver. Om syftet är att öka konsumtionen med en skattesänkning så ska man sänka skatten för de med lägst inkomster. T.ex. sjuka, arbetslösa, pensionärer osv som i dag straffbeskattas. Dom skulle nämligen använda alla pengar dom får till konsumtionen. Nu är det istället så att huvudmotivet till att man lånar upp pengar för att sänka skatten för vissa är att man vill öka klyftan mellan de som redan har sitt på det torra och de som "inte är produktiva". Dvs som har drabbats av sjukdom, av arbetslöshet eller hög ålder. Nu läser jag i Dagens Nyheter att en undersökning som Nordea gjort säger precis vad jag redan sagt tidigare. Dvs de som redan tidigare har sitt på det torra kommer att spara en stor del av de pengar dom får i sänkt skatt. Det blir alltså ingen ökad konsumtion som skapar jobb. 48% kommer att öka sitt sparande och bara 22% kommer att öka konsumtionen. Syftet bakom Jobbskatteavdraget (dvs straffbeskattningen av sjuka, arbetslösa och gamla) och den höjda brytpunkten är alltså att öka klyftorna i samhället och att köpa röster inför valet!

fredag 25 oktober 2013

Vår gemensamma zigenarfobi

Vår inbyggda zigenarfobi: Affären med den lilla flickan "Maria" som hittades i ett romsk läger i Grekland har verkligen pekat på den rasism mot zigenare som finns hos oss alla - innerst inne. Media runt om i Europa köpte genast spekulationerna om att den lilla flickan ju naturligtvis måste vara stulen. Det vet vi ju alla att detta är sådant som zigenare sysslar med. Nu visar det sig att familjens förklaring i stort sett var helt korrekt. Flickans mamma var en bulgarisk rom med många barn som lämnat henne i deras vård. Och tänk, det stämmer! Men vi köpte ju alla spekulationerna i media utan att ifrågasätta och fundera. Dom är ju zigenare... Läs Anders Lindbergs ledarkrönika i Aftonbladet och fundera. Läs den sedan en gång till och fundera över dina egna tankar!

Svensk polis
Oansvariga poliser: I de flesta yrkesgrupper finns det rötägg. I vissa är det allvarligt, i andra grupper är det inte så allvarligt. Och inom vissa yrkesgrupper är det mycket allvarligt med rötägg. En sådan yrkesgrupp där det är mycket allvarligt är inom Polisen. När man därför läser om hur det uttryckts på en intern Facebook-grupp för poliser blir jag mörkrädd. De flesta inläggen på gruppen är helt klart berättigade. Det handlar om intern debatt inom Polisen om arbetsmiljöproblem osv. Men det finns tydligen Poliser utan de hjärnceller som jag trodde var en förutsättning för att bli Polis. Och frågan är om inte det mest skrämmande är att ingen redan tidigare reagerat internt.

Här finns slantarna: Jag läser att prognosen för utdelningen från de fyra svenska storbankerna för 2013 är 41 miljarder. Det är nästan dubbelt upp jämfört med vad Anders Borg kallade "budgetutrymme". Dvs vad han ansåg vara nödvändigt i mutor till svenska folket för att Högeralliansen ska kunna vinna nästa val. Hade hälften av bankernas utdelade pengar gått till Folket istället hade Anders Borg sluppit låna upp pengar för att betala för "Budgetutrymmet". 2011 delade bankerna ut 25 miljarder, förra året delade man ut 36 miljarder och i år är alltså prognosen 41 miljarder. DÄR finns det slantar!

Jan Björklund drömmer: Jag läser att Jan Björklund tror att inom 10 år har Sverige avskaffat kronan och infört Euron! Hahaha! Det har i varje fall inte skett om svenska folket fått bestämma. Däremot säger jag inget om en framtid på kanske 20-30 år. Men å andra sidan tror jag att sannolikheten för att Euron kraschat tills dess är ännu större.

Calle Stropp: Och så hörde jag på TV:n vår Moderata Utrikesminister Carl Bildt uttala sig om USA:s avlyssning av sina vänner. Han tyckte inte att det var något att bli upprörd över! Har han blivit senil?

torsdag 24 oktober 2013

Klavertramperiet

Snowdens avslöjanden: Avslöjandena av hur USA och Storbritannien (med intensiv hjälp av svenska FRA) har avlyssnat miljoner och åter miljoner människor fortsätter att växa. Och det handlar om avlyssning av allt från kriminella terrorister till vänskapliga politiker och statschefer. Hela tiden kommer nya avslöjanden om hur amerikaner och britter har avlyssnat sina egna vänner. Nu senast vägrar USA att förneka avslöjandet av avlyssningen av Angela Merkel i Tyskland. - "Vi avlyssnar inte och ska inte avlyssna" säger man. Det är viktigt att notera att man alltså mycket tydligt inte säger att man inte HAR avlyssnat. USA och Barack Obama har verkligen trampat i klaveret. Se även här och här och en massa andra ställen.

Andra tramp i klaveret: För att markera för vår högerregering att dom faktiskt är en minoritetsregering beroende av Sverigedemokraterna planerade de tre Rödgröna partierna att rösta ner en del av Högeralliansens valbudget. Det finns nämligen inte en majoritet i Riksdagen för att sänka brytpunkten (dvs att sänka skatten extra mycket för de som tjänar rejält med slantar). I motsats till resten av den Moderata budgeten så ställer inte Sverigedemokraterna upp på denna delen. Men när det i dag hölls en förberedande omröstning i frågan passar bland annat Rödgröna ledare som Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på att missa omröstningen. Prata om att trampa i klaveret - i stereo och med extra brytpunkt. Undrar om dom vågar visa sig offentligt den närmaste tiden?

onsdag 23 oktober 2013

Om en bloggares skadeglädje

Ska man skämmas över skadeglädje? Jag känner splittrade känslor. Dels känner jag en stark skadeglädje över att en person som jag inte har så stort förtroende för har trampat rejält i klaveret. Men samtidigt skäms jag faktiskt för den känsla jag har. Det är inte acceptabelt att känna skadeglädje över att någon troligtvis uppfört sig illa mot någon annan. I en så'n här fråga finns det bara förlorare. Vad som hänt är att den Moderata ordföranden i Socialförsäkringsutskottet, Gunnar Axén, polisanmälts av en ung MUF-medlem för sexuellt ofredande. Samma dag meddelade Gunnar Axén att han inte har för avsikt att ställa upp för omval till Riksdagen. Alla mina år på Försäkringskassan har naturligtvis fått mig att skriva om Gunnar Axén tidigare. Och det är helt klart så att vi står på helt olika sidor i vårt samhälle. Nu verkar han ha trampat rejält i klaveret. Men det är faktiskt inte första gången. För några år sedan anmälde hans dåvarande fru honom för misshandel. Men det fick inga konsekvenser för hans politiska karriär. Inte heller det faktum att han tillhörde de många Moderater som av princip vägrade betala TV-licens. Det var bara ett par kvinnliga regeringsledamöter som fick gå. Gunnar Axén och t.ex. Tobias Billström slapp undan. Men uppenbarligen har mannen gått ett steg för långt denna gången och insett sitt slutliga övertramp.
Läs i Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, Expressen och Expressen om senaste polisanmälan.
Eller läs om vad som skrevs om hans eskapader redan 2008.
Och läs gärna att jag själv redan 2009 den 8 december tyckte att Gunnar Axén skulle ta sina konsekvenser.

Om monarkin: Så har då äntligen Lill-Tjabo yttrat sig om skandalen med hans något uppbromsade karriär som designer. Tyvärr verkar inte Carl-Philip ha insett allvaret. Många har tappat förtroendet för hans karriär som designer. Jag är övertygad om att Carl Philip hade mått mycket bättre om han fått växa upp i en helt vanlig svensk familj. Fått försörja sig kanske som lastbilschaufför och sedan få utlopp för sitt intresse för att köra rally på fritiden och kanske sitta och måla osv på den fritid som blev över. Men inga stora förväntningar att syssla med något glamouröst, inga fotografer och journalister som bevakar varenda steg han tar. Ditt liv hade säkert blivit mycket lyckligare utan alla förväntningarna. Och jag ska erkänna att jag kände lite skadeglädje när jag läste om avslöjandena av bluffen.

Bloggandets skam: Slutligen läser jag om bloggerskan Carolina Gynning som ska betala lite extra skatt för sitt bloggande. Skatteverket har upptäckt att hennes blogg inte stämmer med hennes deklaration. Och enligt fr Gynning så beror detta på att: "bloggen är ett skönlitterärt verk. Bloggen är inte verklighet utan alla dagar är påhittade för att spegla ett perfekt liv." Och det kanske man ska ha i åtanke när man läser alla dessa "falska" bloggar vars huvudsakliga syfte är att lura på läsarna textreklam. Håll er undan! Och själv blev jag naturligtvis skadeglad när jag läste att fr Gynning får betala lite extra skatt.

tisdag 22 oktober 2013

Snott från tidningen

Bäst i världen - på att sälja mordvapen: I HD i dag recenserar Sören Sommelius boken Fred Säkerhet Försvar av Lars Ingelstam och Anders Mellbourn. Ett par citat här säger egentligen mycket mer än vad jag själv skulle kunna producera. - "Sveriges insatser inom FN marginaliserades. Biståndets karaktär förändrades. Och folkhemmets sociala skyddsnät och solidaritet med utsatta föll i spillror. Klassklyftorna mellan de som har och de som inte har växte dramatiskt" är ett sådant citat. - "Det kalla krigets slut medförde omvälvande förändringar i världen och i Sverige. Sverige blev 1995 medlem av EU. Den alliansfria politik som hållit Sverige utanför krig övergavs och ersattes av ett informellt agerande på Natos uppdrag, i synnerhet i Afghanistan. Värnpliktsarmén upplöstes och ersattes av en än så länge dåligt bemannad yrkesarmé" är ett annat sådant citat. Ännu ett är detta: - "Sverige var under många år hängivet FN:s ideal. I dag är det i stället EU och Nato som gäller och Sverige sänder inte längre fredsbevarande trupper i FN-regi till konfliktområden, trots att behoven är större än någonsin". Och slutsatsen har blivit: - "I stället har Sverige blivit ett militant och militariserat land, vars vapenexport formligen exploderat. Under allt mer ohederliga former, som Saudiaffären 2012, har Sverige nu högst vapenexport per capita i världen, följt av Israel och USA". Det finns all anledning att fundera, läsa och fundera igen - och att handla! Själv känner jag en lätt skam.

På barrikaderna: Ett annat kort citat hittar jag också i Helsingborgs Dagblad. Ett gammalt citat som är ännu mer aktuellt i dag. - "Förr stod folk på barrikaderna för frihetens skull. Nu står de på barrikaderna för fritidens skull." Yttrat av den tyske skådespelaren Werner Finch som levde 1902-1978. Redan på den tiden kunde man alltså tänka i dom banorna. Och det har ju verkligen inte blivit bättre sedan dess.

Meningsfull bevakningsnivå? Slutligen läste jag Aftonbladet i dag. Och av Sportbilagan drog jag slutsatsen att Sverige tydligen ska spela en fotbollsmatch mot Portugal - om 3½ vecka ungefär. Och detta motiverade en bevakning på 9 sidor! Själv funderar jag lite lätt om detta är en tillräckligt motiverad betydelse för detta. Samtidigt letade jag förtvivlat i ett antal tidningar under dagen efter bevakningen av bidragsskandalen på Utrikesdepartementet. Men i sedvanlig ordning kan vår ledande silikonpolitiker Calle Str... f'låt Bildt helt komma undan kritisk bevakning. Den mannen är en naturbegåvning.

måndag 21 oktober 2013

Behandla alla lika

Om olika behandling: Aftonbladet är i dag upprörda över att personalen på en A-kassa bjuds på en resa till Kroatien. Det är personalen på Småföretagarnas A-kassa som bjuds på en kombinerad arbets- och nöjesresa till Dubrovnik. Och Aftonbladets reporter är mycket upprörd över detta. - "Men det är ju medlemmarnas pengar ni tar här?" frågar reportern. Och man kan alltid fundera över var gränsen går för god personalvård och överdrivna personalmutor. Men om det hade varit Aftonbladets personal som hade bjudits av sin arbetsgivare på en kombinerad arbets- och nöjesresa till Kroatien. Hade det då också blivit en upprörd artikel med frågan: - "Men det är ju tidningsköparnas pengar ni tar här"? Jag tvivlar! Visst ska alla former av företag, privata kommersiella företag, statliga företag, kommunala företag eller medlemsägda företag ha en god personalvård. För Aftonbladet menar väl inte att den som är anställd i ett medlemsföretag eller ett offentligt ägt företag ska ha sämre löner och sämre anställningsförhållanden än den som jobbar på ett privat företag? Eller? Sedan kan man alltid fundera lite över var gränsen går, och det är möjligt att man kanske passerat gränsen. - "45 anställda bränner 500.000" lyder rubriken. Det vill säga lite drygt 10.000 per anställd. Om man hade förlagt utbildning / konferens under tre dagar i Sverige istället, hur mycket billigare hade det blivit? Hade det blivit billigare?

söndag 20 oktober 2013

Moderaterna har gjort sitt

Jaha! Moderaterna har haft stämma, och den tog slut i dag. Och tydligen är det så att partiets pengar börjar ta slut. Och mycket tyder på att fantasin håller på att ta slut också inom partiet. Och jag hade tänkt att kommentera Moderata förslag i dag. Men dom verkar själva vara uttråkade och själv har jag migrän och saknar också fantasi. Så det blir inte mer. God kväll!

lördag 19 oktober 2013

Lätt och blandat från Höger

Stridshingsten och de tre fölen
Ännu en Högeralliansbluff: Under den pågående Moderatstämman ställde röstboskapen inom Centern, Kristdemokraterna och Folkpartiet upp för att förgylla stämningen. Och Jan Björklund fick visa upp sin nya mobiltelefon och visa hur han kunde både ta foton och skicka MMS med den. Så han plåtade stridshingsten och de tre fölen och skickade till Stefan Löfven. Och frågade vilket hans regeringsalternativ var istället för de fyra Högerallianspartierna. Tyvärr visade det sig att Jan Björklund inte var någon bra fotograf. Man fick ta om bilden lite senare innan man skickade iväg frågan till Stefan Löfven. Själv kan jag inte annat än påpeka att jag är trött på blockpolitiken. Men om nu C, Fp och Kd vill utplåna sig genom att avskaffa sin egen politik redan innan valet så är det upp till dom. Men blockpolitiken är till skada. Låt alla partier ställa upp i valet som fristående partier och sedan får valresultatet avgöra hur en ny regering ska se ut. Högeralliansföreträdarna upprepade krav på att de Rödgröna ska berätta hur man ska bilda regering redan innan man vet valresultatet är faktiskt ganska löjligt. Dessutom blir den upprepade frågan allt mer orealistiskt allt eftersom opinionen går Högeralliansen emot. Enligt många undersökningar kommer Socialdemokraterna ensamma bli större än hela Högeralliansen i Riksdagen. Så det är kanske dags för Högeralliansen att berätta hur man tänkt bilda regering när man är i minoritet. Det räcker inte med att hävda att man siktar på majoritet, det kan ju Socialdemokraterna också hävda att dom gör. För övrigt tycker jag att Stefan Löfvens svar på MMS:et från Jan Björklund var lika löjligt.

Den norska skammen: Det var nog en hel del som tittade på Skavlan på SVT i går. Han gästades ju av bland annat Norges f.d. statsminister Jens Stoltenberg och komikern Özz Nûjen. Och Özz var mycket kritisk till utvecklingen i Norge och konstaterade att rasismen växte i Norge. Något som Jens Stoltenberg inte riktigt höll med om. Men uppenbart är att en del gardiner redan har dragits ner i Norge. En del av ordväxlingen mellan Özz Nûjen och Jens Stoltenberg klipptes bort i den version av programmet som sändes i Norge! Vad norrmännen INTE tålde att höra var bland annat: - "Till exempel vill man massdeportera romer från Norge. Och det är både Høyre och Fremskrittspartiet. Om det inte är rasism, vad är då rasism?" Skäms norrbaggar!

De smutsigas allians: Vi kan notera att våra svenska rasister i Sverigedemokraterna nu är på väg att bilda allians i Europa med rasisterna i franska högerextremisterna Front National och ännu fulare belgiska Vlaams Belang. Usch!

Hanne fortsätter att tro att alla ljuger: För övrigt fortsätter DN:s ledarskribent Hanne Kjöller att infria förväntningarna. Dvs att utgå ifrån att alla ljuger. Ja, inte företagsledare och rikt folk alltså. Men folk lite längre ner på samhällsstegen är alltid lata lögnare. Sjuka är egentligen bara simulanter. Arbetslösa är egentligen bara lata. Och nu läser jag att asylsökande egentligen bara är ute efter att leva sötebrödsdagar på svenska skattebetalares pengar. Det låter lite som Sverigedemokraterna! Just nu handlar det om att ifall vi låter införa det självklara, dvs att Barnkonventionen följs, så kommer Sverige att översköljas av asylsökande som kommer att utnyttja sina barn för att få asyl i Sverige. För enligt Hanne Kjöller är människan oärlig av naturen. Och då menar jag alltså människor lite längre ner på samhällsstegen. Dom där uppe är alltid ärliga och seriösa. Barnkonventionen handlar om att beslut som fattas av myndigheter ska alltid fattas enligt vad som är bäst för barnen. Om ett beslut är till nackdel för barnen så får man helt enkelt fatta ett annat beslut. Fast det tycker alltså inte Hanne Kjöller. I hennes värld är det helt OK att straffa barn för vad deras föräldrar gjort. Utom om dom är kungliga alltså...

fredag 18 oktober 2013

Om jubileum

Sex tusen tyckerier: I dag är det jubileum på Sven Tycker. Detta är det 6.000:e dagliga inlägget på Sven Tycker sedan den 4 april 1997 när det hela började. Med undantag för den allra första början innan bloggen funnit sin form har det varje dag lagts ut en samling mer eller mindre genomtänkta tankar. Och det är en förmån att få bo i en demokrati där man har möjlighet att så här fritt få framföra vad man tycker utan att riskera repressalier från polis eller arbetsgivare. Vi ska vara glada som bor i ett land där detta är möjligt. Det är många miljarder människor som inte har den möjligheten.

Arbetslinjen? Det är kris på CSN. Balanserna är rekordstora och just nu är det 4.000 studenter som suttit och väntat på sina pengar i mer än 4 veckor. Och det är nästan 6 gånger så många som vid samma tid förra året. Anledningen står troligtvis att finna i stora nedskärningar som bland annat inneburit att flera kontor lagts ner. Detta är väl vad som kallas Arbetslinjen som innebär att om man sänker skatterna så får de som jobbar mer pengar över att konsumera för. Studenter däremot är ju inte produktiva utan ska studera och inte slösa bort en massa pengar.

Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt
Moderat ordning: För några dagar sedan avslöjade Svenska Dagbladet Utrikesdepartementets totala oordningen inom biståndsverksamheten. Den del av biståndet som sköts av Utrikesdepartementet kännetecknas av Noll Koll. Tidigare har det avslöjats att man på Utrikesdepartementet bokfört ministerns och statssekreterarens lön som bistånd. Kan det vara dessa avslöjanden som ligger bakom f.d. Moderata Biståndsministern Gunilla Carlssons plötsliga avgång? Är det inte dags för högsta chefen Carl Bildt att också gå i pension.

Moderat skandal: Ekobrottsmyndigheten har nu inlett sin förundersökning mot vår Moderata Utvisningsminister Tobias Billström för att utreda vad han visste om den planerade statliga räddningsaktionen av Northland Resources när han köpte 30.000 realisationsaktier i det krisdrabbade företaget. Jag håller med de som tycker att Tobias "klavertrampet" Billström bör ta en time out. En minister som inte inser det olämpliga i att göra denna typen av aktieaffärer medan man sitter i regeringen är inte värdig att sitta kvar som minister.

Dagens pajas: Detta måste vara Bingo Rimér som i en tävling på Instagram söker tjejer med "vältrimmade rumpor" och killar med "välsvarvade bringor". Och som nu är upprörd över att "moralisterna" på Instagram stoppat tävlingen och blockerat hans konto. Själv vill jag hävda att Instagram stigit i anseende medan sponsorer som Gymvaruhuset, dryckesföretaget Celcius och gymkedjan Nordic Wellness alla kan dra dit pepparn växer.

Den norska skammen: Och Moderaternas vänner i Norge Høyre som ju bildat regering med Fremskrittspartiet har fått in en hel del verkliga töntar i regeringen.

torsdag 17 oktober 2013

Om Moderutter och bilar

Om skammen hos vårt Broderfolk: Så har då vårt Broderfolk fått den Höger-höger Regering som dom, i varje fall delvis, har röstat fram. Norska Høyres Erna Solberg lovar att "förenkla Norge". Och det ska hon alltså göra tillsammans med Norges motsvarighet till Sverigedemokraterna (eller Ny Demokrati som några föredrar att säga). 7 av ledamöterna i Höger-höger regeringen kommer från Fremskrittspartiet och resterande 11 från Høyre (Norges motsvarighet till Moderaterna). Fast jag ser att de båda stödpartierna på den borgerliga sidan, Venstre och Kristelig Folkeparti, inte är helt nöjda med utnämningarna. Dom vägrade ju att ställa upp i en regering med Fremskrittspartiet men har lovat stödja regeringen. Och Fredrik Reinfeldt har inga synpunkter på att det parti som en gång i tiden hette "Anders Langes parti för kraftig minskning av skatter, avgifter och offentliga ingrepp" får stort inflytande. Jan Björklund och andra företrädare för de svenska s.k. Mittenpartierna är dock inte lika entusiastiska!

Moderat arbete ger frihet
Om Moderaternas interna liv del 1: Moderaterna har partistämma. Och jag hörde att man ansåg att Moderaterna var garantin för att det svenska välfärdssamhället skulle fortsätta att utvecklas. Och det är ju "anspråkslöst" för att komma från Stridshingsten. Moderaterna och deras föregångare har ju verkligen inte varit garanterna för att det svenska välfärdssamhället skulle skapas. Istället har deras föregångare gjort allt dom kunnat för att förhindra en utveckling mot demokrati och välstånd. Men Fredrik fortsätter att hyllas på partistämman i varje fall.

Om Moderaternas interna liv del 2: Sedan läser jag om Moderatkvinnan som ville komma med på partiets lista och kom på en bra metod. Hon blev rånad av en utländsk tiggare. I sina inlägg på Internet beskrev hon hur Krasto attackerat henne och stulit 7.000 kronor från henne. Och genom att satsa på en karriär med krav på "hårda tag" tänkte hon tydligen göra en politisk karriär. Fast när Polisen kollade hennes uppgifter om bankuttag så stämde dom inte. Nu är stackars Krasto friad men själv är hon misstänkt för falsk angivelse, falskt larm och urkundsförfalskning. Och den fortsatta politiska karriären är nog också körd.

Om Moderaternas interna liv del 3: Jag skrattade hjärtligt när jag läste om den Moderata Riksdagskvinnan Maria Abrahamsson som är övertygad om att Moderaternas dåliga opinionssiffror beror på att medierna är SÅ stygga mot Moderaterna. Maria Abrahamsson säger: "Man svartmålar allt regeringen gör"! Usch så stygga dom är i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet och Expressen och Sydsvenskan och Skånskan och... Alla tydliga Borgerliga tidningar men tydligen ack så stygga mot Moderaterna. Oj, vad synd det är om Moderaterna!

Dagens skratt: Fast dagens största skratt fick jag när jag läste insändarsidan i Aftonbladet. Lennart Bengtsson som tydligen företräder något som kallas Bilfront har där presterat ett mästerverk. "Onödigt bilåkande finns inte" skriver den här biltalibanen. När människor blir allt för fanatiska i sin åsikt brukar det kunna bli en hel del skratt när mer sansade människor läser. Det var riktigt humoristisk att surfa runt på Bilfronts hemsida. Men om man påstår att det inte finns onödigt bilåkande, då är man ute och reser totalt (antagligen i en bil). Det är lika korkat som att säga att bilen inte behövs. Lennart avslutar med "Har bilen någon plats i framtidens Sverige"? Jag kan upplysa Lennart om att något som kanske påminner om dagens bilar har en framtid, men den har krympt och minskat. Detta för att vi som är människor (och alltså viktigare än bilen) ska överleva.

onsdag 16 oktober 2013

Moderutter

Om arbetet i Moderata Arbetarpartiet: Apropå Moderaterna som "Arbetarparti" så kan ju en inblick i det interna arbetet inom Moderaterna vara spännande. För några dagar sedan gick förre Moderatledaren Bo Lundgren ut och menade att de skattesänkningar som Fredrik Reinfeldt nu genomfört är ungefär vad han själv redan tidigare ville genomföra. Men det tyckte ju inte alls Fredrik Reinfeldt, som ju vill distansera sig från det "gamla" Moderata Samlingspartiet och istället njuta av det "nya!" Moderata Arbetarpartiet. Samtidigt som ju Bo Lundgren vill sola sig lite i glansen. I går hade Dagens Nyheter som rubrik: - Ny förpackning - större skattesänkningar. I den tryckta tidningen heter det istället "Ny förpackning - samma politik". Men nu går alltså Fredrik Reinfeldt ut och menar att det räcker med skattesänkningar. Och röstboskapen säger som ett eko exakt samma sak i dagens TV. Det blir tydligen inget mer av de utlovade ytterligare Jobbskatteavdragen. Antagligen börjar Fredrik inse att svenska folket vill ha välfärd istället. Samtidigt berättar Rapport att en undersökning gjord av SVT visar att nästan varannan Moderat kommunalråd vill begränsa vinsterna inom de privata välfärdsföretagen. Istället för att låta kapitalägare bli ännu rikare på våra skattepengar så tycker dom att pengarna borde återinvesteras i verksamheten och komma skattebetalarna till godo.

Dagens debattartikel: Det måste vara Moderaten Finn Bengtssons inlägg i Svenska Dagbladet i går med rubriken: - Förslaget slår mot företagen. Rubriken är hämtad från den tryckta tidningen. I stort går det ut på att Rödgröna förslag om att förkorta arbetsgivarens sjuklöneansvar till en vecka (i dag är det två veckor) inte är någon bra idé. Det är nämligen inte den andra veckan som är den dyra för företagen utan den första veckan. Det hade varit bättre att slopa den första sjuklöneveckan? Jaha!

Designprinsen Lill-Tjabo: Skandalen med Carl Philip Bernadottes karriär som designer fortsätter att utvecklas. Den verkliga designern, Eric Ericson, av "Slottet brinner" som jag skrev om i går berättar i dag i SVT om Carl Philips totala frånvaro under arbetet med att ta fram designen. Men Knugahuset tiger. Som sagt, Slottet brinner!

tisdag 15 oktober 2013

Om demokrati, monarki och onanerande ekorrar

Dagens debattartikel: I Dagens Nyheter skriver Carl B Hamilton och beklagar sig över att Högeralliansens budget riskerar att inte godkännas fullt ut eftersom den inte har stöd av en majoritet i Riksdagen. Och detta är tydligen en konstitutionell kris. I korthet tycker den gode Folkpartikeln att det är Regeringen som ska bestämma och inte folket via Riksdagsmajoriteten. Det är inte lätt att leda en minoritetsregering. Och ett av problemen är att man faktiskt inte har en majoritet i Riksdagen och alltså inte kan förvänta sig att alltid få igenom sina förslag. Taskigt, men sådan är demokratin! Det är synd om dej Carl!

Dagens kunganyhet: Apropå gårdagens kommentar om att vår Kungliga "Designprins" Carl Philip i verkligheten inte varit så inblandad i sitt designande som det uppgetts så ser jag att företaget Svenskt Tenn nu tar bort Carl Philips namn från eldskyddet Slottet brinner. Lill-Tjabo får väl inrikta sig på sin rallykörning istället...

Dagens tidningsrubrik: Metro har på framsidan den här rubriken: - "Onanistens försvar: Jag tittade på ekorrar! Håll med om att det skapar en mängd fantasier och frågor. I korthet ska det visst handla om en viss herre som uppenbarligen har för vana att "smeka" snoppen medan han går omkring i sin lägenhet och tittar på ekorrar. Vilket en granne inte uppskattat lika mycket. Man kan ju ställa flera olika frågor med anledning av detta. Vad är nöjet med att "smeka" snoppen när man tittar på ekorrar? Om man går med snoppen ute så hade jag i varje fall skämts om jag syntes i fönstret! Men man kan också undra över varför grannen bryr sig om att titta in till grannen? Och ännu roligare blir det när jag på Metros hemsida försöker hitta en länk till artikeln på nätet och söker på "ekorrar". Det som då dyker upp är istället en liknande rubrik från 2010 som lyder: - "Janes jobb: Spionera på onanerande ekorrar" Vilket tycker ni låter mest intressant?

måndag 14 oktober 2013

Spridda tankar

Opinionsfrossan fortsätter: Väljarundersökningarna fortsätter att välla in. I dag är det dels Aftonbladet som publicerar den undersökning som United Minds gör för dom. Dagens vinnare här är Centerpartiet som, i motsats till SvD:s undersökning i går, får utdelning för sitt Riksting. Dock sker det helt på kollegorna i Högeralliansens bekostnad, dom tappar alla tre. Socialdemokraterna tillhör också vinnarna medan kollegorna i det Rödgröna blocket står still. Även Sverigedemokraterna tillhör här förlorarna. Socialdemokraterna 33,7% (+1,1), Moderaterna 23,6% (-1,7), Sverigedemokraterna får 11,1% (-1,0), Miljöpartiet 9,4% (0), Vänsterpartiet 6,2% (0), Centerpartiet 5,9% (+2,5), Folkpartiet 5,0% (-0,3) och Kristdemokraterna 3,3% (-0,9). I denna undersökning som i de flesta andra får de tre Rödgröna partierna egen majoritet i Riksdagen.

Ännu mer frossa: Men i dag är Aftonbladet inte ensamma. Även Metro publicerar sin undersökning som görs av YouGov. I denna undersökning är Sverigedemokraterna de stora vinnarna. I denna undersökning har de Rödgröna inte egen majoritet även om Kristdemokraterna åker ut och man är klart större än Högeralliansen. Socialdemokraterna får 31,2% (-0,4), Moderaterna 25,6% (-0,2), Sverigedemokraterna 12,9% (+1,5), Miljöpartiet 8,6% (-0,2), Vänsterpartiet 6,7% (-1,5), Centerpartiet 5,6% (+0,7), Folkpartiet 4,7% (-0,6) och Kristdemokraterna 3,9% (-0,9).

Stridshingsten Fredrik
Dagens slutsatser: Ja, den mest tydliga slutsatsen man kan dra av att läsa tre olika väljarundersökningar under två dagar är att det är inte mycket att lita på. Trenderna skiljer sig, siffrorna skiljer sig. Men, en sak kan vi vara överens om, Stridshingsten Fredrik ligger för tillfället pyrt till. Mycket tyder på att Centern och Kristdemokraterna ska nog inrikta sig på att det finns en liten risk att dom åker ut ur Riksdagen och Socialdemokraterna kan se fram emot att kanske kunna bilda regering. Men hur stark den är råder det delade meningar om. Och det är ett år kvar...

Kungliga affärer: Nya avslöjanden görs om vår kungliga "Designprins" Carl Philip. Enligt dessa är det tveksamt hur mycket av designandet som Lill-Knugen står för och hur mycket andra "anonyma" designers står för. Vem som utnyttjar vem kan dock diskuteras. Men det säljer väl bättre med ett Bernadotte-namn som designer. Så alla tjänar på affären. Se även Resumé

Slut på supar: Slutligen noterar jag att tydligen både Region Skåne och Staffanstorps kommun är på gång att införa alkoholfri intern representation. Avslöjandena om hur den Moderata ledning på båda håll varit rejält törstiga på sina middagar som skattebetalarna fått stå för har tydligen fått effekt. I Staffanstorp ska man också betala tillbaka en del. Fast tydligen kan det bli problem eftersom kommunen slängt kvittona efter tre år istället för tio som lagen säger.

söndag 13 oktober 2013

Fredriks fiasko

Jag älskar väljarundersökningar: Jag tror inte att jag behöver upprepa detta för trogna läsare av Sven Tycker, men jag älskar väljarundersökningar! Inte för att jag tar dom på allvar, men det är kul att läsa alla kommentarer som förståsigpåare kommer efter marginella förändringar i opinionen, förändringar som ligger långt innanför felmarginalen. När partiet ökat 0,2 procentenheter kan en välbetald partisekreterare kommentera uppgången med hur duktiga dom varit på att få ut sitt budskap. Medan motsvarande minskning alltid skylls på att media inte presenterat politiken på ett tillräckligt positivt sätt. I dag är det hur som helst Svenska Dagbladet som presenterar sin månatliga undersökning som görs av Sifo. Och egentligen innehåller denna bara två förändringar som inte bara är en piss i Atlanten. Medan Miljöpartiet tappat till 7,9% (-2,1) så har Socialdemokraterna ökat lika mycket till 35,6% (-2,1). För övrigt är alla förändringar mindre än 0,5 procentenheter. Moderaterna ligger nu mer än 10 procentenheter efter Socialdemokraterna på 25,0%. Vänsterpartiet står stilla på 6,4% och Folkpartiet tappar ner till 6,0%. De båda andra Moderata röstboskapen kämpar förtvivlat kring 4%-spärren. Centern ligger under på 3,8% medan Kristdemokraterna precis klivit över på 4,0%. Och detta trots att båda partierna precis haft sina ting. Sverigedemokraterna ligger tyvärr högt på 9,7%. Ett val med dessa siffror skulle gett de Rödgröna partierna egen majoritet i Riksdagen. Socialdemokraterna skulle ensamma blivit större än hela Högeralliansen. Miljöpartiet är i opinionen större än Centern + Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är större än Folkpartiet. Det är alltså en rejäl kris för Högeralliansen där främst röstboskapen är på väg att utplånas. De tre partierna underdånighet mot Fredrik Reinfeldt och Anders Borg håller på att skapa ett nytt politiskt landskap i Sverige. Medan först och främst Annie Lööf och Göran Hägglund håller på att utplåna sina partier är alltså Fredrik Reinfeldt på väg att förlora makten.

Dagens citat: - "Jag är en Stridshingst" sagt av Fredrik Reinfeldt apropå raset i opinionen. Fast det är inte som en stridshingst han uppför sig just nu utan snarare som ålderstigen sömngångare med ålderskrämpor.

Gårdagens citat: Det måste vara Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som kläckte ur sig: - "Jag tror att om det iranska folket fick välja så skulle de klä sig i jeans. De skulle lyssna på västerländsk musik och ha fria val". Och omedelbart fylldes nätet med bilder på iranier som går klädda i jeans. Alla israeliska spioner som finns i Iran verkar vara dåliga på att rapportera hem. Varför iranier skulle vilja lyssna på just västerländsk musik vet jag inte. Och dom fria valen har funnits i Iran. Men 1951 störtade CIA den demokratiska regeringen i Iran under Mohammad Mossadeq. Allt för att USA hellre ville ha tillgång till den iranska oljan än ha en demokrati i Iran.

lördag 12 oktober 2013

En lördag

Hanne förnekar sig inte: Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller, som ju nyligen blev omskriven sedan hennes bok om journalisters faktafel när dom skrivit om människor som drabbats av Högeralliansens politik visade sig innehålla en hel del faktafel, förnekar sig inte. I går skrev hon på DN:s ledarsida om "sjukskrivningsskadade" och fortsätter att sprida myterna om hur långtidssjukskrivna egentligen inte alls är oförmögna att arbeta pga sjukdom utan bara har blivit passiviserade och lata av ett generöst bidragssystem. Det är bland annat Hanne Kjöllers skriverier som ligger bakom de ovärdiga indragningar av sjukpenning som skett. Hon har hjälpt till att sprida myten om de lata sjukskrivna och de fifflande arbetslösa under många år.

Slipsnissarnas haveri: Alla som läser ekonominyheter kan inte ha missat fredagens aktiebedrägeri. Dom kortsiktiga slipsnissespekulanterna fick förhoppningsvis sig en minnesbeta. Ett förfalskat pressmeddelande som berättade att Samsung köpt upp företaget Fingerprint Cards fick aktien att rusa (och även en del andra liknande företags aktier). Och på kort tid räknade säkert några bedragare med att hämta hem några miljoner. Nu upptäcktes svindleriet efter ett litet tag och att det hela var ett stort bedrägeri så handeln stoppades och affärerna annullerades. Men hur mycket bedragarna lyckats plocka hem på olika sätt är oklart. Och det hela är ett klart bevis för hur de sekundsnabba spekulationsaffärerna på börsen har så bråttom att man inte hinner kontrollera fakta. De korta spekulationsaffärerna är till skada för alla. Läs t.ex. här.

Dagens Visdomsord: En bra polis utreder sig själv

fredag 11 oktober 2013

Om det Moderata Arbetarpartiet

De nya Moderaterna
Det nya M:et: Ingen har väl missat att den Moderata krisen fått partiet att ta till drastiska steg. Ett nytt emblem! Samarbetet med partisekreteraren Kent Persson fungerar så dåligt att det är strömavhopp i ledningen. Finanserna är tydligen inte heller de bästa eftersom inflödet av bidrag har börjat sina. Och till det usla opinionssiffror. Och då får man ju ta till drastiska grepp - en ny logga!

Om effekten av arbetarpolitiken: Oppositionen har låtit Riksdagens Utredningstjänst göra en utvärdering av Jobbskatteavdraget. Och den visar att den reform som det s.k. Moderata Arbetarpartiet driver igenom ger 25% av pengarna till de 10% av svenskarna som tjänar mest. Detta samtidigt som de 10% som tjänar minst får 1% av pengarna. Men detta är helt enligt Högerns ideologi. För att ett samhälle ska bli bra så ska klyftorna vara stora. Rika blir rikare och fattiga blir fattigare. Helt enligt M:s ideologi. Välfärdssamhället fungerar ju inte som Fredrik Reinfeldt själv skrev en gång.

Om ökad fattigdom: Det är inte bara i Sverige som fattigdomen ökar. Den gör det inom hela EU / Euroområdet. Röda Korset skriver i en rapport att miljoner människor i Europa gått från välstånd till fattigdom på några år. Europa upplever just nu den värsta krisen inom välståndet på 60 år. Och Helsingborgs Dagblad har satt rubriken: "Fattigdomen ökar i Europa - Krishanteringen i Eurozonen får skarp kritik". Allt fler kan inte betala för sjukvård och medicin och för första gången i modern tid tvingas barn i Europa leva under svårare förhållanden än sina föräldrar skriver Röda Korset. I Sverige har förhållandena förvärrats för de 15-20% av befolkningen som inte gynnas av RUT- och ROT-avdrag och Jobbskatteavdrag. Reformer som i praktiken handlar om att föra över resurser från de som har små resurser till de som redan tidigare har det gott ställt.

Jobbskatteavdragets sluteffekt: I en annan artikel på ekonomisidorna i Helsingborgs Dagblad läser jag att "Höjd skatt kan äta upp Jobbskatteavdrag". Jobbskatteavdraget har dränerat samhället på 100-tals miljarder kronor. Och alla utvärderingar har än så länge visat att det inte alls fått de positiva effekter som Högeralliansen i sin propaganda försöker påstå. Istället har det gjort att Samhället har färre pengar att bygga vårt välfärdssamhälle för. Enligt de beräkningar som SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) gjort så kommer dom att tvingas höja skatterna för att kompensera för minskade inkomster och därmed äts skattesänkningen upp av andra skattehöjningar.

Moderat representation: Sydsvenskan och Sydnytt berättar i dag om andra användningar av våra skattepengar. Det Moderata (Arbetarpartiet....) har representanter som gillar god mat och alkoholhaltiga drycker. Och det får dom gärna tycka om, men inte för mina skattepengar. Jag tycker det är helt självklart att "intern representation" är alkoholfri. Men när jag läser att de två dåvarande Regionråden Rolf Tufvesson (KD) och Michael Sandin (M) kan äta (och dricka) en kvällsmiddag tillsammans för 2.400 kronor så har man passerat gränsen med råge. Sedan detta hände har Rolf Tufvesson (som ursprungligen var just Moderat men som efter interna stridigheter lämnade och sedan anslöt sig till Kristdemokraterna) lämnat sina uppdrag och lever numera ett gott liv på sin politikerpension. Den unga pågen har många år kvar att leva på våra skattepengar utan att göra något. Michael Sandin har däremot insett sina alkoholproblem och har nu sjukskrivit sig och sökt vård.

torsdag 10 oktober 2013

Moderata Samlingspartiet

Om jakten på de arbetslösa: Som väntat får nu Högerregeringens senaste piska i jakten på den som blivit arbetslös kritik från alla håll. Alla arbetslösa ska ju numera gå in på nätet och varje månad redovisa alla jobb man sökt och andra åtgärder man gjort för att skaffa jobb. Och om man inte sökt tillräckligt många jobb riskerar man bestraffning i form av avstängning från A-kassan. Effekten blir naturligtvis att arbetslösa känner sig tvingade att söka en massa jobb som dom inte är kvalificerade för. Allt för att se till att dom ser ut att vara tillräckligt aktiva. Effekten av detta är att arbetsgivare som annonserar ut jobb överöses av jobbansökningar som egentligen inte är seriösa utan bara görs för att uppfylla ett siffermål. Nu protesterar därför arbetsgivarna! Dom vill inte ha en massa meningslösa ansökningar. Och risken är nu stor att många lediga jobb aldrig utannonseras utan bara fördelas till bekanta och bekantas bekanta. Men så går det när högerpolitiker som utgår ifrån att arbetslösa i själva verket bara är lata ska stifta lagar för att jaga dom arbetslösa. Det är dags att placera även denna reform på listan över Högeralliansens arbetsmarknadspolitiska fiaskon. En lista som börjar bli lång.

Fredrik Reinfeldt tittar på TV
Fredrik Reinfeldts klavertramp: Och så ser jag att Fredrik Reinfeldt sällat sig till listan över Moderata statsråd som inte vill betala TV-licens. Cecilia Stegö Chilò och Maria Borelius (om ni minns dom) blev inte långvariga. Dom fick nästan avgå snabbare än dom blev tillsatta. Men den tredje, Tobias Billström, hade mer teflon och fick sitta kvar för att kunna trampa i fler klaver. Eller också fick han sitta kvar eftersom han var karl och utrustad med snopp vilken dom båda andra ju inte var. Hur som helst visar det sig nu att Fredrik Reinfeldt inte heller har någon TV / dator i sin tjänstebostad i Sagerska huset. Fast den officiella bortförklaringen är att det inte behövs någon TV-licens i bostaden eftersom man betalar licens för arbetsplatsen. Undrar om det gäller alla arbetstagare som har en arbetsplats där man redan betalar TV-licens? Betala för dig Fredrik? Sveriges Radio och Expressen och SVT och Resumé

Om Stockholmsfixeringen i media: TV4 har dragit den givna slutsatsen av medias Stockholmsfixering. Eftersom TV4:s riksnyheter bevakar Stockholm så bra så behöver det inte finnas någon lokalredaktion i Stockholm. Alltså lägger TV4 ner sin Stockholmsredaktion och Stockholmarna ska istället få se program från resten av landet. Dvs ungefär som vi ute i landet. Vi får se Stockholmsnyheter och lokala nyheter. Intressant är hur kollegorna på Expressen behandlar nyheten. TV4 och Expressen och Dagens Nyheter ingår ju alla i Bonniers maktcentrum. Det kallas i Expressen för - "TV4 gör storsatsning på nyheterna". Humor! Läs här och här.

En skandaldom: Hammarby har dömts till att betala 210.000 kronor i böter och att spela de två sista hemmamatcherna utan publik efter skandalen på Tele 2 Arena mot Gais där Hammarbysupportrar bland annat bröt sig in på en stängd del av arenan ovanför Gais supportrar och slängde ner bland annat delar av inredningen på Gais-supportrarna. Domen är helt korrekt, men det är skandalöst att Hammarby fått behålla segern. Naturligtvis är det så att om lagets supportrar uppför sig på det viset och man samtidigt inte har kunnat garantera säkerheten för motståndarna så ska man inte kunna vinna matchen. Aftonbladet och Aftonbladet och Aftonbladet.

onsdag 9 oktober 2013

Dessa Sverigedemokrater!

Jimmie Åkesson talar klartext
Om Sverigedemokraterna och dårarna: Sverigedemokraterna står för en mängd sjuka idéer och detta resulterar i att partiet också drar till sig en uppsjö av knäppgökar, extremister och annat löst folk som sympatiserar med dessa idéer. Och det här är ett stort problem för partiledaren Jimmie Åkesson som insett att för att partiet ska bli rumsrent så måste partiet i sin offentliga opinionsbildning bli mer rumsrent. Alltså har partiledningen tvingats till att med jämna mellanrum utesluta diverse knäppgökar som inte förstår att övertrampen gör man inte offentligt. Dom håller man till de interna partimötena. Aftonbladet har granskat SD:s uteslutningar och jämfört med de andra partierna. Sedan 2010 har SD uteslutit 54 medlemmar medan Vänsterpartiet uteslutit 3, Moderaterna 1 och resten av partierna ingen. Och antalet ökar. 2010 var det 5, 2011 var det 14, 2012 var det 11 och i år än så länge är det 24 uteslutna. Men, det är inte bara knäppgökar som inte kan låta bli att ge offentlighet åt sina sjuka åsikter som åker ut. Överhuvudtaget gäller det att lyda partiledningen till punkt och pricka annars åker man ut. Något överdrivet är man bara välkommen i dagens SD om man bekänner sig till Jimmie Åkessons fan-club. Av de 612 kommunala mandat som Sverigedemokraterna fick i senaste valet har man förlorat kontrollen över 114 pga medlemmar som hoppat av, uteslutits eller hoppat över till andra partier. Att rösta på Sverigedemokraterna är i högsta grad att rösta på vad som helst, man vet inte vad man får. Se även här och här.

Om låtsaskompisen Mållgan: Sverige är ett av de få länderna i världen där det är fullt lagligt att sitta och fibbla med en mobiltelefon medan man kör bil. I de flesta länder har man gjort detta till ett lagbrott. Ofta med undantaget för de som har handsfree. I Sverige har en majoritet i Riksdagen gett Regeringen i uppdrag att komma med en lag som förbjuder mobilfibblandet medan man kör bil. Men, Moderaterna är motståndare till detta. Och har gjort vad man kunnat för att förhindra en lag. Och nu är något på gång. - "En förare bara får ägna sig åt aktiviteter som inte tar uppmärksamhet från körningen på ett sätt som ökar risken för olyckor" ska det heta utan att precisera vad det handlar om. Vilket naturligtvis inte kommer att ändra något. Den som sitter och SMS:ar samtidigt som hen kör tycker naturligtvis att det inte påverkar trafiksäkerheten. Dvs en lag som inget betyder. Jag tycker det är självklart att man inte får sitta och leka med Mållgan medan man kör. Händerna på ratten!

Någon som är förvånad? Per H Börjesson som är VD för ett företag som heter Spiltan skriver i tidningen Privata Affärer en debattartikel till försvar för PPM-systemet. Kan ni gissa vad Spiltan sysslar med? Jo, just det, PPM-fonder... Snacka om att prata i egen sak.

Om polisregister: Och apropå detta så tycker jag att Polisen skulle skapa ett register över familjebanden mellan de ledande politikerna i landet, lobbyister och företrädare för företag som lever på Offentliga uppdrag. Dom familjebanden hade varit jättespännande att studera. Jag tror inte registret blir så stort som Rom-registret som ju blev på mer än 4.000 personer. HÄR talar jag om intima familjeband.

Dagens beröm: Det f.d. Moderata kommunalrådet i Moderatstyrda Staffanstorp, Michael Sandin, insåg när han i media såg alla alkoholnotorna (se Sven Tycker 2 oktober) från Staffanstorps kommun att han faktiskt har alkoholproblem. Michael ska faktiskt ha en eloge för att erkänna detta.

tisdag 8 oktober 2013

Om Europa och Moderaterna

Festung Europa: Efterdyningarna efter den senaste katastrofen utanför den italienska ön Lampedusa fortsätter. Ett antal vittnesmål berättar om att flera båtar passerat förbi (och cirkulerat runt) utan att ingripa och hjälpa till. Troligtvis beroende på en lag som ultrahögern tillsammans med Berlusconi infört i Italien och som gör det till ett brott att hjälpa "illegala invandrare". Fiskare som skulle hjälpa en båt med flyktingar som befinner sig i sjönöd skulle alltså kunna straffas för detta trots att internationella lagar kräver att ALLA är skyldiga att hjälpa någon i sjönöd. Och EU satsar alltså intensivt på att skapa en effektivare övervakning av Medelhavet så att man mycket tidigare kan upptäcka mindre båtar med flyktingar. Och detta med målet att förhindra att dom hinner komma så långt ut från den afrikanska kusten utan istället kan skickas tillbaka. Festung Europa blir en allt mer uppenbar verklighet. Stoppa flyktingarna innan dom lyckas ta sig till Europa och söka asyl. Stödet för denna politik är stort bland de ledande politikerna inom EU. Och Norge är nästa land i Europa som släpper in den främlingsfientliga högern i Regeringen!

Bokslut Fredrik: Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga har gjort ett bokslut efter nio år som gått sedan Högeralliansen bildades. Bokslut Högeralliansen listar 7 olika "reformer".
1/ Fler bilprovare. Sedan marknaden avreglerades ersattes det statliga monopolet av ett oligopol. (Och kan vi tillägga så har priserna ökat rejält).
2/ Jobbcoacher gav liten effekt. En av Arbetsförmedlingens dyraste insatser. (Det har i varje fall skapat jobb för jobbcoacher).
3/ Järnvägen väntar på nya operatörer. Efter avregleringen har marknaden i princip stått still.
4/ Fler hembiträden med RUT. Antalet städfirmor har exploderat, men inte antalet städare. (Och vi som inte har råd att hyra en städerska är naturligtvis överlyckliga över att i varje fall kunna hjälpa till att betala grannens städerska).
5/ Fler byggare efter ROT. Men till ett pris på över 40 miljarder kronor. (Och vi som bor i en hyreslägenhet är naturligtvis överlyckliga över att kunna hjälpa till att subventionera villaägarens standardhöjning så att han kan sälja huset till ett bättre pris).
6/ Omreglering gav fler apotekare. Det tunga argumentet bakom försäljningen av Apoteket handlade om tillgänglighet. (För servicen vad det gäller apotekens viktigaste uppgift, dvs att sälja mediciner, har försämrats).
7/ Etableringslotsar ska granskas. Lukrativ inkomstkälla för företag, men bidragit till få jobb för de nyanlända. (Ett av många fiaskon i försöken att minska arbetslösheten. Den har ökat från 6% till 7,9%).
Observera att all text är ett direkt citat från Moderattidningen Svenska Dagbladet, med undantag för texten inom parentes.

Tobias "Klavertrampet" Billström: För övrigt såg jag vår Moderata Utvisningsminister Tobias Billström i TV kommentera sitt klavertramp att köpa 30.000 aktier i konkurshotade Northland Resources några dagar efter att Högeralliansregeringen fått information om att en räddningsaktion planerades och några dagar innan samma Högeralliansregering beslutade om att godkänna räddningsaktionen. Svaret var ett Goddag Yxskaft! Tänk att en välutbildad minister inte begriper att man överhuvudtaget inte sysslar med den sortens aktieaffärer när man är minister. Oberoende av om han hade någon insiderinformation eller inte.

måndag 7 oktober 2013

Polis, Banker och Moderater

Romer och Poliser: Dagens Nyheter berättar i dag att de skånska poliser som satt samman det avslöjade registret över mer än 4.000 romer vägrar att tala med kontrollmyndigheten SIN när dessa ville prata med dom. Överhuvudtaget så verkar det vara "locket på" som gäller hos Polisen. Om detta beror på att man har mer att dölja, man vill undanröja bevis eller att man helt enkelt skäms öronen av sig vet jag inte. Överhuvudtaget är hela handläggningen en stor skam för en myndighet. Ett exempel på hur det känns kan denna artikel i Dagens Nyheter i går om familjen Lundman vara. Alla fyra finns i registret. Pappa Janek som är rom men också hans svenska fru och deras gemensamma minderåriga små barn. Fast man kan reagera annorlunda också som min romska arbetskamrat R som funderar på att begära ett utdrag ur registret eftersom han vill komma i kontakt med ett par kusiner han tappat kontakten med. Och på tal om poliser så läste jag i en insändare i dag från en f.d. polis att Polisen i dag fotpatrullerar 1% av arbetstiden. Men detta är en uppenbar lögn. Så mycket tid ägnas verkligen inte åt att visa sig bland allmänheten. Senast jag såg en polis utanför sin polisbil i Åstorp var i juni 2002 när en av poliserna i det vackra sommarvädret fick för sig att GÅ till Contan (fiket) för att köpa eftermiddagsfika. Han fick uppenbarligen en svår reprimand för detta eftersom jag inte sett att det upprepats. Inte ens sedan helt nya polisstationen i ett helt nybyggt hus mitt i Centrum fått ännu närmare till kondiset. Fast det kan kanske bero på att där väl i allmänhet aldrig är några poliser i Åstorp. I samband med flytten till de nybyggda lokalerna mitt i centrum stängdes polisstationen ner för allmänheten. Ärenden som hittegods osv sköts numera av kommunens Medborgarkontor! Det är ju ett störande moment med vanliga människor som stör i rapportskrivandet.

Girig bankdirektör
Om förtroendet för bankerna: Svenska Dagbladet berättar i dag att svenskarnas förtroende för våra banker fortsätter att rasa. Det är nu det lägsta på 10 år. Är det någon som är förvånad? Dagens banker personifierar girighet. Och att nämna Banker och Service i samma mening är omöjligt. Dagerns Banker har ett mål, att suga ut så mycket som möjligt från kunderna så att bonusen kan bli så hög som möjligt. Det s.k. "reformutrymmet" som Högeralliansen anser sig vara tvungna att låna upp för att kunna köpa röster är drygt hälften (23 miljarder) av vad de fyra giriga storbankerna gör i vinst på ett kvartal (40 miljarder).

Dagens citat: - "I spåren av det vikande väljarstödet är Moderaterna på väg att kastas in i en allvarlig kris. Di berättar hur ett allt större internt missnöje med partisekreteraren Kent Persson håller på att koka över. Partiorganisationen har efter en rad avhopp närmast slutat att fungera och Kent Perssons framtid är oviss." Ett par meningar stulna från Dagens Industri som fortsätter att berätta om att Moderaterna har pengaproblem. Lönekostnaderna stiger samtidigt som inkomsterna från privata givare minskar. Är det hotet om offentlighet som spökar?

söndag 6 oktober 2013

Vinnare och förlorare

Högeralliansens politik missgynnar 7 miljoner svenskar: I en lång debattartikel i Dagens Nyheter hävdar de fyra partiledarna för fyra av Sveriges fem högerpartier att 1,7 miljoner svenskar gynnas av höjd brytpunkt. Och det innebär väl att ungefär 7 miljoner missgynnas av samma höjning. Det handlar om att sänka skatten lite extra mycket för de som tjänar lite mer än de flesta andra. Syftet med höjningen är att om den som är högavlönad får behålla lite extra slantar av sin redan höga inkomst (som han redan har svårt att göra av med) så ska han på det viset lockas att jobba lite extra så att han tjänar ännu mer pengar. Och det positiva med detta skulle då vara att han köper ännu mer prylar vilket då skulle skapa mer jobb. Som jag sagt tidigare så tvivlar jag på att han konsumerar pengarna i någon större utsträckning. Vilket gör att man istället bara skänker honom lite mer pengar att spara på sina fondkonton. Hade man istället sänkt skatten för de som tjänar minst och kanske i dag straffbeskattas eftersom dom blivit sjuka eller förlorat sina jobb så hade dessa konsumerat varenda krona och därmed skapat mycket mer nya jobb. Istället är det ju så att de uteblivna skatteinkomsterna gör att samhället har sämre råd med personal i barnomsorg, i skolan, inom vården osv. Och om man lockar dessa redan välavlönade att jobba ännu mer så tar dom ju jobben ifrån andra och höjer ju snarare arbetslösheten än minskar den. Jag förstår inte varför Fredrik, Annie, Göran och Jan inte kan erkänna det verkliga motivet. De egna väljarna måste på ett eller annat sätt få utdelning för att dom stöttat partierna. Och på det här sättet får dom en liten extra slant till kontot.

Åstorp som Sveriges surfcentrum: För övrigt läser jag i vår lokaltidning att man planerar att göra mitt Åstorp till Sveriges surfcentrum. Bakom detta ligger att Åstorps Makadamfabrik som brutit sten i mer än 100 år och därvid skapat ett enormt hål i Söderåsen nu måste stänga ner verksamheten eftersom tillståndet går ut. Och i det stora hål som har skapats kommer det att bildas en stor naturlig sjö eftersom man grävt sig ner under grundvattennivån. I täkttillståndet står att miljön ska återställas. Vilket naturligtvis är omöjligt eftersom all makadam bland annat ligger under alla järnvägsspår i södra Sverige. Men man måste ju skapa något nytt i det stora hålet. Badanläggning är ett av förslagen. Den här nöjesparken är ett annat. Det har talats om ett helt bostadsområde byggt på kanterna. Och en del andra mer eller mindre realistiska förslag. Vi får väl se om det kommer fram ett förslag som fungerar ekonomiskt också.

lördag 5 oktober 2013

Djupa politiska grubblerier

Det femtioelfte jobbskatteavdraget: Stödet för ännu ett Jobbskatteavdrag hos svenskarna är tveksamt. Och det oroar naturligtvis Högeralliansens vänner eftersom det var detta som skulle köpa de röster som behövs för att vinna valet nästa år. Men Expressens undersökning är oroande. Högeralliansens megafon K-G Bergström drar en hel del slutsatser av undersökningen. Bland annat att de Rödgröna har större inflytande över opinionsbildningen! En synpunkt som nog bara kan framföras av den som ser kritik av Högeralliansen som partisk medan att snällt vidarebefordra deras egna "sanningar" är neutral ren information. I den undersökning som gjorts har han synpunkter på att man använt ordet "något lägre skatt" istället för att precisera beloppet. Själv tycker jag man kunde frågat "lånar pengar för att sänka skatten till de som redan har det gott ställt istället för att satsa pengarna på sjukvård". Som sagt, opinionsundersökningar är alltid spännande. Det första man ska titta på är hur frågan har ställts. Det styr nämligen svaret.

Väljarundersökningarnas Mekka: Och så fortsätter väljarundersökningarna naturligtvis att strömma in. All media med självaktning måste naturligtvis ha sin egen undersökning som publiceras regelbundet. Och när de olika opinionsinstituten tagit slut så låter man någon göra en sammanvägning av alla de andra undersökningarna. I dag tar vi en titt på Expressens undersökning. Och den skiljer sig inte radikalt från de andra. De Rödgröna har ett rejält övertag (49,9% - 39,0% i denna undersökning). De Rödgröna växer sakta, men fördelningen mellan partierna varierar. I Expressens undersökning är det Socialdemokraterna som är vinnaren med 33,2% (+1,5) medan Miljöpartiet står stilla på 10,1% och försvarar sin plats som den tredje maktfaktorn i landet medan Vänsterpartiet tappar lite till 6,6% (-0,5) men dom är fortfarande med god marginal Sveriges 5:e största parti, klart större än de tre Moderata röstboskapen. På den Blå sidan är Moderaterna denna gång vinnaren med 26,6% (+1,5). Men det sker på röstboskapens bekostnad. Folkpartiet på 5,2% (-1,4) är denna gången den stora förloraren men dom håller sig fortfarande med god marginal över strecket. Kring strecket turas Centerpartiet på 4,2% (-0,3) och Kristdemokraterna nu på 3,1% (-0,6) om i de olika undersökningarna om att ligga under strecket. Och på den blå sidan tappar även Sverigedemokraterna lite till 9,9% (-0,2). Som tidigare skulle De Rödgröna få en rejäl majoritet i Riksdagen och S + Mp utan V blir klart större (43,3%) än hela Högeralliansen (36,0%) eftersom Kristdemokraterna åker ut.

Lata regeringsledamöter: Våra Högerministrar är dåliga på att sköta sitt jobb. En av arbetsuppgifterna är att besvara interpellationer från riksdagsledamöter, och detta ska ske inom 14 dagar. Men en del ministrar verkar ha satt i system att dröja med att besvara interpellationerna. Bland annat Anders Borg verkar ha satt i system att inte besvara frågorna i tid. 91% av de 54 frågor han fått har besvarats för sent. En siffra han delar med redan avpolletterade Gunilla Carlsson. Riktigt usla är också Annie Lööf, Carl Bildt och Anna-Karin Hatt som alla tre knappt klarat av att besvara 1/4-del av interpellationerna i tid. Riktigt beröm ska Lena Adelsohn Liljeroth, Nyamko Sabuni och Birgitta Ohlsson ha för att dom faktiskt sköter sitt jobb och besvarar alla interpellationerna i tid. I genomsnitt har en majoritet, 53%, av alla interpellationer inte besvarats i tid. Skärpning! Demokrati kräver att man respekterar reglerna och kräver att man hela tiden arbetar för att försvara den.

Svinen avslöjar sig: Ibland avslöjar sig svin på direkten. Under eftermiddagen attackerades en utställning från Läkare utan Gränser i Gallerian i Stockholm av ett par maskerade medlemmar av nynassarna i Svenska motståndsrörelsen. Dom slängde rökbomber och kastade flygblad. Har man inga argument att framföra i en demokrati så betar man sig som de svin man är istället. Kan ni inte bara krypa tillbaka under den sten ni kom ifrån! Läst hos Aftonbladet, SVT, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

fredag 4 oktober 2013

På Pentagons uppdrag

Om militär: I gårdagens Svenska Dagbladet kunde vi läsa att en stor rysk militärövning vid namn Zapad skapat oro. Och ett antal pengakåta svenska militärer och NATO-älskande politiker tog övningen som intäkt för att kräva mer pengar till militären och en snabbare anslutning till NATO. Själv undrar jag om inte övningen snarare kan ses som ett ryskt svar på den ökade närvaron av amerikanska och andra NATO-styrkor ännu närmare Ryssland när dom bjuds in att regelbundet öva på svenskt territorium. Är inte det svenska allt mer närmare samarbetet med NATO just en provokation mot vårt grannland? Här i Nordvästskåne har det just hållits en övning som resulterat i stora dånande helikoptrar som snurrat runt ovanför våra huvuden. Ansvariga har dock vägrat att berätta vilka nationer som deltagit i övningen. Men jag kan gissa att en av staterna varit det Europeiska land som under de senaste 100 åren varit flitigast med att invadera helt oskyldiga grannstater (läs Tyskland...), och det land i Världen som är flitigast med att invadera länder runt om i världen (läs USA...). För det är de här länderna som vi bygger upp vårt militära samarbete med trots vår formella alliansfrihet.

Festung Europa
Festung Europa kräver fler offer: Flera hundra flyktingar dog utanför Italiens kust på sin väg att försöka ta sig till säkerheten i Europa. Den största skulden till olyckan har EU:s politiker! Skapandet av Festung Europa för att förhindra att flyktingar kan ta sig till Europa på legal väg skapar den här typen av katastrofer. Och det kommer att fortsätta så länge den huvudsakliga politiken från EU är att till varje pris förhindra att flyktingar kan ta sig till Europa. De flesta av de flyktingar som fick offra sina liv i jakten på en dräglig tillvaro hade troligtvis blivit beviljade asyl - om dom hade kunnat ta sig till Europa. Och när jag hör en EU-politiker uttala sig och berätta om vilka åtgärder man vidtar för att förhindra den här typen av katastrofer i framtiden så blir jag mörkrädd och skäms över att vara EU-medborgare. Han hävdade att man satsade på en mer effektiv övervakning av Medelhavet så att man lättare kunde hitta även små båtar och hitta dom mycket snabbare. På så sätt skulle man kunna stoppa båtarna från att lämna Libyskt eller Algeriskt vatten och tvinga tillbaka dom istället... Och han skämdes inte det minsta!

Klavertrampet Billström: Jag hör att den Moderata ministern Tobias Billström nu ska utredas av Ekobrottsmyndigheten. Dom har också funderingar på hur lämpligt det var av Högerministern att några dagar efter att Högeralliansregeringen informerades om de planerade räddningsplanerna för Northland Resources och några dagar innan räddningsaktionen spikades i Högeralliansregeringen köpa upp 30.000 reaprissatta aktier i företaget. En minister med vett och moral sysslar naturligtvis inte alls med aktieaffärer av den här typen samtidigt som han är minister. Men Tobias Billström fortsätter att trampa i klaveret. Och i dag undrar också Aftonbladet över Tobias Billströms framtid. Under rubriken Belastningen Billström räknar man upp en del av den Moderata Utvisningsministerns klavertramp. Men egentligen är det bra om Tobbe sitter kvar, det är ju positivt för den Rödgröna oppositionen om han fortsätter att trampa i klaveren.

torsdag 3 oktober 2013

Med gott om slantar öppnas många dörrar

Vi gör som vi vill - vi har ju slantar: I går stod det klart att Förvaltningsrätten anser att Skolinspektionens beslut att stänga Internatskolan Lundsberg var felaktigt. Skolan kan alltså fortsätta. Och det gör dom med besked. Samma dag som det stod klart att skolan fick fortsätta vara öppen var en grupp elever från Lundsberg på studiebesök på Östgötateatern där man bland annat skulle titta på en föreställning av Hamlet. Det hela slutade med att ett antal elever fick avhysas sedan man stört föreställningen. Elever som satt på en balkong ska ha spytt ner på parkett. Många elever var så berusade att dom inte kunde ta vara på sig själva. En hittades berusad liggande naken på toaletten. Och medföljande lärare ingrep tydligen inte eftersom dom själva var berusade. Men, har man slantar har man blivit uppfostrad att man gör som man vill. Det ska påpekas att Förvaltningsrättens beslut att låta skolan fortsätta inte beror på att man ansåg att skolan löst sina problem. Förvaltningsrättens beslut berodde på att dom inte ansåg att Skolinspektionen hade att göra med vad som hände på elevhemmet.

Säg Nej till Högeralliansen
Valrörelsen närmar sig: Jo, så är det. Och det är uppenbart att de Borgerliga kampanjorganisationerna har laddat upp med gott om slantar. Svenska Dagbladet har i dag en 28-sidig propagandabilaga från det som kallas Den Nya Välfärden. Den kan inte ha varit billig så dom saknar tydligen inte slantar. Uppenbarligen går det inte allt för dåligt för det svenska Näringslivet om man kan finansiera allt detta. Jag får detaljstudera sponsorerna vid tillfälle så att jag vet vilka företag som motarbetar det jag själv tror på. Det kan ju ha viss betydelse!

M + SD = Sant (i Norge): Norge är ju på väg att få en Mörkblå Högerregering. Sedan Mittenpartierna Kristelig Folkeparti och Venstre vägrat ställa upp i en regeringskoalition tillsammans med Fremskrittspartiet (en norsk version av Sverigedemokraterna / Ny Demokrati) så har norska Høyre (som är Moderaternas broderparti på andra sidan Kölen) bestämt sig för att bilda koalition med bara Fremskrittspartiet. Allt för Makten. Något som väl inte har mötts med glädjerop någonstans (förutom hos SD förstås). De kritiska kommentarerna åt att släppa in Mörkret i värmen har varit väl spridda. Men någon officiell kritik från Moderater står inte att finna. Bloggen Alliansfritt Sverige har samlat all Moderat kritik på en i stort sett blank sida. Vi väntar på Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt. Dom brukar ha synpunkter på saker och ting. Hade det varit Arbeiderpartiet som bildat allians med Fremskrittspartiet ska ni se att dom varit snabbt ute med ett fördömande. Jag utgår ifrån att dom håller kritiken inom familjen så att säga!

onsdag 2 oktober 2013

Järnvägssatsning

Järnväg
Om satsning på järnvägen: I måndags skrev Socialdemokraternas Magdalena Andersson en debattartikel i Aftonbladet och utlovade en större satsning än Högeralliansen på järnvägsunderhåll. I Högeralliansens nya budget är satsningen på underhåll sänkt för att göra plats för skattesänkningar istället. Istället är det så att en lång tid av eftersatt underhåll har satt sina spår och nu kräver en rejäl satsning. Och att sänka beloppen är naturligtvis en rejäl skandal. I dagens Aftonbladet svarar vår Moderata Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Men hennes svar innehåller ingen förklaring till varför anslaget nu skärs ner. Vilket ju är naturligt eftersom hon inte gärna kan skriva som det är, dvs att man behöver pengarna för att göra en skattesänkning möjlig som ska köpa röster. Istället upprepar Moderatministern att man höjt anslagen tidigare år jämfört med vad som gällde under de tidigare Socialdemokratiska åren. Men hon har faktiskt ingen rätt att skylla på detta. Hade Moderaterna under dessa oppositionsår i sina alternativ krävt höjda anslag hade man haft rätt att komma med kritik i dag. Men faktum är att man inte gjorde detta, snarare krävde man ännu lägre anslag. och DÅ tycker jag att Catharina Elmsäter-Svärd ska hålla tyst.

Om kärnvapen i Mellanöstern: Jag läser att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är orolig över att USA inte lyder Jerusalem och börjar kriga med Iran. Om inte USA får stopp på Irans påstådda planer på att skaffa kärnvapen så tänker Israel själva agera. Och med det menar man antagligen att Israel ska bomba anläggningar i Iran. Jag förmodar att Benjamin Netanyahu med detta uttalande också accepterar att Iran agerar mot Israels egna förmodade kärnvapen. För jag kan väl inte tänka mig att Israel anser att Iran inte får skaffa något som man själv tagit sig friheten att skaffa. Så länge Israel själva har kärnvapen ska man faktiskt hålla tyst om andra länders eventuella ambitioner inom området. För övrigt anser jag det vara självklart att Iran inte ska få skaffa kärnvapen, precis som Israel och Nordkorea osv inte ska ha rätten. INGEN stat! Se även här.

Expressen ut till försvar för Ryanair: Jag ser att tidningen Expressen går ut till försvar av Ryanair sedan dessa kritiserats kraftigt i konkurrenten Aftonbladet. Enligt VD:n Michael O'Leary så är alla så taskiga mot Ryanair som i själva verket är ett föredöme när det gäller personal- och kundvård. Och då kanske det var lite taskigt att samma dag står det klart att Ryanair i Frankrike har dömts till motsvarande nästan 100 miljoner i böter för brott mot arbetsmarknadslagarna.

Dagens glädjeskutt: Jag läser att Centerpartiet haft en medlemsomröstning om vem som ska representera partiet i EU-Parlamentet efter valet nästa år. Om man nu får något mandat alltså? Och det gläder mig att nyliberalen och Stureplanscenterns galjonsfigur Fredrik Federley fick rejält med stryk. Kanske är det så att det inte finns så många centerpartister kvar, och dom som är kvar är de mer traditionella. Den nyliberala högerfalang som Fredrik Federley representerar och som förde in Annie Lööf har förlorat inflytandet.

Dagens klavertramp: Det måste vara Socialdemokraten Torbjörn Lövendahl som skyller hans och den Moderata kommunledningen i Staffanstorps trevliga resa till Cannes varje år på "Det är skånska traditioner och seder som ska gälla". Kära Torbjörn det är inte "skånska traditioner och seder" att leva gott och dricka mängder med sprit och annat för skattebetalarnas pengar. Och det är ingen ursäkt att Staffanstorp är en rejält Moderatstyrd kommun. Det var direkt pinsamt att höra det Moderata kommunalrådet Christian Sonesson försöka förklara sig.

tisdag 1 oktober 2013

En mörk dag på andra sidan kölen

Om skam: Så har då de norska regeringsförhandlingarna kommit så långt att det står klart att den norska regeringen kommer att bestå av de norska Moderaterna, Høyre och de norska Sverigedemokraterna (eller Ny Demokrati som vissa hävdar), Fremskrittspartiet. Och inga andra! Det blir alltså en rejäl Högerregering sedan de båda mittenpartierna Kristelig Folkeparti och Venstre vägrade ställa upp. Det är en skammens dag att ett sådant parti släpps in i värmen av Høyre. Ni kan dra åt skogen jädrans norrbaggar! Är detta verkligen vårt broderfolk? Dagens Nyheter och Aftonbladet och Dagens Nyheter.